Mandag, 13. juli 1998 23:50 (DNT)


Offentligt udsalg?

Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) ville ikke i går skride ind overfor "Farum-modellen", det at sælge kommunale anlægsaktiver til private firmaer og så leje dem på faste kontrakter. Han mente i DR-TVA, at man risikerede at skabe unødig kompliceret lovgivning, og lovene ville ramme alle andre kommuner end Farum. Signalet er gået rent ind - I dag meddelte flere amter, at de overvejede at sælge sygehusene til private firmaer, der så skulle vedligeholde bygningerne og leje dem tilbage til amtet. Kommuner, især styret af Venstre-borgmestre, er gået i gang med at finde købere til folkeskoler, ligesom Farum har bebudet. Næstformand i Venstre, amtsborgmester Lars Løkke Rasmussen siger til TV2, at salget er en god måde at privatisere offentlig service på. De Radikale er delt på spørgsmålet, mens SF vil rejse sagen i Folketinget, siden indenrigsministeren ikke vil gøre det.



Maersk Air strejkeramt

Lørdag morgen nedlage kabinepersonalet hos Maersk Air arbejdet, og tusinder af charterturister kom ikke af sted til tiden. Det var uoverenstemmelser omkring løn og arbejdsforhold, som fik personalet til at lave faglige møder. Forhandlingerne var brudt sammen fredag eftermiddag - ifølge medarbejderne fordi Maersk ikke ville give en højere løn. Pres fra rejsebureauer fik søndag ledelse og medarbejdere til at aftale nye møder, og strejken ophørte. Forsinkelserne vil dog først være helt væk i morgen tirsdag.

Medvirkende til at bringe parterne sammen var, at charterturister, der forsinkes mere en 8 timer har krav på en dags godtgørelse, mere end 32 timers 2 dages godtgørelse af rejsens pris. Pengene skal falde automatisk fra rejsebureauerne, som kan sende regningen videre til flyselskabet. Det var, hvad bureauerne mindede Maersk Air om, fortalte en direktør til DR i eftermiddags.

[Det er første gang, at Maersk Air er ramt af en decideret arbejdskonflikt. Men uroen har ulmet et stykke tid og det kom første gang til offentlighedens kendskab sidste år, da selskabets stewardesser blev stillet overfor et krav om, at nederdele skulle være korte - ihvertfald når topledelsen fra A.P.Møller var med i flyet. I øjeblikket kører en retsag om hvorvidt selskabets krav om, at stewardesserne skal bruge læbestift i arbejdstiden, er lovlig.]



Salmonella-strid

Både FDB og Dansk Supermarked vil have æggebranchens nye kvalitetsmærke "salmonella-kontrollere" fjernet fra æggebaggerne. Det skyldes fredagens oplysninger om, at 7 personer fik salmonella-forgiftning af koldskål, lavet af æg mærket "salmonella-kontrolleret". Begge supermarkedskæder mener, at mærket er misvisende. Det giver fejlagtigt indtryk af, at det er en garanti for, at æggene er salmonellafrie. Thorkild Ambrosen, Danske Ægproducenter, erkender i TV2 Nyhederne, at mærkets udformning måske er misvisende, og det vil man ændre på. Men man vil ikke ophøre med mærkningen, der skal fortælle forbrugerne forskellen på danske og udenlandske æg.



Computerlæge?

Ålborg vil nu indlede et forsøg med at anbringe computere i forbindelse med ambulatorier. Computerne er forsynet med trykfølsomme skærme ("finger touch" på nudansk). Patienter, der venter på at blive behandlet kan bruge ventetiden til en lille selvundersøgelse for at finde ud af, om man virkelig har behov for en ambulant behandling eller om det er noget man klar selv, f.eks. med et plaster. Hvis man selv kan klare det, kan man hente plaster hos ekspeditionen. Da mange henvendelser til ambulatorier er småsager, patienten selv kunne ordne, hvis man vidste hvad der var galt, venter man sig en del besparelser ved systemet.



Store klasser bedre

Uanset om kommunerne kan få flere penge ved at sælge skolerne (se ovenfor), så vil klassekvotienterne blive hævet i halvdelen af landets kommuner til efteråret. Det er en kombination af et højere børnetal og manglende kommunale muligheder [eller vilje?] til at investere i skoler, som er årsag. Forældre og lærere er bekymrede, men det er der ingen grund til, siger psykolog Mads Hansen, Pædagogisk Institut, til DR. Klasser med op til 25 elever giver børnene bedre muligheder for at skaffe sig venner og kammerater - det "øger det sociale udvalg". Om indlæringen bliver dårligere eller bedre er op til lærerne, mener psykologen. Men ifølge Jyllands-Posten frygter informationschef Søren Hansen, Danmarks Lærerforeningen, at forældrene i større grad vil flytte deres børn til private skoler med lavere kvotienter og så forsvinder kommunens besparelse hurtigt.



Straf for flugt?

Oplysninger om, at antallet af flygtende eller udeblevne fanger fra danske fængsler er fordoblet fra 1043 i 1991 til 1917 i 1997, fik i weekenden justitsminister Frank Jensen (S) til igen at tale om, at flugt eller udeblivelse skal have konsekvenser, måske i form af længere strafafsoning. I dag kan fængslede regne med prøveløsladelse, når 2/3 af straffen er afsonet, uanset om man har forsøgt flugt eller ej. Justitsministerens tanker opfatter Birthe Rønn Hornbech (V) ifølge Jyllands-Posten som en glædelig ændring af Frank Jensens holdning til tidligere forslag, fremsat af Venstre og Konservative. Tanken om en forlængelse af straffen støttes af Dansk Folkeparti (DF) og SF. Sidstnævnte ønsker dog ikke samtidig indskrænkninger i retten til udgang for familiebesøg, sådan som DF kræver.


DilleSport


RONING (208)

Danske resultater fra den internationale regatta i Luzern. 5 danske både kom i finalen:
guld - M-letvægtsfirer (Thomas Ebert, Thomas Poulsen, Eskild Ebbesen og
                      Victor Feddersen)
guld - K-letvægtsdobbeltsculler (Lene Andersson og Anna Helleberg)

sølv - K-singlesculler (Trine Hansen)

Bronze - K-toer uden styrmand (Christina Rindom og Maria Vraa)

nr. 6 - M-dobbeltsculler (Bertil Samuelson og Bo Kaliszan)



TOUR de FRANCE

Cykelløbet Tour de France startede i weekenden med prolog og de 2 første etape i Irland.

Der er 4 danske ryttere med: Bjarne Riis (Telekom), Bo Hamburger (Casino), Peter Meinert (US Postal) og Lars Michaelsen (TVM). Desuden er Johnny Weltz sportsdirektør for US Postal-teamet.

Lørdag, 6,5 km rundstrækning ved Dublin:

Prolog       1. Chris Boardman, England        6,12 min.
             2. Abraham Olano                 +0,04
             3. Laurent Jalabert, Frankrig    +0,05
             ...
            23. Bjarne Riis, Danmark          +0,15
            25. Bo Hamburger, Danmark         +0,16
            33. Peter Meinert, Danmark        +0,19
           152. Lars Michaelsen, Danmark      +0,39
Søndag, 180,5 km rundstrækning med start og slut i Dublin:
1. etape     1. Tom Steels, Belgien         4.29,58 tim.
             2. Erik Zabel, Tyskland           s.t.
             3. Robbie McEwen, Australien      s.t.
             ...
            27. Bo Hamburger, Danmark          s.t.
            48. Bjarne Riis, Danmark           s.t.
           147. Peter Meinert, Danmark         s.t.
           176. Lars Michaelsen, Danmark      +0,33
Mandag (i dag), 205,5 km, Enniscorthy til Cork:
2. etape     1. Jan Svorada, Tjekkiet       5.45,10 tim.
             2. Robbie McEwen, Australien      s.t.
             3. Mario Cipollini, Italien       s.t.
             ...
            26. Lars Michaelsen, Danmark       s.t.
            34. Bo Hamburger, Danmark          s.t.
            69. Bjarne Riis, Danmark           s.t.
           113. Peter Meinert, Danmark         s.t.

Vi vil præsentere de daglige resultater som ovenfor igennem hele løbet. Derudover henviser vi til WWW, der har flere, gode websider med minut for minut dækning under selve løbet - Et lille udvalg - dem vi selv bruger - findes nedenfor:

http://www.tour.tv2.dk/
[Framesfri, men nogle tink kræver java og javascripts] TV2 dækning følger desværre tv-transmissionerne, dvs. dækker kun den sidste del af etapen. Derimod er det nemt at komme igennem, og man kan vælge mellem alm. tekstdaekning, en "lysavis", RealPlayer video (lidt forsinket) og audio (Jørn Mader og Jørgen Leths kommentarer alene). Lysavisen er desværre viklet ind i noget javascript, der udelukker alle browsere på nær Netscape og Internet Explorer v. 3/4. Men en standard appletviewer kan bruges, hvis man klippe/klistrer nedenstående ind på en kommandolinie (DOS-box i Windows), og har Sun's JDK v. 1.1 installeret:
 
appletviewer
http://www.tour.tv2.dk/online/lysavis.asp 
[Ovenstaaende virker paa Windows 95, NT og formentlig Unix - under OS/2 brug APPLET istedet for appletviewer. Applet'en gik ned af og til efter længere tid på OS/2 warp (JDK v. 1.1.6) - men kunne umiddelbart genstartes (Reload) fra vieweren. De øvrige platforme blev ikke prøvet i længere tid.]

http://www.letour.fr
[Framesbelastet] (Vælg sprog) Det er den officielle webside. Den er ofte overbelastet så opdateringerne på standardsiden og applet'en [kaldes "Flash (java)" i den engelske version] hænger ofte i længere tid. Men når den opdateres er den mere up-to-date end TV2. Letour's "lysavis" er pakket ind i frames, men kan også bruges fra en viewer:

appletviewer http://www.letour.fr/98us/flash/index2.html



Vejret

Lørdag regn og temperaturer 15 - 18 grader - søndag sol, få skyer og blæst og 15 - 20 graders varme. I dag samme temperaturer, men dagen startede med regn, efterfulgt af opklaring.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8942 DKK,   1GBP     11,2810 DKK,   1DEM      3,8096 DKK
100JPY     4,8493 DKK,   100ITL    0,3864 DKK,   1AUD (1)  4,2712 DKK
1FRF       1,1363 DKK,   1CHF      4,5042 DKK,   1CAD      4,6624 DKK
1IEP       9,5864 DKK,   1NLG      3,3795 DKK,   1XEU      7,5305 DKK
100ESP     4,490  DKK,   1NZD (1)  3,5806 DKK,   1SEK      0,8550 DKK
10BEF      1,8474 DKK,   1NOK      0,8963 DKK,   100ISK    9,58   DKK  
100GRD     2,296  DKK,   1FIM      1,2532 DKK,   1ZAR (2)  1,0994 DKK
100PTE     3,724  DKK,   1SGD (2)  4,0223 DKK,   10THB (3) 1,687  DKK
1HKD (2)   0,8969 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,31% -0,01 (6% - 2026),   4,89% -0,01 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,61%                      5,64%
Aktieindex: 751,08 -3,84   KFX (mest omsatte aktier): 244,62 -1,73
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55