Fredag, 16. januar 1998 23:57 (DNT)


Bankrapporten - HER!

Kl. 16.00 i eftermiddag fik pressen og andre ikke-politikere adgang til advokatundersøgelsen af Den Danske Bank's overdragelse af Føroya-banken og en milliard-gæld til det færøske landsstyre, og om den danske regerings andel heri. Dagens Nyheder handler primært om andres fortolkninger af rapporten - og deres mening om konsekvenserne. Men hvis man selv vil danne sig en mening, kan man starte med at læse rapporten. Den er her:
http://www.jm.dk/publikationer/fr/

Man kan også downloade hele rapporten der - den fylder knap 3 megabyte (Word7-format) og er på knap 1.600 sider. Dertil er der to bilag på hver ca. 500 sider - retsreferater fra høring i Københavns Byret og en revisionsrapport fra Deloitte & Touche. Bilagene er kun tilgængelig online.



Bankrapport: Færingerne snydt

Hovedkonklusionen i rapporten er, at færingerne blev snydt, da de lod sig presse til at overtage Føroya Banki's aktier fra Den Danske Bank. De gjorde, hvad de kunne for at finde sandheden omkring bankens situation - men dem, der kunne fortælle sandheden, holdt den tilbage. Rapporten siger specifikt, at tidligere lagmand Marita Petersen direkte spurgte direktør i Den Danske Bank, Peter Straarup, om det ville blive nødvendig med yderligere kapital. Det ville der ikke, svarede han.

Hvem der er skyldig vil herefter blive et internt, dansk spørgsmål. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) kontaktede i eftermiddag den nuværende lagmand Edmund Jonsen, for at indlede forhandlinger om en eller anden form for kompensation. Hverken Poul Nyrup Rasmussen eller finansminister Mogens Lykketoft ville i dag sætte størrelse på "kompensationen".



Bankrapport: VKRZ: Regeringens skyld!

Den borgerlige opposition - med forskellige grader af styrke - mente, at regeringens fejlindformation - bevidst eller ubevidst - af Folketinget var det vigtigste i rapporten og som måtte medføre regeringens afgang - eller ihvertfald en kraftig næse. Ifølge Kirsten Jacobsen (Frp) var regeringen "ikke værdig til at sidde 5 minutter længere". Kim Behnke (Frp) mente, at vælgerne skulle udtale sig om rapporten, dvs. et øjeblikkeligt Folketingsvalg. Uffe Ellemann-Jensen (V) mente, at statsministeren havde løjet overfor Folketinget, selv om det ikke fremgik af rapporten. Men der var masser af vigtige dokumenter, der ikke var med i rapporten, og som han i dag havde krævet udleveret. Efter hans opfattelse, forsøgte regeringen at "tørre ansvaret af på nogle embedsmænd og Den Danske Bank".



Bankrapport: Systemet svigtede

Regeringen lægger selv vægt på, at den handlede efter rådgivning fra den Danske Bank og Finanstilsynet - og rapporten viser, at disse må have vidst, at noget var galt. Specielt Finanstilsynet kunne have foretaget en kontrol - men uafhængige eksperter undrer sig over, at tilsynet ikke besøgte øerne i årene 90 og 91 - de år hvor krisen udviklede sig. Selv Nationalbanken havde en velbegrundet mistanke - men holdt det for sig selv. Direktør Peter Straarup hævder, at han ikke var klar over, hvor alvorlig situationen i Føroya Banki var. Men det tror rapporten ikke kan være tilfældet. Selv om de ansvarlige både Finanstilsyn og Nationalbank er udskiftet [af andre årsager], mener eksperterne, som DR-TVA har henvendt sig til, at rapporten må medføre ændringer i de to organer. Både SF og Enhedslisten støtter foreløbig regeringen - de lægger hovedskylden på Den Danske Bank, og mener at der er basis for et egentlig sagsanlæg mod banken.

[Det skal lige indskydes, at ingen endnu har påstået at have læst hele rapporten og derfor tager et - lille - forbehold. Det gælder især Den Danske Bank, hvis direktør, Peter Straarup, i DR-TVA afviser at banken har tilbageholdt information eller misindformeret. Det officielle svar vil banken imidlertid først udsende på mandag, når man har haft lejlighed til at studere rapporten nærmere.]



Censor fyret? - Nej

Museumsdirektør, dr. phil., Thorkild Kjærgaard er meget benyttet som censor i faget historie. Men i går blev det oplyst, at har var blevet fyret, fordi et universitet på et møde med censorkkomiteen ikke ville have noget med ham at gøre. Årsag - han har til flere medier udtalt i starten af sidste år - (og gentaget igen i går) at når der opstår kvindedominans blandt studerende på et fagområde, "falder kvaliteten". Det sker, siger han, fordi kvinderne mangler stærkt modspil fra mænd, savner ambitioner - og fagområdet får derefter en meget lav prestige, præget af "masseuddannelse", fordi mændene fravælger studiet. Han afviste imidlertid skarpt, at hans holdninger afspejlede sig i hans vurderinger, når han som censor sad overfor kvindelige studerende.

I dag viste det sig imidlertid, at censorkomiteen ikke havde fyret Thorkild Kjærgaard. Oplysningen om fyringen skyldes åbenbart, at repræsentanterne fra det kritiske universitet fejlagtigt havde fået det indtryk, at komiteens øvrige medlemmer var enige i kritikken.



De Gyldne Lauerbær

Boghandlernes pris, De Gyldne Lauerbær, blev i går givet til forfatteren og journalisten Jane Aamund, for bogen "Colorado Drømme". Bogen blev sidste år en af de mest solgte bøger i Danmark. Det er en selvbiografisk kærlighedsroman fra hverdagen. Som journalist er Jane Aamund kendt som klummeskriver i Berlingske Tidende.



Børnefamilier - nej tak!

For øjeblikket kan det oftest betale sig at bygge nye huse frem for at købe eksisterende villaer. Det har fået en række kommuner til at stoppe salget af byggegrund. Årsag: kommunerne mener, at de risikerer at for mange børnefamilier flytter til byen samtidig. Børnefamilier med to indkomster er ellers attråværdige skatteborgere. Men altså ikke, hvis kommunen lige har bygget børneinstitutioner og de er fyldt op. Det argument bruger f.eks. Allerød i Nordsjælland. Ifølge Entreprenørforeningen er det dog et udpræget nordsjællandsk fænomen.



Farvel til 118.dk

Det er slut med den gratis telefonoplysning på www.118.dk. I dag fik TeleDanmark fogedrettens ord for, at firmaet ITCom's brug af 118 krænkede telefonselskabets varemærke. Men selv om ITCom ikke mente, at de ville tabe sagen, har de sikret sig, at servicen kan fortsætte. Så nu skal man tilføje et ekstra 1-tal:
http://www.1118.dk/
[Den gamle adresse virkede dog stadig her til aften.] Telefonbogen der er et udtræk af TeleDanmark's egne lister - men en kontrol her til aften afslørede, at kun basisoplysninger er med. Vi har fået optaget navnet DilleSport til vores alm. telefon. Det står i den trykte telefonbog - men ikke på www.1118.dk.

Tilgengæld ser det ud til, at svartiderne nu er ret gode. Ved starten i efteråret var det stort set umuligt at komme igennem.



Vejret

Dagen startede med solstrejf, men det blev efterhånden gråvejr med lidt støvregn. Temperaturer op til 4 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,9640 DKK,   1GBP     11,3520 DKK,   1DEM      3,8086 DKK
100JPY     5,4085 DKK,   100ITL    0,3868 DKK,   1AUD (1)  4,5121 DKK
1FRF       1,1368 DKK,   1CHF      4,6576 DKK,   1CAD      4,8526 DKK
1IEP       9,5832 DKK,   1NLG      3,3801 DKK,   1XEU      7,5281 DKK
100ESP     4,495  DKK,   1NZD (1)  4,0089 DKK,   1SEK      0,8675 DKK
10BEF      1,8461 DKK,   1NOK      0,9227 DKK,   100ISK    9,47   DKK  
100GRD     2,415  DKK,   1FIM      1,2576 DKK,   1ZAR (2)  1,4058 DKK
100PTE     3,725  DKK,   1SGD (2)  3,9945 DKK,   10THB (3) 1,377  DKK
(1) AUD og NZD er fra igår, ligesom (2) ZAR og SGD, som også er fiktiv notering, samt (3) THB, der er såkaldt indikativ salgskurs. (2) og (3) er fra Den Danske Bank.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,41% -0,02 (6% - 2026),   5,36% uændr.(7% - 2007)
Pr. 30/12:         6,44%                      5,64%
Aktieindex: 692,16 -3,48   KFX (mest omsatte aktier): 218,30 -0,29
Pr. 30/12:  675,98                                    210,55
Aktiemarkedet steg idag - men kursen på Den Danske Bank aktier faldt med 20 kr. til slutkurs 920 - på grund af bankrapporten.