onsdag, 25. juli 2001 23:56 (DNT)


Udenrigsministerium: Gillon kan ikke sigtes

I går svarede justitsminister Frank Jensen (S) på et spørgsmål fra Søren Søndergaard (Enh.) at FNs torturkonvention er universel, og at den står over diplomatisk immunitet. Derfor kunne den kommende ambassadør fra Israel, Carmi Gillon, i princippet blive arresteret, hvis han blev sigtet for at have foretaget tortur. I dag skriver udenrigsministeriet til Søren Søndergaard om samme sag, at efter deres opfattelse er den såkaldte Wiener-konvention, som sikrer diplomaterne immunitet, mere universel end torturkonventionen. En diplomat kan altså ikke sigtes for ulovlig brug af tortur. Søren Søndergaards kommentar til DR-TVA var, at det betyder alle torturbødler i de alt for mange diktaturstater, der stadig er verden over, kan slippe for straf ved at lade sig udnævnte til diplomater. Det må man arbejde på at få lavet om, mente han.

Ifølge TV2 Nyhederne er der nu ikke længere nogen danske politikere, der mener det er en god ide, at Carmi Gillon bliver Israels repræsentant i Danmark. Arne Melchior (CD), som tidligere forsøgte at udtrykke sympati for Israels brug af "moderat fysisk pres" - en omskrivning af begrebet tortur - sagde i dag, at han ikke finder Carmi Gillon vil være den rette på posten.

Afgørelsen af, om Carmi Gillon starter som ambassadør i Danmark 1. august, er dog ene og alene nu op til ham selv.



Algesuppe rammer Sjælland

Langs Sjællands øst- og sydvendte kyster, samt et stykke af strandene nord for Helsingør, sydhavsøerne og Langeland, kan man netop nu risikere at støde på blågrønne alger. Algerne har optrådt i større eller mindre omfang de sidste par år, når det har været varmt et stykke tid. Algerne kan - hvis man bader i dem - medføre hudirritation og diarre. For børn kan konsekvenserne være langt alvorligere, og sidste år blev der dokumenteret tilfælde, hvor hunde døde efter at havde drukket algeinficeret vand. Algerne optræder i klumper, så badende opfordres til at se sig for - men ikke lade sig afskrække fra at gå i vandet, hvis det er klart.

[Det er muligt at få daglige rapporter om alge-observationer hos Danmarks Miljø Undersøgelser (www.dmu.dk). Adressen på status siden er:

http://www.dmu.dk/1_om_dmu/2_afdelinger/3_hav/Alger/aktuelt.asp
Men situationen veksler, så lokal visuel observation inden man hopper i anbefales.]



Danskerne og internettet - op og ned

9 ud af 10 ejerlejligheder, der sælges i de større, danske byer, formidles via internettet. Det fremgår af en rundspørge, som DR har lavet til en række ejendomsmæglere. En markedsanalyse fortæller, at 75% vil bruge internettet, hvis de skulle søge bolig nu og her - og HOME-kædens hjemmeside slog forleden en rekord med 110.000 besøgende på en uge. Forbrugerrådet anbefalede i dag danskerne at overvej kun at anvende internet-annoncering, når de sælger hus. Typisk koster annoncering - som sælger betaler op til 18.000 DKK, men man kan spare 10-12.000 DKK på kun at bede om internettet. Hos nogen mæglere er internetannoncering gratis, mens andre tager op til 8.000 DKK, men så er det med video og/eller 360 graders panoreringer inkluderet.

Mens ejendomshandelen går godt på internettet, så går det modsat med salg af rejser på internettet, skriver Børsen i dag. Både private og virksomheder fravælger rene internet-baserede rejsebureauer. Hvorfor? - De er for langsomme og for dyre, mener kunderne - ihvertfald de store indkøbere, som Børsen har spurgt. 3 firmaer har specialiseret sig udelukkende salg over internettet: Flybillet, Rejsefeber og det 2M Invest ejede Travis. Travis havde et underskud på 32 mill DKK i 2000 og forsøger nu at redefinere sig som leverandør af programmel til rejsebestillinger.

[En ironisk situation! Da man for - oh mange årtier siden var på teknologis forkant i Danmark med onlinesystemer (f.eks. Teledata) fablede man om at skulle kunne bestille flybilletter over nettet. Jeg husker også første gang jeg skulle bruge en flybillet (det var vist Los Angeles) og fik at vide, at den kostede 32.000 DKK! Senere fik jeg Compuserve og Easy Sabre (American Airlines system) og billigere billettet - men KUN hvis man reserverede på de rigtige selskaber og på den rigtige måde. Men siden 95 har vi anvendt et almindeligt rejsebureau, som har vist sig at slå internettet både på tid (En bestilling tager max 5 minutter i telefon - eller en e-post) og pris! Eneste undtagelse er lavprisselskaberne Virgin, Go og Ryan Air - men det er fordi de ikke VIL sælge via vores bureau.

Men jeg erindrer INTET om, at nogen dengang i tidlig-firserne fablede om salg af ejendomme online...! /Leif]



Dødstrusler mod vuggestue

Fra i dag har Indre Østerbro Bydelsråd i København placeret en vagt ved indgangen til institutionen Egmontgården - en kombineret vuggestue og børnehave. 2. juli begyndte institutionen af få anonyme telefontrusler med antydninger om snarlig død. 5. juli blev pædagoger tilkaldt af skrigende børn, der var blevet vækket af middagsøvnen. På mindst 4 af børnene havde en person skrevet "DØ" i panden med en tuschpen. Ukendte, indtrængende personer har også skrevet trusler på inventaret med tusch eller slettelak. Politiet er i gang med en efterforskning, der bl.a. indebærer en gennemgang af alle telefonopkald til institutionen, startende den 2. juli.



Engelsk dom: Dansk fodbold i dansk tv!

Det britiske House of Lords har afgjort, at den engelske satelit-tv-station TvDanmark1 skal tilbyde VM-kvalifikationskampe, hvor Danmark deltager til en af de to danske, landsdækkende tv-stationer. Det engelske tv-tilsyn, Independent Television Commision havde på foranledning af det danske kulturministerium, krævet at TvDanmark1 ikke måtte reservere den direkte transmission til sig selv, fordi satelitkanalen ikke kan ses af alle (kræver større fællesantenneanlæg eller satelitparabol med dekoder). Næste kamp bliver Danmark på udebane mod Bulgarine, 5. september. Kun hvis DR-TV eller TV2 ikke vil acceptere "et rimeligt tilbud," kan TvDanmark1 sende kampen med eneret.



Styresystem skyld i kollision

Søfartsstyrelsens såkaldte Opklaringsenhed er nu "99%" sikre på, at de har fundet årsagen til, at olietankeren Baltic Carrier i marts blev påsejlet, så 2.700 tons olie slap ud og forurene strandene omkring Møn, Bogø og de sydvendte strande på Sjælland. En teknisk fejl i det elektroniske styresystem ombord på den nybyggede olietanker fik skibet til pludselig at skifte kurs og skære ind foran en modgående coaster, Tem. Kollisionen var uundgåelig, men Tem frikendes ikke helt. I den tekniske rapport kritiseres det, at den vagthavende officer på Tem havde forladt broen for at kontrollere Baltic Carriers possition på et søkort. Søfartsstyrelsen har ikke nogen præcis forklaring på hvorfor den tekniske fejl opstod, men man har udtaget hele kontrolenheden fra Baltic Carrier og kører en række tests og simulationer på den i håb om, at fejlen kan isoleres.



Filmnyt - Kidmann ER med!

Peter Aalbæk Jensen, direktør for filmselskabet Zentropa, beder nu offentlig filmstjernen Nicole Kidmann om forladelse, og siger at han "nu igen har overreageret". Forleden omtalte vi, at Peter Aalbæk Jensen havde mistet tålmodigheden med filmstjernens overvejelser om en kontrakt for hovedrollen i Lars von Triers næst film, "Dogville" og var gået i gang med af finde en ny stjerne. Men Nicole Kidmann havde allerede underskrevet kontrakten...

[Angående vores anden filmnyhed - Stephen Kings bearbejdning af Lars von Triers "Riget" til amerikansk prime time tv, så har Erik G. sendt flere henvisninger til amerikanske artikler om sagen, f.eks.:

http://dailynews.yahoo.com/h/eo/20010723/en/king_s_quot_kingdom_quot_comes_to_tv_1.html
Tak for det!]


DilleSport


BADMINTON: Indonesia Open 2001

Bung Karno Stadium, Jakarta, Indonesien - en 5 stjernet turnering, men hvor mange topnavne mangler. De danske topnavne forbereder Grand Prix finalerne om 2 uger, mens Kina, Thailand og Norge valgte at trække sig på grund af den usikre, politiske situation i Indonesien.

Danske resultater:

1. runde

Herresingle

  Niels-Christian Kaldau
    - K. Shimogami, JAP                        7-3, 7-5, 7-0

Mixeddouble

  Michael Lamp/Ann-Lou Jørgensen
    - Ahmad Yusuf/N Sugianti Endang, INA       7-5, 7-5, 2-7, 8-6
  Jonas Rasmussen/Jane Bramsen
    - Ronne Maykel Runtalalu/Enny Wiidowati, INA
                                               7-2, 7-2, 7-4

Herredouble: Michale Lamp/Jonas Rasmussen starter i 2. runde

Damedouble: Her deltager Majken Vange/Pernille Harder (seeded 1) og Ann-Lou Jørgensen/Jane Bramsen (seeded 5) - Resultaterne foreligger ikke - bortset fra oplysningen om, at "alle danske deltagere er videre fra 1. runde."



CYKLING: Tour de France

Onsdag: 16. etape - 227,5 km fra Castelsarrasin til Sarran.
  1. Jens Voigt (GER), Credit Agricole          5t 27m 11s
  2. Bradley Mc Gee (AUS), Francaise des Jeux          +5s
  3. Alexandre Bocharov (RUS), AG2R                +1m 59s
  4. Rolf Sørensen (DEN), CSC Tiscali                s.t. 
  5. Luis Perez (ESP), Festina                     +2m 55s
  ...
 35. Laurent Jalabert (FRA), CSC Tiscali          +25m 58s
 72. Michaël Blaudzun (DEN), CSC Tiscali          +26m 08s
 83. Francisco Cerezo (ESP), CSC Tiscali             s.t. 
 86. Rolf Sørensen (DEN), CSC Tiscali                s.t. 
110. Jakob Piil (DEN), CSC Tiscali                   s.t. 
131. Marcelino Garcia (ESP), CSC Tiscali             s.t. 
133. Nicolas Jalabert (FRA), CSC Tiscali             s.t. 
143 fuldførte

Et angrebsivrigt CSC Tiscali hold var hver i sær med i mange udbrudsforsøg - 7 mand kom af sted og fik et stort forspring. Her var Tour-deputanten Nicki Sørensen med. Han kørte taktisk godt - men blev udmanøvreret kort før målstregen af russeren Bocharov.

Den samlede stilling efter 15. etape.

  1. Lance Armstrong (USA), US Postal          73t 39m 28s
  2. Jan Ullrich (GER), Telecom                    +5m 05s
  3. Andrei Kivilev (KAZ), Cofedis                 +5m 13s
  4. Jeseba Beloki (ESP), Once                     +6m 33s
  5. Francois Simon (FRA), Bonjour                +10m 54s
  ...
 18. Laurent Jalabert (FRA), CSC Tiscali          +42m 17s
 49. Nicki Sørensen (DEN), CSC Tiscali         +1t 22m 06s
 89. Michaël Blaudzun (DEN), CSC Tiscali       +2t 15m 39s
117. Nicolas Jalabert (FRA), CSC Tiscali       +2t 43m 05s
120. Francisco Cerezo (ESP), CSC Tiscali       +2t 48m 59s
121. Jakob Piil (DEN), CSC Tiscali             +2t 49m 03s
124. Marcelino Garcia (ESP), CSC Tiscali       +2t 48m 36s
143. Rolf Sørensen (DEN), CSC Tiscali          +3t 30m 42s



FODBOLD: Championsleague

Kvalifikationsturnering
(onsdag)  Torpedo Kutaisi, Georgien - FCK              1-1
Der er returkamp i Parken 1. august.



SVØMNING: VM i Japan

M-200m fri
  6. Jacob Carstensen                             1m 48,86s
Ny dansk rekord - han satte også rekord i 1/2-finalen, 40/100 sekund langsommere...



Vejret

Sol med få skyer. Temperaturer op til 20 - 28 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,5006 DKK,   1GBP     12,0982 DKK,   1DEM*     3,8061 DKK
100JPY     6,8363 DKK,   100ITL*   0,3845 DKK,   1AUD      4,3174 DKK
1FRF*      1,1348 DKK,   1CHF      4,9429 DKK,   1CAD      5,5280 DKK
1IEP*      9,4519 DKK,   1NLG*     3,3779 DKK,   1EUR (3)  7,4440 DKK
100ESP*    4,474  DKK,   1NZD      3,5036 DKK,   1SEK      0,7972 DKK
10BEF*     1,8453 DKK,   1NOK      0,9279 DKK,   100ISK    8,40   DKK  
100GRD*    2,185  DKK,   1FIM*     1,2520 DKK,   1ZAR (1)  1,0438 DKK
100PTE*    3,713  DKK,   1SGD (1)  4,7038 DKK,   10THB (2) 1,887  DKK
1HKD (2)   1,0994 DKK,   1MYR (1)  2,2566 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,55% -0,01 (30 år real), 5,24% -0,02 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
Aktieindex:  239,90 -1,07   KFX (mest omsatte aktier): 303,09 -1,44
Pr. 30/12:   247,62                                    313,90
(ny beregning fra juni)     KVX (Vækstaktier i DK):    604,58 -3,97
                            Pr. 29/12                  620,79