Torsdag, 2. April 1998 23:57 (DNT)


PET-sag: R opgiver

Den radikale folketingsgruppe vil ikke længere kræve en uvildig undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det havde man ellers vedtaget allerede før valget - og det blev bekræftet i går efter offentliggørelsen af PETs redegørelse for overvågning og infiltration af venstreorientede grupper og partier. Men i dag besluttede man sig for ikke at fremsætte kravet, når PET-rapporten kommer til debat i Folketingets særlige kontroludvalg. Ifølge Elisabeth Arnold skyldes det, at R er i regering - og regeringen vil ikke have en uvildig undersøgelse. Der ville heller ikke være et flertal for det, selv om de radikale stemte for. Kun SF og Enhedslisten vil have gennemført en uvildig undersøgelse.



PET-sag: Modstrid

Justitsminister Frank Jensen (S) ville i dag godt gå med til visse undersøgelser. Det drejer sig specielt om sagen om den civile agent Anders Nørgaard, som i TV2 har fortalt om sin infiltration af århusianske ydergrupper og af Socialistisk Arbejderparti (SAP) i København. Brugen af civile agenter kræver justitsministerens tilladelse i hvert enkelt tilfælde. Daværende justitsminister Ole Jespersen (S) gav tilladelse til arbejdet i Århus, fordi grupperne var blevet kædet sammen med nogle brandattentater mod Therma, der er er leverandør til Nato-styrkerne. Men Ole Espersen er sikker på, at han aldrig har hørt om, at der skulle sættes ind overfor SAP! Af redegørelsen fremgår det blot, at justitsministeriet var orienteret.

Først i 1983 vedtog den efterfølgende borgerlige firkløverregering, at organisationer og partier ikke var omfattet af et løfte fra 1968 om at det var forbudt efterretnignstjenesterne at overvåge danske statsborgeres lovlige politiske virksomhed. Derefter blev alle grupper, der kunne tænkes at have samfundsomstyrtende virksomhed eller have kontakter til Østblokken, overvåget. Det drejede sig om SF og partierne til venstre herfor, fredsbevægelserne og dele af arbejderbevægelsen - sidstnævnte i forbindelse med strejker.



Ingeniørmangel?

Selv om der ifølge Elektronikforeningen mangler 1.000 ingeniører i medlemmernes virksomheder, der dækker IT, Telekommunikation og elektronik, viser foreningens egne undersøgelse, at 34% af virksomhederne ikke vil ansætte ingeniører med anden etnisk baggrund end dansk. Direktør Christian Buhl, Elektronikforeningen, erkender at virksomhederne har et problem - alligevel ønsker foreningen at få lempet reglerne i udlændingeloven [om ansættelse af udenlandske eksperter], så man kan hente ingeniører i andre ikke-EU lande, f.eks. Baltikum. Christian Buhl siger til Børsen, at han godt forstår virksomhedernes forbehold overfor at ansætte etniske udviklingsingeniører, "hvis jobbet har arbejdsledelsesaspekter" eller hvor man arbejder i hold. Ifølge en artikel i ugebladet Ingeniøren i sidste uge vil mange danske virksomheder hellere ansætte tyske eller baltiske ingeniører - fremfor danskere med fremmed etnisk baggrund.



Flertal for forbud

Kun Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti var imod et ny forslag om at forbyde salg af alkohol til unger under 15 år, da det var til førstebehandling i dag. De to borgerlige partier var ikke imod intentionerne i loven - bekæmpelse af alkoholmisbrug hos unge - men man mente at det var uretfærdigt, at gøre forretningsdrivende ansvarlig for at skelne om kunder var over eller under 15 år. Alle partier var iøvrigt enige om, at alkoholforbrug hos unge i sidste ende var forældrenes ansvar. Et forbud vil - hvis det vedtages - træde i kraft 1. juli i år.



Udsigt til erstatning

Her til aften meddelte Fyns Amt, at man har erkendt erstatningsansvar for patienter, der er blevet behandlet med den berygtede boneloc-cement. Det skete ifølge TV2 Nyhederne i en fax til Patientforeningen Danmark, der i flere år har arbejdet hårdt på at få erstatninger. Ca. 5.000 mennesker blev opereret i hoften med boneloc, som efter få år smuldrede og gav mange af patienterne voldsomme smerter. Allerede i 1996 anbefalede kammeradvokaten, at amterne gav patienterne erstatning - men Fyns Amt blev det første. Patientforeningen Danmark håber, at de øvrige amter nu følger efter snarest.



Opfordrer til sagsanlæg

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) mener ikke, at det vil være fornuftigt at forsøge at forhandle en aftale med det færøeske landstyre om banksagen inden lagtingsvalget 30. april. Derfor opfordrede han i går aftes i et brev den færøeske landsstyreformand Edmun Joensen til, at Færøerne lagde sag an mod den danske regering og Den Danske Bank. Det skulle ifølge statsministeren være formelt - men så behøver man ikke længere tage hensyn til, at der er en formel forældelsesfrist på erstatsningskrav, som tilfældigvis også udløber den 30. april.



Dårlig kød

19% af alt hakket okseskød, der blev solgt i Danmark i 1997, havde en bakteriemængde, som gjorde det uegnet som menneskeføde. Yderligere 42% får betegnelsen "ikke tilfredstillende". Det er Veterinær- og Fødevaredirektoratet, som for Jyllands-Posten har samlet resulatet af 2680 stikprøver, taget af 20 lokale levnedsmiddelkontroller landet over. Det drejer sig om hakket oksekød fra både supermarkeder og slagtere. Talene for hakket svinekød var lidt bedre - "kun" 7% var fordærvet. Jens Munch, formanden for Danske Slagtemestres Landsforening, er chokeret over talene - men han ser også en mulighed for slagtemestrene til at få en konkurrencefordel overfor supermarkederne. I DR opfordrede han i dag sine medlemmer til at undlade at bruge slagteriernes blandingskød til at lave hakkekød af. I stedet skal man udnytte sin faglige ekspertise og selv fremstille det af hele dyrekroppe.



Danskere til Sahara

Regeringen har besluttet, at der skal sendes 110 danske soldater fra den Internationale Brigade til at hjælpe FN med at gennemføre en folkeafstemning i Vestsahara. Afstemningen er et led i en fredslutning mellem modstandsorganisationen Polisario og Marokko, som for 23 år siden besatte Vestsahara. De 110 danskere skal udstationeres til august, og være væk i 8 måneder. Det vil Dansk Folkeparti imidlertid ikke have - nu må det være slut med at Danmark kommer hver gang FN vil have det mener partiet. Forsvarsordfører Peter Skaarup, DF, siger til Ritzaus Bureau at "Jeg kan ikke forestille mig, at der er opbakning i den danske befolkning til disse kostbare eksotiske eventyr, hvor danske soldaters liv og førlighed sættes på spil i et område, hvor Danmark intet har at gøre". Han afviser overfor DR, at det skyldes at indsatsen er i Afrika. Dansk Folkeparti ville også være imod, hvis der var tale om en ny FN-operation i f.eks. det tidligere Jugoslavien.


DilleSport


BADMINTON

Dansk Badminton Forbund har i dag ansat Kennet Larsen som ny landstræner. Han efterfølger Henrik Lyngby, der efter DM i Vejle meddelte, at han ønskede at stoppe. Kenneth Larsen er uddannet elitetræner i DBF, og underviser p.t. på badminton-linien på Trænerskolen i Ålborg. Han tiltræder efter Thomas - Uber Cup turneringen i Hong Kong i maj.



Vejret

Overskyet, med nedbør i det østlige egne - dels regn, dels sne. Temperaturer 0 - 2 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,0550 DKK,   1GBP     11,7945 DKK,   1DEM      3,8117 DKK
100JPY     5,2783 DKK,   100ITL    0,3867 DKK,   1AUD (1)  4,6636 DKK
1FRF       1,1374 DKK,   1CHF      4,5994 DKK,   1CAD      4,9702 DKK
1IEP       9,5863 DKK,   1NLG      3,3824 DKK,   1XEU      7,5834 DKK
100ESP     4,491  DKK,   1NZD (1)  3,9002 DKK,   1SEK      0,8791 DKK
10BEF      1,8477 DKK,   1NOK      0,9210 DKK,   100ISK    9,67   DKK  
100GRD     2,185  DKK,   1FIM      1,2555 DKK,   1ZAR (2)  1,3988 DKK
100PTE     3,721  DKK,   1SGD (2)  4,3607 DKK,   10THB (3) 1,815  DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,27% uændr.(6% - 2026),   5,14% uændr.(7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 769,79 +3,49   KFX (mest omsatte aktier): 246,05 +1,19
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55