Tirsdag, 23. maj 2000 23:46 (DNT)


Afviser kendskab til underskud

Tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) svarede i dag kraftigt på beskyldninger fra oppositionspolitikere om, at han var vidende om et næsten 100 mill. kr. stort underskud, der var ved at opstå i fødevarekontrollen i forbindelse med omlægningen fra kommunalt regi til statsligt. I weekenden sagde den nu fyrede direktør for styrelsen, at han allerede april måned sidste år havde gjort fødevareministeriets departement opmærksom på, at der ville mangle mange penge. Alligevel skete der ikke noget, og Henrik Dam Kristensn sagde ikke noget til finasnudvalget. Først i november - december sidste år, blev ministerne klar over, at der var noget galdt, og iværksatte en undersøgelse, der vistet et underskud på næsten 100 mill. kr. Oppositionsmedlemmer tror ikke på ministeren, når han giver denne forklaring, og vil have ham indkaldt - igen - til en redegørelse.

[Henrik Dam Kristensen bliver kaldt "Regeringens Mest Populære Minister", og det har bl.a. skaffet ham posten som leder af Socialdemokratiets ja-kampagne.]



Amanda: ... Og så forsvandt data

Endnu en dag med IT-problemer med Amanda-systemet. Amanda er navnet på et stort, avanceret system, der skulle gøre det lettere at registrer arbejdsløse, aktiveringsprogrammer, skoleophold m.v. Først afslørede de første dages drift, at systemet på en række områder er uhentsigtsmæssig. Så brød distributionen af Amanda-programmel sammen i går på en række af lokale severe, så en ny, forbedret verson ikke nåede ud - samtidig med at den gamle blev slettet. I dag var den gal igen. Driftsleverandøren Mærsk laved en anden fejl, der faktisk slettede vitale data på enkelte AF-kontorer og deres klienter. AF-medarbejderne ledte intensivt hele eftermiddagen efter gamle sikkerhedskopier, som kunne bruges til at genoprette databasen.



Libanon-beslutning udsat

Udenrigspolitisk Nævn vedtog en anbefaling fra den danske regering om at udsætte den endelige beslutning om udsendelse af danske FN-soldater til indsættelse i det sydlige Libanon. I sidste uge opfordrede FNs generalsekretær Kofi Annan til flere lande, blandt andet Danmark, om at stille ekstra mandskab til at overvåge tilbagetrækning af israelske besættelsestropper fra stødpudezonen på grænsen mellem Israel og Libanon. Baggrunden for den danske beslutning nu er, at tilbagetrækningen sker langt hurtigere end ventet, og at der opstået et farligt tomrum imellem de evakuerende israelske styrker og den libanesiske hær. Foreløbig er den syrisk kontrollerede Hizbollah-milits trængt ind i området og har besat de tomme befæstninger. Hizbollah anerkender ikke fredsaftalen eller Israel. For at de ønskede 345 danske soldater kan sendes af sted, skal det afklares hvem der har myndighed i området og fredsaftaler med alle parter.



Dansker omkommet på Everest

Ca et døgn efter, at BigE Thrane & Trane ekspeditionen som den første danske Mount Everest-gruppe nåede toppen natten til lørdag dansk tid, omkom en 27-årig dansker fra en anden Mount Everest ekspedition under forsøget på at nå toppen. Sammen med en kammerat var danskeren, der var meget erfaren bjergbestiger og jægersoldat, blevet overrasket af en snestorm. De to forsøgte at nå toppen via bjergets nordside - og uden iltmasker. Kammeraten opgav og krøb i ly, men den 27-årige fortsatte. Kort tid efter gled han og rutchede 200 meter ned, hvor han blev liggende. Et spansk hold nåede frem til ham, mens han endnu var i live, men under forsøget på at få ham reddet, styrtede han yderligere 1.500 meter ned og forsvandt. Han anses for omkommet, men liget er endnu ikke fundet.

Der er indtil nu omkommet 163 mennesker under forsøget på at bestige Mount Everest siden den første succesfulde ekspedition i 1953.



Flertal mod ministerforslag?

Sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) er ved at få samlet et flertal imod et forslag til revision af loven om kunstig befrugtning. Forslaget har hun selv fremsat, men under 2. behandlingen blev forslaget ændret så meget, at det nu åbner mulighed for brugerbetaling i det offentlige hospitalssystem - og det var ikke meningen. Det reviderede forslag blev efter initiativ af borgerlige partier med Kristeligt Folkeparti i spidsen til, at behandlinger for barnløshed skulle koste penge. Samtidig blev der lagt op til, at bestemte grupper kunne udelukkes fra at få foretaget behandlinger - typisk lebiske par eller familier med alkoholisme eller andre sociale problemer. Medlemmer af socialdemokratiets gruppe mente, at det åbnede for at indføre princippet om brugerbetaling og ville stemme imod. Det støttede ministeren, og i dag fik hun tilsyneladende samlet et flertal sammen, så hun kunne trække forslaget tilbage. Det er nemlig ikke nok blot at trække forslaget - hvilkensomhelst i Folketinget kan genfremsætte det, og både Venstre og Kristeligt Folkeparti vil have det vedtaget. Repræsentanter for S, R, Enhedslisten og CD støttede ministeren, og i dag kom SF også med. Flertallet er dog ikke sikkert - Forslaget anses for at være et etisk vigtigt - og derfor har partierne givet medlemmer fri til at stemme efter overbevisning og ikke efter partifarve.

Falder forslaget vil det blive genfremsat efter sommerferien, lover Jørgen Winther (V). Tove Videbæk (Krf) afviser på det kraftigste, at Kristeligt Folkeparti ønsker brugerbetaling på sygehusene. Formålet med forslaget, som de ser det, er at "ligestille" behandling for barnløshed med adoption.



Benzin stiger

I dag gennemførte benzinselskaberne i Danmark en prisstigning med 25 øre pr. liter, så 1 liter 96 oktan nu koster tæt ved 9 kr. Prisstigningen begrundes med lavere råolieproduktion i OPEC-landene, større international efterspørgsel og højere dollar-kurs. Prisen på benzin er steget meget de sidste par måneder, og det fik i dag Foreningen Det Skæve Danmark til at kræve at energiafgiften nedsat eller befordringsfradraget hævet af hensyn til borgene uden for de store byområder med kollektiv trafik. Foreningen er en sammenslutning af landets mindste kommuner. Skatteminister Ole Stavad (S) afviste at pille ved skattesystemet - istedet henviste han til, at Ligningsrådet netop har hævet kørselsfradraget. Ændringen står dog ikke mål med prisstigningerne i dag.



Vejret

Dagen startede med overvejende sol - mest i de østlige egne. Efterhånden flere skyer vestfra, og sidste på eftermiddagen begyndte det at regne i Vestjylland. Temperaturer op til 14 - 19 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       8,1580 DKK,   1GBP     12,0836 DKK,   1DEM*     3,8132 DKK
100JPY     7,6602 DKK,   100ITL*   0,3852 DKK,   1AUD (1)  4,7496 DKK
1FRF*      1,1370 DKK,   1CHF      4,7667 DKK,   1CAD      5,4446 DKK
1IEP*      9,4697 DKK,   1NLG*     3,3843 DKK,   1EUR (4)  7,4580 DKK
100ESP*    4,482  DKK,   1NZD (1)  3,7913 DKK,   1SEK      0,8945 DKK
10BEF*     1,8488 DKK,   1NOK      0,9005 DKK,   100ISK   10,68   DKK  
100GRD     2,213  DKK,   1FIM*     1,2543 DKK,   1ZAR (2)  1,1681 DKK
100PTE*    3,720  DKK,   1SGD (2)  4,8006 DKK,   10THB (3) 2,2139 DKK
1HKD (2)   1,0641 DKK,   1MYR (2)  2,1832 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, MYR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

(4) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,060% -0,040 (6% - 2029), 5,830% -0,030 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,890%                     5,650%
Aktieindex: 856,55 -6,06   KFX (mest omsatte aktier): 280,54 -4,33
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69