torsdag, 13. september 2001 24:03 (DNT)


[!]

[Danske Nyheder er ikke udkommet de sidste to dage. Årsagen er ganske enkelt de grusomme begivenheder, vi har været vidne til i New York og Washington siden tirsdag eftermiddag.

Først vil jeg gerne på Dille og egnes vegne sende den dybeste medfølelse til dem, der er blevet ofre eller som har mistet familie og venner. Vi føler også med dem, der endnu svæver i uvished. Jeg kan også forsikre om, at vi på linie med statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) føler, at angrebet på World Trade Center og Pentagon var et angreb på demokrati, frihed og fred i hele verden - og dermed også et angreb på os og på Danmark.

Dagens Nyheder vil kun omfatte danske aspekter af den igangværende krise. Hvis vore læsere mener, at de ikke kan klare mere lige nu, så vil vi bede jer stoppe læsningen her, og eventuelt fortsætte på et mere passende tidspunkt.

/Leif]



[Hvor var vi?]

[Kort efter kl. 15 dansk tid ringede Dille fra England på min mobil. Hun havde set billeder hos BBC og fortalte at 2 fly var fløjet ind i World Trade Center. Hun gav en meget detaljeret beskrivelse, men på grund af min misforståelse af "twin engine" gik omfanget af ulykken ikke op for mig før flere timer senere. Mobiltelefonen løb tør for strøm, og jeg skulle til møde i Nordsjælland. CNNs website var utilgængelig, men efter kort tid kom vi igennem til BBC og så billederne. På grund af en deadline onsdag, skulle jeg tilbage til arbejde efter mødet kl. 19, men måtte hjem for at hente cykellygter. Her kunne jeg se bygningerne falde sammen på CNN og hørte om Pentagon-angrebet. Jeg vendte tilbage til arbejdet, men det var svært at koncentrere sig - og vi måtte opgive at nå deadline som planlagt.

På det tidspunkt var alle radio og tv-programmer på danske kanaler suspenderet til fordel for nyhedsprogrammer. Efter midnat fortsatte TV2 med at sende CNNs signal, mens DR-TV sendte et uredigeret signal fra ATPN. TV-Danmark2 suspenderede transmissionerne fra deres Big Brother 2, og sendte også CNN signal tirsdag aften. Onsdag morgen havde TV2 deres morgenprogram, mens DR nu sendte BBC World Service. Først i løbet af onsdag aften begyndte TV2 og TV-Danmark2 at genoptage deres regulære programmer i et vist omfang.

Her til aften hørte vi de første, danske nyheder, som ikke havde relation til terrorist angrebet.]



Tirsdag aften - chok og sorg.

3 københavnske kirker blev åbnet tirsdag, så alle, der behøvede trøst kunne søge dertil. En mindegudstjeneste blev afholdt i Christianskirken. Der var lys og blomster alle steder. Dog søgte langt de fleste ud til USAs ambassade, hvor over flere 1.000 havde stillet sig op. Mange tændte lys og lagde lys eller sedler med vers.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen udtalte, at angrebet på USA var et angreb på hele den civiliserede og demokratiske verden. Han tilsagde USA sin og Danmarks fulde støtte til at bekæmpe terrorismen.

En dansk parlamentarikerdelegation er til møde i Washington, få hundrede meter fra Pentagon, da dette bliver ramt af et fly. Med i delegationen er bl.a. Holger K. Nielsen (SF) og Per Stig Møller (K), som begge bliver blandt de første danske øjenvidner i tv.



Onsdag: Mindegudstjeneste i Vor Frue

Onsdag aften kl. 19 dansk tid var der mindegudstjeneste i Vor Frue kirke i København. Københavns biskop Svend Norman Sørensen bad en særlig indgangsbøn. Derefter sang man "Befal Du Dine Veje".

Et skriftsted fra bibelen blev læst af sognepræsten ved Vor Frue kirke, mens den amerikanske præst ved Københavns internationale kirke, Timothy Stewart læste samme vers på engelsk.

Så sang man "Til Himmelene Rækker Din Miskunhed Gud."

Biskop Svend Normand Sørensen holdt en tale, der handlede om sorgen, der rammer uventet og om ondskaben. Her er nogle sætninger, som han kom med: "Kampen mod ondskab vindes ikke med krig alene." Han bad om "mod og vilje til at se ondskaben i øjnene uden at blive lammet af den" og "Evangeliets Gud er os nær i liv og død." Sorgerne og ulykker rammer hårdt, men "det kommer til kort altsammen - sejren er vundet!"

Det er en sorgens og eftertankens dag. Vi må sørge med de sørgende og for os selv, fordi verden er som den er. Også på afstand rammes vi - bliver mindet om hvor skrøbelig vores tilværelse egentlig er.

Han sluttede med en bøn om styrke til "stå det onde imod med visdom og kærlighed" og at "vold ikke avler ny vold, fortvivlelse avler had." Han bad for omkomne og bad gud lade "lyset skinne ind ind i deres grave" ind til opstandelsen. Han bad for dronning Margrethe og for USAs præsident George W. Bush og alle andre ledere i denne svære tid.

Præludium og salmen "Vor Gud Han Er Så Fast En Borg," fulgte.

Ambassadør Stuart Bernstein talte derefter om den chokerende tragedie, som ingen vil glemme. Hvis de skyldige til denne katastrofe tror de kan skræmme os, har de allerede fejlet. Sammen kan vi overvinde dem, der vil skade os, sagde han bl.a. Kondolencerne og støtteerklæringerne, som danskerne gav var en kilde til inspiration og trøst. Han var personlig bevæget over de 1000er af danskere, som havde efterladt lys, blomster og digte på ambassadens trappe. Han så disse og mange andre udtryk for de dybe bånd mellem "our two great nations". Han sluttede med at bed om "Guidance to our Leaders".

Han sagde "Mange mange tak" og sluttede med:

"I am truly touched by this beatiful ceremony and feel your deep caring."

Biskoppen bad Fadervor, og velsignede alle.

Sidste salme var "Vær Du Mig Nær"

Gudstjenesten blev overvåget af dronning Margrethe og prins Henrik, repræsentanter for regering og Folketing, ansatte ved USAs ambassade med ambassadør Stewart Bernstein og andre medlemmer af det diplomatiske korps. Desuden havde omkring 350 almindelige borgere fået adgang, blot ved at være tilstede mens dørene var åbne efter kl. 17. Flere hundrede andre stod udenfor kirken.



Musketer-paragraf aktiveret

Statsministeren og de andre regeringsmedlemmer mødtes umiddelbart efter på Christiansborg for at tage stilling til ideen om, at Nato's paragraf 5 kan bruges i denne situation. Det kaldes også musketer-paragraffen, fordi den siger, at et angreb på en af medlemsstaterne er et angreb på alle. Statsministeren havde luftet ideen tidligere, men fik nu opbakning til ideen fra alle partier - selvfølgelig under forudsætning af, at indsættelse af danske styrker kræver Folketingets godkendelse. Nato's forsvarsministre meddelte lidt senere, at paragraffen nu betragtes som værende i kraft.



Danske vidner - og savnede.

I løbet af onsdag fortalte 3 danske øjenvidner om angrebet på de to tårne. En dansk ingeniør sad på 10 etager under der hvor det første fly ramte, og fortalte om evakueringen ned af de mange trapper. Ulykkens omfang gik først op for ham, som mange andre i den situation, da man kom ud af bygningen og så op.

Her torsdag aften savnes 52 danskere eller danskamerikanere med familie i Danmark. En af dem er en 60-årig officer i det amerikanske luftvåben, som arbejdede i Pentagon bygningen. Det danske udenrigsministerium har oprettet en særlig hotline (+45 3392 0000) for familie og venner. Kontorchef Bent Wigotski opfordrer alle til at have stor tålmodighed, der kan gå uger, før alle kan få vished.



Mindestunder

Et par hundrede mennesker mødte op på Københavns Rådhusplads i dag kl. 12 for at følge LOs opfordring om at holde 1 minuts stilhed til minde om ofrene. Arbejdet stoppede på en lang række arbejdspladser landet over på samme tid.

I morgen fredag er der minde- og solidaritetsdag i hele EU. Den danske regering opfordrer til 2 minutters stilhed i morgen kl. 12.00



Vejret

(Vejrrapporten mangler i dag)



Finansmarkederne

Ingen finanstal i dag.