Mandag, 12. juli 1999 23:52 (DNT)


[BLA*nets forbindelse nede]

[Vores internet-forbindelse er nede her til aften. Det betyder, at e-post muligvis ikke kan komme frem, og at vore egne domæner heller ikke fungere. Vi beklager, men der arbejdes med sagen.]



LØRDAG: Hans Engell taler ud

Lørdag eftermiddag vendte den tidligere leder af de konservative, Hans Engell tilbage fra Sankt Petersborg, hvor han havde deltaget i et OSCE-møde. Han havde meddelt pressen, at han ville svare på udfordringen fra den nuværende ledelse af de konservative. Den har med Pia Christmas Møller i spidsen forlangt et klart svar fra Hans Engell, om han holder fast ved sin beslutning fra efteråret om at forlade politik, eller om han vil gå efter formandsposten i partiet igen. Flere, stærke konservative lokalpolitikere har krævet, at hovedbestyrelsen beder Hans Engell om at komme tilbage og "sælge billetter" til den konservative politik. En talstærk presse hørte ham så lørdag sige, at han da fastholdt sin beslutning - men at han fandt det forkert, at han alene i hele gruppen skulle afgive en garanti for, at han aldrig mere ville beskæftige sig med politik. Desuden fandt han det forkert, at kritisere sine kollegaer igennem offentlige medier istedet for at gøre det internt i gruppen.



Tidl. Tvind-skoler får afslag

De første 11 ansøgninger om støtte fra tidligere Tvind-skoler, blev afvist af undervisningsministeriet i dag. De 11 ansøgninger kom, efter at højesteret i en skelsættende dom afgjorde, at den såkaldte tvind-særlov, som fratog en række Tvind-skoler statstøtte, var grundlovsstridig. Skolerne har reorganiseret sig og mener selv, at man opfylder de lovmæssige krav i den reviderede lov om statsstøtte til efterskoler. Det mener ministeriet ikke de har i tilstrækkelig grad - der er stadig for stor indflydelse fra Tvinds Lærergruppe. Ifølge undervisningsminister Margrethe Vestager (R) har man foretaget en individuel vurdering af hver enkelt skole og set på deres forhold. Hun afviser, at ministeriet skulle - således som skolerne har forlangt - have givet dem anvisning på forhånd om hvordan støtte kunne opnås. Det er ikke ministeriets opgave at fastlægge bestemte styreformer og organisationer, mener hun. Hun imødeser trusler om sagsanlæg med sindsro og ser det positive i, at administrative afgørelser kan prøves ved retten.

En af dem, der højlydt "vil anbefale" et sagsanlæg er advokat Klaus Bering, der er advokat for en af skolerne. Han siger, at han i "30 års advokatpraksis" ikke har set noget klarer ulovligt, end det som embedsmændene i ministeriet har gjort i denne sag. Forfatteren Bente Hansen, som er en af de mange, kendte og ukendte personer, som er blevt indvalgt som bestyrelsesmedlemmer i en tidligere Tvindskole, siger til DR-TVA, at der må "sidde 2-3-4 højstående embedsmænd [i Undervisnignsministeriet], som har gjort det til en privat hævnakt" at hindre statsstøtte til skolerne.



Historiker inhabil

Justitsminister Frank Jensen har meddelt Århus Universitet, at den historiker, som universitet udpegede til at gennemgå Politiets Efterretningstjenestes handlinger fra 1949 til 1989 er inhabil. Historikeren Søren Hein Rasmussen var medlem af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) fra 1970 til 1980. Afgørelsen kommer efter kraftig kritik af udnævnelsen fra borgerlige partier, der i forvejen er modstandere af en "ensidig" undersøgelse af PET's aktiviteter omkring overvågning af venstrefløjen i perioden. Ifølge loven om undersøgelsen, skal justitsministeriet finde to historikere, som skal lave en historisk undersøgelse og redegørelse for PET's overvågning.



Skiftedag

Det var i dag, at 2 ministerier fik nye navne. I udviklingsministeriet takkede Poul Nielson (S), af for at forberede sig til posten som EU-kommisær. Den nye udviklingsminister er Jan Trøjborg (S), der dermed vinker farvel til Forskningsministeriet. Det overtager Birthe Weiss (S) tilgengæld. Hun lovede i sin tiltrædelsestale, at "Jeg vil blive her længe" [Forskningsministeriet har nu haft 6 ministre - den længst sidende var Frank Jensen, før han blev justitsminister.]



Polakker var tyskere

Politiet rykkede i dag ud på Fynsværket ved Odense, efter at Dansk Metals afdeling i byen havde anmeldt et tysk firma og Fynsværket for at benytte ulovlig arbejdskraft. Det tyske firma er ved at bygge et nyt forbrændingsanlæg, og medbringer 19 polakker. De får ifølge Dansk Metal 60 kr i timen - det halve af den dansk tarif - og man mente også, at de opholdt sig ulovligt i landet. Men politiet fandt, at alle var polakker af tysk herkomst, og at de derfor havde både tysk og polsk pas. Som tyskere må de godt arbejde i Danmark.

Fynsværkets ledelse vil alligevel forlange en redegørelse fra det tyske firma, da de danske medlemmer af Dansk Metal, der har søgt arbejde på forbrændingsanlægget, på en "utroligt svinsk måde blev afvist". Det hævder ihvertfald Dansk Metals afdeling.



SAS-svar

Medarbejdere i SAS Danmark fik i dag et brev fra ledelsen, som redegjorde for planerne om besparelser. Det var svar på et krav fra 1.000 medarbejdere i Københavns Lufthavn, som i sidste uge holdt et uvarslet, fagligt møde, der medførte mange aflysninger. Medarbejderne er beskæftiget med checkin, bagagehåndtering, rengøring og bugsering af fly. De frygtede, at de ville blive udliciteret til et andet selskab, f.eks. Lufthansa [SAS samarbejdspartner]. I brevet står der, at der ikke er planlagt indskrænkninger i SAS personale. Om det beroliger de ansatte vil de næste dage vise. Arbejdsnedlæggelser kan ikke udelukkes.



Politijagt endte i tragedie

Statsadvokaten i Viborg skal undersøge omstændighederne ved en trafikulykke i Århus i weekenden. Her torpederede en politibil under udrykning med en taxi og 2 mennesker blev dræbt. Politibilen kørte uden sirener. Det kan man ifølge reglerne godt, hvis der er en god begrundelse, og det er bl.a. det, som statadvokaten skal afgøre. Politibilen var på vej til et husspetakel, hvor en kvinde var blevet stukket ned.



Politi frikendt

En politibetjent på Station 1 i København kan tilgengæld ånde lettet op, efter at statsadvokaten har undersøgt alvorlige beskyldninger, som en kvindelig prostitueret havde fremsat. Hun hævdede, at politimanden adskillige gange havde krævet - og fået - sex af hende. Statsadvokaten for København konkluderer imidlertid, at hendes historie er opspind, og vil nu sigte hende for falsk vidneforklaringer. Hun fortalte om sine oplevelse både til TV2 og flere aviser - men hun kunne ikke udpege den lejlighed, hvor hun efter eget udsagn skulle være kommet ca. 50 gange - og hendes beskrivelse af betjentens anatomi holdt heller ikke stik. Denne sag var den mest konkrete og alvorlige af en række sager, som medierne har omtalt omkring den københavnske politistation, der ligger i et af de socialt værste belastede områder af den indre by.


DilleSport


CYKLING: Tour de France

7. etape, Avesnes-sur-Helpe til Thionville, 227 km.
     1. Mario Cipollini, Italien       5t 26m 59s
     2. Erik Zabel, Tyskland                 s.t.
     3. Jaan Kirsipuu, Estland               s.t.
     ...
    11. Lars Michaelsen, Danmark             s.t.
    40. Bo Hamburger, Danmark                s.t.
   147. Peter Meinert, Danmark               s.t.
8. etape, Enkeltstart ved Metz, 56,5 km.
     1. Lance Armstrong, USA           1t  8m 36s
     2. Alex Zulle, Schweiz                  +58s
     3. Christophe Moreau, Frankrig       +2m 05s
     ...
    43. Bo Hamburger, Danmark             +6m 28s
   119. Lars Michaelsen, Danmark          +9m 35s
   145. Peter Meinert, Danmark           +10m 59s
I dag mandag var det hviledag.

Stillingen

     1. Lance Armstrong, USA          33t 34m 16s
     2. Christophe Moreau, Frankrig       +2m 20s
     3. Abraham  Olano, Spanien           +2m 33s
     ...
    38. Bo Hamburger, Danmark             +7m 24s
    60. Lars Michaelsen, Danmark         +10m 13s
   113. Peter Meinert, Danmark           +17m 48s



OLYMPISK: Ungdomslege starter

I går aftes åbnedes det 5. europæiske ungdoms-OL i Esbjerg. Det er det første officielle OL-arrangement i Danmark. 2.500 atleter i alderen 14 - 18 år fra 48 nationer i Europa dyster i 11 discipliner. Arrangementet er som nævnt officielt sanktioneret af IOC, og det var den magtfulde præsident, Juan Antonio Samaranch, der holdt åbningstalen. Det officielle Danmark var repræsenteret af fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S). Den olympiske ild blev tændt af to af Danmarks OL-guldvindere fra OL i Atlanta 1996: Janne Kolding (Håndbold) og Poul Erik Høyer (Badminton). De europæiske ungdomslege holdes hver 2. år.

[En interessant detalje fra medieverdenen. Disse lege er blevet opprioriteret af TV2, der har senderettighederne. Årsag - Tour de France er et seermæssigt flop, og derfor flyttes fra i dag mandag udsendelse "Rundt om Frankrig" fra 20.50 til et senere tidspunkt. De ledige timer skal bl.a. gå til flere indslag om ungdoms-OL. Manglende danske top-navne og doping-skandalerne i cykelsporten er de vigtigste årsager til, at danskerne ikke længere gider se Tour de France - hele dagen]



TRIATHLON: VM til Danmark

Danskerne satte sig solidt på VM i Triathlon, der blev afholdt søndag i Sa:ter, Sverige.

K-individuelt

     1. Susanne Nielsen                6t 20m 17s

M-individuelt

     1. Peter Sandvang                 5t 44m  4s
     2. Torbjørn Sindal                   +4m 23s

M-Hold

     1. Danmark
Holdet bestod af Peter Sandvang, Torbjørn Sindal og Allan Månsson, der blev nr. 18 individuelt.

Peter Sandvang er nu dansk mester, nordisk mester, europæisk mester og nu verdensmester. VM-distancerne er 4 km svømning, 120 km cykling og 30 km løb.



Vejret

Sol - sol - sol - og stigende temperaturer, der i dag nåede op på 30 grader enkelte steder.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,3318 DKK,   1GBP     11,3796 DKK,   1DEM*     3,8023 DKK
100JPY     6,0065 DKK,   100ITL*   0,3841 DKK,   1AUD (1)  4,8673 DKK
1FRF*      1,1337 DKK,   1CHF      4,6265 DKK,   1CAD      4,9717 DKK
1IEP*      9,4425 DKK,   1NLG*     3,3746 DKK,   1EUR (4)  7,4425 DKK
100ESP*    4,469  DKK,   1NZD (1)  3,8586 DKK,   1SEK      0,8527 DKK
10BEF*     1,8435 DKK,   1NOK      0,9176 DKK,   100ISK    9,70   DKK  
100GRD     2,291  DKK,   1FIM*     1,2507 DKK,   1ZAR (2)  1,2007 DKK
100PTE*    3,709  DKK,   1SGD (2)  4,2980 DKK,   10THB (3) 1,975  DKK
1HKD (2)   0,9107 DKK
(1) AUD og NZD er fra fredag, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,790% -0,030 (6% - 2029), 5,170% -0,080 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 671,75 +5,42   KFX (mest omsatte aktier): 215,01 +2,09
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34