Mandag, 17. januar 2000 24:53 (DNT)


[SIDSTE] SF mod Microsoft!

[Denne historie er netop løbet ind via Politikens Nyhedsbrev.] SF vil forsøge at få flertal i Folketing til at forpligte regeringen til en aktiv handlingsplan for at indføre gratis-programmer og Open Source programmer, istedet for traditionelle MS-Windowsbaserede programmer i det offentlige. SF's ordfører, Knud Erik Hansen peger specifikt på det alternative operativsystem Linux. Han citeres desuden for: "Vi vil sikre et europæisk videns- og netværkssamfund på en åben teknologi, der skal give et meget mere frugtbart udviklingsmiljø med mulighed for, at den store underskov af små og mellemstore danske og europæiske software-virksomheder kan få mulighed for at udvikle produkter til styresystemet, uden at de konstant skal slås med Microsoft og deres advokater."

[Artiklen kan findes på adressen:

http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=100796

Bemærk: Danske Nyheder kunne kun udkomme i kraft af Linux-systemet, og BLA*nets forretningsgrundlag er Open Source programmel og udvikling. Derfor kan redaktøren naturligvis IKKE være objektiv i denne sag! /Leif]



Glistrup tilbage

Med 4 stemmer mod 3 vedtog hovedbestyrelsen for Fremskridtspartiet at overlade den politiske ledelse af partiet til dets stifter, Mogens Glistrup. Det skete ved at udnævne ham til kampagne-leder. Hovedbestyrelsen var 6 timer om at forhandle sig frem til resultatet - der dog var sikret på forhånd, da den tidligere landsformand Per Larsen forleden udtrådte af hovedbestyrelsen. Hans afløser var - i modsætning til ham selv - tilhænger af Mogens Glistrup. Et flertal af partiets medlemmer har ved en vejledende afstemning accepteret, at Mogens Glistrup vender tilbage. Hovedbestyrelsen har ifølge nuværende landsformand Aage Brusgaard tænkt sig at forsyne Mogens Glistrup med en "støttepædagog", der kan "forklare" kampagnelederens udtalelser overfor pressen.



Veluddannede flygter

I London er der for øjeblikket 35 dansk uddannede tandlæger. Fælles for dem er, at de ikke har kunnet få job i Danmark, på trods af mangel på tandlægere og utallige ansøgninger. Men de er oprindeligt flygtninge - fortrinsvis fra Iran - og har fremmedartede efternavne. Men i England har de ingen problemer med at skaffe sig arbejde inden for deres fag. Ifølge Politiken tegner det samme billede sig for en række andre fag, som f.eks. ingeniører og læger. Især på området for ingeniører er der så alvorlig mangel på IT-specialister, at Dansk Industri tidligere har bedt om at få lov til at hente specialister i Østeuropa.

I en debat på DR-TVA søndag aften sagde Bendt Bendtsen (K), at det da var kedelige eksempler, men at han mente at det var op til arbejdsmarkedets parter at løse det problem. Det kunne man ikke lovgive sig ud af, mente han, og beklagede at flugten var prisen for, at andre indvandrere blot hævede offentlige ydelser. Holger K. Nielsen (SF) mente, at problemet med at veluddannede flygtede snarere var et resultat af de sidste års debatter om indvandrere, som Venstre, konservative og Dansk Folkeparti har stået for. Han mente at et indvandrenævn som i Sverige var en vej ud af det problem, at selv om diskriminering er forbudt, så kan forbuddet kun håndhæves ved domstolene.

I dag foreslog finansminister Mogens Lykketoft at oprette en ombudsmand imod diskrimination. Han ville også have, at ikke blot de offentlige arbejdsgivere skulle formulere en etnisk ligestillingspolitik, men at også private underleverandører skulle have en offentliggjort politik. Ideen blev straks skudt ned af Venstre og Konservative. Ulla Tørnæs (V) sagde til DR, at problemet kun kan løses "med en holdningsændring", og at det var "arbejdsmarkedets parter, lønmodtagere og arbejdsgivere" der skulle sætte sig sammen og bearbejde deres medlemmer. Hun mener, at det især er fagbevægelsen, der har et problem: "For eksempel vrimler det jo ikke med tillidsfolk med anden etnisk baggrund."



Anonym ministerkritik

En - eller flere - socialdemokratiske ministre har anonymt overfor Jyllands-Posten kritiseret statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for at "føre sig for meget frem." Ministeren - eller ministrene - citeres for at sige, at "Vælgerne stoler ikke på Poul. De tror ikke på hvad han siger." Og han "blander sig formeget" i de enkelte ministres område. Han skulle trække sig mere tilbage og koncentrer sig om det udenrigspolitiske. Vedkommende kunne også tænke sig, at der blev udnævnt en anden som leder af Socialdemokratiet til at markere partiets holdninger.

Hele S-toppen holdt i dag møde i Roskilde for at diskutere den fremtidige strategi i partiet, men ovennævnte historie var det eneste, som pressen interesserede sig for. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen selv sagde, at anonym kritik "ligesom anonyme breve" uden afsender (sic!) var ikke noget han kunne forholde sig til. Hans dør var altid åben, hvis der var nogen i regeringen, der var utilfreds. Han affejede kritikken som et udtryk for "vinterkuller".

Til spørgsmålet om han blandede sig i for meget kom han til at sige i DR-TVA: "Jeg er statsminister i her i landet - og i udlandet". [Han fik det senere omformuleret mere korrekt i TV2 Nyhederne.]



HR: Standser 2 udvisninger

Højesteret tog i dag stilling til to udvisningssager, der betegnes som værende principielle. I sommeren 1998 vedtog Folketinget en skærpelse af udlændingeloven, der ligestille alle former for kriminalitet, når det drejede sig om udvisning af udenlandske statsborgere. Tidligere var det kun narkodomme, der automatisk medførte udvisning, selv om der var tale om korte straffe. I dag var der tale om et væbnet røveri, begået af en pakistansk mand, som var takseret til 2 1/2 års fængsel, foruden en udvisning, af landsretten. Højesteret fandt, at da manden havde sine forældre og søskende i landet, og iøvrigt ringe tilknytning til Pakistan, at udvisningen ville være urimelig. I den anden sag var en mand fra Somali idømt 60 dages fængsel for værtshusslagsmål. Det havde landsretten også tillagt en udvisning. Hans tilknytning var, at han var plejefar for sin brors børn. Forsvarsadvokaterne for de to bemærkede, at der ikke i nogen af tilfældende var tale om ægtefælle eller egne børn. Det har man ellers ment i retsvæsenet var det eneste, der betød, at man havde fast tilknytning til Danmark.



Ekspert: Behøver ikke lukke station

En engelsk ekspert i togtrafik, professor Nigel Harris, har vurderet projektforslagene for forbindelsen mellem den kommende metro-station og den nuværende togstation Nørreport. Han finder, at det vil være muligt - med mindre ændringer i projektet, at gennemføre dette uden at skulle behøve at lukke stationen helt eller delvist i 2 år. Ørestadsselskaber, der bygger Metroen, og DSB er stærkt uenige om hvordan en forbindelse skal skabes, og hvem der skal bære generne. Metro-selskabet mener, at passagererne sagtens kan leve med at halvdelen af togstammerne bliver aflåst, inden de kører ind på Nørreport, mens DSB hellere vil lukke stationen helt. DSB har foreslået et alternativt projekt, men det har metroselskabet afvist til fordel for overhovedet ikke at forbinde stationerne. Istedet henvises passagerrne til at krydse gaden oven på jorden. (Den nuværende Nørreport ligger helt under gadeniveau - den kommende metro ligger yderligere et niveau længere nede, under den nuværende Israels Plads).

Oppositionens medlemmer af Trafikudvalget er immidlertid stærkt i tvivl om Nigel Harris overhovedet er ekspert. De har ikke været i stand til at finde referancer til hans arbejde. Arne Melchior (CD) mener, at rapporten er et bestillingsarbejde fra trafikministerens side.



[Rettelser]

[Denne nåede ikke med i fredags, men modtageren af De Gyldne Lauerbær hedder altså Svend Åge Madsen. Vi beklager, at vi fik givet ham et forkert efternavn p.g.a. ulæselige noter. Af samme årsag fik vi også i fredags givet et forkert navn til den indiske sekt, som en international eftersøgt dansker støttede. Sekten hedder Ananda Margo.]



Kriminalstatistikken sandfærdig?

Dansk Politi har i mange år kunnet fremvise høje opklaringsprocenter, når det drejer sig om kriminalitet. Der er mange - angiveligt også inden for politiets egne rækker, som har ment at statistikken var behæftet med fejl, fordi den kun dækker et år (februar til januar). Forbrydelser, der opklares senere bliver registrede som uopklarede - ligesom eventuelle senere frifindelser er registrede som opklarede. Nu har Justitsministeriet så lavet en analyse, der strækker sig over 5 år (1994 - 1998) for forløbet i retssystemet af den kriminalitet, der blev begået i løbet af 1994. Konklusionen er, at hvis der er tale om et typisk år (det er foreløbig den eneste undersøgelse af sin art), så er der tale om at 10% færre opklarede sager, end den officielle statistik siger. Det er ifølge rapporten primært volds- og sædelighedsforbrydelser, hvor sigtelserne senere frafaldes, og som gør statistikken "skæv".

Rapporten blev i dag offentliggjort på Justitsministeriets hjemmeside:

http://www.jm.dk/publikationer/opklaringsprocenter/
[Der er nogle meget interessante bilag med statistik...]


DilleSport


BADMINTON: Korean Open

1/2-finaler
Herresingle    Peter Gade - Luo Vigang, Kina         17-14, 17-6

Damedouble     Ra Kyung Min/Chung Jae Hee, Korea
               - Mette Schjoldager/Ann Lou Jørgensen ? (to sæt)
=p
Finaler
=p
Damesingle     Camilla Martin 
               - Kanako Yonekura, Japan              11-6, 11-6
Herresingle    Peter Gade - Rashid Sidek, Malaysia   15-3, 15-1
"Denmark take Singles Glory", som International Badminton Federation, IBF, udtrykte det i deres nyheder. De har netop i dag lanceret en ny hjemmeside på en ny adresse, der skulle give mere opdateret dækning af international badminton:
http://www.worldbadminton.net/
[Den starter med en Flash-plugin, der tilsyneladende ikke vil stoppe (uanset platform). Men der er en lille henvisning "skip Intro movie" nedenunder, der bringer en "indenfor".]



HÅNDBOLD: Ligaen kvinder

(lørdag)       Skovbakken - Viborg           32-30
(søndag)       Ikast - DHG                   42-23
               FIF - Frederikshavn           29-19
               Esbjerg - Kolding             17-22
               Horsens - Brabrand            26-18
Stillingen
                   Kampe   V  U  T      mål   Point
  1. Viborg         12     9  1  2    392-316  19
  2. Ikast          12     8  2  2    362-280  18
  3. FIF            12     8  1  3    344-312  17
  4. Kolding        12     6  2  4    294-292  14
  5. Horsens        11     6  1  4    286-272  13
  6. Skovbakken     11     6  1  4    285-284  13
  7. Randers        11     5  2  4    301-299  12
  8. Frederikshavn  12     4  3  5    310-310  11
  9. Brabrand       12     5  1  6    285-302  11
 10. GOG            11     2  2  7    259-270   6
 11. Esbjerg        12     3  0  9    263-314   6
 12. DHG            12     0  0 12    255-385   0



Vejret

Lørdag solrigt, men temperaturer omkring frysepunktet. Temperaturen steg søndag, men det var overskyet. I dag mandag igen solrigt, men med nogen blæst - nogen steder vindststød af stormstyrke. Temperaturer op til mellem 7 og 9 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,3556 DKK,   1GBP     12,0380 DKK,   1DEM*     3,8056 DKK
100JPY     6,9993 DKK,   100ITL*   0,3844 DKK,   1AUD (1)  4,8415 DKK
1FRF*      1,1347 DKK,   1CHF      4,6136 DKK,   1CAD      5,0699 DKK
1IEP*      9,4508 DKK,   1NLG*     3,3775 DKK,   1EUR (4)  7,4431 DKK
100ESP*    4,473  DKK,   1NZD (1)  3,7870 DKK,   1SEK      0,8691 DKK
10BEF*     1,8451 DKK,   1NOK      0,9205 DKK,   100ISK   10,18   DKK  
100GRD     2,250  DKK,   1FIM*     1,2518 DKK,   1ZAR (2)  1,1932 DKK
100PTE*    3,713  DKK,   1SGD (2)  4,3461 DKK,   10THB (3) 1,951  DKK
1HKD (2)   0,9345 DKK
(1) AUD og NZD er fra fredag, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

(4) Valuta markeret med * indgår i EUR.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 7,010% -0,040 (6% - 2029), 5,810% -0,070 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,890%                     5,650%
Aktieindex: 785,88 +7,31   KFX (mest omsatte aktier): 256,24 -0,16
Pr. 30/12:  774,66                                    255,69