Fredag, 12. februar 1999 24:03 (DNT)


Anmeldelser mod politi

Foreløbig 10 anmeldelser har statsadvokaten for København, Karsten Hjordt, modtaget i dag, om overgreb udført af betjente fra Station 1 i København. Station 1 ligge på Halmtorvet, og dermed tæt på de socialt mest belastede områder i byen. Længere tids presseomtale af seksuelle og voldelige overgreb mod prostituerede og narkomaner i området fik i går statsadvokaten til at starte en undersøgelse. Den blev kritiseret for ikke at være for udfarende nok - det så ud som om advokaturet ventede, at de forurettede af sig selv ville henvende sig personligt. Den kritik blev imødegået i dag, da advokaturet annoncerede, at man sammen med kriminalfolk fra Rejseholdet, ville opsøge de prostituerede og narkomanerne i deres eget miljø. Det skal ske i løbet af weekenden.



DNA-test i mordsag

Politiet i Odense har fået lov til at foretage en DNA-test af en 26-årig kvinde. Hun blev i går idømt varetægtsfængsel frem til 10. marts, mens politiet undersøger omstændighederne ved få uger gammelt barns død. Hun indrømmer, at det var hendes eget barn og at hun selv placerede liget hvor det blev fundet. Hun nægter drab, og politiet kan ikke gøre rede for endnu, hvordan det ellers tilsyneladende sunde barn omkom. Det var også født i dølgsmål, så ingen offentlige myndigheder vidste noget om barnet.



Thorsen får presseadgang?

Københavns Byret gav i dag finansmanden Kurt Thorsen lov til at modtage besøg i sin fængselscelle af 3 journalister fra Ritzaus Bureau. Kurt Thorsen mener, at politiet har været alt for åbenmundet, og han vil have lov til at give sin version af historien. Det var også det faktum, som dommeren lagde til grund for sin afgørelse. Afgørelsen blev på stedet anket til Østre Landsret. Før Østre Landsret har behandlet sagen, sker der ikke mere i den sag.



Jura-notat skaber tvivl

Det samme notat, som for en uge siden gav ro omkring forliget om en reform af efterlønsordningen, viser sig nu at kunne give problemer for Danmark i EU. Notatet, der er udarbejdet af jurister i Justitsministeriet, og som konkluderede at grundloven sikrede pensionsindbatalerne mod at tabe penge, hvis senere genrationer af politikere afskaffede ordningen, har nemlig også en passus om, at efterlønsordningen er "en mest en social foranstaltning" Den udlægning mener arbejdsminister Ove Hygum ikke er korrekt. Regeringen mener, at ordningen er et arbejdsmarkedstiltag. Forskellen er det nu op til EU at bestemme. Hvis det er en "social foranstaltning", skal EU blandes ind i billedet - men deriomd ikke, hvis de er tale om en arbejdsmarkedsordning.



Tilsynsråd tog fejl

Tilsynsrådet for Viborg Amt modtog i dag en underkendelse af, at rådet godkendte Viborg Kommunes radikale omdefinition af hjemmeplejen. Viborg kommune havde frataget 250 ældre borgere al hjemmehjælp med, at de alle var raske nok til selv at bestille og betale for privat rengøring. Afgørelsen blev indklaget til amtets tilsynsråd, der godkendte kommens handling. Det er den afgørelse, som indenrigsministeriet i dag underkendte. Afgørelsen får dog ingen konsekvenser endnu for kommunen, mener formanden for socialudvalget, Ulrik Wilbek (V) [Tidligere K-landstræner] Han lægger vægt på, at det tilsynsrådet, der blev udsat for kritikken.

hLewinsky-bog - nej tak! Danske forlag har sagt nej tak til at udgive en bog om og med Monica Lewinsky. Det er et britisk-amerikansk forlagssamarbejde, der i slutningen af månede resulterer i en bog, hvori Monica Lewinsky fortæller sin version af historien om ansættelsen i Det Hvide Hus - og navnlig perioden derefter. Bogen udkommer på flere sprog samtidig - blot ikke dansk. Dertil er forlagenes betingelser for skrappe siger en af de danske forlæggere, der har sagt nej. Ib Lauritzen, litterær agent for agenturet Brookman i København har en endnu kortere version i Politiken i dag: "Vi er litterære agenter - ikke skraldemænd".



Julebryg-lancering flyttes

Bryggeriforeningen har givet efter for et kraftigt pres fra landets handelskoler. I år frigives julebryggen den 5. november, som er en fredag. Ellers har der været tradition for, at den kom midt i ugen. Men netop denne tradition har efterhånden ført til, at indtil flere undervisningsdage i forbindelse med lanceringen går tabt, fordi eleverne er for berusede eller har tømmermænd. 56 handelsskoler har samlet henvendt sig til forbrugerombudsmanden med en klage over bryggeriernes markedsføring, der medførte "en massedrukfest". Direktør Niels Hald, Bryggeriforeningen, begrunder beslutningen med, at "som branche må vi såt ved vores ansvar."



OECD-ros

4 personer med tilknytning til OECD har i 2 uger undersøgt danske institutioner for unge i arbejde og under uddannelse. I den rapport, som OECD har udgivet om undersøgelsen, får det danske system megen ros. I modsætning de fleste danske politikere, der mener at de studerende skal gå hurtigt gennem studierne og droppe sabat-år, så påviser manden bage OECD-rapporten, Richard Sweet, at den lange studietid sker på baggrund af erhvervsarbejde, hvilket medfører at de unge ikke har vanskeligheder med at tilpasse sig erhvevslivets krav. Samtidig bevirker sabat-år og stor rejseaktivitet at de danske unge er generelt mere modne end jævnaldrene fra andre lande. Desuden roses også det danske bistandssystem, der ikke tillader at de unge giver op og bliver hjemme. Hvis ikke de tager imod tilbud om aktivering, mister de støtten.

Der er også kritik i rapporten. Bl.a. af, at der ikke så stor forskel på Bachelor og Masters niveaurne. Det gør de unge forvirret, hedder det. De danske virksomheder kritiseres også for, at de ikke udnytter bachelor-uddannede i særlig stort omfang.


DilleSport


HÅNBOLD

Ligaen Kvinder
        Ikast - Frederikshavn       25-23



Vejret

Solrig med skyer især over Nordjylland. Temperaturer lige under frysepunktet.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,6157 DKK,   1GBP     10,7484 DKK,   1DEM*     3,8013 DKK
100JPY     5,7591 DKK,   100ITL*   0,3840 DKK,   1AUD (1)  4,2530 DKK
1FRF*      1,1334 DKK,   1CHF      4,6461 DKK,   1CAD      4,4344 DKK
1IEP*      9,4401 DKK,   1NLG*     3,3737 DKK,   1EUR (4)  7,4347 DKK
100ESP*    4,468  DKK,   1NZD (1)  3,6308 DKK,   1SEK      0,8328 DKK
10BEF*     1,8430 DKK,   1NOK      0,8613 DKK,   100ISK    9,35   DKK  
100GRD     2,309  DKK,   1FIM*     1,2504 DKK,   1ZAR (2)  1,0828 DKK
100PTE*    3,708  DKK,   1SGD (2)  3,8940 DKK,   10THB (3) 1,793  DKK
1HKD (2)   0,8480 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Fra 4. januar 1999 er ECU udskiftet med den nye euro-valuta (EUR). Valuta markeret med * er beregnet ud fra EUR.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,280% -0,020 (6% - 2029), 4,160% uændr. (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,340%                     4,240%
Aktieindex: 619,46 -0,33   KFX (mest omsatte aktier): 211,84 +0,33
Pr. 30/12:  637,52                                    219,34