fredag, 3. maj 2001 24:01 (DNT)


CD: Kritik af partileder

Ovenpå weekendens meningsmåling fra Gallup, der placerede Centrum Demokraterne under spærregrænsen og dermed baner vejen for at statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) kan fortsætte regeringen, hvis stemmetallet bliver det samme ved næste folketingsvalg, er der udbrudt uro i partiets bagland. Flere amtsformænd kritiserer, at man ikke ser Mimi Jakobsen, partiets leder, så meget mere. Hun har siden efteråret været formand for organisationen Red Barnet. Ifølge Politiken i dag, skulle halvdelen af partiest amtsformænd være enige i, at Mimi Jakobsen forsømmer partiet. Det er ikke fordi de ønsker, at hun træder tilbage - tværtimod, så ønsker de at hun skal gøre sig mere bemærket på partiets vegne. Folketingsgruppen er helt uenige, og Peter Duetoft (CD) gør opmærksom på, at partiets landsmøde enstemmigt gav Mimi Jakobsen opbakning til at tage jobbet hos Red Barnet.

Mimi Jakobsen ønsker ikke udtale sig om sagen. Hun er p.t. på Island for Red Barnet.



Ingen holding til raketskjold

Et stort flertal af Folketingets medlemmer blev i dag enige om, at de ikke har nogen holdning til USAs planer om et missilforsvar. Der var i dag debat om sagen i Folketinget, og her forsøgte SF og Enhedslisten at få regering og Folketing til at protestere mod præsident George W. Bush planer om at oprette såkaldt raketskjold. Bag regeringspartierne stod Venstre, konservative og CD. Udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) afviser i DR, at der er tale om holdningsløshed - man vil blot have noget konkret at forholde sig til, inden man danner sin mening, sagde han. Han ville ikke afvise, at Danmark kunne deltage i samarbejdet om projektet, hvis det kom til at omfatte NATO og Europa.

Det anses for næsten givet, at amerikanerne ønsker at anvende den fremskudte radarstation på Thulebasen i Grønland, som en del af raketskjoldprojektet.



Børn hentet "hjem"

Den tidligere formand for Red Barnet, Laue Traberg Smidt, har efter eget udsagn udført en "omvendt bortførelse" af tre drenge fra Marokko til Danmark. "Bevæbnet" med sagførere - både arabiske og franske - lykkedes det Laue Traberg Smidt og den ny børneorganisationer Daphne at overbevise de marokkanske myndigheder om, at de 3 drenge skulle tilbage til deres mor i Danmark. Faderen, der er dansk statsborger af marokkansk oprindelse, havde taget drengene med til Marokko i januar, selv om han ikke har forældremyndigheden. Ifølge islamisk lov er det imidlertid faderen, der altid har forældremyndigheden. Faderen havde placeret de 3 drenge, der er 6, 8 og 9 år gamle, i familiepleje, og var taget tilbage til Danmark. Her er han siden blevet fængslet.

Laue Traberg Smidt glæder sig i Politiken over den hjælp han har modtaget fra Københavns Kommune, der finansierede rejsen, og Københavns Politi, der noterede børnenes navne i Laue Traberg Smidts pas. Derimod retter han en sønderlemmende kritik af Udenrigsministeriet, som godt kan hjælpe voksne danskere, der er gidsler i udlandet, men ikke danske børn, der er blevet bortført.

Tilgengæld er der ikke den store begejstring for Laue Traberg Smidt og Daphne. Både Københavns Kommune og Københavns Politi forstår ikke rigtig sagsfremstillingen. Begge steder henviser man til, at begge forældre var enige om at børnene skulle hjem til Danmark, og faderen gav skriftlig samtykke til, at børnenes navne kom i Laue Traberg Smidts pas. Peter Grevesen, Børnenes Fællesråd, kalder Daphnes arbejdet for "piratvirksomhed" og selvtægt.

[Laue Traberg Smidt var indtil sidste sommer formand for Red Barnet, men blev fældet, da pressen afslørede økonomiske uregelmæssigheder i hans tidligere tillidsposter. Han blev afløst på posten af - Mimi Jacobsen.]



Napster lovlig i Danmark?

Et nyt lovforslag, som er under udarbejdelse i regeringen, kan gøre internetbaserede udvekslinger af musik lovlige. Ifølge kontorchef Johannes Nørup Nielsen, Kulturministeriet, vil det gøre Napster og lignende services lovlige i Danmark. Lovforslaget indebærer på andre området en stramning af ophavsretten for at bringe dansk lov på linie med EU og de internationale konventioner. Men det betyder samtidig en afskaffelse af den særlige danske regel, der forbyder enhver at fremstille kopier af digitale værker til eget forbrug (hvorimod analog optagelser er lovlige).

Amerikanske retsinstanser er ved at lukke den kommercielle tjeneste Napster, og hos Copy-Dan, der administrerer ophavsretslige spørgsmål for danske kunstnere, håber at lovens "uheldige" formuleringer kan blive ændret inden den bliver fremsat.



Dansk kød godt nok igen.

I sidste uge åbnede det vigtige japanske marked for import af dansk svinekød, og i dag kom det officielt fra Rusland, at de også tillod import. Ifølge diplomatiske kredse er der også stor sandsynlighed for, at USA åbner for import om meget kort tid, og så er situationen næsten normal for dansk svineproduktion. Forbuddene kom som en reaktion på udbruddet af mund- og klovsyge i England, og rammer generelt al husdyrprodukter fra hele Europa. Åbningen gælder kun Danmark og andre udvalgte lande uden mund- og klovsyge.


DilleSport


CYKLING: Tour de CSC

I går blev det danske cykelhold Team CSC WorldOnline som omtalt valgt til at deltage i årets Tour de France. Holdet er opkaldt efter to danske datterselskaber af store internationale koncerner, Computer Science Corporation (CSC) og WorldOnline. CSC, der for et par år siden købte Datacentralen af staten og dermed blev en af Danmarks største IT-virksomheder gik noget overraskende ind sidste år og begyndte at sponsorere cykelsport. I dag overraskede de igen: CSC's Europæiske selskab bliver ny IT-sponsor for Tour de France. Dvs. de skal levere IT-infrastruktur og får deres navn på TV-transmissionerne.

[Sagen overraskede undertegnede noget: I 1993 var jeg arbejdsløs et par måneder, bl.a. under det daværende Tour de France. Det betød, at jeg så alle transmissioner. Få uger efter fik jeg job - i Datacentralen, senere CSC, hvor jeg var frem til 1999. I mellemtiden er interessen for cykelsport kølnet en del her, ikke mindst på baggrund af doping-skandalerne... /Leif]



FODBOLD: Hovedsponsor holder op

Den bedste danske turnering i fodbold, der traditionelt (og her i nyhederne) kaldes Superligaen hedder egentlig Faxe Kondi Ligaen efter turneringens hovedsponsor. Bryggerigruppen A/S, der ejer varemærket Faxe, har været sponsor siden 1996 og aftalen udløber til sommer - 30. juni. I dag meddelte Divisionsforeningen, at man var blevet enige om ikke at fortsætte aftalen. Direktør Claus Rode Jensen, Divisionsforeningen, siger til Ritzaus Bureau, at de ikke "kunne få enderne til at mødes." Ophør af aftalen betyder, at man skal finde en ny sponsor - og et nyt navn - til Superligaen og 1. division - den næstbedste række.



FEMKAMP: Forlig mellem mestre

Danmarks to stærkeste kvinder i moderne femkamp har sluttet fred efter flere måneders strid. Balladen startede, da verdensmester Pernille Svarre i et debatindlæg i Politiken omkring doping, skrev at hun var eneste verdensmester, der havde "ren samvittighed." Det fik den tidligere 4-dobbelte verdensmester Eva Fjellerup til at føle sig truffen. Hun krævede et dementi, men Pernille Svarre ville "kun" give en offentlig undskyldning. Det var ikke nok, og der har striden stået siden. Nu er direktør i Team Danmark, Preben Kragerup, gået ind som mægler. Nu har Pernille Svarre offentliggjort et skriftligt dementi via Ritzaus Bureau - og Eva Fjellerup har erklæret sig tilfreds.



Vejret

Solrigt over hele landet - bortset fra, at Nordjylland, Fyn og det østlige Sjælland - som midt på dagen fik byger med torden. Her til aften mere regn i det meste af Jylland. Temperaturer op til mellem 9 og 20 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,3563 DKK,   1GBP     11,9857 DKK,   1DEM*     3,8166 DKK
100JPY     6,8742 DKK,   100ITL*   0,3855 DKK,   1AUD      4,3600 DKK
1FRF*      1,1380 DKK,   1CHF      4,8390 DKK,   1CAD      5,4487 DKK
1IEP*      9,4782 DKK,   1NLG*     3,3873 DKK,   1EUR (3)  7,4647 DKK
100ESP*    4,486  DKK,   1NZD      3,5394 DKK,   1SEK      0,8187 DKK
10BEF*     1,8505 DKK,   1NOK      0,9236 DKK,   100ISK    8,36   DKK  
100GRD*    2,191  DKK,   1FIM*     1,2555 DKK,   1ZAR (1)  1,0478 DKK
100PTE*    3,723  DKK,   1SGD (1)  4,6108 DKK,   10THB (2) 1,854  DKK
1HKD (2)   1,0748 DKK,   1MYR (1)  2,2059 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,62% -0,01 (30 år real), 5,31% +0,01 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
Aktieindex:  870,71 -2,57   KFX (mest omsatte aktier): 294,60 -2,76
Pr. 30/12:   906,82                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    705,44 +12,91
                            Pr. 29/12                  620,79