Onsdag, 3. marts 1999 23:23 (DNT)


Dom i Kasper-sag

Forældrene til den 3-årige Kasper, der døde i starten af juli sidste år, blev i dag idømt fængselsstraf for at have forvoldt drengens død. Både Kaspers mor og stedfar blev dømt skyldige i vold af særlig grov karakter og for at have efterladt en person i hjælpløs tilstand. Stedfaderen, der blev betegnet som værende farlig for sine omgivelser, fik en dom på tidsubestemt forvaring. Moderen fik 4 års fængsel. Ved strafudmålingen tog dommerne åbenbart hensyn til hendes forklaringer om, at hun følte sig domineret af stedfaderen. Stedfaderen ankede strafudmålingen på stedet, i håb om at få en tidsbestemt straf.

Sagen fra Horsens har haft en virkning. Kommunerne melder ifølge TV2 Nyhederne om en stigning i antallet af anmeldelser, hvor der er mistanke om børnmishandlinger eller vanrøgt af børn.



Konflik-trussel

Overenskomsten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL), der blev indgået i går, blev i dag udsat for en konflikt-trussel. Truslen kom ikke fra utilfredse lærere - endnu, men fra politikere på Christiansborg. Venstre og konservative sagde direkte, at hvis lærerne ved den kommende urafstemning forskastede overenskomst, så ville de to partier støtte regeringen, hvis den kom med et overenskomstindgreb. Det var nemlig vigtigt, at lærerne underviste noget mere. Undervisningminister Margrethe Vestager ville heller ikke bekræfte, at et indgreb var udelukket, og det blev fortolket som en støtte til V-K udtalelserne. Det medførte vrede reaktioner både fra Danmarks Lærerforening og forbløffede reaktioner fra arbejdsmarkedsforskere.

Men arbejdsmarkedsforskere Jesper Due siger til DR-TVA, at den såkaldte "danske model", hvor løn og arbjedsforhold aftales direkte mellem arbejdsmarkedets organisationer, er under stærkt pres fra politikere. Det skyldes ifølge Jesper Due, at politikerne har et behov for at markere sig politisk på områder, der kan ses, og at de måske undervurderer værdien af et "upolitisk", selvregulerende og stabilt arbejdsmarked.



El-reform på plads

Politikerne er overbeviste om, at et nyt forlig i dag vil medføre lavere priser på el for alle forbrugere - mens eksperterne er mere indbyrdes uenige. Energiminister Svend Auken har fået Venstre, konservative, Kristeligt Folkeparti og SF med i forliget, der åbner op for fri konkurrence på elforsyningsnettet. Forliget indebærer også en lidt højere kilowatttimeafgift - men den vil blive mere end kompenseret med lavere priser, viser beregninger fra Energi og Miljøministeriet. Enhedslisten er imod forliget, for det vil åbne op import af strøm, produceret på a-kraftværker. CD er også imod, men det er fordi forslaget ikke i tilstrækkelig grad sikrer private forbrugere billigere strøm. Der er ingen tvivl om, at store elforbrugere, såsom virksomheder og organisationer, vil opnå store besparelser.

Om det også vil slå igennem for den enkelte er en anden sag. Venstre regner med, at forbrugerne vil få fordelagtige pakke-løsninger. Svend Auken lægger vægt på, at det takket være forliget ikke bliver rent udsalg af de forbrugerejede andelsselskaber, som det danske forsyningsnet er opbygget af. Sælges et sådant selskab, skal hele indtægten fra salget føres direkte tilbage til forbrugerne. Det betyder, at de stort set gældfrie selskaber ikke er så attraktive som hvis de blev solgt på normale, kommercielle vilkår.



DR2 på vej

DRs såkaldt "hemmelige kanal", satelit-kanalen DR2, vil inden for det næste år kunne findes også på jordstationer. Et forlig, som kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) har strikket sammen betyder nemlig, at DR får tilladelse til at sende DR2's signal fra lokale antenner, der har ledige kanaler. Forliget støttes af Dansk Folkeparti, der fik indført en klausul om, at adgangen for den private kanal, tvDanmark lettes i de områder hvor den endnu ikke findes.



Bus Danmark solgt

Den tidligere busafdeling i Hovedstadense Trafikselskab (HT) blev i dag solgt til det engelske busselskab Ariba. Prisen er opgivet til 190 mill. kr. kr. Busafdelingen blev privatiseret under navnet Bus Danmark, og har en stor, men svindende del af busruterne i HT. Ariba ejer i forvejen et af de andre, store selskaber i København, Unibus. Ejerne af Bus Danmark - Københavns og Frederiksberg kommuner, samt Københavns, Roskilde og Fredensborg Amter - og den daglige ledelse er glade for salget. Chaufførerne er mere skeptiske, fordi Bus Danmark flytter til en privat overenskomst og de så ikke længere kan være tjenestemandsansatte.



Ny formand

Ørestadsselskabet, der for øjeblikket er i søgelyset for mulige budgetoverskridelser, skiftede i dag bestyrelsesformand. Den hidtidige, 67-årige Jørn Meldgaard, har ønsket at nedtrappe nogle af sine 20 bestyrelsesposter, og det har trafikminister Sonja Mikkelsen (S) accepteret. Ny formand bliver den tidligere venstre-leder og EU-kommisær Henning Christoffersen, 59 år. Henning Christoffersen vil ifølge TvDanmark Nyhederne fortsat blive boende i Bruxelles, hvor han arbejder som privat konsulent i EU-forhold.



Ekstra-spor via Roskilde

Trafikminister Sonja Mikkelsen meddelte i dag, at hvis den hårdt belastede jernbaneforbindelse mellem Københavns Hovedbanegaard og Ringsted bliver udvidet, vil det ske ved at lægge ekstra spor ved siden af de nuværende over Roskilde. Dermed har regeringen valgt den billigste løsning af de 3 modeller, som blev lagt ud til offentlig høring. Køge's borgmester er skuffet på byens vegne. Den ene løsning ville have ført de ekstra sport over Køge, til gavn for byens erhvervsliv. Tilsvarende er Roskilde glad for den valgte løsning. Alle kommunerne, der ligger langs linien må også føle sig skuffede. På nær Roskilde Kommune har alle andre kommuner - uanset linieføring - frabedt sig, at den ekstra togtrafik kom igennem netop deres kommune. Sonja Mikkelsen understregede i dag, at valget af linieføring ikke samtidig er et startskud til bygningen. Den skal til forhandling i Folketinget, og der er intet afgjort. Projektet skønnes at koste 11 mia. kr.


DilleSport


SKYDNING

24-årige Susanne Meyerhoff vandt i dag EM i skydning i Arnheim, Holland. Det er første gang Susanne Meyerhoff vinder en international turnering. Nr. 2 blev OL-sølvvinderen Marina Logvinenko og nr. 3 blev den tidligere verdensmester Jasna Sekaric, Jugoslavien. Susanne Meyerhoff var også med til at vinde hold-EM til Danmark. De øvrige danske deltagere var Anke Todorovic og Karen Hansen.



TENNIS

ATP-turneringen Copenhagen Open, KB-hallen i København

3. dag Den 4. danske deltager, Kristian Pless, der er nr. 2 på verdensranglisten for juniorer, debuterede i en senior turnering. Det skete mod en meget rutineret modstander, Brian Black, Zimbabwe. Brian Black er nr. 32 på verdensrangslisten, og han besejrede på en time Kristian Pless 6-2, 6-3.

I morgen møder Frederik Fetterlein som den eneste tilbageværende dansker Sebastian Grosjean, Frankrig i 2. runde.



Vejret

Solrig fra morgenstunden, men ret hurtigt blev det mere overskyet og med spredt regn. De fleste vågnede eller op til sne på jorden fra et snefald i nat, men det forsvand meget hurtigt. Temperaturer 5 - 8 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8088 DKK,   1GBP     11,0059 DKK,   1DEM*     3,8012 DKK
100JPY     5,6203 DKK,   100ITL*   0,3840 DKK,   1AUD (1)  4,2583 DKK
1FRF*      1,1334 DKK,   1CHF      4,6731 DKK,   1CAD      4,4786 DKK
1IEP*      9,4399 DKK,   1NLG*     3,3736 DKK,   1EUR (4)  7,4345 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,6148 DKK,   1SEK      0,8265 DKK
10BEF*     1,8430 DKK,   1NOK      0,8266 DKK,   100ISK    9,42   DKK  
100GRD     2,311  DKK,   1FIM*     1,2504 DKK,   1ZAR (2)  1,0965 DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (2)  3,9434 DKK,   10THB (3) 1,835  DKK
1HKD (2)   0,8821 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,490% +0,070 (6% - 2029), 4,520% +0,090 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,240%
Aktieindex: 604,73 uændr.  KFX (mest omsatte aktier): 204,05 -1,54
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34