fredag, 14. december 2001 24:44 (DNT)


Belgisk formandskab forvirret?

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) var i går aftes og i dag til EU-topmøde i Bruxelles. Topmødet gav anledning til en del forvirring om det danske EU-forbehold - eller rettere - den belgiske udenrigsminister Louis Michel gav anledning til forvirringen, mente de danske regeringsrepræsentanter. Ved flere pressemøder i løbet af dagen sagde udenrigsministeren, der p.g.a. af det belgiske formandskab er EUs "udenrigsminister", at EU stiller med tropper til den internationale fredsbevarende styrke, som FN har bedt Storbritannien stå i spidsen for. Men hvis det er rigtigt, kan Danmark ikke deltage på grund af det danske EU-forbehold mod forsvarssamarbejde. Og Danmark har allerede forberedt at skulle stille tropper. Sent i eftermiddag udsendte den belgiske premierminister et dementi, der understregede at EU ikke har noget med den britisk ledede styrke at gøre.

[Der er som nævnt tale om en FN-styrke, der skal stilles på benene. Den har intet at gøre med den internationale styrke, som USA med hjælp fra NATO (og herunder Danmark) er ved at opbygge. Den skal ledes af USA. Folketinget behandlede i dag den amerikanske ansøgning og vedtog at sende de ønskede enheder. Torsdag i næste uge er Folketinget ekstraordinært indkaldt for at tage stilling til FN-opgaven, der skal planlægges i London i den kommende weekend. [Vi fik fejlagtigt tilknyttet denne konference til USA-styrken i gårsdagens nyheder. Det er ikke kun den belgiske udenrigsminister, der kan blive lidt forvirret over alle de tiltag, der er igang for øjeblikket)]



DF: Afghanistan er ulandsbistand!

Med 2 militære operationer på vej i Afghanistan og igangværende operationer i det tidligere Jugoslavien, er det danske forsvar kommet i alvorlig pengenød. Derfor diskuteres det blandt danske politikere, hvordan det skal finansieres. Den tidligere regeringsblok mener, at pengene skal findes inden for det nuværende forsvarsforlig, mens V & K mener, at operationerne var uforudsigelige og kræver ekstrabevillinger. I dag foreslog Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, at man tog pengene fra ulandsbistanden. Han mener, at der netop er tale om ulandsbistand. Men det forslag blev skarpt afvist af forsvarsminister Svend Aage Jensby (V). "Ikke tale om!" sagde han til TV2 Nyhederne.



Ny rektor for KU

Med 49% af stemmerne sikrede juraprofessor Linda Nielsen sig posten som Rektor for Københavns Universitet fra 1. februar næste år. Hun var en outsider-kandidat i rektorvalget, der blev kompliceret af, at den nuværende rektor Kjeld Mølgaard - der var favorit - trak sig i oktober på grund af uheldige bemærkninger om en anden kandidat. Når Linda Nielsen sætter sig i rektorstolen er det ikke blot første gang, at det er en kvinde, der leder Danmarks ældste universitet, med 5.000 ansatte, 35.000 studerende og et budget på godt 3 mia. DKK. Det bliver også den første rektor, der har et godt kendskab til medierne. De sidste 10 år har hun været medlem af bl.a. etisk råd og ofte udtalt sig i offentligheden. Det vil hun bl.a. udnytte til at øge offentlighedens kendskab til, hvad der foregår på universitet. Hun betegner sig i TV2 Nyhederne som den fødte optimist - "og det får jeg rigelig brug for!"



Voldtægtssigtede fængslet igen

Øster Landsret fængslede i dag 4 mænd, der tidligere på ugen var blevet løsladt efter grundlovsforhør af Københavns Byret, sigtet for medvirken til en gruppevoldtægt. Byretten mente ikke, at materialet fra politiet var stærk nok til en fængsling, men det mente landsretten. Ialt 11 mænd er nu sigtet for voldtægt eller ulovlig frihedsberøvelse efter en julefrokost i et københavnsk firma sidste fredag. En 25-årig kvinde, der blev inviteret indenfor til festen, blev ud på natten voldtaget i en baggård, angiveligt af en del af festdeltagerne.



Miljøinstitut udsat

Alle partier på nær regeringspartierne Venstre og konservative sagde nej, der VK-regeringen i dag forsøgte at få en hastebevilling på 10 mill. DKK til et nyt miljøvurderingsinstitut igennem Folketingets finansudvalg. De øvrige partier vedtog, at instituttets formål og opgaver skulle behandles i Folketingssalen. Ole M. Nielsen (Krf) sagde til TV2 Nyhederne, at han ikke ville afvise, at det var nødvendigt med et sådant institut, men han fandt det "utilstedeligt" at bevilge penge til noget man ikke vidste hvad var endnu.



Plads til EU-modstandere

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har ifølge TV2 Nyhederne planer om at give danske EU-skeptikere stor indflydelse på de fremtidige EU-visioner. EU-topmødet i Bruxelles diskuterede i dag et nyt såkaldt EU-konvent. Det er et råd, der skal gennemgå EUs traktater og foreslå en forenkling af EUs lovgrundlag. Selv om Danmark kunne tænke sig, at der skulle være 3 deltagere fra hver land, ser det ud til at de fleste andre EU-lande kun vil have to for at gøre arbejdet så effektivt som muligt. De to repræsentanter skal udpeges af de respektive landes nationale parlamenter. Det ville normalt betyde, at Danmark vil udpege en Venstremand og en Socialdemokrat. Men Anders Fogh Rasmussen vil give V-mandatet til enten Dansk Folkeparti eller SF. Hvem der skal have det, skal de to partier selv afgøre indbyrdes.



Godt øl billigere?

Skatteministeriet går med planer om at ændre beskatningen af øl i Danmark, der skulle betyde bedre forhold for udenlandske ølmærker. Den nuværende afgiftsstruktur, der stammer fra 1920'erne, favoriserer nemlig øl, der er fremstillet ved hurtige bryggeprocesser, såsom det metoder som Carlsberg-bryggerierne har lavet øl efter. Det har den konsekvens, at mere traditionelt bryggede ølsorter beskattes hårdere. Som eksempel nævnes, at det tjekkiske Urquel, der har lavere alkoholprocent end alm. dansk pilsner, beskattes som en guldøl - dvs. med 30% højere afgifter. Fremover bliver øl beskattes alene efter alkoholprocenten - således som det gælder vin og spiritus.

Carlsberg har allerede et svar parat, skriver Børsen. Dels har man investeret i en række importører af udenlandske ølvaremærker - dels regner man med, at en øget interesse for eksotisk øl generelt vil vende det kraftige fald i ølforbruget i Danmark.


DilleSport


HÅNDBOLD: K-VM i Italien

Der er hviledag i dag - den sidste. I morgen spilles 1/2-finalerne, hvor Danmark møder Rusland kl. 20:30.

Placeringskampe spilles søndag - med 3/4-plads kl. 15:00 og finale kl. 17:30.

De nye K-landshold har allerede fået næsten samme stjernestatus som det "gamle." I går var der næsten 1,7 mill. seere til kampen Danmark-Østrig - dermed blev det den mest sete sportsbegivenhed i 2001. Kampen mod Angola i tirsdags havde 1,4 mill. seere.

Kan man ikke vente til mandag med at få resultatet af de resterende kampe i turneringen, opdateres DilleSport Special siderne løbende på følgende adresse:

http://www.dillesport.dk/sportspc/kvm2001/index.dk.html

Den officielle hjemmesider lover resultater hver 5. minut på adressen:

http://www.handball2001.it/eng/index.html
Det fungerede ikke under 1/4-finalerne.



Vejret

Den nordlige del af Jylland havde solrigt vejr, mens den sydlige del og Fyn havde lette snebyger. Resten havde overskyet. Temperaturer op til mellem 1 - 6 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,2613 DKK,   1GBP     11,9903 DKK,   1DEM*     3,8083 DKK
100JPY     6,4679 DKK,   100ITL*   0,3847 DKK,   1AUD      4,2775 DKK
1FRF*      1,1355 DKK,   1CHF      5,0515 DKK,   1CAD      5,2769 DKK
1IEP*      9,4575 DKK,   1NLG*     3,3799 DKK,   1EUR (3)  7,4484 DKK
100ESP*    4,477  DKK,   1NZD      3,4546 DKK,   1SEK      0,7901 DKK
10BEF*     1,8464 DKK,   1NOK      0,9275 DKK,   100ISK    7,95   DKK  
100GRD*    2,186  DKK,   1FIM*     1,2527 DKK,   1ZAR (1)  0,7311 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (1)  4,5307 DKK,   10THB (2) 1,913  DKK
1HKD (2)   1,0639 DKK,   1MYR (1)  2,1837 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,41% -0,02 (30 år real), 4,95% +0,02 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   203,69 -1,56   KFX (mest omsatte aktier): 259,95 -1,92
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    358,72 +3,45
                            Pr. 29/12                  620,79