Onsdag, 1. oktober 1997 24:02 (DNT)


Næse til regering

Regeringen fik i dag en "næse" af en samlet opposition for sin håndtering af 2 advokaters potentielle habilitetsproblem i forbindelse med Færøbank-sagen. Folketingets politisk-økonomiske udvalg meddelte justitsminister Frank Jensen (S), at det var "kritisabelt", at regeringen ikke af egen kraft orienterede folketinget om undersøgelseskommisionens sekretariatsleder havde arbejdet for Den Danske Bank. Det er også kritisabelt, at regeringen ikke har udvist tilstrækkelig opmærksomhed på habilitetsproblemet. Ifølge Ander Fogh Rasmussen er der tale om en "kæmpenæse", men den vil ikke få følger, da det ville kunne forstyrre undersøgelsen, og gøre et eventuelt erstatsningskrav forældet inden ansvaret blev placeret.



Spekulationer...

Spekulationerne svirrer i luften - både på og udenfor Christiansborg - om hvilke indgreb, som regeringen vil foreslå for at begrænse forbruget. Det er lykkedes finansminister Mogens Lykketoft (S) og økonomiminister Mariane Jelved at holde helt tæt med, om det bliver afgifts- eller skatteforhøjelser, offentlige besparelser, indgreb overfor lånefinansieret forbrug - eller lidt af hvert. Alle partier - inklusive regeringspartierne - har travlt med at melde ud om, hvad de ihvertfald ikke vil være med til. Indgrebet ventes offentliggjort i statsministerens tale ved Folketingets åbning efter sommerferien i næste uge.



Færre offentlige ansatte?

Et af Venstre og konservatives svar på et finanspolitisk indgreb er, at man skal skære ned på antallet af offentlige ansatte. Antallet er steget det sidste års tid med 23.000 oplyser TV2 Nyhederne. I dag opfordrede også LOs formand, Hans Jensen til at bremse væksten: "Det vil være fornuftigt med en afdæmpning af det offentlige forbrug af arbejdskraft", siger han til Aktuelt. TV2 Nyhederne har fundet ud af, hvem det egentlig er, det offentlige ansætter. 259 er administrative medarbejdere - resten er plejepersonale eller børnepædagoger. Det er en direkte følge af, at kommuner og amter forsøger at nedbringe ventelister til sygehuse, og at kommunerne udbygger plejehjem, børnepasning og forbedrer forholdene for de ældre.



Krise i rejsebranchen

Det er nu man skal slå til, hvis man vil have en billig ferierejse. Den varme sommer og for mange rejsearrangører har gjort, at der er et stort overskud af rejser. Hvis man kan tage af sted inden efterårsferien, kan man få en rejse syd på for 2/3 af katalogprisen. Til DR-TVA erkender salgsdirektør Stig Elling, Star Tours, at man taber i gennemsnit 500 kr. på hver rejse i disse dage. Det er især på afgange til Tyrkiet, at det er galt, mener han. Der er 24 rejsearrangører i Danmark - de 17 har rejser til Tyrkiet. Branchens samlede tab er et tocifret millionbeløb, mener Stig Elling, der venter en række krak som et direkte resultat.



Stadig vand-problemer

I går lød de optimistiske meldinger fra Ålborg Vandforsyning, at vandprøverne nu viste rent vand, men at påbudet om at koge vand til brug i madlavning skulle stå et par dage. Det var klogt. Nye analyser viser i dag, at der stadig er coli-bakterier i vandforsyningen i Ålborg. Dennegang har prøverne enda vist en større koncentration end før.



Misbrug af støttemidler

To private firmaer - et sportscenter og en karateklub - er i dag blevet stillet over et krav om tilbagebetaling af ialt 580.000 kr. Det er støtte, som er blevet udbetalt efter aftenskoleloven af Københavns Kommune over de sidste 3 år. Nu har kommunen imidlertid opdaget ved en revision, at støtten er givet under falske forudsætninger. Yderligere 5 firmaer og foreninger vil blive stillet overfor krav om tilbagebetaling. I nogen af tilfældende vil der blive tale om politianmeldelser for bedrageri. Ifølge Københavns Radio har organisationerne f.eks. fået udbetalt lokalestøtte - til bygninger, de selv ejer. Eller der er modtaget penge for generalforsamlinger, der aldrig er afholdt og støtte til medlemmer, der aldrig har eksisteret.



TV-S er nu kodet

I dag er det sandhedens time for TV-S, TeleDanmarks ambitiøse satsning på, med hjælp fra DR, TV2 og DBU, at få danskere til at købe teleselskabest dekodere. Fra i dag kan man nemlig kun se den nye sportskanal, hvis man har en digital dekoder (via kabeltv) eller køber et dekoderkort til satelit-tv. Foreløbig er det svært at finde personer, der har lyst til at investeret de 100 - 150 kr. pr. måned, selv om programmerne har fået ros - og en del seere i de første knap 7 måneder (hvor man kunne se det uden dekodere på kabeltv). Der har været oplysninger fremme om 180.000 seere i gennemsnit. TeleDanmark har dog sagt, at kanalen ikke skal løbe rundt det første par år. Hvor mange, der er med fra 1. dag er en forretningshemmelighed.

[Men vi har valgt ikke at købe abonnement. Vi fik et dekoderkort (Multichoice) til vores satelit-modtager, men det var vanskeligt at få til at virke - og i starten af september "lukkede" det af efter 6 ugers forløb. Vi har - selv i lyset af DilleSports særlige krav - ikke savnet det. På trods af ambitioner om det modsatte, er det stort set den samme type sportsprogrammer som på DR og TV2 - der er bare flere af dem på TV-S. De nye sportsgrene, som der nu skulle blive plads til, har vi ikke set noget til - når vi har haft tid til at se TV-S.]



Et dødsfald

Forfatteren Erik Ålbæk Jensen er død, 74 år gammel.



Slut med Datacentralen!

I går forsvandt et kendt navn i dansk EDB-historie. Det tidligere, offentlige edb-virksomhed Datacentralen, som blev oprettet i 1957, blev for 2 år siden opkøbt af den amerikanske IT-koncern Computer Sciences Corporation (CSC). Fra og med i dag hedder selskabet CSC Danmark.

[Navneskiftet er også slået igennem på deres hjemmeside:]

http://www.csc.dk/



DR-TVA - eller er DR!

Her til aften kunne DR-TVA i sin 18.30 udsendelse glad meddele, at nu kunne danske internetbrugere over hele verden fra i dag se den den tidlige TV-avis. Adressen er:
http://www.dr.dk/nettv
Det ser imidlertid ikke ud til, at nogen vil kunne se avisen i dag. Ifølge Politikens Computer nyhedsbrev, der kom her sent onsdag aften, er forbindelsen mellem Uni-C og Danmarks Radio brudt ned. TeleDanmark arbejder på sagen. Her kl. 23 var der stadig ikke nogen forbindelse. Ifølge nyhedsbrevet bruger DR RealPlayer-teknik. [Så kan man jo benytte ventetiden til at downloade det nødvendige programmel.]

[Samme nyhedsbrev kan også fortælle, at serveren på www.danmark.dk, den officielle danske hjemmeside, er kraftig underdimensioneret. Den kan kun håndtere op til 20 samtlige brugere. Problemet blev først opdaget, da adressen var blevet offentliggjort. Vi omtalte siderne i fredags.]



[Beklagelse]

[Jeg beklager, at jeg i går brugte udtrykket "flere politipiger" i en overskrift. Det korrekte, dækkende overskrift burde have været "flere kvindelige aspiranter til politiet". Det er stadig min opfattelse, at at holdet består af drenge og piger, men jeg anerkender, at betegnelserne kan have en nedgørende betydning, når de oversættes direkte til andre sprog og kulturer. /Leif]



Vejret

Det startede med sol, men efterhånden bredte et regnområde sig over hele landet. Det klarede op fra vest i løbet af aftenen. Temperatur 13 - 15 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7035 DKK,   1GBP     10,8248 DKK,   1DEM      3,8075 DKK
100JPY     5,5580 DKK,   100ITL    0,3889 DKK,   1AUD*)    4,8504 DKK
1FRF       1,1335 DKK,   1CHF      4,6298 DKK,   1CAD      4,8541 DKK
1IEP       9,7569 DKK,   1NLG      3,3807 DKK,   1XEU      7,4603 DKK
100ESP     4,507  DKK,   1NZD*)    4,3065 DKK,   1SEK      0,8857 DKK
10BEF      1,8451 DKK,   1NOK      0,9461 DKK,   100ISK    9,43   DKK  
100GRD     2,408  DKK,   1FIM      1,2721 DKK,   1ZAR**)   1,4444 DKK
100PTE     3,736  DKK,   1SGD**)   4,4006 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,87% -0,03 (6% - 2026),   5,98% -0,03 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         7,70%
Aktieindex: 654,44 +8,59   KFX (mest omsatte aktier): 191,70 +0,89
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13