torsdag, 28. september 2000 23:56 (DNT)


Exit Polls: Ja - og Nej!

Dagens første meningsmålinger gav et klart svar på hvordan danskerne ville stemme: Ja eller Nej! 7 meningsmålinger var klar i morges, inden valgstederne åbnede, og de viste alle at ja og nej lå inden for 2%-point og usikkerheden på målingerne var 3%-point. TV2 havde lavet kontroversielle exit-polls og de viste fra starten et nej. Ritzaus Bureau havde også lavet exit polls - og de viste et ja!



Euro2000: 46,9% ja og 53,1% nej

De danske vælgere har i dag klart sagt nej til ØMU-samarbejdet i EU. Bortset fra enkelte kredse i byerne var der denne gang nej-flertal over hele landet.

[Her følger noterne fra selve valgaftenen - lettere redigeret bagefter. Vi kom lidt sent igang. Valgstederne lukkede kl. 20]



[Tidspunkt: 21:03]

DR-TVA afbryder valgtransmissionen - hovedreportagen er, at der har været stort pres på valgstederne. Mange, der kom i sidste øjeblik blev nervøse for at de ikke kunne komme til at stemme. Men valgstederne lukker først når alle, der venter, har stemt.

Første prognose fra DR-TVA: 46,4% ja og 53,6% for et nej. Gallups exit pol hos DR-TVA siger 49% ja og 51% nej.

Hammel ved Århus er normalt den første kreds der er færdig. Også dennegang. Resultatet blev 49,8% nej og 50,2% ja - et overraskende resultat. Det er normalt et stærk ja-kreds. 89,3% har stemt - det højeste nogensinde i Hammelkredsen.

Den første reaktion fra Bruxelles - stadig ifølge DR-TVA - er forbløffelse og skuffelse. Forbløffelse over, hvad danskerne egentlig vil - og iblandt de politiske tænketanke også en hvis utilfredshed med ja-partiernes kampagne. De har brugt mere tid på intern diskussion om hvem der har ansvaret for at få et ja end at diskutere ØMU! [Ifølge DR's korrespondent]



[Tidspunkt: 21:13]

12,1% optalt - Prognose 46,2% og 53,8% ifølge DR-TextTV.

Indenrigsministeriets (IM) optælling på findes på http://www.inm.dk/resultater280900/index.html

IM: 11,5% optalt - 47,8% ja og 52,2% nej!

Jens Peter Bonde, JuniBevægelsen: Selv om man råder over alle pengene og magten kan de alligevel ikke overbevise halvdelen af vælgerne!



[Tidspunkt: 21:18]

Bornholms amt er færdig - 41,1% ja og 58,8% nej



[Tidspunkt: 21:21]

Voldsom opmærksomhed fra pressen udenfor Christiansborg. Pia Kjærsgaard er på vej, og hun vil blive unævnt til "valgets dronning" - Den store sejrherre i denne valgkamp.

Brian Mikkelsen (K) ærger sig over prognoserne - men glædes over, at de konservative vælgere for 90% vedkommende har fulgt partiets opfordring til at stemme ja - det højeste blandt alle partier.

Pia Kjærsgaard: Se Europa - Danskerne ønsker ikke den europæiske integration. Sejren skal bruges til ikke at gå så hurtigt frem i Europa. Det må regeringen tage hensyn ved den kommende Nice-aftale. Vi vil gerne være en del af Europa - men IKKE unionen. En sejr for det danske folk og demokratiet!



[Tidspunkt: 21:27]

Pia Kjærsgaard på vej op af trappen på Christiansborg massiv pressopdækning. Hun kan slet ikke komme frem til Dansk Folkepartis gruppeværelse.

Sven Auken (S): Der er en ja- og nej-siger i os alle. Nu skal vi gøre den danske afstemning positiv for resten af Europa. Det var ikke Pia Kjærsgaards nationalistiske holdning, der vandt i dag, siger han til DR-TVA. [Men interviewet afbrydes, så man kan se Pia Kjærsgaard modtage hyldesten fra partimedlemmerne.]

Hun fortsætter: "Jeg tror dette er meget positivt for Europa." Hun tror ikke et øjeblik på skræmmebillederne - Finansmarkederne er faldet helt til ro! siger hun.

Det er det danske folk - det er danskernes sejr, gentager hun.



[Tidspunkt: 21:33]

Marianne Jelved (R) - Vi har ikke noget specielt i posen i morgen, sagde hun, om muligheden for økonomiske indgreb.

IM: 36,1% optalt - 47,7% ja og 52,3% nej.

Holger K. Nielsen (SF) forsøger at slå fast, at det ikke er Pia Kjærsgaards sejr - men danskernes sejr!



[Tidspunkt: 21:36]

Pia Kjærsgaard holder tale og takker alle partifællerne. Det at nejet består betyder, at vi stadig er med i samarbejdet i Europa, men at det ikke kan gå længere. Hun mener, at de i udlandet nu vil sige med begejstring: "De er dog godt nok fantastiske, disse "Great Danes"!!!



[Tidspunkt: 21:40]

Anders Fogh Rasmussen (V): Danmark må lægge sig i selen for at få faste regler for hvor langt EU-samarbejdet skal gå. Vil opfordre statsminister til at samle alle folketingets partier og få en fælles EU-politik.

Henrik Dam Kristensen (S) - Kampagneleder for S - "Jeg tror ikke på at det er sådan et højrefløjs nej - men det er det billede der går ud over Europa nu, desværre."



[Tidspunkt: 21:44]

IM: 55,4% optalt - 47,2% ja og 52,8% nej.

Prognoserne ligger fast på 46,4% ja og 53,6% nej.



[Tidspunkt: 21:48]

En reporter fra DR-TVA kom til at omtale rækken af nej-folk - fra Junibevægelsen, Folkebevægelsen og Frank Dahlgaard (uaf) men ikke fra Dansk Folkeparti - på vej til SFs værelse som "nej-banden".

Frank Aaen (Enh.) Befolkningen har set at nej-siden havde fornuftige argumenter. Afstemningen burde overhovedet ikke være udskrevet.

Drude Dahlerup: Henrik Dam Kristensen har ikke ret! sagde hun og fremhævede at hun havde været i CNN, BBC og Svensk TV - så de ser det er bredt folkeligt nej.



[Tidspunkt: 21:55]

På IM kan man se den første københavnske kreds, Blågaard, er færdig. Den viser 48,8% ja og 51,2% nej - her er der "kun" 83,2% der har stemt. Det er en højere ja-procent end landsprognoserne, hvilket er lidt usædvanligt, men et tegn på at ja-siden vokser i byerne mens nej-siden vokser i landområderne.

Prognose ved 78,9% optalt: 46,9% ja og 53,1% nej

Lars Løkke Rasmussen (V) Det var Østrigssagen og regelbureaukratiet fra EU, der var årsagen til nej-sejren. Det var hans erfaring fra de utallige møder han havde haft landet over i denne kampagne.



[Tidspunkt: 22:09]

En Ja-kreds i København: Frederiksberg Slotskreds har 52,0% ja og 48% nej, ifølge IM.

LO-formand Hans Jensen (S): Han håber på at udviklingen fortsætter uændret - og håber heller ikke virksomhederne mister tiltroen til fremtiden. Han finder tidspunktet for valget var rigtigt! [tidl. statsminister Anker Jørgensen sagde tidligt på aftenen at afstemningen kom for tidligt. Der skulle have gået endnu et par år.]

IM: 85,5% optalt - 47,1% ja og 52,9% nej.



[Tidspunkt: 22:18]

Københavns Amt er talt op: 47,8% ja og 52,2% nej - med 88,7% stemmedeltagelse.

Frank Aaen, Enhedslisten, mener at nu standser EUs udvikling mod union og centralisme og vi kan få en europæisk debat om hvor samarbejdet skal bevæge sig hen.



[Tidspunkt: 22:23]

Århus Amt har også sagt nej - med 51,2% mod ja-sigernes 48,8%. To kredse har sagt ja (Århus Øst 55,8% ja og Århus Syd 52,7%), resten har sagt nej. Frederiksborg Amt har sagt ja - knebent: 50,7% ja mod 49,3% med en stemmeprocent 89,2%

[Tidspunkt: 22:33] Peter Christensen, fmd. for Venstre Ungdom, er en "vred ung mand" - og han giver ene og alene Poul Nyrup Rasmussen ansvaret. Det var både østrigssagen, der gjorde mange borgerlige vrede, og så en meningsløs pensions-garanti, der ødelagde de borgerliges kampagneplanlægning.

Ifølge BG-bank skete der en mindre ændring i markedet ved 1/3 af optalte stemmer - Euroen faldt og de danske renter steg lidt. Det sker i forventning om, at Nationalbanken i morgen hæver renten for at imødegå en svækkelse af kronen.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, opfordrer til at slappe helt af og at statsministeren og andre tager i sommerhus. Valget sagde til ja-siden: Vi har det godt som vi har det!

Et kredsresultat med et ja-resultat: Ringkøbing Amt, hvor statsminister Poul Nyrup Rasmussen er opstillet - 50,5% ja / 49,5% nej. Det er alene en kreds, der sikrer ja der: Herning Kredsen med 53,6%.



[Tidspunkt: 22:44]

Statsministeren på vej ind på Christiansborg. Det er lige så kaotisk som da Pia Kjærsgaard kom. Han vil dog ikke udtale sig før han kommer ind til Socialdemokratiet. Han virker tydelig nedslået, selv om han hilses med klapsalver. Han stiller sig op på en stol midt i rummet...

Taktfaste råb fra DSU'erne: "Poul Poul!" -

[Uddrag af statsministerens tale:] Kære allesammen. Når man har satset så hård som I har allesammen - hver eneste DSUer - hver eneste aktive socialdemokratiske medlem. Når man har satset så hårdt som hver eneste medlem af socialdemokratietsi gruppe har gjort, når man har satset så hårdt... så skal vi i aften som parti, som socialdemokratisk parti, ikke være kede af at vi ikke har fåe det resultat vi ville. For når vi ikke fik det resultat er det ikke fordi vi ikke gjorde alt hvad vi kunne. Er det ikke netop det der er det smukkest i dette land - at kæmpe for det man tror på. [...] Derfor pålægger der os nu det ansvar at være det parti der favner og bygger bro. Jeg lægger ikke skjul på i aften at jeg er ked af det. Det var et nederlag for mig - Vores folk og vores demokrati har talt. En stærk understregning af det demokrati i vores land er stærkt. Til alle der stemte i dag: Tak fordi I stemte! Resultatet vil vi respektere. Vi er parat til at fastlåse vores kronekurspoliti som et fundament for det danske samfund. Jeg oplever ikke valgresultatet her i aften har ikke sagt nej til Europa - Folk i Danmark har ikke sagt nej til Fredens Projekt, udvidelse med Østeuropa, samarbejdet om miljø - Danmark vil deltage fuldt og helt i arbejdet op til Nice-traktaten.

At tage sig af vores velfærdssamfund. Sikre at vores velfærdssamfund også sikres i Europa. Vi er ikke splittet - vi er ikke delt. Vi har haft en diskussion i 6 måneder. Det der er vores opgave - regeringens opgave - er at holde sammen på befolkningen. Vi må i de kommende måneder have en debat med befolkningen og i Folketinget. Jeg synes det er en god ide at få klarhed over hvad der er nationalt og hvad der er fælles i Europa. Det er der også andre i Europa, der er interesseret i.

[Han sagde, at regeringens ansvarlighed ville udmønte sig i statsministerens åbningstale til Folketinget næste tirsdag og i form af finanslovsforslaget.]

"Vi vil fortsætte med at kæmpe - og vi ved hvilken vej vi skal gå. Tak allesammen - I er bare dejlige!!"

Han tilføjede efter en kort pause: Der er nogen der vil stille spørgsmålet hvem har ansvaret og om Danmark vender Europa ryggen. Det gør vi ikke - og "Jeg løber ikke pladsen men påtager mig hovedansvaeret. Det skal der ikke være tvivl om!"

[Han sluttede med at minde tilhørerne om at de var socialdemokrater.]

Journalisterne forsøgte at få personlige kommentarer - men han opfordrede istedet tilhørerne til at synge "Når jeg ser et rødt flag smælde" - I et andet lokal stod Pia Kjærsgaard med et anstrengt smil og kiggede på skærmen, mens TV-kanalerne måtte vise hele sangen - for at få kommentarerne bag efter...



[Tidspunkt: 23:05]

En del af de københavnske kredse er talt op - nogle har massive ja-flertal, mens andre har massive nej-flertal.

IM: 95,1% optalt - 47,0% ja og 53,0% nej.

Pia Kjærsgaard regner fuldstændig fast med, at hun kommer med til at diskuterer Danmarks fremtid i Europa. Hun er sikker på at der ikke kommer nogen indgreb, det har hun hele tiden sagt. "Tag i sommerhus et eller andet sted og slap af - kan vi tale sammen i næste uge," sagde hun også.



[Tidspunkt: 23:13]

Direktøren for den Europæiske Centralbank citeres for, at samarbejdet med den danske nationalbank vil forsætte - og ECB vil fortsat hjælpe kronen, hvis den bliver udsat for pres.



[Tidspunkt: 23:17]

Brønshøj-kredsen er kommet med. Ikke overraskende har den et klart nej - 56,8%. Redaktionens medlemmer tilhører altså de 43,2% - eller 12.093 der har stemt ja. Stemmeprocenten er 86,2%



[Tidspunkt: 23:25]

IM har 97,1% stemmer optalt - 46,9% ja og 53,1% nej. Der mangler kun Søndre og Østre storkreds i København. Vestre Storkreds er talt op - 47,4% ja og 52,6% med 85,3% der stemte.



[Tidspunkt: 23:29]

Partilederrunden starter. Statsministeren vil ikke sætte dato på en ny folkeafstemning - "Det er ikke det første spørgsmål jeg tænker på!" sagde han.

Øvrige nyheder [Der er ikke mange - men en enkelt er da smuttet med her:]



Risø-farvel til reaktor

Bestyrelsen for Risø besluttede i da, at den sidste atomreaktor på den tidligere atomforsøgsstation skal lukkes for altid. Den blev lukke ned i februar, men nu har man konstateret, at det vil blive for dyrt at genopbygge den og sikre den på det niveau, som den tidligere havde i atom og materialeforskning i Europa. Fremtiden for Risø hedder forskning i alternative energi og biologisk teknologi - et området forsøgscenteret allerede er kraftigt involveret i.

[Hmm - Det må siges, at der så er sat det endelige punktum for atomalderen i Danmark.]


DilleSport


OL: Specialsider

http://www.dillesport.dk/sportspc/OL2000/index-dk.html

Dagens vigtigste danske resultater:



OL: Håndbold

Kvinder, 1/4-finale
  Danmark - Frankrig 
    28-26
Overtid 2 x 5 minutter efter 24-24 i den ordinære kamp, hvor Danmark dominerede indtil midten af 2. halvleg.

Danmark møder Korea i semifinalen.



OL: Sejlads

Kvinder, 470'er

Danmark med Susanne Ward og Michaela Ward blev nr. 2 i 11. og sidste sejlads. Danmark sluttede på en 10. plads i den samlede stilling.



OL: Ridning

Thomas Velin på Carnute sluttede på en delt 6. plads efter de indledende 3 runder i ridebanespringning. Han kvalificerede sig derfor let til finalen, sammen med 44 andre.



OL: Kano / Kajak

Torsten Tranum er i K1 1000m finalen, mens Paw Madsen/Jesper Staal lige netop ikke kvalificerede sig i K2 1000m semifinalen.



Vejret

Diset i formiddags især i de østlige egne - efterhånden overskyet og regn de fleste steder. Temperaturer op til mellem 14 - 19 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,4284 DKK,   1GBP     12,3497 DKK,   1DEM*     3,8151 DKK
100JPY     7,8289 DKK,   100ITL*   0,3854 DKK,   1AUD      4,6363 DKK
1FRF*      1,1375 DKK,   1CHF      4,8891 DKK,   1CAD      5,6285 DKK
1IEP*      9,4744 DKK,   1NLG*     3,3860 DKK,   1EUR (3)  7,4617 DKK
100ESP*    4,485  DKK,   1NZD      3,5096 DKK,   1SEK      0,8757 DKK
10BEF*     1,8497 DKK,   1NOK      0,9298 DKK,   100ISK   10,19   DKK  
100GRD     2,199  DKK,   1FIM*     1,2550 DKK,   1ZAR (1)  1,1701 DKK
100PTE*    3,722  DKK,   1SGD (1)  4,8363 DKK,   10THB (2) 2,024  DKK
1HKD (2)   1,0804 DKK,   1MYR (1)  2,2185 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,86% -0,01  (6% - 2029), 5,67% +0,01  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex:  988,13 +4,49   KFX (mest omsatte aktier): 334,50 -0,81
Pr. 30/12:   774,66                                    255,69
                            KVX (Vækstaktier i DK):    967,47 -0,78