Mandag, 5. juli 1999 24:40 (DNT)
[På grund af nabo-fest blev der ikke skrevet nyheder fredag. PS: Vi morede os! Det var nu ikke grunden til, at nogle af modtagerne af nyhedern i dag får to udgaver. Men den første udgave smuttede i utide.]



FREDAG: Millionrøveri

2 bevæbnede røvere slap i fredag væk med 1,2 mill. kr. i kontanter og 100.000 kr. i udenlands valuta, efter et røveri mod en pengetransport ved Rødovre Centrum. Overfaldet skete, da en pengetransport fra BG Bank skulle levere pengesække til lokalafdelingen. De to røvere sprang frem, da 2 ansatte i banken skulle modtage sækkene fra chaufføren for transporten. Røverne tog pengetaskerne og forsvandt i en bil, hvor en 3. mand ventede. Bilen blev senere fundet, men der er ikke fundet spor efter røverne endnu.



Nyrup tavs om kommisær

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) kritiseres fra alle sider for ikke at have meldt ud om, hvem regeringen ønsker som ny, dansk kommisær i EU-kommisionen. I dag blev det for meget for selv Ritt Bjerregaard (S), der er afgående kommisær. Hun sagde til Aktuelt, at hun ikke havde talt med statsministeren en måned, og at hun var bange for at Danmark måtte taget til takke med mindre vigtige poster i næste kommision, fordi man ikke allerede nu havde meldt ud. Mimi Jakobsen (CD) støttede kritikken - og Ritt Bjerregaards fortsatte kandidatur. Ellers har danske politikere ikke haft meget tilovers for den danske kommisær, på trods af de mange, danske mærkesager omkring miljø hun har trods alt har fået gennemført. De fleste mener, at hele kommisionen burde være skiftet ud - og det bedste danske bud ifølge rygterne har været udviklingsminister Poul Nielsson (S). Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har dog ikke villet udtale sig overhovedet. Ifølge EU kilder kommer den nye forman for EU-kommisionen, Romano Prodi, på besøg hos den danske statsminister i næste uge.



K: Leder-strid fortsætter

Sommerens følgeton omkring lederkrisen i det konservative Folketparti fortsætter i Berlingske Tidende. I dag var der en meningsmåling, som sagde at 80% af de konservative medlemmer mente, at Hans Engell var den politiker i partiet, der havde mest gennemslagskraft og derfor måtte kunne standse nedturen. Det fik flere lokalpolitikere fra partiet til at kræve, at partiets hovedbestyrelse omgjorde sine tidligere beslutninger og opfordrede Hans Engell til at genindtage sin plads som partiets leder. Det på trods af, at han sidste efterår meddelte, at han ikke ønskede at fortsætte i politik. Netop hjemkommet fra en tur til USA ventede pressen så på Pia Christmas Møller, folketingsgruppens leder, og hun gik i offensiven. Hun bad direkte Hans Engell "komme ud af busken" og fortælle, om han stod fast på sin tidligere beslutning. Hun opfordrede også de øvrige kritikere til at stille konkrete forslag om et lederskifte. Hun ville ikke give sig uden kamp. Hans Engell selv havde ingen kommentarer - han var taget på ferie i Sankt Petersborg.



Sprit-kørsel?

Nye amerikanske undersøgelser tyder på at tilsætningsstoffet MTBE, der gør benzin blyfri, har en uheldig virkning på grundvandet. Det ødelægger vandets smag og lugt, og derfor er der et forbud på vej i Californien. Det har fået Landbrugsrådet til at genfremsætte - støttet af Henriette Kjær (K) - et forslag om, at ethanol - alkohol - fritages for energiafgifter. Det vil gøre det attraktivt som alternativ til MTBE, der ventes at få større udbredelse når et EU-direktiv med forbud mod benzen og andre kræftfremkaldende stoffer træder i kraft ved årsskiftet. En aktionsgruppe håber, at en rentabel produktion af ethanol vil kunne redde Gørlev Sukkerfabrik på Vestsjælland fra en truende lukning.

[Som nævnt har de konservative stillet sig bag Landbrugsrådets ønske om at få ethanol-tilsætningen indført. Det fik Politiken til at sætte følgende overskrift over deres artikel i dag: "K kræver kørsel på sprit". Dagens overskrift!]



Overenskomst underskrevet

I dag underskrev forhandlerne for Dansk Jordemoderforening og Amtsrådsforeningen en ny, 3. overenskomst. Det skete ikke uden problemer. I formiddags godkendte fagforeningens hovedbestyrelse det forslag, der var forhandlet på plads i sidste uge. Men til underskrivelsen mødte arbejdsgiverne op med nye krav omkring afviklingen af den igangværende konflikt, der rammer 4 udvalgte sygehuse landet over. Det blev forhandlet på plads, og forslaget går derefter ud til urafstemning hos jordemoderforeningens 1.200 medlemmerne. De har tidligere 2 gange forkastet forligsforslaget, men chancerne er nok større denne gang. Selv om der ikke er flere penge i forliget, får jordemødrene lov til at beholde nogle af deres afspadseringstimer for natligt overarbejde - og slutlønnen får et ekstra løntrin.



Kosova-træning igang

På førstedagen af det 3-ugers kursus, som 875 medlemmer af Danmarks Internationale Brigade (DIB) skal igennem inden de sendes til Kosova manglede der blot 27 af de 525 indkaldte. Fristen for at dukke op er i morgen ved middagstid, så det ser ud til, at færre en forudsagt bryder deres kontrakt. Iøvrigt har flere hundrede frivillige meldt sig som erstatning for de udeblevne, så forsvaret har ikke problemer med at få fuld bemanding. Om 12 dage sendes den første del af brigaden af sted for at deltage i Nato's KFOR styrke. En af dem, der dukkede op i dag, Peter Andreassen fra Århus, sagde til DR-TVA, at han havde lukket sin nystartede blikkenslagerfirma for at tage af sted. For - som han sagde - "Jeg har skrevet under på en kontrakt for 2 1/2 år siden".



Gen-forsøg igang igen

Et forsøg med gen-manipuleret virus til behandling af leverkræft på Århus Kommunehospital kommer måske igang igen om meget kort tid. De gode viljer står i kø for at hjælpe projektet igang igen med 10 patienter, der følte sig ladt i stikken, da hospitalets ledelse i sidste uge måtte stoppe forskningsprojektet. Projektet havde overtrådt flere regler omkring håndtering og godkendelse af genmanipulerede organismer, og den ansvarlige overlæge måtte søge sin afsked. Men nu er Århus Amts sygehusudvalg parat til at godkende en fortsættelse af projektet, så de 10 patienter kan komme tilbage til den behandling de er lovet. Det kræver dog ekspresgodkendelse hos mange myndigheder, bl.a. Skov og Naturstyrelsen og Levnedsmiddelstyrelsen (som begge har ansvar for gen-manipulerede organismer) samt ikke mindst det lokale videnskabsetiske råd, der skal godkende selve projektet. Det sidste kan ifølge TV2 Nyhederne give problemer, fordi rådets medlemmer er taget på ferie. Men Hans Kagaard Thomsen, der er medlem af rådet og som også sidder i amtets sygehusudvalg siger, at man vil gøre alt for at få en ny godkendelse igennem på rekordtid.



Svaret blæser i vinden

Energiminister Svend Auken (S) vil have igangsat en undersøgelse af 2 vindmølleprojekter, som med dansk statsstøtte er opført i Østeuropa. Det ene er 6 møller fra Vestas, der er et af verdens største vindmøllefabrikker. De er opstillet i et området i Tjekkiet, hvor det sjældent blæser. Det andet er 3 møller fra det nu konkursramte Genvind, der blev opstillet i Estland og Letland. Møllerne der er endnu ikke færdigmonterede. Presserapporter antyder, at Vestas og Genvind vidste, at projekterne ikke kunne gennemføres, men det afviser begge selskabers ledelser. Ifølge adm. direktør Johannes Poulsen, Vestas, så var selskabets beregninger gode nok - det var de lokale data ikke. Derfor kunne det ikke være Vestas ansvar. Tidligere direktør i Genvind, Svend Irgen Møller, siger til DR-TVA, at "Der er ingenting" i sagen. Ikke desto mindre har Dansk Folkeparti indkaldt Svend Auken til samråd, hvor han skal redegøre for statsstøtten til de nævnte projekter.



Rebildfest

I går overværede omkring 8.000 det traditionelle 4. juli-møde i Rebild Bakker, hvor man har fejret USA uafhængighedsdag igennem generationer. I år var der flere talere end sædvanligt. Taler og hilsener blev fremført af USA's ambassadør i Danmark, Richard N. Swett, indenrigsminister Thorkild Simonsen, filminstruktøren Bille August og guvernør Charles W. Turnbull, US Virgin Island - det tidligere dansk Vestindien. Men mest opmærksomhed fik nok udnævnelsen af den 3. ærespræsident for Rebild-selskabet. Det blev entertaineren Victor Borge. Den 90-årige kunstner kvitterede for udnævnelsen ved at dirigere - som han nu plejer at gøre den slags - US AirForces in Europe Band. [Tidligere ærespræsidenter har været William Taft (1912) - USA daværende præsident og skibsreder Mærsk McKinney-Møller (1998).]


DilleSport


BADMINTON: Malaysia Open

Finale
Mixeddouble     Rikke Olsen/Michael Søgaard, DEN
                - Minarti Timur/Trikus Heryanto, IND    15-7, 15-6
Det var den første, store turnering efter VM i Brøndby, og de øvrige, røg ud i 1/4 og 1/2 finaler. Lidt bedre end ventet, oven på den fortjente ferie.



CYKLING: Tour de France

Doping eller ej - så er der ikke den store, danske interesse for verdens hårdeste cykelløb - selv om TV2 gør deres bedste. Seertalene for de første 3 dage tyder på en halvering i forhold til sidste år. Der er immidlertid danskere med, selv om vinderen fra 1996, Bjarne Riis er ude p.g.a. en skade. Efter 2. etape i dag ser stillingen således ud for danskerne:

   1. Jaan Kirsipuu, Estland       8t 49m 38s
   2. Lance Armstrong, USA               +14s
   3. Stuart O'Grady, Australien         +22s
   ...
  30. Lars Michaelsen, Danmark           +52s
  60. Bo Hamburger, Danmark           +1m 10s
  95. Peter Meinert, Danmark          +7m  3s
Lars Michaelsen kører for holdet La Francaise des Jeux, Bo Hamburger for Cantina Tollo, Italien, og Peter Meinert for US Postal Service.

TV2's danske dækning af Tour de France ligger på adressen:

http://www.tour.tv2.dk/



FODBOLD: Toto Cup

1. kamp    FCK - Polonia, Warszawa     0-3
Kampen bar meget præg af, at FCK ikke havde trænet i 17 dage.



TENNIS: Wimbledon

Junior-finale
Herresingle     Jurgen Melzer, Østrig - Kristian Pless, Danmark  7-6, 6-3
Herredouble	Todor Enev, Bulgarien / Jarkko Nieminen, Finland
                - Jurgen Melzer, Østrig / Kristian Pless, Danmark 7-6, 7-6
18-årige Kristian Pless er nr. 1 på verdensrangslisten, Jurgen Melzer er nr 75 - Søndag var vennen og dobbeltmakkeren bare bedre, konstaterede Kristian Pless ifølge Politiken.



Vejret

Fredag: En del sol, skyer og enkelte, spredte byger. Temperaturer 15 - 18 grader. Lørdag lidt mere sol - men flere spredte byger og stigende temperaturer. Søndag tørt, men fra natten til mandag udbredt regn - mest i Jylland. Mandag var landet delt i to stort set ned gennem Storebælt. I vest overskyet og regn - op til 43 mm i Skrydstrup, med temperaturer omkring 15 graders varme. I øst under 1 mm. regn, efterhånden klart og temperaturer 25-25 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra fredag

1USD       7,2582 DKK,   1GBP     11,4343 DKK,   1DEM*     3,8013 DKK
100JPY     5,9947 DKK,   100ITL*   0,3840 DKK,   1AUD (1)  4,8062 DKK
1FRF*      1,1334 DKK,   1CHF      4,6321 DKK,   1CAD      4,9340 DKK
1IEP*      9,4400 DKK,   1NLG*     3,3737 DKK,   1EUR (4)  7,4346 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,8501 DKK,   1SEK      0,8548 DKK
10BEF*     1,8430 DKK,   1NOK      0,9210 DKK,   100ISK    9,72   DKK  
100GRD     2,288  DKK,   1FIM*     1,2504 DKK,   1ZAR (2)  *,**** DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (2)  *,**** DKK,   10THB (3) *,***  DKK
1HKD (2)   *,**** DKK
(1) AUD og NZD er fra torsdag. (2) og (3) blev ikke registreret her.

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,2685 DKK,   1GBP     11,4612 DKK,   1DEM*     3,8014 DKK
100JPY     5,9389 DKK,   100ITL*   0,3840 DKK,   1AUD (1)  4,8380 DKK
1FRF*      1,1334 DKK,   1CHF      4,6295 DKK,   1CAD      4,9685 DKK
1IEP*      9,4404 DKK,   1NLG*     3,3738 DKK,   1EUR (4)  7,4349 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,8585 DKK,   1SEK      0,8541 DKK
10BEF*     1,8431 DKK,   1NOK      0,9211 DKK,   100ISK    9,71   DKK  
100GRD     2,289  DKK,   1FIM*     1,2505 DKK,   1ZAR (2)  1,2037 DKK
100PTE*    3,709  DKK,   1SGD (2)  4,2771 DKK,   10THB (3) 1,989  DKK
1HKD (2)   0,9455 DKK
(1) AUD og NZD er fra fredag, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,680% +0,060 (6% - 2029), 5,030% +0,130 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 654,46 +0,88   KFX (mest omsatte aktier): 208,95 +1,56
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34