Onsdag, 28. juni 2000 24:48 (DNT)


DSB: Vent forsinkelser

Ved en prøvekørsel af den ny forbindelse mellem København og Malmø over Øresundsbron i dag, sagde adm. direktør i DSB, Henrik Hassenkamp, at passagererne på strækningen, der åbner på søndag, må regne med forsinkelser de første 3 måneder. Årsagen er dels, at strækningen er åbnet 3 måneder før planlagt, og de specielle nye tog endnu ikke alle er leveret. Dels har man kun nået omkring 100 prøvekørsler. Da DSB åbnede trafikken over Storbælt officielt havde man haft 3.000 prøvekørsler. Henrik Hassenkamp anbefaler, at man tager toget 20 minutter før man egentlig havde planlagt. Tilgengæld vil man starte med fuld køreplan allerede fra søndag. De manglende togstammer vil blive erstattet af IC3 eller IR4 tog.

[Og så kan man undre sig over en oplysning, der i forbindelse med et af tv-indslagene om forsinkelserne. Det forlød ihvertfald, at alle afgange fra Sverige til Danmark med tog på søndag er udsolgt - mens der er 50% ledige pladser fra Danmark til Sverige! :-) Øresundsbron (og det er dens officielle navn!) åbner på lørdag]

Den officielle website for selve broen har adressen:

http://www.oresundsbron.dk/
[Der er også en .com adresse, men den åbner først på fredag.]



Ikke fodbold-VM i dansk tv

Danmarks Radio (DR-TV) og TV2 var i dag enige om, at der ikke bliver tv-transmissioner fra VM i 2002 - der foregår i Korea og Japan - og i 2006. Forhandlingerne om rettighederne er brudt sammen. Det internationale medieselskab, der har købt rettighederne af det internationale fodboldforbund FIFA, kræver 150 - 200 mill. kr. for dansk tv må vise kampene. Sidste VM i Frankrig kostede 6 mill. kr., det igangværende EM 12 mill. kr - og DR-TV indrømmer, at de var parat til at give 20 mill. kr. for VM. Det er dog ikke et isoleret dansk fænomen, tilsyneladende. Bertelsmann-koncernen, der står bag det selskab, der har rettighederne, satser på at sælge dekodere og "pay-pr-view" programmer med VM som slagvaren.

EM fortsætter uændret. Det europæiske fodboldforbund UEFA har valgt en strategi, hvor man satser på flest mulige seere frem for at få den højest mulige indtægt fra tv-rettigheder alene.

[Måske skulle FIFA kigge lidt på, hvad der er sket med dansk fodbold efter at den blev "fjernet" fra dansk tv til fordel for betalingskanaler med begrænset seerantal - Eller Wimbledon, der spilles i disse dage. Efter flere år at have været forbeholdt kommercielle satelitkanaler, så er tennis-turneringen i Wimbledon tilbage på dansk tv - og den får nu meget spalteplads, både i trykte og elektroniske medier.]



"Gåden om Scandinavian Star"

Her til aften sendte DR-TV så programmet "Gåden om Scandinavian Star", der har været omgivet af retslige kontroverser. Programmet skulle egentlig være vist på DR-TV i forbindelse med 10 årsdagen for katastrofen 7. april 1990, hvor 158 mennesker omkom. Men helt usædvanligt fik en dansk reder, bosat i USA, Niels Erik Lund, nedlagt fogedforbud mod at programmet blev vist. Han havde nægtet at medvirke i programmet, men fandt senere ud af, at programmet placerer det egentlige ansvar på ham, istedet for de 3 personer - de danske redere Henrik Johansen, Ole B. Hansen og den norske kaptajn på "Scandinavian Star", Hugo Larsen. De fik alle 6 måneders fængsel, som de har udstået - bortset fra Ole B. Hansen, der gemte sig i Spanien indtil kravet om afsoning blev forældet. I Det reviderede program, der blev sendt i aften, fik Niels Erik Lund tilføjet et 12 minutter langt, ukommenteret solointerview.

Alligevel overtrådte DR-TVA et fogedforbud mod at vise programmet - og det har man gjort med overlæg. Forbuddet siger nemlig, at DR-TV skal fjerne betegnelsen ansvarlig eller disponerende reder, som bliver brugt om Niels Erik Lund. Det er producenternes danske oversættelse af begrebet "managing owner". Niels Erik Lund var nemlig på brandtidspunktet registeret som "managing owner" for skibet på Bahamas, hvor det var hjemmehørende. I interviewet efter programmet slog han flere gange fast, at den ansvarlige - selv om Bahamasloven sagde noget andet - var den, der drev skibet. Og der skulle være en principiel retsafgørelse, der slog dette fast. Det betød, mente han, at han ikke kunne betegnes som ansvarlig for skibet i katastrofeøjeblikket.

[Efter alle de kontroverser, der har været - ikke mindst omkring principperne om ytringsfrihed og ansvar, der ligger i retsagerne mod DR-TV - der har købt programmet af en uafhængig producent, havde jeg set frem til udsendelsen. Jeg er desværre meget skuffet. Der var nogle fremragende interviews med overlevende, men hvorfor man brugte så meget opmærksomhed på at finde end anden ansvarlig end de, der er dømt. Programmet brugte megen tid på at forsøge at trænge igennem de spegede miljø omkring internationale skibshandler i Florida og på Bahamas - men forfulgte overhovedet ikke egne påstande om svigt hos danske og norske politikere og myndigheder, med hensyn til at hindre gentagelser (tilgengæld fik vi utalrige gange at vide, at dansk politi ikke havde forsøgt "at undersøge ejerskabet til bunds"). Især to påstande svævede i luften: At norske politikere direkte havde sagt (til en af de overlevende) at hensynet til norske skibsinteresser vejede tungere end hensynet til passagerernes sikkerhed og at Danmark og Norge internationalt havde modarbejdet forsøg på at afklare ansvar og ejerforhold i international shipping.)]

Producenterne bag programmet har oprettet en særlig hjemmeside på adressen:

http://www.scandinavianstar.com/
[Den er desværre stadig ulæselig, hvis man har opløsninger meget over 800x600. Stadig - fordi en internet-læser allerede i april har gjort opmærksom på problemet. Flere andre af de 4 kommentarer det er blevet til i tidens løb mener, at programmet og websiden sætter nye standarder. Det er jeg helt uenig i. Programmet flyttede ikke noget - og Jyllands-Postens grundige gennemgang i avis og på web i april 1997 (i samarbejde med Bergens Tidende i Norge) var langt, langt bedre, mere omfattende, og grundigere. Tilgengæld ser det ud til, at man kan rekonstruere stort set hele tv-programmet ud fra de tekster og realplayer-sekvenser, der er på websiderne. (Og det er også derfor, at jeg har valgt omtale programmet detaljeret her.) /Leif]



UMTS-net på auktion

4 ledige frekvenser i Danmark, der kan anvendes til det såkaldte UMTS mobiltelefonnet, kommer i offentlig udbud efter engelsk/amerikansk model. Det vil sige, at interesserede mobilselskaber skal byde på en offentlig auktion - efter en række kriterier er opfyldt - og frekvenserne går til den højestbydende. For få måneder siden indbragte en auktion over UMTS-frekvenser i England et beløb, svarende til 280 mia. kr. Det er et tillæg til den telepolitiske aftale fra 1999, der lægger op til at prøve ideen af i Danmark. Forskningsminister Birthe Weiss (S) tør ikke sætte tal på, hvor meget en auktion vil indbringe, men hun er "meget optimistisk."

Telebranchen er rasende, og kalder ideen om en auktion for "ekstra skat" og påstår, at det vil hindre en hurtig udvikling af telenettet i Danmark til gavn for forbrugerne.


DilleSport
En del sol i dag, men i de østlige egne flere skyer og byger. Temperaturer op til 13 - 17 graders varme.



Vejret

(Vejrrapporten mangler i dag)



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,9122 DKK,   1GBP     11,9042 DKK,   1DEM*     3,8132 DKK
100JPY     7,4932 DKK,   100ITL*   0,3852 DKK,   1AUD      4,7533 DKK
1FRF*      1,1370 DKK,   1CHF      4,8178 DKK,   1CAD      5,3451 DKK
1IEP*      9,4697 DKK,   1NLG*     3,3843 DKK,   1EUR (3)  7,4580 DKK
100ESP*    4,482  DKK,   1NZD      3,7117 DKK,   1SEK      0,8886 DKK
10BEF*     1,8488 DKK,   1NOK      0,9094 DKK,   100ISK   10,25   DKK  
100GRD     2,216  DKK,   1FIM*     1,2543 DKK,   1ZAR (1)  1,1615 DKK
100PTE*    3,720  DKK,   1SGD (1)  4,5723 DKK,   10THB (2) 2,043  DKK
1HKD (2)   1,0172 DKK,   1MYR (1)  2,0878 DKK
(1) ZAR, MYR, HKD og SGD er fiktiv notering og (2) THB er såkaldt indikativ salgskurs. (1) og (2) er fra Den Danske Bank og beregnet i fredags.

(3) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,09% uændr. (6% - 2029), 5,72% -0,03  (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,89%                     5,65%
Aktieindex: 867,64 -0,74   KFX (mest omsatte aktier): 285,73 -2,29
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69