Onsdag, 23. September 1998 23:37 (DNT)


Boneloc-sag op igang

Efter en TV2-udsendelse i går aftes, vil flere politikere i dag have sat skub i sagen om at få udbetalt erstatning eller godtgørelse til de patienter blandt 3.000, som fik smerter af at få indopereret hofteproteser med Boneloc-cement. På grund af utilstrækkelige undersøgelser opdagede man først mange år efter, at cementen ikke var holdbar. TV-programmen postulerede, at sagen fejlagtig var afsluttet med en (kritisk) undersøgelse mod Sundhedsministeriet. Derfor ville Venstre, Konservativ, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i dag have lavet en høring i Folketinget for at få placeret et ansvar. S, R og SF vil dog afvente en redegørelse fra Sundhedsministeriet. Kristeligt Folkeparti mener derimod, at sagen er belyst, og at man skal komme i gang med at udbetale godtgørelse.



Mister skatteligning

66 små kommuner i Danmark får ikke lov til at foretage skatteligning af store erhvervsvirksomheder. De lever ikke op til Told- og Skattestyrelsens krav til effektivitet - et krav som Folketinget ved lov har pålagt styrelsen. Meddelelsen om hvilke kommuner det drejede sig om medførte et ramaskrig hos de berørte. De havde allerede i mange tilfælde begyndt at ansætte skatteeksperter. De kommunale skattechefer beskylder direkte Told- og Skat for at have en skjult agenda, der går ud på også at tilrane sig ligningen af mindre erhvervsdrivende, håndværkere og lanbrug. Formålet med at gøre ligningen fælles er, at den skal være ensartet. Kommunerne kunne undgå at miste ligningen, hvis de indgik samarbejdsaftaler med kommuner, der er godkendt til at føre erhvervsligning.



"Verdens Sande Tilstand"

Lektor i nationaløkonomi, Bjørn Lomborg, har under stor mediebevågenhed i Danmark udgivet en bog med titlen "Verdens Sande Ansigt". Han og hans elever på Århus Universitet har gennemgået alle de officielle statistikker fra FN og Verdensbanken og må konstatere, at der ikke er nogen grund til alvorlige bekymringer. Levetiden stiger, færre sulter, vi løber aldrig tør for energi, der udrydes ikke tusindvis af dyrearter, luft og vand bliver renere, grundvandet er ikke truet, o.s.v. Argumentationen er så stærk, at Politikens Thøger Seidenfaden i en stor helsides artikel i går erkender, at han er overbevist om, at Bjørn Lomborg har ret. Bjørn Lomborgs hovedtese er, at det pessimismen er et medieskabt problem. Hver gang en videnskabelig undersøgelse viser noget negativt, kommer den i pressen - hver gang der vises positiv eller ingen effekt af en miljøpåvirkning, arkiveres analyserne som uinteressante.

Bjørn Lomborg sammenligner også hvad det vil koste at forebygge store miljøproblemer, som måske - måske ikke - vil opstå, og kommer fremt til, at det i de fleste tilfælde vil kunne betale sig at investere i økonomisk vækst, sundhed og undervisning istedet. Som eksempel nævnes, at hvis man forbyder pestisider med en mulig kræftrisiko, stiger prisen på frugt og grønsager med 10 - 15 procent - og flere gange så mange mennesker dør af kræft, fordi de ikke får grønsager nok!

De originale kronikker i Politiken

http://www.politiken.dk/kronik/kronik.htm
Et Greenpeace svar på noget af kritikken:
http://www.greenpeace.org/~dk/notatbreve/lomborg.html
[Ifølge Thøger Seidenfaden findes der en officiel hjemmeside, hvor bogens dokumentation er fremlagt. Dog kan de danske og udenlandske søgemaskiner ikke finde noget, der er nyere en 3 måneder gammelt - hvilket desværre er et generelt problem efterhånden....]



Babylegetøj ufarlig?

Der er "ikke særlig grund" til bekymring over, at blødgøringsmidlerne phtalater bruges som tilsætningstof til PVC i legetøj til babyer og små børn. Det viser en ny hollandsk undersøgelse, der blev offentliggjort i dag. Danmark, Sverige og Østrig er ellers på vej med forbud mod stofferne i legetøj, fordi de er under mistanke for at forårsage kræft og impotens. Phtalaterne opløses i vand, og kan derfor let optages i organismen. Men det sker alligevel ikke, siger hollænderne - ikke i de mængder man tidligere har troet. EU måtte tidligere på året måtte opgive at lave et fælles forbud, og overlod det til medlemslandene. Det vil nu blive svært for landene at gennemføre forbuddet, som europæiske legetøjsfabrikanter bekæmper med næb og klør. Det amerikanse Mattel sagde dog i dag, at det ville fjerne pthalaterne fra bl.a. Barbie-dukkerne snarest muligt.

Hverken det danske miljøministerium eller andre europæiske interesseorganisationer er særlig imponeret over den hollandske undersøgelse. F.eks står den hollandske forbrugerorganisation fast på sit krav om, at phtalater fjernes fra plastiklegetøj.



Pingo får pris

Kronprins Frederik, der i frømandskorpset fik kælenavnet "Pingo" fik i dag som den første Rasmus Klump prisen. Prisen blev overrakt på Københavns Rådhus i dag, og er på 50.000 kr. samt en originaltegning af Wilhelm Hansen. Prisen gives til kronprinsen, fordi han er et levende symbol på Rasmus Klumps dyder, blandt andet venskab.


DilleSport


HÅNDBOLD

Endnu en af K-landsholdets veteraner sagde fra i dag. Anne Dorthe Tannerup meddelte, at hun stopper karrieren. Årsagen er ligesom Gitte Madsen igår skader, der ikke vil fortage sig. Anne Dorthe Tannerup har været plaget af en knæskade.

M-Landshold, VM-kvalifikation

Gruppe 6, 1. kamp       Danmark - Grækenland      42-20



FODBOLD

K-Ligaen
7. runde                FB - Fortuna               1-6

Trænerskift
FCK's træner, Kent Karlsson, standser med virkning fra i morgen. Han ønsker at koncentrere sig om sin handicappede datters behov. Sportschef Kim Brinck går ind og overtager trænerjobbet igen, indtil næste sommer.



Vejret

Overskyet og diset eller let støvregn. Temperaturer omkring 15 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,4233 DKK,   1GBP     10,7899 DKK,   1DEM      3,8053 DKK
100JPY     4,7047 DKK,   100ITL    0,3850 DKK,   1AUD (1)  3,7590 DKK
1FRF       1,1348 DKK,   1CHF      4,5956 DKK,   1CAD      4,1944 DKK
1IEP       9,5155 DKK,   1NLG      3,3745 DKK,   1XEU      7,4729 DKK
100ESP     4,480  DKK,   1NZD (1)  3,2076 DKK,   1SEK      0,8125 DKK
10BEF      1,8445 DKK,   1NOK      0,8527 DKK,   100ISK    9,18   DKK  
100GRD     2,212  DKK,   1FIM      1,2498 DKK,   1ZAR (2)  1,0567 DKK
100PTE     3,711  DKK,   1SGD (2)  3,7235 DKK,   10THB (3) 1,599  DKK
1HKD (2)   0,8332 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,732% +0,012 (6% - 2029), 4,85% -0,07 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,61%                      5,64%
Aktieindex: 582,48 +6,02   KFX (mest omsatte aktier): 191,20 +7,41
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55
Stigningen fortsatte i dag. Det ser ud til, at presse mod det danske finansmarked er lettet i denne omgang.