Tirsdag, 7. December 1999 23:56 (DNT)


Orkan: Mangel på håndværkere

Allerede nu kan der forudses mangel på håndværkere, til at få repareret alle de mange stormskader, der opstod fredag eftermiddag og nat i det sydlige Danmark, da den kraftige orkan ramte landet. Byggeriets Arbejdsgiverforening var allerede ude i går med et forslag om, at der gives dispensation til murere og tømrere på efterløn til at tage kortvarigt arbejde. Hertil siger murernes fagforening i København, at der stadig er en del unge, ledige murere, der er parat til at tage et job. Problemet er at det haster med at få udbedret skaderne. Hvis ikke de mange tagskader repareres - i det mindste midlertidigt - vil det kunne medføre omfattende bygningsskader på længere sigt. Det er især privat, der således bliver ramt, mener direktør Erik Ross Pedersen, Danske Entreprenører i Børsen. Allerede nu kunne DR-TVA notere sig, at der er mangel på tagplader i landets byggemarkeder. Presseninger er også en mangelvare - og entreprenørmaskiner til tagreparation.



Orkan: Behov skal vurderes

Regeringen ville ikke i dag komme med løfter om omfattende hjælp til de orkanramte. Det oplyste miljøminister Svend Auken (S) efter et regeringsmøde i dag. Først vil man få lavet et overblik over skadernes omfang, og det ville man bruge resten af ugen til. Først derefter vil man se på, hvad der kan gøres. De hårdt ramte skovejere vil kunne regne med at "mærke det solidariske samfund". Men nogen erstatning for alle tab er næppe politisk muligt. Udover skovejerne, der som nævnt i går har mistet halvdelen af det beplantede areal i Sønderjylland og på øerne, har også gartnere lidt store tab. Det er drivhusene, der er blevet ødelagt. Det har især ramt de gartnere, som var igang med produktion af julestjerner. Her blev en stor del af produktionen ødelagt af kulde, oveni glasskaderne.



Orkan: Elnet for sårbart

Her til aften skønnes det, at 35.000 el-forbrugere endnu ikke har fået strøm. Som tidligere ligger det største antal hos NESA, der dække det nordsjællandske område. Nu rejses der fra politisk hold kritik af, at kun ca. halvdelen af alle forbrugere hos NESA får el via nedgravede kabler. I Jylland er andelen på over 80%. Flere nordsjællandske borgmestre kritiserer i TV2 Lorry, at selskabet ikke for længst har investeret i at lægge kabler ned, sådan som man har gjort det i det øvrige land. En talsmand fra NESA siger, at man havde det ikke havde været rentabelt på daværende tidspunkt. Han mener dog, at man nu vil fremskynde kabellægningen. Også SEAS, der dækker Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn har flere tusinde abonnenter uden strøm.

[Min søster og svoger mistede tidligt fredag aften strømmen til deres hus midt i Marslev by på Fyn. Luftledningen til huset snoede sig sammen og kortsluttede. Det var planlagt, at de skulle have lagt kabler ned inden årets udgang i forbindelse med en ombygning. Det var forøvrigt et krav fra elforsyningen! /Leif]



Orkan: Få tele-problemer

I modsætning til elforsyningen, så var problemerne med telefoner og data relativ få. Næsten 6.000 telefonabonnenter på Vestkysten, samt alle på 3 centraler på Falster og ved Assens på Fyn, var uden forbindelse med omverdenen som følge af orkanen. En GSM-central i Kolding brød i brand, og gav spredte afbrydelser på TeleDanmarks Mobilnet, mens Sonofon ikke meldte om problemer. Mobilix mistede dækning i nogle områder på grund af strømsvigt.



Plant bøgetræer!

Flere naturinteressede har opfordret skovejerne til at sikre sig bedre og skabe mere lyse skove. Friluftsrådet opfordrede således i dag danske skovejere og staten til at plante flere bøgeskove. De flest skove, der blev væltet omkuld i Sønderjylland bestod af granplantager, hvor træerne står i snorlige rækker. Den type skov er meget udsat for stormskader. Friluftsrådet ønsker mere varieret skovvækst, for at skovene bliver mere lyse at opholde sig i.



Når ikke ØMU-krav?

Det går stadig godt for dansk økonomi - for godt. For inflationen er nu så høj, at Danmark ikke opfylder betingelserne for at deltage i den økonomisk monetære union (ØMU). Det fremgår af økonomiminister Marianne Jelveds seneste økonomiske halvårsoversigt, der kom i dag. Ledigheden falder - dog ikke længere så hurtigt, og vil i år flade ud omkring 160.000. Næste år forudses en mindre stigning til 165.000. Betalingsbalancen er i ligevægt, og der forudses et overskud de næste to år, for importen falder og eksporten stiger. Problemet er som nævnt inflationen, og her er problemerne for store lønstigninger og afgiftsstigninger. Marianne Jelved benyttede lejligheden til igen at opfordre arbejdsmarkedets parter til at holde igen med lønsstigningen ved forårets overenskomstforhandlinger.

Alle tallene kan læses direkte på Økonomiministeriets hjemmeside:

http://www.oem.dk/pub/dec99/index.html



Nyrup: Russiske trusler uacceptable

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) kritiserede i dag skarpt den russiske trussel om Tjeteniens hovedstad Grosnij. Han ville ikke afvise, der skulle indføres forskellige former for sanktioner mod Rusland, hvis man ikke trak truslen tilbage. I går gav russerne de civile indbyggere i Grosnij til lørdag til at forlade byen. Derefter vil den blive bombet sønder og sammen, hvis ikke "terroristerne" overgiver sig forinden. Det finder statsministeren er helt uacceptabelt fremfærd overfor en civilbefolkning "ved udgangen af dette århundrede".



Salmonella i dansk kød

Norske sundshedsmyndigheder har fundet salmonelle i en sending dansk flæskekød, beregnet for norske olie-arbejdere i Nordsøen. Det danske kød var dyrlægekontrolleret og garanteret salmonella-fri, så opdagelsen har medført advarsler ikke blot til danske myndigheder, men også til de øvrige EU-lande. Kødet var dog beregnet til at blive til stegt bacon, så risikoen for direkte infektion ville være meget minimal. Men kødet kunne inficere andre fødevarer, og derfor skred myndighederne ind. Efter orienteringen fra Norge, har fødevareministeriet i Danmark bedt slagteriet Danish Crown, hvorfra de 4 tons i sendingen kom, om en redegørelse.



[BLA*net uden fax]

[Omlægning af telefoner til ISDN er forløbet problemfrit. Blot mangler vi at få faxmodemet til at virke.]


DilleSport


FODBOLD: Kvalifikation, VM 2002

I dag trak man lod om kvalifikationen til VM 2002, der afholde i Japan og Sydkorea. Danmarks gruppe ser således ud:
   Tjekkiet
   Danmark
   Bulgarien
   Island
   Malta
   Nordirland
Den kommende landstræner, Morten Olsen, var ikke utilfreds. Den sværeste modstander er uden tvivl Tjekkiet, der gik ubesejret igennem EM-kvalifikationen.



HÅNDBOLD: K-VM, Norge - Danmark

1/8-finalerne
   Ungarn - Angola                 38-12
   Holland - Rumænien              16-26
   Østrig - Hviderusland           28-27
   Makedonien - Korea              28-27
   Polen - Frankrig                21-28
   Rusland - Tyskland              19-22
   Ukraine - Norge                 19-24
   Danmark - Brasilien             30-23

Danmark var klart i vanskeligheder i begyndelsen af kampen. Først mod slutningen kunne tilskuerne begynde at ånde lettet op. Også Norge havde vanskeligheder med Ukraine.

1/4-finalerne spilles torsdag:

  Rumænien - Makedonien
  Danmark - Frankrig
  Norge - Ungarn
  Tyskland - Østrig



Vejret

Vekslende skydække, med både sol og kraftige regnbyger indimellen. Også en del blæst. Temperaturer 6 - 9 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,2386 DKK,   1GBP     11,7808 DKK,   1DEM*     3,8032 DKK
100JPY     7,0280 DKK,   100ITL*   0,3842 DKK,   1AUD (1)  4,6699 DKK
1FRF*      1,1340 DKK,   1CHF      4,6475 DKK,   1CAD      4,9121 DKK
1IEP*      9,4448 DKK,   1NLG*     3,3754 DKK,   1EUR (4)  7,4384 DKK
100ESP*    4,471  DKK,   1NZD (1)  3,7288 DKK,   1SEK      0,8628 DKK
10BEF*     1,8439 DKK,   1NOK      0,9132 DKK,   100ISK   10,03   DKK  
100GRD     2,263  DKK,   1FIM*     1,2510 DKK,   1ZAR (2)  1,1995 DKK
100PTE*    3,710  DKK,   1SGD (2)  4,3957 DKK,   10THB (3) 1,921  DKK
1HKD (2)   0,9511 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,810% -0,070 (6% - 2029), 5,420% -0,120 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 756,40 +4,49   KFX (mest omsatte aktier): 246,95 -0,92
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34