Fredag, 9. juli 1999 24:52 (DNT)


Ny EU-kommision foreslået

Der er delte meninger om, hvorvidt udviklingsminister Poul Nielson (S) rent faktisk fik "en tung post", da professor Romano Prodi i dag fremlagde listen over de kommende EU-kommisærer. Poul Nielson bliver - hvis EU-parlamentet godkender kommisionen, kommisær for udviklingsbistand og genopbygningen på Balkan. Det bliver ikke så synlig en post, som den Ritt Bjerregaard (S) havde som kommisær for miljøet - tilgengæld er budgettet, han skal styre langt større - og meget omdiskuteret. EUs hjælpebudget er på 38 mia. DKK om året. Ritt Bjerregaard mener, at det er en lavere rangerende post end hendes - men Poul Nielson sagde allerede i går, at han var "i holdingsbranchen - ikke underholdningsbranchen".



Ministerrokade i Danmark

Allerede i dag meddelte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) hvordan regeringen skulle se ud, efter at udviklingsminister Poul Nielsen skal til at være EU-kommisær. Godt nok vil den nye kommision først træde til i september, men allerede i morgen vil Poul Nyrup Rasmussen præsentere sine nye ministre for dronningen. Der bliver to nye: Nuværende forskningsminister Jan Trøjborg (S) skal overtage Poul Nielsons post som udviklingsminister, Ny forskningsminister bliver 1. næstformand i Folketinget, Birthe Weiss (S). Rokaden er lidt overraskende - det var ventet at Birthe Weiss ville få en ministerpost, da hun blev "snydt" af en lodtrækning om at blive formand for Folketinget. Men ifølge statsministeren har Jan Trøjborg ønsket sig "et mere internationalt orienteret job".

[Blandt mediernes kommentatorer rangerer posten som udviklingsminister over forskningsministeriet, så udnævnelse betegnes som en forfremmelse. Her på redaktionen noterer vi os, at der endelig igen er en person, vi værdsætter og tror på i det ministerium, vi mener er vigtigere - forskningsministeriet. Alt andet lige - ministeriet har ikke været "det samme" siden Frank Jensen (S) blev forfremmet til justitsminister! / Leif]



Hækkerup interessant

Knap er spekulationerne om en international toppost - EU-kommisærerne - før en ny starter. Og hovedpersonerne gør det ikke nemmere. En "indflydelsesrig" amerikansk avis skrev tidligere på ugen, at forsvarsminister Hans Hækkerup (S) var en af to stærke bud på en efterfølger som Nato's generalsekretær, når Xavier Solana forventes at gå af til efteråret. I dag var USA forsvarsminister William Cohen i Danmark for at mødes med Hans Hækkerup. Spørgsmålet om Hans Hækkerup var en kandidat kom op på det fælles pressemøde de holdt - og Hans Hækkerup indledte med at svare, at det da var "en interessant tanke". Det samme sagde William Cohen - men så fortsatte han med at sige, at Hans Heækkerup var en enda "very strong contender" - men at han naturligvis ikke udtalte sig officielt, da der ikke var fremsat nogle kandaditer endnu. Han sagde også, at Hans Hækkerup var blevet en meget nær ven, og at han - Cohen - håbede, at det ikke ville skade Hans Hækkerups eventuelle chancer for at få Nato-posten.



Plejebosag smuldrer helt?

Danmarkshistorien største mordsag ender nu måske med overhovedet ikke at resultere i nogen sigtelse mod den 33-årige plejehjemsassistent, der på et tidspunkt af politiet og nogle medier blev udråbt til at være massemorder. Kort før jul besluttede statsadvokaten for København ikke at rejse mordsigtelse mod plejehjemsassistenten efter udtalelser fra Retslægerådet. Kun sigtelser om tjenesteforsømmelser blev opretholdt. Men nu har Sundhedsstyrelsen lavet en foreløbig hemmeligholdt rapport, som den sigtedes forsvarer, advokat Thomas Rørdam, har set. Og han mener, at søgelyset nu skal rettes mod plejehjemmets ledelse. Plejehjemsassistenten overholdt de procedurer, som ledelsen havde udstukket, mener han - og det medførte måske fejlbehandling af nogle af de ældre, svagelige beboere. Ifølge DR kan der måske blive rejst sigtelser mod andre. Her bemærker man nemlig, at rapporten er blevet sendt videre til Patientklagenævnet. Det plejer at betyde, at lægefagligt personale er under mistanke - og den ansvarlige læge på plejehjemmet mens der var en overdødelighed på den afdeling, som plejehjemsassistenten havde ansvar for, har også været i søgelyset under efterforskningen.



Kongeligt bryllup

Grunden til, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen må vente med i morgen med at præsenteret de nye ministre for dronningen er, at hele den kongelige familie i dag var i London til bryllup. Prinsesse Alexia, datter af ekskong Konstantin og dronning Anne Marie, blev i dag gift med Carlos Morales Quitanas fra Spanien. Brylluppet blev overværet af stort set alle de kongelige, der er tilbage i Europa - både dem med og uden kongerige.



DIB-materiel dårligt?

De 875 soldater, der i øjeblikket træner til at blive sat ind i den fredsbevarende styrke i Kosova, udtrykker stor skuffelse over det materiel, de har fået udleveret. Mange af dem har været af sted før, og undrer sig højlydt over, hvorfor de pansrede mandskabsvogne er forældede - 15-20 år gamle - og ikke forstærkede i bunden af hensyn til landminer. Flere maskinpistoler de har fået, har man måttet kasere, fordi de ikke virkede. Ansvaret for det påtager oberst Bjarne Hesselbjerg sig - han har ikke orienteret godt nok om, at en af opgaverne i træningsperioden også var at få gennemgået materiellet og få sikret, at det lever op til kravene. "Det er vores forbandede pligt at forklare det, så de kan forstå det" sagde han til TV2.



Forsker kræver undskyldning

Den britisk-egyptiske forsker, der har patent på den særlige genmanipulerede influenza-virus, som blev anvendt til forsøg med behandling af leverkræft på Århus Kommunehospital, er parat til at udlevere virus "på mandag" om det skulle være - hvis han får en undskyldning. Da myndighederne opdagede, at de danske forskere ikke havde overholdt karantænereglerne for brugen af disse virus, blev forsøget stoppet og den ledende overlæge blev fyret. Presseomtalen medførte også, at den britisk-egyptiske forsker blev udelukket fra de hospital, han arbejdede på. I dag rejste 3 mand fra Århus Amt til London for at få redet trådene ud. En af de tre er den fyrede overlæge. Ud over undskyldningen kræver genforskeren også, at den danske læge genansættes.


DilleSport


ATLETIK: Kipketer OL-dansk!

Så faldt de sidste brikker på plads. Den internationale olympiske komite IOC har i dag godkendt, at Wilson Kipketer kan stille op for Danmark ved OL. I OL sammenhænge er et statsborgerskab ikke nok - ens fødeland skal godkende et skift af statsborgerskab, og Kenya her indtil for få måneder siden ikke villet give slip på den stærke 800-meter løber.



CYKLING: Tour de France

6. etape, Amiens til Maubeuge, 171,5 km.
     1. Mario Cipollini, Italien       4t 11m  9s
     2. Erik Zabel, Tyskland                 s.t.
     3. Jaan Kirsipuu, Estland               s.t.
     ...
    10. Lars Michaelsen, Danmark             s.t.
    60. Bo Hamburger, Danmark                s.t.
   162. Peter Meinert, Danmark               s.t.
Stillingen
     1. Jaan Kirsipuu, Estland        22t 47m  0s
     2. Mario Cipollini, Italien             +26
     3. Tom Steels, Belgien                  +31s
     ...
    35. Lars Michaelsen, Danmark          +1m 24s
    61. Bo Hamburger, Danmark             +1m 42s
    91. Peter Meinert, Danmark            +7m 35s



Vejret

Sol over hele landet, med temperaturer op til 26 graders varme i det indre af Jylland og ved Hvide Sande.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,3002 DKK,   1GBP     11,3382 DKK,   1DEM*     3,8023 DKK
100JPY     5,9570 DKK,   100ITL*   0,3841 DKK,   1AUD (1)  4,8703 DKK
1FRF*      1,1337 DKK,   1CHF      4,6288 DKK,   1CAD      4,9667 DKK
1IEP*      9,4427 DKK,   1NLG*     3,3746 DKK,   1EUR (4)  7,4367 DKK
100ESP*    4,470  DKK,   1NZD (1)  3,8410 DKK,   1SEK      0,8545 DKK
10BEF*     1,8435 DKK,   1NOK      0,9175 DKK,   100ISK    9,68   DKK  
100GRD     2,288  DKK,   1FIM*     1,2508 DKK,   1ZAR (2)  1,2061 DKK
100PTE*    3,709  DKK,   1SGD (2)  4,2973 DKK,   10THB (3) 1,984  DKK
1HKD (2)   0,9404 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,820% +0,050 (6% - 2029), 5,250% +0,100 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 666,33 +1,75   KFX (mest omsatte aktier): 212,92 +2,16
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34