onsdag, 21. november 2001 23:54 (DNT)


Dagen efter valgene

Det er dagen efter at Danmark holdt både folketingsvalg, amtstrådsvalg og kommunalvalg (Bortset fra København og Frederiksberg, der ikke er del af noget amt - og så var der nogle kommuner, der holdt ekstra, lokale afstemninger. Rekorden var vist 5 valg samtidig.)

I dag handler det mest om kommunal- og amtsrådsvalgene.



KV2001: SF klarede sig godt lokalt

[Det gik noget stærkt og det blev også noget sent i går. Derfor smuttede der enkelte ting i går - især omkring kommunalvalget. SF har ikke noget at gøre med Randers, som vi skrev. Det var Socialdemokratiet, der blev halveret og mistede en sikker by til Venstre.]

SF indtil nu eneste borgmester, Flemming Christensen, i Vejle beholdt sin post, men stadig på baggrund af støtte fra tværpolitisk samarbejde. Han bliver bl.a. kraftigt støttet af en lokalliste, der blev oprettet af grundlæggeren af olieselskabet Haahr Benzin, Oluf Haahr. Listens eneste formål var hindre andre partier i at fjerne Flemming Christensen.

Der er der nu 2 nye SF borgmestre sikre - I Nakskov og Kalundborg. Som vi skrev i går, så har SF absolut flertal i Nakskov. Det er det bedste valgresultat for SF nogensinde. 3 andre kommuner - herunder Rødby - kan også få SF-borgmestre når de interne forhandlinger med partierne der er færdige.



KV2001: S mistede Århus

Selv om partiet kun mistede 2 mandater, så måtte Socialdemokratiet aflevere borgmesterposten efter 87 år. Ny borgmester bliver både den yngste nogensinde - og den første kvinde: 29-årige Louise Gade fra Venstre. På trods af sin unge alder har hun siddet i byrådet i 8 år. Hun fik det næsthøjeste, personlige stemmetal - 35.763. Den hidtidige S-borgmester Flemming Knudsen fik 24.178. V og S er lige store - men de radikale støtter nu V i stedet for S.

Louise Gade er ikke den yngste borgmester. Den ære tilfalder Michael Aarstrup Jensen, 25-årig IT-konsulent, der overtager netop Randers efter 47 års uafbrudt S-styre. De sidste år har kommunen været plaget af politiske skandaler, der har haft større eller mindre tilknytning til den forhenværende borgmester, Keld Hüttel.

Formanden for Kommunernes Landsforening (KL), borgmester Anker Boye, (S) Odense kunne notere stor fremgang, og han fik det højeste, personlige stemmetal ved kommunalvalget. Det sikrer borgmesterposten - men ikke formandsposten. Venstrefremgang i resten af landets kommuner medfører, at flertallet i KL skifter til fordel for næstformand Eigil V. Rasmussen.

På Københavns vestegn var der stor S-fremgang over hele linien. Det var typisk, at i de områder, hvor der bor mange indvandrere og flygtninge fik socialdemokraterne stor fremgang på bekostning af Dansk Folkeparti. Men det er samtidig kommuner, der er regeret af S-borgmestre, som har haft skarpe krav om stramninger i udlændingepolitiken. Det er kommuner som Ballerup, Brøndby, Taastrup og Herlev.



KV2001: S+K+DF = Københavns Amt

Vibeke Storm Rasmussen (S), der har været amtsborgmester i Københavns Amt de sidste 2 valgperioder, fik sent her til aften jobbet for yderligere 4 år - på trods af S-tilbagegang ved amtsrådsvalget Vibeke Storm Rasmussen (S) fortsætter efter en konstitueringsaftale mellem Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

[Københavns Amt dækker bl.a. ovennævnte kommuner på Københavns vestegn - men ikke København og Frederiksberg kommuner.]



KV2001: Liste Å?

Det mest markante og atypiske valg må være det i Brande: Her fik spidskandidaten på borgerlisten, Liste Å, Preben Christiansen 2.777 personlige stemmer ud af kommunens 5.700 afgivne stemmer. Ikke nok med, at det sikrede ham valg - det sikrede ham en enevældig magt, hvis det var det han ønskede. Samtlige 8 på hans liste blev valgt med ind, og det giver et absolut flertal. Han siger til DR-TVA, at han nu er jyde og derfor ikke har lyst til at være konge - Han vil samarbejde med alle i byrådet.



KV2001: På Vippen

To kendte politikere er på vippen. I Københavns kommune er det endnu ikke afklaret, om Jens Kramer Mikkelsen får lov til at fortsætte som overborgmester - men det er sandsynlig, efter at S, SF og Enhedslisten, der tilsammen har 30 mandater er gået i realitetsforhandlinger. Københavns borgerrepræsentationer består af 55 medlemmer. Nuværende bygge og byplanborgmester Søren Pind, Venstres kandidat til borgmesterposten er dog ikke overivrig til overtage posten. Han har givet udtryk for, at han hellere vil vente til næste valg og en ventet større tilslutning.

Venstres næstformand, amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen, Frederiksborg Amt, er meget usikker på om han kan fortsætte. Det meste af dagen så det ud til, at konstitueringsforhandlingerne ville give flertal til en anden kandidat, men det er helt åbent nu. Lars Løkke Rasmussen er dog også så godt som sikker på en ministerpost i Anders Fogh Rasmussens kommende regering.

Sidste: Til TV2 Lorry siger Lars Løkke Rasmussen her til aften, at han har indgået en aftale med de konservative og Dansk Folkeparti om at Venstre - og dermed ham selv - får borgmesterposten de næste 4 år. Han vil ikke udtale sig om han vil forlade den til fordel for en ministerpost. Connie Didriksen (S) er rasende - hun troede, at hun havde indgået en aftale med de øvrige partier - inklusive de konservative i nat. Lars Løkke Rasmussen "havde da hørt om en fest de andre holdt" - kun Dansk Folkeparti kom til de første forhandlinger, sagde han.

Det ser ud til, at intern uenighed i den konservative gruppe, der først fik den til bryde den netop indgåede aftale. Det var Helsingørs konservative borgmester, Per Tørsbøl, der sikrede Lars Løkke Rasmussen 4 år mere. Bitterheden i K-gruppen er stor. Aftalen med S og SF ville have sikret de konservative borgmesterposten.



KV2001: V generobrer Stenløse

Efter et katastrofevalg i 1997, hvor man gik fra 9 til 4 mandater og mistede borgmesterposten til de konservative, så kom Venstre stærkt tilbage med 8 mandater. Det placerer kriminalinspektør i Glostrup, Villy Eliasen, i borgmesterstolen de næste 4 år. [Hvilket uden tvivl udløser ekstra stor begejstring i en gren af vores familie, der har været aktive i Venstre - og har Villy Eliasen som mangeårig ven og nabo!] Stenløse ligger mellem Ballerup og Frederikssund, vest for København.



KV2001: Signe valgt!

Hvis man er meget ung - og i et meget stort parti med mange unge - kan det være svært at komme frem. Så må man jo udnytte de fortrin, man har. Det har Signe Friis, Aalborg, gjort. Hendes valgplakat har skaffet hende omtale i alle landets medier - og valg til både byråd i Aalborg og Nordjyllands amtsråd. Plakaten (der kan ses på nedenstående henvisning, hvis man er hurtig nok) viser den meget unge dame uden en trevl på kroppen - dog strategisk draperet i et par store mandehænder med målmandshansker på! DR-TVA oplyste i dag, at der er tale om et trick-foto. Hænderne er digitalt tilføjet efter at billedet blev taget! Hun sagde også i dag, at hun er blevet valgt på grund af sine politiske holdninger, der fremgår af hendes hjemmeside (hvis adresse står på plakaten.)
http://www.signe-friis.dk



FV2001: Christiansborg - Amalienborg tur/retur

Mens fintællingen er i fuld gang og der endnu ikke er sat endelig navne på de nye Folketingskandidater, gik dagen i dag med formalia og spekulationer - masser af spekulationer - i medierne. Først gik statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til dronningen for at meddele sin afsked. Derefter kom samtlige partiledere efter tur til Amalienborg for at råde dronningen om at udpege en forhandlingsleder. Helt som ventet stod der flest mandater bag at udpege Anders Fogh Rasmussen, der herefter sidste på eftermiddagen fik hvervet overdraget. Han sagde bagefter, at han starter forhandlingerne med samtlige partier i morgen.



FV2001: Nørrebro er borgerlig!

En af de mest røde kredse i Danmark er blegnet. Det drejer sig om Ydre Nørrebro, der altid har været solide for S, SF og Enhedslisten. Men nu er der 1 (en) stemmes flertal for de borgerlige. Umiddelbart er det besynderligt, at bydelen, der er en af de meste multietniske i Danmark, går til højre. Og dog - når man så hører, at det de radikale, der har tippet vægtskålen - og at det er en del af Østre Storkreds, som har valgt Naser Khader. Naser Khaders personlige stemmetal har trukket et ekstra R-mandat med sig.

Samme Naser Khader bliver den første folketingskandidat med indvandrerbaggrund. Men SFs Kamal Quereshi kommer formentlig også ind - men det afhænger af fintællingen af de personlige stemmer. Begge kandidater sagde i et dobbelt-interview, at de mente hovedparten af deres stemmer kom fra "ur-danskere," som ville vise at hvis man vil, så kan man også - uanset om man er født her eller ej. Naser Khader mener, at ved dette valg så man mere på på kandidaternes synspunkter end "de brune øjne." Naser Khader vil ikke være udlændingeordfører - men det har Kamal Quereshi ikke noget imod.


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

(onsdag)    Ikast - Horsens                     23-21
            Randers - Fox Team                  31-23
            Esbjerg - Virum/Sorgenfri           32-34
            Viborg - Skovbakken                 37-19
            GOG - FIF                           32-23



HÅNDBOLD: Ligaen Mænd

(onsdag)    Kolding IF - Virum/Sorgenfri        30-26



Vejret

Mest regn udbredt regn - især sidste på dagen. Der var dog solperioder enkelte steder. Temperaturer op til mellem 9 - 11 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4676 DKK,   1GBP     12,0095 DKK,   1DEM*     3,8064 DKK
100JPY     6,8824 DKK,   100ITL*   0,3845 DKK,   1AUD      4,3909 DKK
1FRF*      1,1349 DKK,   1CHF      5,1086 DKK,   1CAD      5,3032 DKK
1IEP*      9,4528 DKK,   1NLG*     3,3783 DKK,   1EUR (3)  7,4447 DKK
100ESP*    4,474  DKK,   1NZD      3,4975 DKK,   1SEK      0,7921 DKK
10BEF*     1,8455 DKK,   1NOK      0,9428 DKK,   100ISK    7,75   DKK  
100GRD*    2,185  DKK,   1FIM*     1,2521 DKK,   1ZAR (1)  0,8661 DKK
100PTE*    3,713  DKK,   1SGD (1)  4,5956 DKK,   10THB (2) 1,913  DKK
1HKD (2)   1,0849 DKK,   1MYR (1)  2,2204 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,30% -0,02 (30 år real), 4,71% -0,02 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   207,89 +0,65   KFX (mest omsatte aktier): 267,33 +0,80
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    337,71 -7,76
                            Pr. 29/12                  620,79