Tirsdag, 16. juni 1998 23:52 (DNT)


Pinsepakke-forhandlinger

Regeringen forhandlede i dag med partierne omkring et ny oplæg til en stramning af den økonomiske politik. Oplægget er ikke offentliggjort - men det imponerede ikke de første forhandlingspartnere, konservative og Venstre. Begge partiledere, Pia Christmas Møller (K) og Anders Fog Rasmussen (V) krævede langt større indrømmelser, for at stemme for forslaget. Tilsyneladende indeholder forslaget en lettelse for de husejere, der har store renteudgifter i forhold til deres løn. For dem skulle værdien af rentefradraget nedtrappes over 6 år istedet for 4 år for andre. Pia Christmas Møller mente det var en unødig komplicering af skatteloven og Anders Fog Rasmussen kaldte lettelserne for "peanuts".

Tidligt på aftenen var så SF og Enhedslisten, der var til forhandlinger. De kom også med deres krav, men de var ikke så konsekvente i deres afvisning af et forlig. Da parterne gik fra hinanden ville ingen udtale sig om hvilke tilbud regeringen havde givet til venstrefløjspartierne. Bagefter startede forhandlinger med Kristeligt Folkeparti



DNA-test fejlede igen

Der kom ingen afklaring om sigtelsen mod en 50-årig mand fra Brøndby, for mordet på 10-årige Susan Rasch Ibsen. Den 2. DNA-profil, der var ventet i dag, mislykkedes også. Det var ikke muligt at bevise, at de sædrester, der blev fundet på pigens lig, tilhørte den 50-årige - prøven var "forurenet" med et fremmed stof, oplyste Glostrup Politi. Samtidig konstaterede teknikerne, at to blodpletter i mandens lejlighed ihvertfald ikke var fra pigen, i modsætning til de blodpletter politiet tidligere har fundet i opgangen, hvor mandens lejlighed ligger. Politiet fortsætter med at forfølge alle spor. I dag modtog politiet frivillige fingeraftryk fra beboere, der har adgang til kælderen, hvor liget blev fundet. Det var for at konstatere, om det var en af dem, der havde rørt ved den hængelås, der var sat på kælderrummet.



Aftale med amterne

Regeringen indgik i dag en aftale med amterne om budgetterne for 1999. Det var til det sidste usikkert, men detaljerne faldt på plads i går aftes, og blev godkendt af amtsrådsforeningen i formiddags. Amterne lover regeringen, at udgifterne - og dermed skatterne - samlet ikke stiger mere en godt 1%. Tilgengæld bliver ventelisterne ikke forkortet eller afskaffet på sygehusene foreløbig.



Kø ved Storebælt

Også i dag på 2. dagen efter åbningen af bilforbindelsen over Storebælt var der lange køer på op til en time ved betalingsanlægget i Korsør. Det var dog kun i retning mod Jylland og Fyn, der var problemer. I den modsatte retning gled trafikken ubesværet. Det var igen problemer med at finde den rigtige vognbane, samt besvær med at finde ud af kreditkort-automaternes brug. A/S Storebælt erkender problemet, og lover at der bliver gjort noget ved skiltningen hurtigst muligt. Der kommer også en annoncekampagne, der skal fortælle om hvordan betalingen foregår - også i Tyskland. Flere tyske bilister skabte ekstra problemer, da de prøvede at stoppe D-marksedler ind i kortlæserene.

Hvis man er i tvivl når man kommer frem til anlægget, så råder man til, at bilisterne holde til højre. Der er der nemlig altid manuel betjening.



Netdoktor.dk

En imponerende gruppe af personer inden for sundhedssektoren - primært læger, sygeplejersker og medicinstuderende, står bag oprettelsen af en samling nye, dansk websider med allehånde oplysninger om sundhed, sygdom og medicin. Siderne er sponsorerede eller reklamefinanssierede, og man har store ambitioner om at score "hits". I dag blev der i flere medier omtalt "netdoktor"s ventelisteoversigt for operationer på danske sygehuse. Man tager alle hånde forbehold - og det er måske med rette. Den officielle oversigt over ventelisterne, som Sundhedsstyrelsen forsøgte at lave for et par år siden måtte opgives, da det var umuligt at sikre ensartet registrering.

[Da jeg for nylig har været ventelistepatient til en knæoperation på KAS Glostrup, checkede jeg listen. Den sagde 28 ugers ventetid (med 17 uger som det korteste). Da jeg kom på ventelisten i marts oplyste man, at det ville tage ca. 1 måned - det tog knap 5 uger! Derfor - check de konkrete lister, som netdoktorerne også anbefaler - og både regler om frit sygehusvalg og telefonnumre på kontaktpersoner i alle amter findes på websiderne. /Leif]

Derudover kan man søge i et stort resume-register over lægevidenskabelige artikler (Medline), en vejviser til det danske sundhedssystem og meget mere.

http://www.netdoktor.dk/
Nogle af undersiderne er framesbelastede - dog ikke dem om ventelister.



Dansk-norsk tobaksfusion

Det danske tobaksfirma, Skandinavisk Tobak, overtager det norske J. L. Tiedemanns (JLT), der sidder på 70% af det norske tobaksmarkede. Tilgengæld for de nuværende ejere af JLT 17% af aktieposterne i det danske selskab. JLT vil forøge Skandinavisk Tobaks omsætning med 20%, og begge firmaer er særdeles profitable. [Børsen i dag anvender udtrykket en kasse-ko - Det er første gang jeg har set den oversættelse af udtrykket cash cow! /Leif] Udover kendte norske mærker får Skandinavisk Tobak retten til navnet Prince i Norge tilbage. JLT har solgt det danske mærke på licens - med nogen succes. Markedsandelen er 40%.



Skotsk trawler forlist

5 mand menes omkommet, da deres trawler søndag kolliderede med en tysk coaster 30 sømil vest for Esbjerg. Den skotske trawler, der var på til Esberg, sank med det samme, og på trods af omfattende eftersøgning med helikoptere og skibe i området lykkedes det ikke at finde nogen overlevende. Den tyske coaster blev svært beskadiget og tog vand ind, men kunne sejle til Esbjerg på pumperne. Årsagen til kollisionen kendes ikke.



Vejret

De nordøstlige egne, dvs. Nordjylland, det meste af Sjælland og Bornholm, havde udbredt regn hele dagen. (Vi fik 15 mm indtil her i aften, og det regner stadig). Resten af landet havde tørt og skyet, dog med solstrejf. Temperaturer 13 - 18 grader, lunest i sydvest.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8626 DKK,   1GBP     11,2806 DKK,   1DEM      3,8081 DKK
100JPY     4,7338 DKK,   100ITL    0,3866 DKK,   1AUD (1)  4,0612 DKK
1FRF       1,1358 DKK,   1CHF      4,5729 DKK,   1CAD      4,6649 DKK
1IEP       9,5967 DKK,   1NLG      3,3784 DKK,   1XEU      7,5237 DKK
100ESP     4,488  DKK,   1NZD (1)  3,4358 DKK,   1SEK      0,8533 DKK
10BEF      1,8461 DKK,   1NOK      0,8968 DKK,   100ISK    9,55   DKK  
100GRD     2,231  DKK,   1FIM      1,2531 DKK,   1ZAR (2)  1,2838 DKK
100PTE     3,720  DKK,   1SGD (2)  3,9521 DKK,   10THB (3) 1,587  DKK
1HKD (2)   0,8927 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,16% uændr.(6% - 2026),   4,95% -0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 736,79 -13,86  KFX (mest omsatte aktier): 232,16 -6,89
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55
Det var de sidste dages kursfald i Asien, som slog igennem på det danske marked, skrev Børsen. Kurserne stabiliserede sig dog i dag.