Torsdag, 25. November 1999 24:35 (DNT)


Monopoler for fald?

To danske monopoler står overfor at blive opløst. Det drejer sig om boghandleres eneret på salg af bøger og apotekers eneret på salg af medicin.

I tilfældet med boghandlerne er det resultatet af forhandlinger imellem Boghanderforeningen og Forlæggerforeningen, der i dag blev afsluttet i Konkurrencestyrelsen. Liberaliseringen består i, at boghandlere opgiver retten til at være ene om at sælge bøger, der koster over 155 kr. Billigere bøger har hidtil kunnet sælges frit. Forlæggerne har dog bundet sig til, at der fortsat skal være en fast pris på nye bøger i udgivelsesåret og det næste år. Boghandlerne regner med, at fortsat kunne eksistere ved at rådgive om bogkøb. Den faste pris opretholdes for at kunne sikre danske udgivelser. Konkurrencestyrelsen er dog ikke tilfreds med fastpris-politikken.

Apotekernes monopol på salg af alle former for medicin brydes i form af nye regler fra sundhedsministeriet. Forslag herom er dog ikke fremsat endnu, og det vides ikke om der blive tale om en total liberalisering, eller om det kun er håndkøbsmedicin, der frigives. Både Fakta og Matas står på spring for at få lov til sælge håndkøbsmedicin, også selv om kravet bliver specialuddannelse af personalet. Håndkøbsmedicin står for 10% af apotekernes omsætning. Det danske monopol for salg af medicin siges at være 400 år gammel.



Nato-sekretær i Danmark

Nato's nye generalsekretær, George Robertson, var i dag på lynvisit i Danmark i forbindelse med en rundrejse til de nordiske lande. Han mødtes med statsminister Poul Nyrup Rasmussen, udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) og forsvarsminsiter Hans Hækkerup. Ved et efterfølgende presssemøde understregede George Robertson, at krigen i Kosova havde vist, at det var på tide at få udbygget det europæiske aspekt af Nato, for at skaffe bedre balance. Under krigen i Kosova stod USA for 80% af aktioner, ikke mindst fordi de europæiske hærer ikke var i stand til at flytte sig tilstrækkeligt hurtigt. Til dem, der mente at det nu var på tide at høste "fredsdividenden", sagde George Robertson, at det var ikke muligt - der er jo stadig krig i verden. Han opfordrede især til at man forberedte sig på fremtidens konflikter - ikke til kamp med fortidens fjender.



Handlingsplan mod gadebander

Folketinget sluttede op om en ny handlingsplan fra regeringen for at forebygge kriminalitet blandt unge. Det skulle bl.a. ske ved "mandsopdækning" af de unge, der driver bandekriminaltet, og med en tidlige indsats for yngre brøder og forældre. Sidstnævnte får tilbud om vejledning og uddannelse i, hvordan man takler de unge, så de ikke kommer i værre kriminalitet. De borgerlige kunne godt havde tænkt sig en mere håndfast indsats over for unge - Brian Mikkelsen (K) foreslog, at unge drenge helt ned til 12 - 13 års alderen blev idømt forskellige former for samfundstjeneste, hvis de havde gjort noget galt. Han foreslog at vaske brandbiler eller "slå græsplænen foran den boligblok, de bor i," som han udtrykte det til DR.

Der oprettes også en særlig udrykningsstyrke, bestående af pædagoger, politifolk og socialarbejdere, som kan komme lokale myndigheder til hjælp, hvis der opstår problemer med bandekriminalitet. Samtidig udvides det eksisterende SSP-samarbjede [Skole, Socialmyndigheder og Politi], således at det kan arbejde med unge over 18 år. Det kaldes iøvrig SSP+ samarbejdet. Borgmester Anker Boye (S), Odense, der er formand for Komunernes Landsforening, kalder forslaget naivt, fordi det er ude af trit med virkeligheden.



Udlændingedebat i Folketinget

Handlingsplanen var den første del af dagens debat om udlændinge i Folketinget. Som ventet blev der ikke lagt fingrene i mellem, især ikke på yderfløjene. Enhedslistens Søren Søndergaard udtrykte raseri over, at alle der deltog i debatten i dag stort set altid nævnte kriminalitet, hver gang man omtalte udlændinge. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) startede med at opfordre til en sober tone - men senere talte han om at sige fra over for "kulturer", der kom til Danmark, med f.eks. arrangerede ægteskaber. Han opfordrede også midterpartierne til at tage en åben diskussion om disse problemer, ellers ville andre partier overtage debatten, "med en helt anden melodi". Han nævnte ikke dennegang Dansk Folkeparti ved navn. Både Venstre og konservative angreb indenrigsminister Thorkild Simonsen for ved at ophæve den særlige udlændingeydelse at stille flygtninge bedre end fattige dansker. Birthe Rønn Hornbech (V) kaldt Thorkild Simonsen for "koldbøtteministeren" [Det var til kameraerne uden for Folketiget.], fordi "han bestyrere en koldbøttefabrik" ikke et ministerium. Thorkild Simonsen gentog ordene "Der bliver ingen fordel for flygtninge" flere gange, specielt henvendt til Venstre og konservative. Pia Kjærsgaard stod og viftede med et stykke papir [Angiveligt handlingsplanen...] og gentog 4 gange: Hvad koster dette?



Underskrifter nødvendige

Fremskridtspartiet bliver nød til at skaffe underskrifter, hvis det ønsker at opstille til næste valg. Det meddelte indenrigsministeriet i dag til partiets landsformand, Aage Brusgaard. Reglerne er klare på det punkt, mener ministeriet. Hvis ikke partiet har repræsentation i Folketinget, når der udskrives valg, skal man ud og skaffe mindst 20.000 underskrifter. På grund af balladen omkring Mogens Glistrups genindtræden i partiet, forlod alle 4 kandidater fra folketingsgruppen partiet og arbejder videre under titlen Frihed 2000. Ingen af dem ønsker at genopstille for noget parti eller danne et nyt.



Forhandlinger fortsætter

Her til eftermiddag indkaldte finansminister Mogens Lykketoft repræsentanter for regeringspartierne, Venstre, konservative, SF, CD, Enhedsliste og Kristeligt Folkeparti til forhandlinger om finanslovsforslaget og specifikt jernbaner, voksen- og videreuddannesle og eventuelt også om et 4 årigt politiforlig. Venstre og konservative udvandrede ved 18-tiden, men de øvrige partier blev og der forhandles stadig ved midnat.


DilleSport


BADMINTON: Danish Open vokser!

På et pressemøde i dag oplyste Dansk Badmintonforbund (DBF) sammen med Farums borgmester, Peter Brixtofte (V) at Danish Open, der de sidste par år har været afholdt i Vejle, de næste 3 år vil finde sted i Farum. Baggrunden er bygningen af en ny, stor badmintonhal, samt at kommunen vil betale 1 mill. kr. af pengepræmien. Med en pengepræmie på 250.000 USD bliver Danish Open lige så stor som Korean Open - verdens dyreste turnering (mht. præmier) - og den største i Europa. All England har en præmiesum på 125.000 USD. Den nye hal i Farum vil have plads til 3.000 tilskuere og koste 40 mill. kr. Den skal stå færdig september næste år - og næste Danish Open finder sted i uge 43, med finaler 29. oktober.

DBF's formand, Hans Henrik Fløe, sagde til DR-TV Sporten, at en så stor turnering er en god forretning også for det offentlige. Den nys overståede VM i Brøndby gav f.eks. over 40 mill. kr. alene i afgifter til det offentlige.

Præmiesummen er med dagens officielle kurs (7,2915) 1,82 mill. kr.

Den regerende Danish Open mester, Poul Erik Høyer, der også var tilstede på pressemødet i dag, meddelte at han måske vil lade den næste Danish Open være hans sidste turneringen. Det skulle ellers have været OL [hvor han forresten også er regerende mester.] Han fortalte samtidig, at han pr. 1 december igen flytter tilbage til Danmark. Han har boet i England de sidste par år.



Vejret

Overskyet og regn. Efterhånden opklaring i vest, med sol. Temperaturer 7 - 12 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,2915 DKK,   1GBP     11,7636 DKK,   1DEM*     3,8030 DKK
100JPY     6,9789 DKK,   100ITL*   0,3841 DKK,   1AUD (1)  4,6103 DKK
1FRF*      1,1339 DKK,   1CHF      4,6488 DKK,   1CAD      4,9750 DKK
1IEP*      9,4444 DKK,   1NLG*     3,3753 DKK,   1EUR (4)  7,4381 DKK
100ESP*    4,470  DKK,   1NZD (1)  3,7144 DKK,   1SEK      0,8658 DKK
10BEF*     1,8439 DKK,   1NOK      0,9123 DKK,   100ISK   10,05   DKK  
100GRD     2,264  DKK,   1FIM*     1,2510 DKK,   1ZAR (2)  1,1843 DKK
100PTE*    3,710  DKK,   1SGD (2)  4,3574 DKK,   10THB (3) 1,888  DKK
1HKD (2)   0,9347 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,880% +0,040 (6% - 2029), 5,540% +0,060 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 745,33 -0,86   KFX (mest omsatte aktier): 242,33 +0,87
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34