tirsdag, 9. oktober 2001 24:01 (DNT)


Flykatastrofen - dagen derpå

Dagen efter den største ulykke i SAS og dansk flyvnings historie er der stadig usikkerhed om den egentlige årsag. Italienske myndigheder sagde i går aftes, at det var en menneskelig fejl af piloten for et lille tomotoret jetfly, som førte til sammenstødet med SAS-ruteflyet, der var ved at lette på startbanen. Men flere kritiske kilder peger på, at Litane-lufthavnens jordradar ikke havde fungeret siden 5. oktober. Det afviser SASs direktør Jørgen Lindegaard, der nu befinder sig i Milano. Han siger, at SAS flyver fra mange lufthavne, der ikke har jordradar. Ejeren af det tyske fly, hvis 2 tyske piloter og 2 italienske passagerer også er blandt de 118 omkomne, mener ikke at det kan være en pilotfejl. De to piloter havde 10.000 og 5.000 flyvetimers erfaring. Han siger til TV2 Nyhederne, at italienske flyvelederes dårlige engelsk ofte fører til misforståelser og farlige episoder.

[Rettelser/præciseringer: Der er forskellige angivelse af, hvilke fly, der ramte ind i hvilket. En grafik, der kørte på dansk tv i går (og som angiveligt stammede fra en italiensk tv-station) viste, at SAS-flyet efter sammenstødet ramte bagagecentralen, der blev placeret vinkelret til venstre for sammenstødet. (Hvilket tydede på på, at Cessna-flyet havde ramt SAS-flyet i højre side.) I dag placerede ny grafik bagagecenteret for enden af startbanen, til højre, hvilket tydede på, at SASflyet havde ramt den bageste del af Cessna-flyet.]



40 danskere til Makedonien

40 danske soldater fra Bornholms Værn tager i morgen til Makedonien for at erstatte engelske og amerikanske NATO-soldater, der deltager i afvæbningen af albanske oprørere. Formålet med afløsningen er at frigøre militære ressourcer til operationerne i Afghanistan. Afløsningen har været planlagt inden Afghanistan-operationen startede i søndags, men er blevet aftalt som et led i det danske bidrag til kampen mod terrorisme efter terrorangrebene i USA 11. september.



Forhøjet beredskab

Danmark, har som de fleste vestlige lande, et forhøjet antiterrorberedskab. Det kan nu mærkes i nogle sammenhænge. På fredag afholdes den såkaldte kulturnat i København. Det er et arrangement, hvor kulturinstitutioner, boghandlere og en række andre virksomheder holder åbent til kl. 24. Et af de mest populære steder ved tidligere kulturnat-arrangementer - Folketinget - besluttede i dag, at de af sikkerhedshensyn ikke vil deltage. Den daglige adgang til Folketinget er også skærpet, så alle skal vise legitimation ved indgagen. SAS har indført skærpede regler for indenrigsrejser - her skal man også legitimere sig med pas eller kørekort. Politi og forsvar har også forhøjet beredskabet, og bevogtningen af militære installationer, udenlandske ambassader og konsulater. Udenlandske virksomheder, organisationer og "grupperinger" er også udsat for øget bevågenhed.

Et af udtryk for den forhøjede beredskab over hele linien kunne ses i dag. Da forulykkede en bus med 37 pensionister mellem Hobro og Skive. Formentlig på grund af en chaufførfejl kørte bussen ind på en græsmark og væltede. Mange ambulancer kom til stedet - og en del mediefolk. Passagerer blev kørt til forskellige hospitaler, men ingen var i livsfare.



SiD: Fuld tillid til Strube

Specialarbejderforbundet i Danmark, SiD, har fuldt tillid til gruppeformand Villy Strube. Det var svaret i dag, da DR-TVA ønskede kommentarer til tv-stationens anklager fra i går om, at gruppeformanden havde modtaget 90.000 DKK uretmæssigt fra et lille firma, der arbejdede for SiD. Forbundsformanden Poul Erik Skov Christensen kalder DR-TVAs fremlæggelse af bankkontokopier "løse påstande". Forbundet har alligevel indledt en intern undersøgelse, der ventes at tage 4 uger.



Brugerbetaling på Internettet

Danmarks største mediefirmaer med websides arbejder på at indføre et fælles betalingssystem allerede fra februar 2002. Det skriver et af medlemmerne i samarbejdet, Computerworld Danmark. Men også Jyllands-Posten og Politiken er med, og her lover man en ændring af satsningen, hvis man kan få betaling hver gang internetsurferne klikker ind på avishusenes sider. Man udelukker dog ikke, at der stadig vil være nogle gratis nyheder at finde på deres websider. Jyllands-Posten satser på at blive et "24-timers nyhedshus", mens Politiken ser frem til at supplere indtægterne fra annoncer. Rene internetfirmaer som Jubii og SOL er også med i samarbejdet. Ideen er at støtte et fælles mikrobetalingssystem, i stedet for at hver udbyder benytter sit eget. Jubii har dog valgt et betalingssystem allerede, men vil også støtte det, som gruppen finder frem til.

[Det bliver spændende at se, om det initiativ vil få succes, hvor internationale IT-giganter har haft fiasko. Og hvis det lykkedes at få et fælles system, om det bliver åben for små foretagender, som f.eks. Danske Nyheder. Det tvivler jeg dog stærkt på bliver mulig. Der bliver nok - som det oprindelige dankort-system nogle "initialomkostninger", der sorterer i deltagerfeltet...

Men så kunne man måske overveje et "Open Source" alternativ, så længe det stadig er lovligt! /Leif]


DilleSport


BADMINTON: Topspillere overvejer Danish Open?

Dansk badmintons top-peter'e - Peter Rasmussen og Peter Gade - er usikre på, om de deltager i næste uges Danish Open i Farum. Peter Rasmussen - tidligere verdensmester - har været ude af topbadminton i mere end et år. Han var på vej til comeback i US Open, men en ny skade satte en stopper for planerne. Han håbede at kunne deltage i Danish Open, men i dag siger han, at han endnu ikke har besluttet, om han er i god nok form.

Også Peter Gade, som måtte rejse hjem i utide fra Grand Prix finalerne med en knæskade, er endnu ikke helt klar. Han vil om et par dage meddele, om han deltager i Danish Open eller ej.



FODBOLD: Lyngby-projekt afvist

Ejeren af Lyngby FC, Jørn Terkelsen, måtte i går vinke farvel til muligheden for at bygge et kæmpestadion til 350 mill. DKK. Da afviste Lyngby-Taarbæk kommune at være med i projektet. Stadionprojektet var nødvendigt for, at Jørn Terkelsen vil lade sit professionelle foldboldhold blive i Lyngby. Alternativet for klubben er nu et samarbejde med en anden, dansk klub, eller en lukning. I begge tilfælde skal Lyngbys amatørafdeling godkende løsningen. Menige medlemmer af klubben protesterede voldsomt, da Jørn Terkelsen lå i forhandlinger med Farums borgmester og formand for Farum Boldklub, Peter Brixtofte (V). Det fik Peter Brixtofte til at trække sig ud.

Ifølge Jørn Terkelsen så er det slut med professionel fodbold i Lyngby. Han havde heller ikke i TV2 Sporten noget til over for kommunens afvisning af planerne. Kommunen ville udsætte beslutningen til efter 1. april, men det kan han ikke bruge til noget: "Der er et kommunalvalg, de skal hen over! Det giver jeg ikke noget for!"

I dag afviste også Ballerups borgmester, Ove Dalsgaard (S), at give Lyngby-klubben støtte. Men han vil gerne diskuteret et stadionprojekt.



SVØMNING: Et landshold på 3

For øjeblikket består dansk svømnings landshold af 3 svømmere. I sidste uge meldte de 23 øvrige svømmere fra til landsholdet. De vil først komme tilbage, når Dansk Svømme og Livredningsforbund (DSLF) har fyret sportschef Jens Glavind og landstræner Michael Andersen. Længere tids konflikter brød åbenlys ud, efter et forligsmøde i forbundet ikke havde ført til en løsning. I dag fik de aktive følgeskab af 11 trænere. Hovedanken fra de utilfredse aktive svømmere er, at Jens Glavind og Michael Andersen har givet Mette Jacobsen - Danmarks topstjerne gennem mange år og kæreste med Jens Glavind - urimeligt ekstra fordele. Dårlig og vilkårlig støtte til andre aktive angives også som klagepunkter.

Bestyrelsen har bakket op om sportschefen og landstræneren, men i dag meldte også landets 6 såkaldte kraftcentre, klubber i forbundets eliteprogram, at de ikke længere støtter landsholdet, men i stedet vil træne de svømmere, der har meldt fra. Udgangen af sagen kan blive, at bestyrelsen træder tilbage.



Vejret

Dagen startede solrig, men efterhånden kom der flere skyer og regn bredte sig fra Nordvestjylland til Fyn. Temperaturer op til 14 - 19 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,0676 DKK,   1GBP     11,8569 DKK,   1DEM*     3,8011 DKK
100JPY     6,7157 DKK,   100ITL*   0,3839 DKK,   1AUD      4,0866 DKK
1FRF*      1,1334 DKK,   1CHF      5,0201 DKK,   1CAD      5,1706 DKK
1IEP*      9,4396 DKK,   1NLG*     3,3735 DKK,   1EUR (3)  7,4343 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD      3,3571 DKK,   1SEK      0,7687 DKK
10BEF*     1,8429 DKK,   1NOK      0,9262 DKK,   100ISK    7,91   DKK  
100GRD*    2,182  DKK,   1FIM*     1,2504 DKK,   1ZAR (1)  0,8630 DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (1)  4,4944 DKK,   10THB (2) 1,812  DKK
1HKD (2)   1,0338 DKK,   1MYR (1)  2,1218 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,26% uændr.(30 år real), 4,87% -0,02 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
KAX-index:   199,19 -1,61   KFX (mest omsatte aktier): 253,99 -1,64
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    375,24 -1,46
                            Pr. 29/12                  620,79