tirsdag, 20. marts 2001 24:17 (DNT)


Protest mod: Skandinavisk Tobakskompagni

I sidste uge afslørede Politiken, at meget af den tobak, der indgår Skandinavisk Tobakskompagnis produkter - f.eks. Prince - kommer fra tobaksplantager i Zimbabwe og Malawi, hvor der anvendes børnearbejde. Det danske tobaksfirma har forsvaret sig med, at man ingen indflydelse har på det. Tobakken købes af mellemhandlere og det kan være meget svært at kontrollere hver eneste plantage, sagde man. Men det er ikke godt nok for firmaets kunder. To af de største - Dansk Supermarked og FDB - har hver for sig besluttet at kræve, at Skandinavisk Tobakskompagni i det mindste gør en indsats for at komme problemet til livs. Det gør de to fødevarekæder selv, og derfor bør tobaksfirmaet også kunne.



Protest mod: Novo

Medicinalkoncerne Novo Nordisk og Lundbeck har også været udsat for protester de sidste par uger, efter at de kom frem at de er med blandt de 32 store internationale medicinalvirksomheder, der har sagsøgt Sydafrikas regering for brud på WTO's regler om patenter. Hjælpeorganisationer og andre græsrodsgrupper angriber virksomhederne for at tænke mere på egen profit end på AIDS-syge i fattige lande. Sydafrikas regering ønsker at importer billigt kopimedicin til behandling af det store AIDS-problem i landet. Novo Nordisk har været meget voldsomt kritiseret - ikke mindst fordi virksomhedens ledelse og medarbejdere er gået i modoffensiven. I dag afholdt Novo Nordisk generalforsamling, og der var bebudet en række demonstrationer. I Information blev udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) citeret for, at han ville rette en henvendelse til de to danske virksomheder, og bede dem trække sig ud af sagsanlægget. Det dementerede han dog senere via DR. Han mener dog, at virksomhederne bør optage forhandlinger med Sydafrikas regering om at skaffe billig medicin tilveje uden at krænke patentreglerne. Men ifølge Novo Nordisk nægter Sydafrikas regering at forhandle, men insisteret på at indføre en lov, der helt ophæver patentrettigheder på alle former for medicin.

[Lundbeck har forholdt sig helt tavs om sagen - og det har paradoksalt betydet, at virksomheden ikke har været udsat for kritik eller demonstrationer.]



Stjålet - ikke stjålet?

På søndag indtræder Danmark i den såkaldte Schengen-aftale, der ophæver mange af grænserestriktionerne mellem landene. Det har medført en række problemer, bl.a. har vi tidligere omtalt det såkaldte "pillepas" - et bevis på, at man har lov til at indtage stærke piller, der indeholder euforiserende stoffer. Nu er der dukket et andet "problem" op. Hidtil er biler stjålet i Danmark blevet registreret i et særligt dansk register, som både politi og forsikringsselskaber har adgang til. Når selskaberne skal udbetale forsikringssummen, checker de først i registeret. Men forleden fik en dansker stjålet sin bil en af de andre Schengen-lande. Han gik til politiet for at få den registreret i registeret - men på politistationen blev anmeldelsen afvist med den begrundelse, at tyveriet allerede var registreret i det særlige Schengen-register, der er fælles for politi i alle Schengen-lande. Problemet er bare, at det register er fortroligt, og ingen uden for politiet må få adgang til det. Danske forsikringsselskaber så uanede muligheder for svindel i dette, og protesterede. Nu har Rigspolitiets IT-chef, Peter Carpentier, udstedt nye retningslinier til landets politistationer. Fremover registreres danske biler, der er stjålet, i begge registre.



Bankrøver ville klage!

I går begik en ung mand et bankrøveri mod Danske Bank's afdeling i St. Merløse, mellem Holbæk og Ringsted. Han truede bankens personale til at udlevere ca. 50.000 DKK. Han krævede omhyggeligt, at personalet ikke puttede en farvepatron imellem sedlerne. Derefter forsvandt han i bil. Kort efter opdagede han, at der alligevel var en farvepatron imellem sedlerne. Han vendte bilen og kørte tilbage til banken for at beklage sig. Døren var dog låst, så han gik med uforettet sag. Bankpersonalet havde dog set ham, og kunne give et godt signalement af manden og flugtbilen. Han blev kort efter stoppet i denne bil - der viste sig at være hans egen. Penge og våben fandt politiet også i bilen...



Visum eller ej?

Taiwan's præsident, Chen Shui-Bian, er blevet tildelt Frihedsprisen af organisationen Liberal International. Prisen skal tildeles i Danmark, men Danmark udsteder ikke visum til højstående medlemmer af Taiwan's regering. Det skyldes en EU-aftale fra 1988, der foresten er hemmeligt stemplet. Regeringen og Venstre holder fast i aftalen - regeringen med henvisning til EU-aftaler, Venstre fordi man frygter konsekvensen af at give visum til Chen Shui-Bian. I 1997 fremlagde Danmark en menneskerettighedsresolution, rettet mod Kina, og det medførte flere måneders nedfrysning af diplomatiske og handelsmæssige relationer mellem Danmark og Kina. Nu har de konservatives leder, Bendt Bendtsen (K), fundet et "smuthul" i aftalen, siger han. Der er jo ikke tale om regeringskontakter, men om et "privat besøg", siger han til Politiken. Bendt Bendtsen mener iøvrigt, at der siden erklæringen fra 1988 har været 2 demokratiske valg, så situationen må have ændret sig. Bertel Haarder (V) vil gerne have Chen Shui-Bian til Europa - men det skal være som gæst hos EU eller Europaparlamentet. Så kan handelsrestriktioner ikke ramme Danmark ensidigt, mener Bertel Haarder.



Kemistuderende eller bombemand?

Natten til i går fik en ung kemistuderende beskadiget et øje, hænder og lår, da kemikalier, han eksperimenterede med eksploderede. Ifølge egen forklaring forsøgte han at lave en blitz-bombe. Det troede politiet ikke på - de fremstillede ham i går in absentia i grundlovsforhør, sigtet for at ville skade andre "ved sprængning." Da man ransagede mandens bopæl fandt man et ur med påsatte ledninger og en række kraftige krysantemum-bomber under hans seng. Dommeren mente dog, at det ikke i sig selv var nok til en varetægtsfængsling, så manden blev løsladt.

Løsladelsen blev kæret til Østre Landsret.



Vejret

En solrig dag over det mest af landet, med temperaturer op til mellem 0 - 4 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,2607 DKK,   1GBP     11,8083 DKK,   1DEM*     3,8169 DKK
100JPY     6,7248 DKK,   100ITL*   0,3855 DKK,   1AUD      4,1233 DKK
1FRF*      1,1381 DKK,   1CHF      4,8709 DKK,   1CAD      5,2806 DKK
1IEP*      9,4788 DKK,   1NLG*     3,3876 DKK,   1EUR (3)  7,4652 DKK
100ESP*    4,487  DKK,   1NZD      3,4604 DKK,   1SEK      0,8149 DKK
10BEF*     1,8506 DKK,   1NOK      0,9182 DKK,   100ISK    9,41   DKK
100GRD*    2,191  DKK,   1FIM*     1,2556 DKK,   1ZAR (1)  1,0444 DKK
100PTE*    3,724  DKK,   1SGD (1)  4,6951 DKK,   10THB (2) 1,913  DKK
1HKD (2)   1,0646 DKK,   1MYR (1)  2,1865 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,45% +0,01 (30 år real), 5,01% +0,04 (10 år stat)
Pr. 30/12:         6,60%                     5,15%
Aktieindex:  861,25 -19,67  KFX (mest omsatte aktier): 288,05 -4,88
Pr. 30/12:   906,82                                    313,90
                            KVX (Vækstaktier i DK):    647,86 -12,84
                            Pr. 29/12                  620,79

Man skal nu over et år tilbage for at finde lavere KFX-niveauer. Der er ifølge dagbladet Børsen ingen tegn på, at den nedadgående kurve stopper foreløbig. Det er primært indflydelse fra de amerikanske børser, der driver kurserne nedad.