Tirsdag, 14. September 1999 24:00 (DNT)


Historisk LO-DA aftale?

LO og DA har forhandlet en ny aftale på plads for de kommende overenskomstforhandlinger. Belært af erfaringerne fra sidste års konflikt, vil man nu gøre det sværere at gå i konflikt pr. automatik. Istedet for at lade parterne - de enkelte organisationer og fagområder - forhandle sig igennem 3 konfliktvarsler, som er det normale, så vil hovedorganisationerne nu træde ind som mæglere ved 1. konfliktvarsel. Efter forkastelse af et overenskomstforslag skal der gå 5 dage, mod nu 3, inden konflikter træder i kraft. Desuden skal forhandlingeren starte allerede i november, for ikke at sætter parterne under tidspres for hurtigt. Hans Jensen, LO, understreger, at der ikke er rørt ved strejkeretten - men det tror en del af LO-baglandet ikke på, og de har protesteret kraftigt mod aftalen.



Danfoss fusionerer tysk

Danfoss i Nordborg på Als meddelte i dag, at man fusionerer sin mobil-hydralik division med den tysk-amerikanske Sauer Corp. Det nye fælles selskab, Sauer Danfoss vil blive verdens største på området, med en omsætning på 6 mia. kr. og over 6.000 medarbejdere. Adm. direktør Jørgen Clausen, Danfoss, siger til TV2 Nyhederne, at der selvfølgelig var betænkeligheder ved, om sønderjyderne - givet den historiske erfaring - ville acceptere fusionen med et tysk selskab, men han lovede at fusionen på kort sigt ikke ville medføre fyringer - og på længere sigt flere arbejdspladser. Han understregede også, at der ingen planer er om fusioner eller andet for Danfoss termostat-afdeling, der er den største del af selskabet.



Ny færgerute på Kattegat

Under navnet Dania Hafnia starter et helt nyt færgeselskab en ny fragtrute mellem Århus og Kalundborg. Selskabet har en aktiekapital på 2 mill. kr. og 40 ansatte. Samtlige ansatte har skudt penge i selskabet - og er tidligere ansatte på Scandlines færgen Urd. Scandlines sejlede indtil for kort tid siden på samme rute, men aktiviteterne er nu lagt sammen med Mols-linien. Molslinien driver nu alene de 3 ruter på Kattegat, og Dania Hafnia bliver den første konkurrent siden Kattegat-ruterne fusionerede.



Alexandra fik en dreng

Kongefamilien fik idag endnu en familieforøgelse. Også dennegang var det en dreng og moderen hed Alexandra. Men det var altså prinsesse Benedictes datter, Alexandra til Berleburg, der fødte på Rigshospitalet i København. Faderen, grev Jefferson Friedrich, fortalte i eftermiddag om fødslen, der ikke skete uden dramatik. Da veerne begyndte, opdagede lægerne at barnets hjertelyd blev påvirket, og man besluttede sig for et kejsersnit. Det vist sig, at navlestrengen var for kort, hvilket er meget usædvanlig. Ellers foregik fødslen perfekt, og lægeren understreger at hverken barn eller moder har været i fare på noget tidspunkt. Den nye greve vejer 3125g, er 52 cm lang, lyshåret og med blå øjne, oplyste faderen, der ikke ville oplyse noget om navnet - bortset fra at "Elvis er en af mulighederne".



Ikke sæljagt i Danmark

Danmarks Jægerforenings hovedbestyrelse har besluttet at afvise et forslag fra medlemmerne om at gøre jagt på sæler lovligt igen. Sæler har været totalfredet siden 1976, og bestanden er efterhånden kommet op på 7.000 dyr. Derfor mener nogle jægere, at jagt kan tillades. Det er hovedbestyrelsen enig i - men den vurderer, at det politisk vil være et dårligt tidspunkt. Sælen er "for populær" i offentligheden, og en anbefaling om sæljagt kunne skade alle danske jægere.



Et dødsfald

Modedesigneren, Kgl. Hofleverandør, Jørgen Bender er død, 60 år gammel. Jørgen Bender har siden 60'erne designet og leveret selskabskjoler og bryllupskjoler til det danske kongehus.



Echelon i Danmark

Den skotske journalist og fysiker, Duncan Campell, der har gjort det til sin mission at afsløre og dokumentere det verdensomspændende efterretningsnetværk Echelon, var i Danmark i går og i dag for at fortælle om sine opdagelser. Det skete bl.a. ved et debatarrangement i går aftes, arrangeret af PROSA, Edb-fagets fagforening. Under opholdet i Danmark blev han opmærksom på en militærlyttestation på Amager, som han siger tyder på, at Danmark er med i Echelon. Anlægget har ifølge Duncan Campell fået ny satelit-kuppel og "andet udstyr", som anvendes på en kendt Echelon-station på New Zealand.

Forsvarets Efterretningstjeneste vil ikke udtale sig til DR-TVA om stationens formål, men henviser til forsvarsminister Hans Hækkerup (S). Han vil ikke udtale sig før han har været i samråd i Folketingets forsvarsudvalg på torsdag, hvor han skal svare på netop spørgsmålet om Echelon. Det er Enhedslisten, der har indkaldt ministeren. Keld Albrechtsen (Enhl.) siger til DR-TVA, at Echelon formentlig bruges til at omgå dansk lovgivning. Det er forbudt at aflytte lovlige politiske organisationer i Danmark, som f.eks. Enhedslisten eller Amnesty International. Men det mener Keld Albrechtsen sker fra udlandet via Echelon, hvorefter oplysningerne kanaliseres tilbage til danske efterretningsvæsener. Han ved ikke, om danske ministre lyver om deres kendskab - eller om efterretnignstjenesterne har ført politikerne bag lyset. Det sidste er absolut en mulighed, siger Keld Albrechtsen.

Prosa har som optakt til mødet samlet en række henvisninger til Duncan Campells og andres websider om Echelon på adressen:

http://www.prosa.dk/echelon/index.html



Bombetrussel mod ambassade

Den amerikanske ambassade i København blev i eftermiddag evakueret, og vejene omkring ambassaden blev afspærret, da der blev fundet en bombelignende pakke i ambassadens undersjordiske parkeringskælder. Sprængstofeksperter fra Jægersborg Kaserne blev tilkaldt, med den fjernstyrede robot "Rullemarie". Den kunne konstateret, at der var tale om en regulær attrap. Lige da man ville aflyse alarmen fandt man endnu en bombelignende genstand - dennegang med ledniner og timer-anordning. Det viste sig også at være en attrap. Senere blev det afsløret, at begge attrapper var blevet placeret af ambassadens eget personale i forbindelse med netop en øvelse i bombeberedskab. Man havde blot glemt at samle "bomberne" ind igen efter øvelsen.


DilleSport


FODBOLD: UEFA-Cup

         Udinese - AaB           1-0



Vejret

Solrigt - mest i de østlige egne. I det sydvestlige Jylland mere overskyet med enkelte regn og tordenbyger. Temperaturer 18 - 24 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,1836 DKK,   1GBP     11,5125 DKK,   1DEM*     3,8007 DKK
100JPY     6,7492 DKK,   100ITL*   0,3839 DKK,   1AUD (1)  4,7116 DKK
1FRF*      1,1332 DKK,   1CHF      4,6318 DKK,   1CAD      4,8825 DKK
1IEP*      9,4387 DKK,   1NLG*     3,3732 DKK,   1EUR (4)  7,4336 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,8516 DKK,   1SEK      0,8645 DKK
10BEF*     1,8427 DKK,   1NOK      0,9085 DKK,   100ISK    9,79   DKK  
100GRD     2,277  DKK,   1FIM*     1,2502 DKK,   1ZAR (2)  1,1880 DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (2)  4,2668 DKK,   10THB (3) 1,836  DKK
1HKD (2)   0,9274 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,190% +0,030 (6% - 2029), 5,590% uændr. (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 693,02 +4,17   KFX (mest omsatte aktier): 220,70 +0,72
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34