Onsdag, 23. februar 2000 24:33 (DNT)


Ministerrokade

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) meddelte i morges, at han havde foretaget en mindre omlægning i regeringen. Hovedårsagen var ifølge ham selv, at indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i nogen tid havde talt om at han ville træde tilbage og gå på pension, når opgaven var løst. Og med fremlæggelsen af detaljerne i regeringens nye udlændingepakke i går, mente begge, at tiden nu var kommet. Ny indenrigsminister blev Karen Jespersen (S), der indtil i dag har været socialminister. Socialministeriet bliver overtaget af tidligere fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S). Den nu ledige post blev givet til dagens store overraskelse: Ritt Bjerregård (S) - tidligere EU-kommisær og minister i regeringen Anker Jørgensen i 70'erne.

Dermed var det ikke slut med rokeringerne. Til pressens - og givet også en del af oppositionen - blev trafikminister Sonja Mikkelsen (S) ikke fyret - den "ære" tilkom istedet sundhedsminister Carsten Koch (S), der til sin egen store overraskelse i dag vil være at finde som menigt medlem af den socialdemokratiske Folketingsgruppe. For ny sundhedsminister blev nemlig Sonja Mikkelsen. Den nu ledige - og ikke særlig attråværdige post som trafikminister tilfaldt politisk ordfører Jacob Buksti.

Efter at yngre medlemmer af oppositionen - og dele af pressen - havde påpeget, at der ikke var nye og unge ansigter i regeringen, valgte Socialdemokratiets folketingsgruppe enstemmigt Pernille Blach Hansen til politisk ordfører. Hun er 25 år og har kun siddet i Folketinget knap 2 år.

Den nye regering ser herefter således ud:

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S)
Økonomiminister og minister for nordisk samarbejde Marianne Jelved (R)
Finansminister Mogens Lykketoft (S)
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R)
Miljø- og energiminister Svend Auken (S)
Forskningsminister Birte Weiss (S)
By- og boligminister og minister for ligestilling Jytte Andersen (S)
Forsvarsminister Hans Hækkerup (S)
Minister for udviklingsbistand Jan Trøjborg (S)
Indenrigsminister Karen Jespersen (S)
Fødevareminister Ritt Bjerregaard (S)
Justitsminister Frank Jensen (S)
Socialminister Henrik Dam Kristensen (S)
Skatteminister Ole Stavad (S)
Erhvervsminister Pia Gjellerup (S)
Sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S)
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R)
Undervisningsminister og kirkeminister Margrethe Vestager (R)
Arbejdsminister Ove Hygum (S)
Trafikminister Jacob Buksti (S)
Der er ingen ændring blandt de radikale ministre, og Marianne Jelveds eneste kommentar til regeringsomdannelsen var, at der nu var 9 kvinder ud af de 20 ministre.



"Det Holdbare Samfund"

Samtidig offentliggjorde statsministeren et ny regeringsprogram for resten af perioden. Det kaldes "Det Holdbare Samfund" og den lægger op til, at regeringen nu skal koncentrere sig om 4 områder: Ældreomsorg, sundhed og sygehuse, familie og skole, samt "Det rummelige arbejdsmarked", som det hedder i oplægget. Hovedpointen er, at der nu skal ske en direkte dialog med "almindelige mennesker". I første omgang sker det ved en række, store offentlige høringer - en for hver af hovedområderne: 2. marts i København om ældreforsorgen, 31. marts i Odense om sundhed, 25. april i Århus om familie og skoler, samt endelig en høring om arbejdsmarkedet den 29. maj. [Byen er desværre ikke noteret ned.]

Oplægget - der er ganske kort, findes på adressen:

http://www.stm.dk/publik/Reg%20feb%202000/default.htm



Oppostion: Visionsløs

Der var ingen begejstring omkring ministerrokaden hos oppositionen. De venligste kommentarer kom fra Peter Duetoft (CD), der ikke mente at det ville betyde ret meget meget for flygtninges situation, selv om en så social bevidst person som Karen Jespersen blev indenrigsminister. [Peter Duetoft har haft voldsomme sammenstød med tidligere indenrigsminister Thorkild Simonsen om udlændingestyrelsen fortolkning af udlændingeloven.] Både Frank Aaen (EL) og Holger K. Nielsen (SF) mente, at det afgørende var om regeringens politik blev ændret - og det var der efter begges mening "desværre" ikke udsigt til. De var dog uenige om vurderingen af netop Karen Jespersens rolle som mangeårig socialminister. Frank Aaen mente, at hun havde stået for en kynisk og hård politik, mens Holger K. Nielsen beklagede, at hun var gået. For Dansk Folkeparti, Venstre og konservative var der kun en post, der skulle ændres: Statsministeren - dog ville Pia Kjærsgaard (DF) også have regeringens afgang og udskrivelse af valg nu! Lars Løkke Rasmussen, næstformand i Venstre, mente at det var klar for enhver dansker, at regeringen Nyrup Rasmussen var "slidt ned" og led af "metaltræthed". Han mente også, at omdannelsen var et desperat forsøg på at fjerne opmærksomheden fra "Fax-sagen".



"Fax-sagen"

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forsøger ved gentagne forespørgsler - både i dag i Folketinget og ved møder i Udenrigspolitisk Nævn (det næste er i morgen), at få statsminister Poul Nyrup Rasmussen til at indrømme, at han var vidende om at 14 EU-lande var i gang med at planlægge sanktioner mod Østrig, hvis den stærkt højreorineterede Jorg Heiders Frihedsparti kom i regering. Et af nøgledokumenterne er en fax fra den portugisiske regering, der angiveligt ved en fejl i statsministeriet ikke blev givet til Poul Nyrup Rasmussen før beslutningen var taget - og han havde tilsluttet sig på Danmarks vegne med kort varsel. Havde han haft kendskab til aktionen, så kunne han have nået at indkalde Udenrigspolitisk Nævn. Nævnet skal indkaldes før "vigtige beslutninger" om udenrigspolitikken. De 3 partier vil have en uvildig dommerundersøgelse igangsat, for at afgøre om statsministeren har overtrådt grundloven, eller for at få placeret et ansvar for fax'ens bortkomst. Idag stillede partierne 7 spørgsmål til forløbet omkring fax'en i Folketinget, og statsministeren svarede, at han ikke havde noget nyt at tilføje. "Debatten" varede en time - og fortsætter i nævnet i morgen, lover Jens Rohde (V), der kaldte Poul Nyrup Rasmussens svar for "ren Anders And" og udtryk for "utrolig arrogance".



Lego-overskud: 1/2 mia

Krisen i Lego-koncernen synes vendt. I går kom legetøjsfirmaets årsregnskab for 1999, og det vist et overskud på 500 mill. kr. - heri regnet en ekstraordinær udgift på 600 mill. kr. i forbindelse med omstrukturering. Efter sidste års katastroferegnskab, der viste et underskud på over 300 mill. kr. blev 1.000 medarbejdere afskediget. Omsætningen steg i 1999 med 25% til knap 10 mia - det er tilfredsstillende, siger adm. direktør Kjeld Kirk Kristiansen, selv om man havde sat ambitionerne højere internt. Han opfordrede iøvrigt til, at man holder fasthold den nye kultur i virksomheden. Det er produkter som Lego Mindstorms, der er en af årsagerne til selskabets fremgang.

Lego's egen pressemeddelelse findes her:

http://www.lego.com/info/pressspecific.asp?PressReleaseId=87&Year=2000



TeleDanmark-overskud: 3,5 mia

I dag kom TeleDanmarks regnskab for 1999. Det viste en netto-omsætning på 38,2 mia. kr. med et resultat for engangsposter på 3,5 mia. kr. Både omsætning og resultat steg ca 12%. Den største stigning (22%) kommer fra udenlandske aktiviter, der nu har en omsætning på 16,1 mia. kr.

Fondsbørsmeddelelsen fra TeleDanmark har adressen:

http://www.teledanmark.dk/fondsboers_bilag/rel-206dk.htm



"Nyheden", der blev væk?

I dag var det også den dag, den amerikanske software-gigant Microsoft, officielt skulle udsende MS Windows 2000. Nyheden, der var forberedt både i aviser og elektroniske medier måtte vige. Dog nåede Jyllands-Posten at udkomme med flere artikler om det. Karakteristisk for danske mediers rapportering indtil nu er, at man for alvor har fået interesse for alternativer (Linux og Sun's StarOffice er dem der nævnes). Det er tilfældet i Jyllands-Postens dækning - og DR's Erhvervsmagasin havde annonceret et program om både Windows-lanceringen og om Linux som alternativ. Programmet blev erstattet af et interview med fødevareminister Ritt Bjerregaard.

[Microsoft Danmark mener dog, at lanceringen, der foregik i Tuborgs gamle tappehaller, var en "københavnerbegivenhed", skriver ComputerWorld Online (www.computerworld.dk)]


DilleSport


HÅNDBOLD: Ligaen Kvinder

(onsdag)        Ikast - FIF                     25-27
                Randers - Skovbakken            29-23
                Brabrand - Esbjerg              18-18



Vejret

Overskyet med lidt regn blev efterhånden fortrængt af en opklaring med sol fra nordøst. Temperaturer 2 - 5 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,4135 DKK,   1GBP     11,9227 DKK,   1DEM*     3,8075 DKK
100JPY     6,6938 DKK,   100ITL*   0,3846 DKK,   1AUD (1)  4,6753 DKK
1FRF*      1,1353 DKK,   1CHF      4,6251 DKK,   1CAD      5,0628 DKK
1IEP*      9,4556 DKK,   1NLG*     3,3793 DKK,   1EUR (4)  7,4469 DKK
100ESP*    4,476  DKK,   1NZD (1)  3,6554 DKK,   1SEK      0,8670 DKK
10BEF*     1,8460 DKK,   1NOK      0,9095 DKK,   100ISK   10,31   DKK  
100GRD     2,231  DKK,   1FIM*     1,2525 DKK,   1ZAR (2)  1,1807 DKK
100PTE*    3,714  DKK,   1SGD (2)  4,3679 DKK,   10THB (3) 1,962  DKK
1HKD (2)   0,9581 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

(4) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,860% -0,040 (6% - 2029), 5,840% -0,020 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,890%                     5,650%
Aktieindex: 827,43 -2,72   KFX (mest omsatte aktier): 274,97 -2,42
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69