tirsdag, 6. november 2001 23:48 (DNT)


FV2001: Udl.stramninger ala DF

Ved et valgpressemøde på Christiansborg i dag præciserede Dansk Folkepartis ledelse hvordan man ønsker at stramme grebet om indvandrere og flygtninge i Danmark. Beslutninger om familiesammenføring skal tages af den lokale kommune - efter et individuelt skøn om den fremmede passer ind og om den i Danmark bosiddende - ("nok sikkert han", sagde Pia Kjærsgaard smilende til DR-TVA) - kan forsørge ægtefællen. Appelmulighederne skal stort set afskaffes, sagde Pia Kjærsgaard. Appelmuligheder er ifølge Dansk Folkeparti hovedårsagen til, at udviklingen er løbet løbsk siden udlændingeloven af 1983. Det gør det muligt at udsætte udvisning og hjemsendelse i det uendelige, på trods af afslag på asyl eller ophold.

Retskravet på familiesammenføring skal generelt afskaffes helt - og hvis Danmark derved kommer i konflikt med internationale konvention, skal disse genforhandles efter dansk mønster - eller opsiges, mener Dansk Folkeparti.



FV2001: Udl.stramninger ala V

Venstres "konkrete bud" på stramninger overfor udlændinge var også koncentreret om familiesammenføringerne. Venstre vil også have "individuelle vurderinger" ind i loven, med begrænsede muligheder for appel. Retsordfører Birthe Rønn Hornbech ville dog overfor DR-TVA ikke være mere "konkret" end at sige, at afgørelsen skal ligge i "udlændingestyrelsen" - og loven skal præcisere dette! Hun mente også, at det skulle være meget vanskeligt at få familiesammenføring, hvis den danske borger og den udenlandske ægtefælle kom fra Pakistan eller Tyrkiet. Ifølge Birthe Rønn Hornbech "hører man ikke så meget til jugoslaverne," så hun mente at de var mere integrerede. Derimod mente hun, at man ligesågodt kunne inkludere Somalia i kategorien af uønskede nationer.

Venstres udmelding medførte en konflikt med Dansk Folkeparti. Birthe Rønn Hornbech lagde også vægt på, at der skulle være et "bredt forlig" bag partiets ideer - og sammen med Socialdemokratiet ville efter hendes mening være bredt nok. Men indenrigsminister Karen Jespersen (S) var ikke imponeret. Hun mente i TV2 Nyhederne, at Venstres forslag vil bringe Danmark i strid med FN-konventionen mod racisme.



FV2001: Udl.stramninger ala R

Også de radikale - der ellers af ovennævnte partier betegnes som "fjenden" i udlændingespørgsmålet - har stramninger på programmet overfor udlændinge. Det er dog mere på integrationsområdet. Her vil man forlange en skrappere dansk-prøve, før dansk statsborgerskab kan fås. Målet må være, at man kan læse og diskutere indholdet i den daglige avis, sagde undervisningsminister Margrethe Vestager (V) ved et pressemøde i dag. [Om det er Ekstra-Bladet eller Information, der tænkes på, vides ikke...:-)] Blandt andre muligheder for at forbedre integrationen kunne ministeren tænke sig, at der skal gives mulighed for "mor-barn" kurser i dansk, allerede fra barnets 3. år.

Kristeligt Folkeparti startede egentlig dagens udmeldinger på udlændingeområdet - men de opfordrede til et "nationalt kompromis." Det ville ingen andre partier være med til.



FV2001: V&K vil privatisere fængsler

De konservative vil - hvis de kommer i regering efter valget - straks indlede forsøg med private fængsler i Danmark. Det er ifølge Helge Adam Møller (K) de positive erfaringer fra Storbritannien, der kan overføres til Danmark. Ud over at få billigere fængsler, ser han frem til bedre fængsler, fordi man kan gøre det på "en lidt anden måde" end i det offentlige fængselsvæsen. Birthe Rønn Hornbech synes tanken er spændende, men slår fast, at spørgsmål "om magtanvendelse i fængslerne" og "prøveløsladelser" stadig skal være det offentliges ansvar. Justitsminister Frank Jensen (S) afviser ideen, og siger at fængslerne ikke privatiseres "så længe denne regering sidder."



SAS i krise

Det skandinaviske luftfartselskab SAS er i dybe vanskeligheder. Hvor dybe blev klart i dag efter et stormøde i går i Stockholm mellem ledelsen og de faglige organisationer. I dag kom regnskabstallene for årets første 3 kvartaler, og det viste klart hvor galt det står til. Der ventes et underskud på ca. 2 mia. i år. Der blev straks annonceret en handlingsplan for at imødegå krisen. Ud over de 1.100 fyringer, der allerede er planlagt, skal yderligere 2.500 ansatte ud og finde nyt job. Det svarer til hver 8. ansat. 21 fly tages helt ud af drift. Spareplanen skal reducere omkostningerne med 2,5 mia DKK.



Dansk Eternit vandt i Højesteret

Dansk Eternitfabrik i Aalborg blev i dag ved Højesteret frikendt for erstatningsansvar overfor omkring 1.000 husejere. Det var 2 prøvesager, der blev afgjort til fabrikkens fordel og derved gik imod Landsrettens afgørelse. Afgørelsen var et stort nederlag for advokat Poul Gulborg, Silkeborg, der igennem flere år har ført sag på vegne af de 1.000 husejere. Da Dansk Eternitfabrik i midten af 80'erne fjernede asbest fra produktionen, fremstillede de også - angiveligt uden at vide det - plader med kort levetid. Allerede efter små 5 år begyndte pladerne at smuldre, og taget skulle skiftes igen. Sagsøgerne har hævdet, at fabrikken vidste, at pladerne var ustabile, men at den alligevel sendte dem på markedet. Det afviser selskabet DEF af 1984, der har overtaget fabrikkens ansvar i sagen - og som formentlig ikke ville være i stand til at betale en erstatning, havde dommen gået dem i mod. Dansk Eternit ejes af FLS Industries, og her sagde en glad direktør Poul Assam, at dommen viste at "vi er hæderlige." Husejerne har nu ikke anden mulighed end at sagsøge håndværkerne, der satte taget op - og hvis man har købt huset senere - sagsøge de tidligere ejere, hvis et nyt tag skal finansieres.



Muslimsk gravplads - i Roskilde?

INDsam, der er en paraplyorganisation for foreninger af etniske mindretal i Danmark, forhandler med Roskilde kommune om placeringen af en muslimsk gravplads. Det har en repræsentant for sammenslutningen bekræftet overfor Ritzaus Bureau. Derved har det - igen - lange udsigter med oprettelsen af den første, muslimske gravplads i Danmark. Det politiske spil mellem Brøndby Kommune, Københavns Kommune og Kirkeministeriet var ellers tilsyneladende faldet på plads. Aftalen var, at ministeriet garanterede for købesummen for grunden, som Københavns Kommune ejede, og beløbet skulle fastsættes af en uafhængig taksator. Men det er lykkedes Dansk Folkepartis gruppe på Christiansborg at få sagen udsat, og nu sker der ikke noget før folketingsvalget er afgjort og et nyt Folketing er samlet.
DilleSport


FODBOLD: Lyngby's skæbnetime

Onsdag kl. 16 er det igen knald eller fald for Lyngby FC, Lyngby Boldklubs professionelle overbygning. Da udløber den frist, som spillere og trænere har givet klubben til at betale lønningerne, ellers indgives der konkursbegæring. I går sprang Ballerup FC fra, så i dag er man igen ude i Farum for at forhandle en løsning. Der skal findes 1,2 mill. DKK så oktober-lønningerne er sikret. Lyngby FC's ejer, Jørn Terkelsen siger dog til Ritzaus Bureau, at han har fuld forståelse for, hvis Farum siger nej til at overtale lønkravet. De to klubbers ledere mødes igen i morge, og Lyngbys spillere er indkaldt til træning i morgen kl. 10.00.



Vejret

Flere regnbyger drev over landet - nogle ret kraftige. Temperaturer op til mellem 9 - 11 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,2895 DKK,   1GBP     12,0852 DKK,   1DEM*     3,8082 DKK
100JPY     6,8256 DKK,   100ITL*   0,3847 DKK,   1AUD      4,2422 DKK
1FRF*      1,1355 DKK,   1CHF      5,0581 DKK,   1CAD      5,2016 DKK
1IEP*      9,4571 DKK,   1NLG*     3,3798 DKK,   1EUR (3)  7,4481 DKK
100ESP*    4,476  DKK,   1NZD      3,4757 DKK,   1SEK      0,7857 DKK
10BEF*     1,8463 DKK,   1NOK      0,9391 DKK,   100ISK    7,81   DKK  
100GRD*    2,186  DKK,   1FIM*     1,2527 DKK,   1ZAR (1)  0,8611 DKK
100PTE*    3,715  DKK,   1SGD (1)  4,5670 DKK,   10THB (2) 1,870  DKK
1HKD (2)   1,0642 DKK,   1MYR (1)  2,1844 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,24% -0,03 (30 år real), 4,53% -0,03 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   206,67 +2,02   KFX (mest omsatte aktier): 264,09 +3,11
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    351,99 +0,64
                            Pr. 29/12                  620,79