Tirsdag, 21. April 1998 23:12 (DNT)


Ikke indgreb - nu!

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sagde i dag, at der ikke ville komme noget økonomisk indgreb før i midten af juni. Man vil vente på en økonomisk oversigt, der kommer i starten af juni. De muligheder, som regeringen især holder øje med er - et stort privatforbrug, stærkt stigende huspriser og underskud på betalingsbalancen. Flere økonomiske eksperter har iøvrigt "aflyst" den forbrugsfest, som man især talte om før jul, hvor handelen slog alle rekorder. Bortset fra enkelte brancher - f.eks. bil og elektronik - er der ifølge disse eksperter ikke noget der tyder på at danskerne køber vildt ind.

[Alligevel slog dankort-handelen alle tiders rekord onsdag før påske - ingen kan dog forklare det, da der ikke er tradition for at give gaver i påsken.]



Dansk fejl skal rettes

Danmark begik en fejl, og den skal naturligvis rettes så hurtig som muligt, sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i dag om Somalilands suspension af en aftale om hjemsendelse af afviste asylansøgere fra området. Han støtter indenrigsminister Thorkild Simonsens (S) opfordring til rigspolitichef Ivar Boye om at overveje at tage til Somaliland, hvis en skriftlig undskyldning ikke er nok til at få aftalen genetableret. Ifølge aftalen skal ca. 60 navngivne, afviste asylansøgere sendes tilbage. I praksis er 40 af dem dog gået under jorden, eller søgt til et andet europæisk land. Foreløbig er det kun lykkedes at sende 5 hjem - 3 enlige kvinder og 2 børn. Da de sidste 3 blev sendt hjem i sidste uge, ledsaget af 5 danske betjente, glemte rigspolitiet at underrette de lokale myndigheder på forhånd.



Ny FDB-direktør

Steen Gede, koncerndirektør i Berlingske, er blevet udnævnt til adm. direktør i FDB. Den 44-årige direktør har kun været i mediebranchen i et halvt år - før da var han direktør i indkøbsorganisationen Dagrofa - en konkurrent til FDB - og han tilskrives ansvaret for at Dagrofa på 3 år gik fra underskud til et solidt overskud. FDB har ikke være i stand til tjene særligt mange penge på trods af et en stor omsætning. Sidste regnskabår gav et overskud på 17 mill. kr. af en omsætning på 38 mia. kr.

Ansættelsen betragtes som en stor sejr for den stærkt kritiserede FDB-formand, Bjarne Møgelhøj. Hans modstandere har beskyldt formanden for at blande sig i den daglige drift og forhindret ansættelsen af en ny direktør, efter den sidste, som sagde op i januar. Bjarne Møgelhøj har skarpt afvist beskyldingerne.



"IT-lodtrækning" afskaffes

Bolig- og byborgmester Jytte Andersen (S) meddelte i dag, at når pengene til byfornyelse skal foredeles næste skal det ske efter en konkret vurdering. Dermed afskaffes det "først til mølle"-princip, som Folketinget sidste år vedtog for at forenkle administrationen. Boligministeriet valgte som tidligere fortalt en internet-baseret løsning, som fungerede helt efter specifikationen - men ikke efter politikernes intentioner. De 400 mill. kr., der var til rådighed for privat byfornyelse blev elektronisk fordelt på 8 minutter - men Århus scorede det meste, fordi de havde programmeret deres egne systemer optimalt - mens København mistede alt på grund af en fejlafskrift af et kodeord.



Bombefund i havn

En dykker, som tabte et stykke værktøj i vandet ved Amerikakajen i København, fandt 4 meter ude på 9 meter vand en sportstaske, som han bjergede i land. Den viste sig at indeholde 2 pistoler og to æsker, som indeholdt 1,2 kg plastisk sprængstof henholdsvis en næsten færdigmonteret bombe på 2,5 kg. Tilsyneladende er der en eller anden, som har fået kolde fødder - men hvor bomben i givet fald skulle være brugt, har politiet ikke nogen anelse om endnu. I dag bad man Københavns Havn om at få gennemsøgt hele havnebassinet ved Amerikakaj.



Louisiana-chef går

Den kunstneriske chef for kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland, Lars Nittve forlader sin stilling til sommer efter kun 3 år på posten. Årsagen er ganske enkel. Den 44-årige svensker er blevet hyret til posten som leder af det storstilede projekt, Tate Art Gallery for Modern Art, i London. Det er et projekt, der sidestilles med Pompidou Centeret i Paris, og som åbner til efteråret i et ombygget, nedlagt kraftværk. Det danske Lousiana vil tage sig god tid til at finde en kvalificeret efterfølger, siger dets grundlægger og bestyrelsesmedlem Knud W. Jensen til Politiken. "Vi har planer for de næste år og ser fortrøsningsfuldt på fremtiden", siger han.



Ny telestruktur?

Det blev det fransk-ejede teleselskab Mobilix, der fik adgang til det danske jernbanenet. I går meddelte Mobilix og det statsejede Banestyrelse, at de opretter et fælles aktieselskab, der skal udnyttet og udbygge de lyslederkabler, som Banestyrelsen allerede har lagt langs med det danske jernbanenet. Dermed kommer Mobilix et langt skridt i retning af at blive et rigtigt, landsdækkende teleselskab, og kan gøre sig fri af afhængigheden af TeleDanmark. Mobilix er en af de 4 selskaber, der har fået licens til at udbyde GSM 1800 mobiltrafik. Banestyrelsen ejer og driver jernbanespor og trafiksignaler og var indtil for et år siden en del af DSB.



Et dødsfald

Den danske generalkonsul i Hamburg, Hans Peter Clausen, er død, 70 år gammel. H. P. Clausen, som han altid blev kaldt, var en kendt professor fra Århus Universitet [fra "Spørg Århus" panelet], da han som 58-årig i 1980 overraskende gik ind i politik. Som kulturminister i Poul Schlüters regering fik han loven om TV2 vedtaget, som trafikminister tog han det første spadestik til Storebæltsbroen, rydede op som justitsminister efter Erik Ninn-Hansen og endte sin politiske karriere som formand for Folketinget. Det sidste år har han været dansk generalkonsul i Hamburg, en ønskestilling for ham, da han var født i Bov i Sønderjylland og havde været ekspert i Grænselandets historie i årene ved Århus Universitet.



Danskere i flystyrt

Der var 5 danskere blandt de 43 passagerer og 10 besætningsmedlemmer der i går blev dræbt, da et Air France fly styrtede ind i en bjergside syd for Bogota i Colombia. Flyet var var netop lettet fra Bogota på vej til Ecuador. Det oplyser udenrigsministeriet i dag.


DilleSport


BADMINTON

EM, Sofia, Bulgarien.

Der var ingen slinger i valsen hos de danske deltagere i 1. og 2. runde af den individuelle EM-turnering. Ikke et eneste sæt tabte de 8 danskere, der var i kamp i dag. Det var singlespillerne: Camille Martin, Mette Pedersen, Mette Sørensen, Anne Søndergaard, Peter Rasmussen, Peter Gade, Poul Erik Høyer og Kenneth Jonassen. Doublerne sidder over, og starter først i morgen.

Alle detaljerne kan findes på adressen:

http://login.dknet.dk/~leander/sportspc/em98badm/index.html
Alle daglige opdateringer på websiderne kan også fås (i let redigeret form) i et dagligt nyhedsbrev via et gratis abonnement. Send e-post til:
dillesport-request@blanet.dk
med ordet "subscribe" (uden anførdselstegn) som eneste indhold - enten i overskrift eller i selve brevet. Tilmelding er automatisk, og skal ske fra den e-postadresse, hvor man ønsker at modtage brevet. En kvittering for tilmelding returneres automatisk. Framelding sker ved at sende e-post til samme adresse, men med ordet "unsubscribe".



FODBOLD VM

Det har været stort set umuligt at få billetter til Fodbold-VM i Frankrig her til sommer. Men fra i morgen, onsdag, kl. 8 skulle det være muligt for alle selv at bestille biletter direkte.

Telefonnummeret er

     +33 1 49 87 53 54
Selv om salget af ialt 110.000 billetter er forberedt igennem flere måneder, må man nok regne med ventetid. Der er 90 operatører - 3 af dem dansk-sprogede - til at tage imod. TeleDanmark har ifølge Politiken lovet, at andre end fodboldsfans også får mulighed for at ringe til Frankrig i morgen....



HÅNDBOLD

K-1.division, slutspil
1/2-finaler, 1. kamp    FIF - Viborg           33-36
                        Ikast - Frederikshavn  35-24
2. kamp spilles fredag.



ISHOCKEY

B-VM i Slovenien
      Danmark - Estland     3-3



Vejret

Regn fra morgenstunden - dog ikke på Bornholm. Opklaring fra sydvest i løbet af dagen. Temperaturer 7 - 10 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8375 DKK,   1GBP     11,4603 DKK,   1DEM      3,8137 DKK
100JPY     5,2046 DKK,   100ITL    0,3857 DKK,   1AUD (1)  4,4592 DKK
1FRF       1,1376 DKK,   1CHF      4,5890 DKK,   1CAD      4,7816 DKK
1IEP       9,6122 DKK,   1NLG      3,3868 DKK,   1XEU      7,5527 DKK
100ESP     4,489  DKK,   1NZD (1)  3,8290 DKK,   1SEK      0,8913 DKK
10BEF      1,8478 DKK,   1NOK      0,9190 DKK,   100ISK    9,59   DKK  
100GRD     2,202  DKK,   1FIM      1,2564 DKK,   1ZAR (2)  1,3673 DKK
100PTE     3,722  DKK,   1SGD (2)  4,3122 DKK,   10THB (3) 1,781  DKK
1HKD (2)   0,8913 DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR, HKD og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,20% +0,01 (6% - 2026),   5,08% +0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 768,64 +0,28   KFX (mest omsatte aktier): 243,72 +0,65
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55