Torsdag, 7. maj 1998 23:36 (DNT)


Indgreb vedtaget

Regeringspartierne og de borgerlige partier i Folketinget - undtagen Dansk Folkeparti - vedtog her til aften regeringens lovforslag, der sætter en stopper for konflikten fra midnat. Kl. 23.45 vil lovforslaget blive læst op i DR, DR-TV og TV2 - det siger loven! Til det sidste var der problemer. SF og Enhedslisten forsøgte - forgæves - at få ændret lovteksten, så der kom garanti for, at alle, der er omfattet af overenskomsten vitterligt får de ekstra feriedage. Ifølge SiD, så arbejder 40% af medlemmerne under betingelser (løsarbejde eller skiftende arbejdsgivere), så man ikke opfylder kravet om 9 måneders ansættelse. SiD har også skønnet, at under 1/4 har børn under 14 år og dermed mulighed for 2 ekstra fridage i år og 3 næste år. Arbejdsminister Ove Hygum (S) henholdt sig dog til, at lovforslaget er et afskrift af forligsskitsen, og at man ikke bør ændre i det mere end højest nødvendigt.



Indgreb: Protester

Indgrebet har udløst stor vrede blandt især tillidsfolk i fagbevægelsen. Der blev holdt stormøder over hele landet. Repræsentanter fra hele landet mødtes også i København, og nogle af dem gik derefter til Christiansborg. Der samledes mellem 2.000 og 5.000 til en demonstration på Slotspladsen, som forløb uden problemer - eller større opmærksomhed. Bortset fra slagordene: "Nyrup - din svindler - du hænger snart og dingler!", som blev vist i begge tv-kanaler. Der var spredte blokader af veje i København, men de blev hævet igen af politiet. Ifølge TV2 Nyhederne forbereder tillidsmænd en lang række aktioner - ordet "generalstrejke-lignende tilstande" blev nævnt. DR-TVA havde ikke tilsvarende oplysninger.

Også hos arbejdsgiverne lød der en enkelt skarp protest. Mærsk McKinney-Møller, tidligere chef for A.P.Møller, finder det forkert, at lønmodtagerne belønnes med indgrebet, selv om de sagde nej til forligsforslaget. Det vil ødelægge det fremtidige forhandlingsklima, mente den tidligere skibsredder i DR-TVA.

Formanden for SiD, Poul Erik Schou Christensen, siger til DR-TVA, at godt nok er løbet kørt i denne omgang. Loven er jo vedtaget. Men han forudser, at det vil medføre vanskelige lokalforhandlinger. Her vil SiD'ener forsøge at få noget af det tabte tilbage.



Konflikt: Uro i SAS?

Et sted frygter de faglige organisationer dog uro allerede fra i morgen. Det drejer sig om SAS lufthavnsfunktionærer og Mærsk Airs kabinepersonale. Ud over, at de to faggrupper allerede har følt sig stærkt ramt af DA (dvs. Dansk Industri). Dels blokerede arbejdsgiverne for lokale lønforhandlinger - dernæst blev de lock-outet fra starten af konflikten. Samtidig har lufthavnsfunktionærerne følt sig dårligt behandlet af SAS' ledelsen i forvejen. [Der var ulovlige strejker i lufthavnen allerede under hovedforhandlingerne i marts.]



Konflikt: omkostningerne

Det Danske Handelskammer har for DR-TVA foretaget en beregning af det tab, som danske virksomheder har lidt på grund af konflikten. Her er hovedtalene: (tal i mia.) Industrien - 6,0; Bygge- og Anlægssektoren - 1,8; Landbrug og gartneri - 0,2; Grossister - 1,3;, Hotel og restauration - 0,3; Transport - 0,6; Detailhandel - 0,9. Dertil kommer en række mindre tab i andre sektorer. Det samlede tab opgøres til 11,5 mia. kr. - noget mere end regeringens skøn fra tirsdag på 9 mia. kr. Der er i beregningerne taget højde for mindre omskostninger til løn og råvarer. Handelskammeret mener dog, at det reelle tab for hele samfundet ligger nærmere de 15 mia. kr. Deltagerne i konflikten får nogle af deres tab dækket - fagforeningerne udbetaler støtte til strejkende og lockoutede og arbejdsgiverne får tilskud svarende til op til 40% af lønssummen pr. dag.



Konflikt: Det gærer...

Fra midnat går Danisco's fabrik igang med at producere det, som danskerne tilsyneladende har savnet mest i butikkerne: gær. Først fra onsdag i næste uge kommer den i butikkerne. DR-TVA kunne imidlertid ikke finde nogle, der ønskede at købe gær i dag. DR-TVA har beregnet, at hvis al den gær, der er blevet hamstret de sidste 14 dage, blev brugt til fransbrød og disse blev lagt i forlængelse af hinanden ville de række 6.000 km. Man skal også skynde sig, hvis man skal nå at bage dem - gæren holder kun en måned.

[Gær blev et humoristisk symbol på danskernes hemningsløse og ofte planløse hamstring, da konflikten brød ud. Utallige historier cirkulerede om slagsmål om gær, om folk der købte uden at kunne bage - eller den sandfærdige om nordmanden, der landede med et privatfly og forærede et par tusind pakker gær gratis væk til desperate danskere. Han sagde til tv, at det var en tak for alle de øl, nordmændene havde nydt i Danmark. Men den bedste historie er JP-Københavns konkurrence: Indsend hamstringshistorier og vind en pakke gær! Der var også en 2. præmie - en middag for to til værdi af 1.000 kr!]



Traktat vedtaget!

Det tog kun 20 sekunder at vedtaget Danmarks tilslutning til Amsterdam-traktaten, da den var til 3. behandling i Folketinget i dag. Alle havde ventet, at det ville blive en lang debat, der skulle lægge op til den kommende brede diskussion op til folkeafstemningen den 28. maj. Flertallet i Folketinget var sikret på forhånd. Modstanderpartiet Enhedslisten havde forberedt en debat - men der kom ingen. Ingen af de store partier ville diskutere, så man nåede til afstemningen, inden Enhedslisten opdagede, at talerlisten var blevet lukket. Ifølge EU-ordfører Jacob Buksti (S) siger til DR-TVA, at det står ethvert parti frit for ikke at ville sige noget - og man havde ikke noget at tilføje. Afstemningen kom også bag på de 4 SF'ere, der er tilhængere af traktaten. De nåede ikke ned i salen. "En historisk brøler" erkendte Margrethe Auken (SF) - men det vigtigste var at sikre et JA den 28. maj, sagde hun.

For stemte 92 - imod stemte 22.

[Dagens vedtagelse var formel. Hvis et flertal af vælgerne siger nej til traktaten den 28. maj, bortfalder tilslutningen.]



EU-valg: EB siger nej

Ekstra-Bladet har besluttet at føre en kampagne mod Amsterdam-traktaten der skal til folkeafstemning den 28. maj. Bladet har besluttet af kæmpe for "Nationernes Europa" og imod de åbne grænser, som man mener den nye traktat vil fremme. Flere faglige organisationer har også opfordret til at sig nej - blot for at "genere regeringen mest mulig." Dansk Folkeparti stemte i dag imod regeringens konflikt-indgreb (se andetsted). Partiets leder, Pia Kjærsgaard, sagde i går, at den eneste grund til, at indgrebet kom var, at Poul Nyrup Rasmussen var bange for at tabe EU-afstemningen.

Den seneste Gallup-analyse, lavet den 6. maj for DR-TV og Berlingske Tidende viser 47% for, 33% imod og 20% ved ikke. Det var før regeringsindgrebet. DR-TV dækker EU-valget på internettet på adressen:

http://www.dr.dk/valg/

Her kan man f.eks. læse, at det er fra i dag og indtil 26. maj, at man kan stemme pr. brev.



Livstid til politimorder

Den 33-årig dansker, der myrdede to finske politibetjente i Helsinki, fik i dag sin straf. Det blev livstid. Han har lige siden sin anholdelse, få dage efter mordet, erkendt drabene. Han blev dømt skyldig i februar - men dommeren ville have danskeren mentalundersøgt inden strafudmålingen. Det nægtede den 33-årige at medvirke til - så derfor får han fuld straf. Han håber at blive udleveret til strafafsoning i Danmark - hvorfra han flygtede fra en uledsaget udgang. Han sad i Vridsløselille Statsfængsel for væbnet røveri og voldtægt.


DilleSport


FODBOLD

K-Elitedivision    Kolding - Vorup      0-3
(Kampen blev spillet tirsdag aften)

M-Pokalturnering

1/2-finaler, 2. kamp        Silkeborg - Brøndby     0-2
Brøndby går videre til finalen på en målscore 4-1. Finalen spilles i Parken Kr. Himmelfartsdag.



Vejret

Regn i formiddags - støvregn i syd, mere udbredte byger i nord. I løbet af dagen opklaring fra sydvest. Temperaturer 12 - 16 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7303 DKK,   1GBP     11,1716 DKK,   1DEM      3,8143 DKK
100JPY     5,0597 DKK,   100ITL    0,3866 DKK,   1AUD (1)  4,3286 DKK
1FRF       1,1375 DKK,   1CHF      4,5806 DKK,   1CAD      4,6764 DKK
1IEP       9,5907 DKK,   1NLG      3,3849 DKK,   1XEU      7,5204 DKK
100ESP     4,489  DKK,   1NZD (1)  3,7120 DKK,   1SEK      0,8883 DKK
10BEF      1,8490 DKK,   1NOK      0,9147 DKK,   100ISK    9,44   DKK  
100GRD     2,190  DKK,   1FIM      1,2551 DKK,   1ZAR (2)  1,3374 DKK
100PTE     3,723  DKK,   1SGD (2)  4,2325 DKK,   10THB (3) 1,768  DKK
1HKD (2)   0,8726 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,36% +0,01 (6% - 2026),   5,30% -0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 743,31 +6,51   KFX (mest omsatte aktier): 234,75 +3,19
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55