Torsdag, 24. August 2000 23:50 (DNT)


Fred i Venstre

Efter det første møde i Venstre's folketingsgruppe efter sommerferien i formiddags, var alle misforståelser ryddet af vejen, set fra Birthe Rønn Hornbechs synspunkt. Tidligere på ugen havde hun udsendt et 8 sider langt brev med intern e-post til alle medlemmer i gruppen. Heri kritiserede hun partiledelsen for "udemokratisk" opførsel. Den direkte anledning var, der i Venstre's velfærdsoplæg fra denne sommer tales om "integrationsydelse" for flygtninge. Ifølge Birthe Rønn Hornbech har Venstre altid bekæmpet dette begreb "med næb og klør", og derfor kunne hun efter mødet sige, at "Venstres udlændingepolitik er helt uændret". Det skete ved, at næstformand Lars Løkke Rasmussen (V), der står for velfærdsoplægget, rettede "integrationsydelse" til "optjeningsprincip".

Helt fryd og gammen var det dog ikke. Partiformand Anders Fogh Rasmussen (V) mente nok, at Birthe Rønn Hornbech "kunne have klaret det mindre dramatisk". Han ville ikke helt sammenligne hendes brev med "I LOVE YOU" - men virkningen var næsten det samme: "Alt gik i selvsving", som han udtrykte det.



Uffe Ellemann vred på Philip Morris

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) er rasende på på den amerikanske tobakskoncern Philip Morris. Som vi skrev i går, så tyder interne memoer fra tobakskoncernen på, at virksomheden holdt et møde med Uffe Ellemann-Jensen og grundlæggeren af foreningen af hensynsfulde rygere, Hen-Ry, Karsten Kesselring i New York i 1988, da Uffe Ellemann-Jensen var på besøg hos den amerikanske regering. Ifølge papirerne aftalte koncernens repræsentanter med de to danskere, at udenrigsministeren skulle optræde i en annonce til fordel for Hen-Ry. Da annoncen kom i danske dagblade i 1989 fremgik det ikke, at den var betalt af Philip Morris, men et andet papir bekræfter det, og deri skriver man også, at "investeringen" i Uffe Ellemann-Jensen var "givet godt ud". Det er det, som gør Uffe Ellemann-Jensen vred, og han har skrevet til Philip Morris med krav om et dementi. Dels siger han, at han aldrig har holdt møde med Philip Morris, dels så er det en alvorlig sag, hvis en siddende dansk udenrigsminister modtager nogensomhelst form for "investering" uanset hvilken form.

Henry Kesselring siger til DR-TVA, at det er rigtigt at Philip Morris betalte for Hen-Ry de første år - op til 250.000 kr om året. Og regningen for annoncerne med Uffe Ellemann-Jensen så han aldrig, så dem må Philip Morris have betalt, mener han.

Sidste: Philip Morris har undskyldt overfor Uffe Ellemann-Jensen, skriver Jyllands-Posten fredag. Det er Philip Morris direktør for Holland og Norden, Jules Wilhelmus, der erklærer at "vi har aldrig rekrutteret hr. Ellemann-Jensen, og vi har aldrig haft nogen intentioner om at gøre det." Han benægter ikke, at dokumenterne eksisterer, men mener de er en "forkert og overentusiastisk beskrivelse af, hvad der skete." Ingen af de involverede medarbejdere er i koncernen længere, og Philip Morris ved ikke hvor de befinder sig nu.

Uffe Ellemann-Jensen finder forklaringen "plausibel" og vil ikke gøre mere, skriver Jyllands-Posten.



ISS: Kommunal rengøring er for billig!

ISS koncerne finder, at priserne på udlicitering af kommunale rengøringsopgaver er drevet så langt ned, at det presser medarbejderne urimeligt hårdt. Det siger adm. direktør i ISS, Svend Ibsen, i dag. Det betyder, at ISS vil afstå af byde på de opgaver, før priserne kommer op i et mere rimeligt leje. Kvindeligt Arbejderforbund støtter synspunktet.

Men det gør RSBA ikke. RSBA er en forening af små rengøringsfirmaer. Her siger man at ISS udmelding er et udtryk for en reel monopol-stilling, som selskabet har fået siden købet af Jysk Rengøring.



EV2000: 2. behandling

Folketinget var i dag ekstraordinært indkaldt til 2. behandling af lovforslag om dansk tilslutning til ØMU-samarbejdet. Debatten markerede de forskellige partiers officielle holdning og bragte i sig selv ikke noget nyt. Men modstanderpartierne stillede et fælles ændringsforslag. Der skulle indskrives en paragraf om, at Folketinget ved almindeligt flertal kunne beslutte at udtræde af ØMU'en igen. Forslaget blev afvist og nedstemt af tilhængerpartierne. Udenrigsminister Niels Helveg Petersen slog fast, at folkeretten og grundloven stadig gælder - og det ville være tåbeligt at begynde at skrive det ind i hver eneste lovforslag. Han fastholder, at danskerne kan beslutte sig for at træde ud igen - men vil ikke tænke mere på det. For modstanderne var det imidltertid vigtigt at kunne udtræde igen uden at skulle "have tilladelse" fra andre EU-lande. Ændringer i traktaten på dette område kræver nemlig enstemmighed. Ingen tilhængerpartier kunne imidlertid forestille sig, at nogen andre EU-lande kunne finde på at holde på Danmark, hvis danskerne ikke længere ville samarbejde i EU.



Også beskidt is uden for hospitaler

Det er ikke kun på hospitaler som Rigshospitalet, at der er problemer med ismaskiner. En undersøgelse i Fødevareregion Nordjylland viser at hver anden analyse af is fra restauranter, barer og diskoteker indeholder for mange kim. Af de 31 undersøgte virksomheder fandt fødevarerregionen 4 tilfælde af koli-bakterier og 1 tilfælde af fækale streptokokker. Det medførte lukning af restauranten, mens de øvrige gav påtale om bedre rengøring. Fækale streptokokker stammer fra afføring. Det værste er dog ifølge afdelingschef Gorm Mylius Pedersen, Fødevareregion Nordjylland, at utroligt mange ismaskiner slet ikke er tilmeldt til fødevarekontrollen. De færreste er klar over, at alle ismaskiner i virksomheder og institutioner skal tilmeldes kontrol, siger han til DR-TVA.



4 dømt for dødelig vold

4 unge mænd blev i dag i Vestre Landsret idømt op til 7 års fængsel for vold med døden tilfølge. 1 af de unge fik 7 års fængsel, de 3 øvrige hver 6 år for at have tævet en 73-årig mand til døde i dennes lejlighed i oktober sidste år. Der kom under retsagen ikke noget frem om motivet til overfaldet. Retten afviste sigtelser for drab mod de 4.



Magasin anker ikke

Magasin idu Nord's ledelse besluttede i går, at de ikke ville anke dommen fra Østre Landsret, hvor forretningskæden blev til at betale 10.000 kr. til den 17-årig irakisk-fødte Islam Amin Baktyar. Da hun som 14-årig skulle i erhvervspraktik i Odense, blev hun bortvist, da hun nægtede at gå uden tørklæde af religiøse årsager. Magasin blev dømt for indirekte diskrimination, da man ikke har et egentlig uniformsreglement i virksomheden. Magasin har desuden besluttet, at udover at betale bøden, så vil tørklæder fremover være tilladt blandt det sælgende personale.

Dermed gik Magasin imod brancheorganisationen Dansk Handels og Service, samt de to store butikskæder Dansk Supermarked og FDB, som opfordrede Magasin til at stå fast på sit beklædningsreglement og anke sagen. Både Dansk Supermarked og FDB har fastholdt forbud mod brug af tørklæder i forretningerne, selvom arbejdsminister Ove Hygum (S) mener, at det er i modstrid med loven mod diskrimination på arbejdsmarkedet.


DilleSport


FODBOLD: UEFA Cup

Kvalifikation, 2. kamp
(torsdag)      B36 Thorshavn - AB       0-1
AB går videre med en samlet score på 9-0



ISHOCKEY: Gladsaxe giver op

Ca. 3 uger før Isligaen starter den 14. september meddelte Gladsaxe Ishockey Klub i dag, at de trækker sig fra turneringen. Årsagen er økonomisk. Klubben mangler ca. 1 mill. kr. til at indkøbe spillere for. Det vil ikke være sportsligt forsvarligt at forsætte i ligaen med den eksisterende trup, mener klubben. Flere andre ishockeyklubber har tilsvarende økonomiske problemer.



OLYMPISK: Fanebære udpeget

Danmarks Idræts Forbund - DIF - meddelte idag, at Soling-sejleren Jesper Bank skal have den ære, at bære Dannebrog ind på det Olympiske Stadion, når OL starter d. 15. september. 43 årige Jesper Bank er dobbelt olympisk medaljevinder i Soling: Bronze i 1988 i Seoul, SydKorea - med gasterne Jan Mathiasen/Steen Secher, og Guld i 1992 i Barcelona, Spanien - med gasterne Jesper Seier/Steen Secher.

Med sin deltagelse i Sydney, har Jesper Bank deltaget ved 4 Olympiske Lege. Her til aften sagde Jesper Bank til DR, at det at være med til et OL er "et kæmpe øjeblik", og at få lov til at bære fanen er "stort"!



Vejret

Byger i morges, med enkelte solstrejf, afløst af et udbredt regnområdet fra nord - igen fulgt af opklaring her til aften. Temperaturer op til 14 til 18 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,2775 DKK,   1GBP     12,2383 DKK,   1DEM*     3,8132 DKK
100JPY     7,7277 DKK,   100ITL*   0,3852 DKK,   1AUD      4,7413 DKK
1FRF*      1,1370 DKK,   1CHF      4,8132 DKK,   1CAD      5,5719 DKK
1IEP*      9,4697 DKK,   1NLG*     3,3843 DKK,   1EUR (3)  7,4580 DKK
100ESP*    4,482  DKK,   1NZD      3,5861 DKK,   1SEK      0,8914 DKK
10BEF*     1,8488 DKK,   1NOK      0,9207 DKK,   100ISK   10,30   DKK  
100GRD     2,210  DKK,   1FIM*     1,2543 DKK,   1ZAR (1)  1,1950 DKK
100PTE*    3,720  DKK,   1SGD (1)  4,8687 DKK,   10THB (2) 2,2073 DKK
1HKD (2)   1,0705 DKK,   1MYR (1)  2,1988 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i går.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,86% -0,01  (6% - 2029), 5,65% -0,01  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex: 957,90 +2,37   KFX (mest omsatte aktier): 322,45 +4,75
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69