Tirsdag, 31. marts 1998 23:56 (DNT)


Satser på udsættelse

Regeringen satser på, at Den Danske Bank vil medvirke til udsættelse af forældelsesfristen for krav i den færøeske banksag. Det sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter ministermødet i dag. Den Danske Bank har tidligere forlænget fristen for sit tilbud om erstatning til 30. april i år - men der er imellemtiden blevet udskrevet lagtingsvalg på øerne til samme dato. Den danske regeringg vil ikke forhandle en aftale under pres, og vil derfor ikke lade færøeske krav mod den være omfattet af almindelige forældelsesfrist - og den forhandler med Den Danske Bank om et tilsvarende tilsagn. Justitsminister Frank Jensen (S) havde i går et møde med banken, og regeringen venter et svar herfra i løbet af de nærmeste dage.

Svaret kom allerede her til aften. Som en af de sidste handlinger i sit job (se andetsted), sendte direktør Knud Sørensen, Den Danske Bank, et brev til regeringen, hvor man går ind på at forlænge tilbuddet om erstatning - dog under forudsætning af, at det kun er tab i Føroya Banki i perioden 1992 til 1997.



Bistand til Kina?

Udviklingsminister Poul Nielson skal ikke regne med, at hans planer om at støtte demokratiseringen i Kina vil blive godkendt i den nuværende form. Hans ministerium ønsker at hjælpe nogle lokale vandforsyningsprojekter, samt hjælpe med til uddannelse af dommere og fængselsbetjente. Formålet med støtten skulle være at hjælpe demokratiseringsbestræbelserne på lokalt plan i Kina. Folketinget har ellers vedtaget, at Kina ikke kan få almindelig ulandshjælp - men det er der netop ikke tale om her, siger Poul Nielson til DR. Men både fra højre og venstre side af regeringspartierne lyder der kraftig kritik. Her vil man højest gå med til at støtte demokratibevægelserne, der står i direkte opposition til kommunistpartiet. Også fra regeringspartiet de radikale siger Jørgen Estrup, at Poul Nielson "godt kan glemme forslaget", hvis han ikke vil risikere at få det stemt ned.



Eksportselskab i vanskeligeheder

Et ambitiøst mejeriprojekt i England risikerer at blive lukket efter flere års underskud. Det er MD Foods International (MDI), der er ejet af MD Foods sammen med en række banker, forsikrings-, pensions- og realkreditselskaber. Formålet med selskabet var at drive mejerier i England i stor stil, men markedet udviklede sig meget hårdere end ventet, og MDI har aldrig givet overskud. Nu er egenkapitalen væk, og MD Foods har sammen med bankerne skruet et forslag til en reorganisering sammen. Ifølge dette dannes et nyt selskab, MD Foods International Group (MDIG), som får alle aktiverne fra MDI, men ikke gælden. MDIG skulle udelukkende ejes af MD Foods. Men den konstruktion bryder en af investorerne, Kommunernes Pensionsforsikring, sig ikke om. Ifølge Jyllands-Posten er man her ikke bange for konsekvenserne af et nej til MDI's og MD Foods ønsker - en betalingsstandsning. Gælden er på 2,5 mia. kr, heraf 1,5 mia. kr. i banklån. Tabet i forbindelse med en betalingsstandsning er ukendt. Reorganiseringsplanen skal behandles på generalforsamlingen i MDI, der afholdes i morgen, onsdag.



Kaotisk miljøafgift

I morgen træder en ny miljøafgift på emballage i kraft. Den er et resultat af et forlig mellem regeringspartierne, SF, Enhedslisten og CD, og lægger en krone på plast-dåser. Detailhandelen og producenter at plastemballage har de sidste uger klaget kraftigt over afgiften, som ikke virker særlig gennemtænkt. Mange produkter fås i emballage, som næsten ligner hinanden, lavet af det samme materiale - men som er bedømt som dåse i det ene tilfælde og som - afgiftsfri - flaske i det andet tilfælde. Yderligere er der kommet den komplikation, at der ikke må pålægges afgift på "bekæmpelsesmidler" ifølge en anden afgiftslov. Bedre bliver det ikke, at forskellige told- og skatteregioner har dømt samme emballage forskelligt.

Skatteminister Ole Stavad (S) beklager forvirringen, men han henviser til at der ikke er andet at gøre ved den foreliggende lov. Skatteministeriet er i fuld gang med at forberede en revision af loven, siger han.



Voldsom tagbrand

Natten i dag måtte 120 mennesker i en nyere boligblok i Ålborg evakueres, da en brand i en lejlighed på øverste etage bredte sig til taget. Ilden bredte sig til hele taget, fordi der ikke var nogen brandmure mellem de forskellige opgange. Ingen mennesker kom noget til, men taget udbrændte helt. Brandvæsenet kritiserede i dag de manglende brandmure. Hertil svarede arkitekten, at kommunen havde godkendt det godt 3 år gamle byggeri. Hun sagde, at hvis ikke der var krav om brandmure, så byggede man dem ikke. Der ville immidlertid komme brandmure, når taget blev genopbygget, sagde hun ifølge DR-TVA.



Bankdirektør pensionist!

I dag var det sidste arbejdsdag for en af de kendteste og mest indflydelsesrige personer i dansk erhvervsliv, direktør Knud Sørensen, Den Danske Bank. Fra og med i morgen er direktør Peter Straarup alene i spidsen for Danmarks største bank. Det var en afslappet og tilfreds Knud Sørensen, der her til aften deltog i sin 18. og sidste generalforsamling. Til DR-TVA sagde han, at han ikke havde noget godt råd til sin efterfølger - det var ikke nødvendigt - men han mente personlig, at "den bank vi har i dag er gennemsund og meget, meget solid!"



Bombe i Riskær-sag?

Ifølge et tv-program, DR-Dokumentar: Riskær-sagen, har bagmandspolitiet benyttet metoder, der er i strid med anklagemyndigheders pligter, i forbindelse med forberedelse af sagen mod Klaus Riskær Petersen og en tidligere direktør i hans Accumulator Invest. En revisor, som senere ragede uklar med sin arbejdsgiver, revisionsfirmaet KMPG C. Jespersen, fortalte, hvordan han fik besked på at skrive en ny revisionsrapport, som gjorde muligt for anklagemyndigheden at rejse sag om mandatsvig, bedrageri og skyldnersvig mod Klaus Riskær Petersen. Ifølge revisorens forklaring, som han efter optagelsen til tv-programmet har gentaget i retten under vidneansvar, ændrede man udelukkende vurderingen af de værdier, som lå i det net af selskaber, som Klaus Riskær Petersen kontrollerede - og kunne så konkludere, at Accumulator Invest havde været insolvens "over en længere periode" op til konkursen, januar 1992. Ifølge den oprindelige rapport var det siden november 1991.

[Det har været kendt siden retsagen startede i byretten, at der eksisterer to rapporter - den "blå" og den "gule" fra KPMG C. Jespersen. Anklagemyndigheden havde kun fremlagt den "blå", der er mest negativ overfor Klaus Riskær Petersens dispositioner - men forsvarerne fik et anonymt tip om den anden rapports eksistens, og byretten beordrede den fremlagt. Bagmandspolitiet og KPMG C. Jespersen afviser revisorens forklaringer, og og betegner vidnet som "psykisk ude af balance". Selv lægger den tidligere revisor ikke skjul på, at hans motiv er hævn over den tidligere arbejdsgiver, som angiveligt har hindret ham i at få et job i Danmark. Han arbejder nu i London.]



Metronome stævnet

Instruktøren og musikeren Søren Kragh-Jacobsen har stævnet filmselskabet Metronome, for at få indsigt i de komplicerede regnskaber og selskabskonstruktioner, der ligger bag de film, han har lavet. Det undrer ham - og Sammenslutningen af Danske Filminstruktører, der fører sagen - at han har tjent flere penge på sangen "Kender du det" ("Mona, Mona, Mona..") end på de 6 film, han har lavet for Metronome over de sidste 7-8 år. Flere af filmene betegnes som regulære successer for Metronome - men det har Søren Kragh-Jacobsen bare ikke oplevet, selv om han ifølge sin kontrakt skal have procenter af indtægterne, siger han til Politiken. Søren Kragh-Jacobsen har lavet filmene "Guldregn", "Drengene fra Skt. Petri", "Øen i Fuglegaden", "Vil du se min smukke navle", "Gummitarzan" og "Isfugle" for Metronome.


DilleSport


FODBOLD

Den tidligere landsholdsspiller, Per Frimann, bliver direktør for fodboldklubben AB. Han overtager posten 1. august. Per Frimann fik sin fodboldopdragelse i AB.



ISHOCKEY

Superisliga, finale
5. kamp      Herning - Rungsted       3-0
Dermed blev Herning dansk mester, med 3 vundne kampe mod Rungsteds 2. Det er Hernings 10. mesterskab.

Toppen af superisligaen blev så:

     1. Herning
     2. Rungsted
     3. Frederikshavn
     4. Esbjerg



Vejret

Mest overskyet, diset eller tåge - men solen trængte igennem nogen steder. Temperaturer op til 16 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       7,0415 DKK,   1GBP     11,8072 DKK,   1DEM      3,8114 DKK
100JPY     5,2960 DKK,   100ITL    0,3866 DKK,   1AUD (1)  4,6514 DKK
1FRF       1,1376 DKK,   1CHF      4,6262 DKK,   1CAD      4,9490 DKK
1IEP       9,5743 DKK,   1NLG      3,3813 DKK,   1XEU      7,5767 DKK
100ESP     4,490  DKK,   1NZD (1)  3,8895 DKK,   1SEK      0,8840 DKK
10BEF      1,8477 DKK,   1NOK      0,9250 DKK,   100ISK    9,66   DKK  
100GRD     2,206  DKK,   1FIM      1,2558 DKK,   1ZAR (2)  1,4023 DKK
100PTE     3,721  DKK,   1SGD (2)  4,3753 DKK,   10THB (3) 1,844  DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,27% +0,02 (6% - 2026),   5,13% +0,03 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 762,79 +2,03   KFX (mest omsatte aktier): 242,90 +0,32
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55