Mandag, 21. juni 1999 23:54 (DNT)


Usikkerhed om indkaldelser

Der blev ikke lagt fingrene imellem, da der i dag var mønstring af de 550 medlemmer af Danmarks Internationale Brigade (DIB), der skal være med til at overvåge fredsaftalen i Kosova. Danmark vil stille med 800 mand, har et stort flertal i Folketinget vedtage. På appelpladsen i Viborg Kaserne fik dem, der ikke ville med til Kosova besked om at gå over til "sergent D. L. Pedersen, så bliver de ført bort herfra" Et par stykker fulgte opfordringen, mens resten gik i gang med de 6 ugers træning, der går forud for udstationeringen. Lidt over 50 har på forhånd meldt fra, men det vides ikke hvor mange, der alligevel er mødt op. Der er også mange, der slet ikke har svaret på indkaldelsen. Forsvaret mener først, at man har et præcist overblik den 6. juli.



Codan køber svensk

Det engelskejede, danske forsikringsselskab Codan købte i dag en stor del af det svenske forsikringsmarked. For en pris af 3,6 mia. kr. købte Codan det 4. største, svenske forsikringsselskab Tryg Hansa af Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Med i købet fik SEB også Codan Bank, og dermed er svenskerne kommet ind på det danske bankmarked. Den nytiltrådte adm. direktør for Codan, Jens Erik Christensen - han tiltrådte i dag - mente dog ikke, at man nu om stunder skulle bekymre sig om nationale grænser. Det var vigtigere at se på, at man skafede sine medarbejdere varierede og spændende udfordringer. Og det havde man fået med købet af Tryg Hansa.



A.P. Møller nr. 170

Dansk erhvervslivs rigeste mand, Mærsk McKinney Møller, er med på tidskriftet Forbes liste over verdens rigeste. Med en formue anslået til 2,9 mia. dollars er han nr. 170 på listen, der - som ventet - toppes af Microsofts Bill Gates. Dennes formue anslås til 90 mia. dollars - eller en størrelse under Danmarks og over Norges nationalbudgetter.



Forskning i mobil-kræft?

Sundhedsminister Carsten Koch (S) vil undersøge, om det er muligt for Kræftens Bekæmpelse at gå ind og støtte forskningen i kræft fra mobiltelefoner. Omfattende forskningsprojekter, som skal af- eller bekræfte, om der er en kræftrisiko forbundet med brug af mobiltelefoner, er ikke kommet igang, fordi der mangler penge. Tidligere har tele-selskaberne nægtet at sponsorere projekterne. Carsten Koch opfordrede i dag selskaberne til at tænke sig om igen. Han mente, at de også - ligesom forbrugerne - må have en interesse i at få spørgsmålet afklaret.



Drama på Retortvej

Foreløbige vidneafhøringer tyder på, at der her til aften blev begået et mord og et selvmord i en massageklinik på Retortvej i Valby ved København. En mand med et oversavet jagtgevær påstod overfor en ansat at han havde skudt en kvinde og kort efter hørte hun et skud. Han blev senere fundet død. Forvirring om forholdene i massageklinikken medførte, at politiet var en hel time om at foreberede en storm på bygningen, da man frygtede at en gerningsmand havde forskandset sig derinde. Det viste sig heldigvis ikke at være tilfældet.



Nordic Exchange debuterer

Parterne kalder det en verdenspremiere - Nordic Exchange eller Nordex - debuterede i dag. Det er et samarbejde mellem Københavns Fondsbørs og Stockholms Børs - et fælles handelssystem SAX2000, der skal reducere omkostningerne ved handel med aktier væsentlig. Det skulle være første gang, at to forskellige, nationale børser indgår i et tæt samarbejde. Premieren har været udsat et par gange, men i dag var altså første dag med det nye system, og ifølge adm. direktør Hans-Ole Jochumsen, Københavns Fondsbørs, har dagens handel været langt over, hvad der er normalt for "en stille mandag i juni". En af fordelene ved det nye system er, at det kan håndtere relativt små handler - helt ned til ca. 5.000 kr. Man håber på, at det vil medføre større interesse for mindre investorer.

Den "nye" børs har egen hjemmeside:

http://www.nordic-exchanges.com/



Erstatning for anholdelser

27 danskere er blandt de ca. 300 unge der ved en hollandsk domstol er tilkendt erstatning på 10.000 kr. for uberrettiget anholdelse. I juni 1997 under topmødet i Amsterdam, der endte i Amsterdam-traktaten om EU, var en række autonome grupper fra hele Europa taget til Holland. Det hollandske politi var så nervøs for uroligheder, at de foretog såkaldt "præventiv anholdelse", og nogle blev tilbageholdt i op til 3 dage. Her blev de nægtet adgang til at kontakte egne myndigheder, og kvinder blev udsat for seksuel chikane. Efter 3 dage blev de præsenteret for en paragraf fra 1918, som politiet mente gav dem ret til "præventiv anholdelse". Det har en appelret nu underkendt, og tilkendt erstatning.

Blandt de 27 danskere var Pernille Rosenkrantz-Theil, der nu sidder i Folketinget for Enhedslisten [Hun vikarierer for Jette Gottlieb, der er i Kosova.] Hun siger til DR-TVA, at hun er "meget lettet" over dommen, men hun er betænkelig ved, at man i Holland taler om at indføre en lov, der tillader præventiv anholdelse. Hun siger også, at der overhovedet ikke var nogen hjælp fra danske myndigheder eller politikere. Kun en på Christiansborg tog sig af sagen - Jette Gottlieb! Pernille Rosenkrantz-Theil vil nu spørge udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i den næste spørgetid, om "hvordan han mente, han burde have optrådt" på baggrund af dommen.


DilleSport


BOKSNING: Boksekollaps

Den danske professionelle bokser, Brian Nielsen, havde sent fredag aften chancen for at slå legenden Rocky Marcianos rekord ved at være ubesejret i 50 professionelle kampe i træk. Det lykkedes ikke - men det var ikke på grund af modstanderen. Selv om amerikaneren Dick Ryan var mere hårdfør end ventet efter de først omgange, så førte Brian Nielsen sikkert på point. Men så begyndte han at vakle rundt i ringen - og selv om man på TV tydeligt kunne høre ham sige "I'm finished" flere gange, lod stævnelægen hans sekundander presse ham tilbage i ringen. Men tilsidst grep dommeren ind og stoppede kampen. Kort efter kollapsede Brian Nielsen og blev hastindlagt på Århus Kommunehospital.

Brian Nielsen blev først udskrevet her til formiddag. Årsagen til kollapsen angives som en "svær væskemangel". Omstændighederne omkring kollapsen betegnes som skandaløse, og har fået diskussionen om lægers medvirken i professionelle sportskampe til at blusse op igen. Overlæge Ole Hartling, Vejle Sygehuse, der er medlem af Lægeforeningens etiske udvalg kalder i tv boksning "sundhedsmæssigt vanvid". Han finder det betænkeligt, at læger medvirker som en slags garanti for, at der ikke sker noget. Skulle det være tilfældet burde man forbyde kampene at gå i gang - det kunne jo være det første slag, der viser sig fatalt. Stævnelægen Leif Berner Hansen erkender, at han var i en klemt situation. Samtidig med, at han var stævnelæge er han også formand for den bokseforening, der stod som arrangør af det professionelle stævne.

En helt klar Brian Nielsen havde i eftermiddags ladet sig interviewe til DR-TV Sporten. Han sagde, at han havde haft 10 liter væske i underskud, og at det alene var hans ansvar, at det var gået som det gjorde. "Det er mig der deler tæsk ud, og det er mig der tager imod". Han følte sig "lidt stiv i kroppen", men havde det ellers godt. En medvirkende årsag til, at det gik galt var måske, at han havde en ny træner i ringhjørnet, der ikke kendte ham så godt. "Jeg har aldrig før sagt, at jeg var færdig". Allerhelst havde han lyst til at kæmpe med amerikaneren "igen i morgen", men nu vil han tænke sig om en månedstid, før han beslutter om han vil fortsætte karrieren.



FODBOLD: K-VM

Åbningskampen ved K-VM fik det ventede resultat:
        USA - Danmark       3-0
Men de danske kvinder gik frisk til sagen, og startede med at presse amerikanerne tilbage på banen. Selve kampen blev efter sigende ganske underholdende, og bagefter var begge hold tilfredse med kampen - selv om danskerne nok mente, at det sidste mål var en foræring til amerikanerne. Kampen blev spillet på et udsolgt Giant Stadium i New York, og blev dermed den største begivenhed med kvindesport nogensinde, tilskuermæssigt. 78.000 tilskuere. Den forrige rekord var fra OL i Atlanta, hvor der var 76.000 til en kvindefodboldkamp. [Kampen blev sendt direkte i DR2 lørdag aften. Desværre mistede undertegned hurtig interessen for at følge med, fordi selve transmissionen var meget dårlig lavet. Det virkede som om TV-selskabet ABC, der stod for transmissionen ikke havde begreb om, hvordan man dækker en fodboldkamp. Men tak til DR2 for at have ryddet lørdag aften for en omfattende dækning. Det havde dog nok forbedret transmissionen noget, hvis en af de tidligere landsholdspillere i studiet istedet havde fået lov til at være medkommentator i USA. /Leif]

Danmarks næste puljekamp finder sted fredag aften, dansk tid i Portland, Oregon.

De officielle websider har adressen:

http://wwc99.fifa.com/
Yahoo (USA) har også en specialside på adressen:
http://sports.yahoo.com/soccer/wwc/



FODBOLD: Schmeichels nye job

Den danske landholdsmålmand, der efter eget ønske standsede karrieren i Manchester United i maj, tegnede i går søndag kontrakt med den portugisiske klub Sporting Lissabon. Kontrakten er på 2 år. Peter Schmeichel mente, at den engelske turnering var blevet for hård for ham fysisk, og at han ville trappe ned. Det bliver dog ikke mere, end at han ved underskrivelsen luftede drømmen om at vinde det portugisiske mesterskab med sin nye klub. Sporting Lissabon har ikke vundet mesterskabet i 17 år.



Vejret

Lørdagen var en solrig, varm dag, med temperaturer op over 20 grader. Søndag blev det overskyet fra morgenstunden med et regnområdet fra nordvest, der nåede sydøst hen under aften. I dag en del sol, men også spredte, lokale byger, og temperaturer 13 - 18 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,1607 DKK,   1GBP     11,4147 DKK,   1DEM*     3,8000 DKK
100JPY     5,8534 DKK,   100ITL*   0,3838 DKK,   1AUD (1)  4,6988 DKK
1FRF*      1,1330 DKK,   1CHF      4,6485 DKK,   1CAD      4,8911 DKK
1IEP*      9,4368 DKK,   1NLG*     3,3725 DKK,   1EUR (4)  7,4321 DKK
100ESP*    4,467  DKK,   1NZD (1)  3,8274 DKK,   1SEK      0,8503 DKK
10BEF*     1,8424 DKK,   1NOK      0,9165 DKK,   100ISK    9,64   DKK  
100GRD     2,291  DKK,   1FIM*     1,2500 DKK,   1ZAR (2)  1,1939 DKK
100PTE*    3,707  DKK,   1SGD (2)  4,2287 DKK,   10THB (3) 1,971  DKK
1HKD (2)   0,9283 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,490% -0,040 (6% - 2029), 4,680% -0,050 (6% - 2009)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,350%
Aktieindex: 639,64 -1,86   KFX (mest omsatte aktier): 203,78 -0,71
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34