Torsdag, 28. maj 1998 23:53 (DNT)


Danmark sagde JA

Kl. 22.28 kom resultatet for dagens afstemning om Amsterdam-traktaten. 55,1% stemte for og 44,9% stemte imod. 2.989.589 har stemt, hvilket er en stemmeprocent på 74,8.

Aftenens optælling beskrives løbende andetsteds i dagens nyheder, men der skal også være plads til et par andre nyheder.



Skolebus påkørt

En 9-årig dreng blev dræbt, og 11 børn og voksne er indlagt på hospitalet, efter at en lastbil med stor fart kørte ind i en bus med en skoleklasse på vej til stranden. Bussen holdt for at svinge til højre, da den blev påkørt. Politiet har ikke kunne afhøre chaufføren endnu, selv om han er fysisk uskadt, men til et andet vidne har han sagt, at han så efter 2 biler, der var ved at overhale og så holdt bussen lige pludselig foran ham. Fartskriveren tyder på, at lastbilen over en længer strækning har kørt 88 - 89 km/t. Max. tilladte hastighed for lastbilen, der var en ølbil med anhænger, er 70 km/t. Skoleklassen var fra landsbyen Dybvad, og ulykken skete mellem Aalborg og Frederikshavn, på E45.



Drenge anholdt for røveri

Politiet i København har anholdt to drenge på 15 og 16 år, mistænkt for det væbnede røveri mod en pengetransport i sidste uge. Udbyttet var 1,3 mill. kr. Politiet vil ikke fortælle hvilke beviser man har mod de unge. To hætteklædte mænd truede den 22. maj en chauffør for Unibank op, netop da han skulle aflevere en pengesæk i en filial. De to flygtede fra stedet på to knallerter, der kort tid efter blev fundet, sammen med røvernes forklædning og våben.



Ameritech beroliger

På et møde hos finansminister Mogens Lykketoft (S) forsøgte Ameritechs topledelse, med adm. direktør Dich Notebeart i spidsen, at berolige den danske regering. Ameritech havde ingen intentioner om at blande sig i TeleDanmarks investeringsstrategi. Ameritech kontrollerer TeleDanmark. En række medier og nogle politikere på Christiansborg har opfattet et TeleDanmark notat, der kritiserer et lovforslag om liberalisering af abonnementledninger, som en trussel fra Ameritech side om at trække sig strategisk ud af Danmark, hvis TeleDanmarks konkurrenter får adgang til telefonledninger på de vilkår, som lovforslaget lægger op til. Mogens Lykketoft (S) sagde til DR-TVA, at han hørte ikke et eneste ord, der lød af trussel.



Strammer krav til ophold

Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) har bedt udlændingestyrelsen fremover at skærpe kravene til arbejdstilladelser for unge kvinder fra Østeuropa og Fjernøsten, der vil arbejde som dansere i danske natklubber. Thorkild Simonsen mener ikke, at de uden videre kan behandles som kunstnere, når de også får værtindeopgaver i klubberne. Baggrunden er bl.a. at tv-programmer har afsløret, at mange lokkes til til Danmark for at arbejde som stribtease-dansere - men i virkeligheden presses ud i almindelig prostitution.



Valgaften i Danmark

[Teknisk set kan det følgende blive ulæseligt på Forum, hvis det læses som separat artikel. Læs istedet dagens nyheder i helhed.]

[Tidspunkt: 19:41]
Så begynder valgdækningen i DR-TV og TV2. Lige inden man sluttede en forkortet TV2 Lorry (TV2s regionaltv for København og Nordsjælland) med at bringe kageprognosen. Landet over er der solgt 53.000 kager med enten en ja eller en nej-medalion i. Resultatet blev:

	Ja: 57%    Nej: 43%
Kagerne er ikke helt ens - Ja-kagerne er sødere end nej-kagerne.

[Tidspunkt: 19:52]
DR-TV er rykket ind på Christiansborg med studier og medarbejdere. De starter med en lang introduktion af medarbejdere og udstyr.

TV2 har tilgengæld en 3-D, animeret præsentation af hvor de forskellige ting foregår på Christiansborg. Sød detalje - taget flyver af, vi dykke ned i et værelse - og klipper direkte over til et rigtigt kamera på stedet "live". Udover folketingets partier har også de to modstandergrupper - Junibevægelsen og Folkebevægelsen mod EU - fået plads på Christiansborg.

Begge tv-stationer har direkte forbindelser til Politigården i København og til Nørrebro - i frygt eller forventning om ballade svarende til 18 - 19. maj 1993. Politiet er særdeles velforberedt med over 1.4000 betjente på vagt og lejet specialudstyr. De autonome har efter eget udsagn ikke nogen planer om ballade, og alt er roligt derude....

TV2 bragte sin prognose, men den smuttede - Valgstederne er endnu ikke lukket.

[Tidspunkt: 20:00]
DR-TV stiller om til Århus - der afsluttes folkeafstemningen, og optællingen kan begynde.

DR's exit-poll fra 2.000 vælgere efter afstemningen:

DR-TVA	Ja: 56.9%	Nej: 43,1%
Drude Dahlerup, Junibevægelsen : "Det ligner resultatet fra '93. Landet er delt i to. Nyrup skræmte med at vi ville blive en lille hvid plet på landkortet"

[Tidspunkt: 20:15]
Så har DR-TV bragt det første delresultat, Sundby del, Morsø med 403 vælgere, en stemmeprocent på 80,7%

DR-TVA	Ja: 53,7%	Nej: 46,5%
Pia Kjærsgaard mener, at det er p.g.a. af regeringens skræmmekampagne, at så mange ikke stemte nej. Men hun mener, at det er flot at så mange alligevel har turdet stemme nej.

[Tidspunkt: 20:25]
TV2 har følgende tal på skærmen, mens de viser en reportage om forberedelserne på Nørrebro og hos politiet.

TV2	Ja: 57,2%	Nej: 42,3%
DR-TV opdager, at Uffe Ellemann-Jensen sidder og ser på fodbold (Sverige-Danmark) - "Hvad er det dog de laver deroppe?" siger han - Svenskerne fører 3-0 på dette tidspunkt.

[Tidspunkt: 20:31]
DR-TVs prognoser er uændret - TV2 Nyhederne har ændret sig lidt:

TV2	Ja: 57,5%	Nej: 42,5%

[Tidspunkt: 20:42]
TV2 har vist en undersøgelse over, hvad Venstre-vælgere har stemt i forhold til EU-afstemningen i 1993 (i parantes)

Venstre	Ja: 80,2% (89%)		Nej: 19,8% (11%)
Altså klart flere EU-skeptikere.

[Tidspunkt: 20:49]

DR-TV	Ja: 54,5%	Nej: 45,5%     ved 1,2% af stemmerne
TV2	Ja: 56,0%	Nej: 44,0%
DR-TVs tal er uden København, så de skønnes at være for høje.

TV2s tal har bevæget sig i retning af DR-TVAs tal ret hurtigt, mens dette skrives.

[Tidspunkt: 21:00]
Lige inde DR-TV blev til DR-TVA var de to kanalers prognoser tætte:

DR-TV	Ja: 55,4%	Nej: 44,6%       ved 6,2% optalt
TV2	Ja: 55,2%	Nej: 44,8%
Kun DR-TV opgiver løbende hvor stor en del af stemmerne, prognosen er baseret på. [Det gjorde TV2 også, men så tæt på kanten, at det ikke kunne ses på det pågældene tv-apparat.]

[Tidspunkt: 21:10]
Det første amtsresultat vises i TV2 (DR sender stadig DR-TVA)

Bornholms Amt	Ja: 53%		Nej: 47%
Nørrebro	Ja: 48,4%	Nej: 51,6% (Stemmeprocent 70,3%)

TV2		Ja: 54,2%	Nej: 45,8% (24,9% optalt)
[Tidspunkt: 21:14]
DR-TV		Ja: 55,3%	Nej: 44,7% (27,6% optalt)
De har nu også vist Bornholms Amt.

[Tidspunkt: 21:18]
Holger K. Nielsen (SF) erkendte, at det blev et ja. Han mener at debatten dennegang var sober, og de skarpe dueller han bl.a. har haft med Poul Nyrup Rasmussen vil ikke få nogen indflydelse på det fremtidige samarbejde.

OBS! Ny adresse for Indenrigsministeriets officielle resultater, der er opdateret!

http://www.inm.dk/eu98/
[Tidspunkt: 21:23]
Netop nu er ovennævnte Indenrigsministeriets websider 6 - 9 procentpoint foran DR-TV og TV2 i antal optalte stemmer!!! :-)

[Indenrigsministeriets internet-tal betegnes herefter som "officielt tal". Det er ikke prognoser, men hvad de optalte rent faktisk har stemt. Det betyder, at der i starten er en overvægt af vælgere fra landet, da de store bykredse først kommer til sent.]

[Tidspunkt: 21:26]
Surt resultat:

Husum kreds	Ja: 41,3%	Nej: 58,7%  (Stemmeprocent 72,7%)
Redaktionen er tilhører - også på dette område - en minoritet på sin hjemegn :-)
Officielt tal:  Ja: 56,0%	Nej: 44,0%  (optalt 66,3%)
Begge tv-kanalerne var nået til 54,6% optalt!

[Tidspunkt: 21:41]
En meget fornøjet statsministerfrue (Lone Dybkjær, der jo også er EU-parlamentariker) har lige forladt statsministeriet, beretter DR-TV.

Officielt tal	Ja: 55,5%	Nej: 44,5  (87,7% optalt)

[Tidspunkt: 21:46]
Frank Dahlgaard, de konservatives eneste, officielle modstander af traktaten læser i talene, at de konservative vælgere har sagt: Ok - vi siger ja dennegang, men så heller ikke længere (i retning af unionen). Han bliver forvirret over, at der er en undersøgelse som viser, at EU-modstanden vokser blandt unge. Han vil nu ikke glæde sig særligt over det. Han betragter ikke unge som generelt klogere en ældre...

Officielt tal	Ja: 55,3%	Nej: 44,7  (92,5% optalt)

[Tidspunkt: 21:52]
Brødrene Behnke (Kim og Tom) afslørede, at Fremskridtspartiet har taget en radikal beslutning forud for valget. Hvis det blev et ja - som nu - så vil Fremskridtspartiet simpelthen sige stop for det politiske samarbejde i EU. Det er gået for vidt, og man vil arbejde for, at Danmark meldes ud af EU. De regner med, at der ikke kommer flere folkeafstemninger de næste 10-12 år, så arbejdet for en løsrivelse skal ske i Folketinget. Og det bliver et stort arbejde, indrømmer de til DR-TVA.

(Der er ingen ændring i de officielle tal - tv kanalerne er ved at nå med - De er nu inden for 0,1% - men til hver side af indenrigsministeriets tal. Det er stadig kredsresultater fra København, der mangler ved 96% optalt.)

[Tidspunkt: 22:04]

Officielt tal    Ja: 55,3%       Nej: 44,7  (98,2% optalt)
Professor Niels I. Meyer, Junibevægelsen, siger til DR-TVA, at resultatet bør give statsministeren grund til overvejelse. Det første han skulle gøre, efter Niels I. Meyers mening, var omgående at melde Danmark ud af Schengen for at hele det dybe sår, som afstemningen har skabt i den danske befolkning.

[Tidspunkt: 22:08]
Hele Jylland har sagt ja, viser en sammentælling på DR-TV:

Jylland		Ja: 57,1%	Nej: 42,9%	(stemmeprocent 74,6) 
Frank Aaen, Enhedslisten, er på besøg hos Socialdemokraterne for at se at de ikke er alt for glade - Det er de heldigvis ikke, mener han.

[Tidspunkt: 22:11]
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har sneget sig uden om pressen og den brede trappe fra statsministeriet, for pludselig at dukke op hos socialdemokraterne (hvor også Folketingets formand Ivar Hansen (V) er stødt til). Han modtages af en til lejligheden skrevet sang (som man ikke kan høre meget af i tv).

Han takkede først alle socialdemokratiske tillidsfolk, specielt for 3-i-en valgene: kommunvalg, folketingsvalg og EU-valg. Danmark har vist, at vi gør en forskel, siger han, med en fri, åben og kritisk debat. Alle kan se, alle kan høre og alle kan træffe deres beslutning. Selv er han meget lettet her til aften. "Vi udstedte løfter - der blev holdt - de 4 undtagelser blev overholdt" - og danskerne fik mere: mere miljø, demokrati, beskæftigelse. Til nejsigerne sagde han, at de vil blive husket næste gang regeringen taget til EU-forhandling. Den danske regering står stærkere i forhandlingerne p.g.a. af dem. Den sunde skepsis skal ikke graves ned. Den skal hjælpe med til fjerne hovski-snovskien, lukketheden og bureaukratiet i EU. Danskerne har sagt, at EU ikke blot er et "business-class" projekt, men er vedkommende for os alle sammen. 2 ting er afklaret i aften: "Vi kan komme videre på sporet" - både indadtil i form af regeringsgrundlaget og udatil med Amsterdamtraktaten. Det var godt nyt til de fattige naboer i øst, som skal med i unionen. "Efter Berlin-murens fald skal der bygges broer, og vi har i aften vist, at vi vil være gode brobyggere", sluttede han.

[Tidspunkt: 22:20]

Officielt tal    Ja: 55,13%       Nej: 44,9  (99,9% optalt)
Tæt på det endelige. Det er Amagerbro-kredsen, der mangler

[Tidspunkt: 22:23]
Så er optællingen færdig

Officielt tal    Ja: 55,1%       Nej: 44,9  (100% optalt)
Resultatet kom samtidig på internet og tv...

Socialdemokraterne synger "Danmark for Folket" sammen med statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

[Tidspunkt: 22:28]
TV2 stiller om til politigaarden. Der er ikke nogen uro i byen - bortset fra at det "syder" omkring en cafe på Nørrebro, som er kendt for at være et tilholdssted for aktivister.
[Sluttidspunkt: 22:32]

Herefter var der partilederrunde.

Da DR-TV summerede op ved 23-tiden, var der mere stille og roligt på Nørrebro end normalt. Selv ikke de 1.400 betjente var synlige. Eneste episode var, da nogle unge forsøgte at hænge et banner op over Dr. Louises Bro, men banneret blev fjernet af politiet omgående. Det erklærede ellers, at de autonome selv valgte tid og sted for konfrontation med politiet...


DilleSport


FODBOLD

VM-forberedelse og...
Venskabskamp        Sverige - Danmark    3-0
Det var den næstsidste kamp før Danmark tager til VM i Frankrig. Sverige har ikke kvalificeret sig dennegang.



Vejret

Gråvejr med regnbyger - temperaturer op til 20 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7873 DKK,   1GBP     11,0782 DKK,   1DEM      3,8086 DKK
100JPY     4,9251 DKK,   100ITL    0,3864 DKK,   1AUD (1)  4,1553 DKK
1FRF       1,1358 DKK,   1CHF      4,6012 DKK,   1CAD      4,6667 DKK
1IEP       9,5952 DKK,   1NLG      3,3793 DKK,   1XEU      7,5054 DKK
100ESP     4,483  DKK,   1NZD (1)  3,5644 DKK,   1SEK      0,8690 DKK
10BEF      1,8463 DKK,   1NOK      0,8986 DKK,   100ISK    9,48   DKK  
100GRD     2,222  DKK,   1FIM      1,2530 DKK,   1ZAR (2)  1,3100 DKK
100PTE     3,719  DKK,   1SGD (2)  4,0392 DKK,   10THB (3) 1,728  DKK
1HKD (2)   0,8667 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,28% -0,03 (6% - 2026),   5,16% +0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 734,05 -15,08  KFX (mest omsatte aktier): 231,42 -5,35
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55