Mandag, 29. September 1997 24:00 (DNT)


Regeringsindgreb på vej

Nye tal for forbruget fra Danmarks Statistik i dag viser den højeste stigning - 2,54% - i 2. kvartal 1997 i mange år. I første halvdel af året er stigningen 4%. Det fik i eftermiddag økonomiminister Marianne Jelved (R) og finansminister Mogens Lykketoft (S) til i fælleskab at udsende en pressemeddelelse, hvori man siger, at regeringen i næste uge vil fremlægge forslag til opbremsningen af væksten. Det er det private forbrug - primært fast ejendom og biler - der er steget, og det vil belaste betalingsbalancen alvorligt. Indgrebet vil får virkning fra nytår, men der er ikke oplyst hvori det vil bestå. Det kan være i form af afgifter, lånebegræsninger eller grønne afgifter, hvis det skal have virkning på privatforbruget. Venstres Anders Fogh Rasmussen vil imidlertid hellere have besparelser på det offentlige forbrug. Pia Christmas-Møller (K) siger, at de konservative ikke vil være med til "bevidstløse afgiftsforhøjelser".



Mir i Fredericia

I morgen åbner computer-udstillingen Kontor & Data i Fredericia. For at skaffe opmærksomhed har udstillingsarrangørerne hyret den russiske rumfærge Mir til at levere en 20 minutters direkte forbindelse i morgen eftermiddag. Udstillingsgæster kan der få lejlighed til at stille spørgsmål til kosmonauterne, der netop står over for at få installeret en ny hovedcomputer. Ifølge informationschef Johnny Sjøberg har arrangørerne betalt "et rundt beløb" til den betrængte, russiske rumadministration, for at få det, han ovefor DR betegner som "en gimmick" aldrig før set i Danmark "eller i hele Europa". [Der foreligger ikke noget om hvorvidt de gæstende, amerikanske astronauter deltager.]



DSB: For megen succes igen

I går trådte den nye DSB-vinterkøreplan i kraft. Det er med DSBs egne ord den mest ambitiøse og omfattende ændring af en køreplan siden åbningen af Lillebæltsbroen i 1935. Der indføres halvtimesdrift på IC3 tog [Der var timedrift før], og det tidligere krav om pladsreservation til IC3 er afskaffet. På 2. dagen viste problemerne sig - Togene kørte med, hvad kontorchef Jens Mortens, DSBs Intercity til den Liberale Presse betegner, som alt for mange passagere. Man vil nu forsøge at finde ekstravogne til de store afgang. Kun i nødstilfælde vil man gå tilbage til kravet om pladsbillet. Det er åbningen af Storebælts-tunnelen, der har givet DSB mulighed for at nedsætte transporttiderne, fordi færgerne ikke længere er flaskehalse. Odense bliver nyt knudepunkt, med direkte regionaltogsforbindelse til København - udover at IC3-tog stopper der.

Pendlerne på strækningen Næstved - København skabte også problemer. De har "vænnet" sig til at kunne benytte IC3-tog, men fra i dag erstattes de fleste afgange af ældre tog - hvilket har fået mange af dem til at skifte til de få, tilbageværende IC3-afgange.



Flygtninge - ikke mere her

Modstanden mod at Danmark modtager flygtninge er steget markant, således at der nu i iblandt fleste partiers vælgere er modstand imod, at Danmark modtager det antal flygtninge, som man i dag gør. Det viser en AIM-undersøgelse, der er lavet for ugebrevet Mandag Morgen. Tidligere har der været flertal for den nuværende flygtningepolitik CD, R, S, SF og Enhedslisten, men nu er det kun blandt Enhedslistens vælgere, man ikke ønsker begrænsninger. Gennemsnitlig går nu 43% af alle vælgere ind for, at Danmark skal modtage "færre" flygtninge end nu, mod 22% for 3 år siden.

At også en stor del af SFs vælgere nu er uenige med partiet betyder dog ikke, at dets vælgere nu flygter til Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti. Undersøgelsen siger nemlig ikke noget om, hvor vigtigt spørgsmålet er for vælgerne - og valgforskere mener, at f.eks. spørgsmålet om Amsterdam-traktaten nok er vigtigere for SF-vælgere. Det er dermod formentlig sikkert, at Socialdemokratiets tilbagegang skyldes, at traditionelle S-vælgere mener, at partiet er "for blødsøden" overfor flygtninge.



MS: Flygtningemodstand forståelig

Konsulent Ole Hansen siger til DR, at det ikke kan undre, at der nu er så stor modstand mod flygtninge. Medierne har fokuseret på "problemet" med at modtage flygtninge, samtidig med, at der også fokuseres meget på problemer med bestemte grupper af unge - 2. generations indvandrere og flygtningebørn - i København, Århus og Odense. Han mener, at i sagen om flytninge er debatten "sjældent præget af viden, men meget af holdninger". Og i dette spørgsmål er alle eksperter.



Diskriminationen øges

Danskere eller udlændinge med eksotisk udseende og navne mærker også i højere grad egentlig diskrimination, i takt med at modstanden mod flygtninge og indvandrere stiger. De sidste 14 dage har bragt dokumentation for dette. Jyllands-Posten's JP København afslørede for næsten 2 uger siden, at hvis man var mørkhudet, blev man afvist på flere københavnske diskoteker, mens "almindeligt" udseende danskere kom ind. Det fik Københavns politi til i forløbne weekend at placere uniformerede betjente ved nogle af diskotekerne, så evt. diskrimenerende adfærd kunne anmeldes med det samme. Efter at en kvindelig funktionær på en Århusiansk Shell-tank havde sagt op i protest mod en ordre om at afvise at udleje til folk med "udenlandske" navne, prøvede politiken at reservere Hertz-biler over hele landet - med et nedslående resultat. Lod man en med et fremmed navn ringe op var der ingen biler at få - mens der var ledige for danskere på 4 af de 11 stationer. På 6 stationer var der ingen problemer, mens en station henviste til det lokale Hertz-kontor.

I dag beretter en tyrkisk indvandrer, at han blev afvist af alarmcentralen - fordi han talte engelsk. Endelig kunne TV2 Nyhederne i aften fortælle, at en københavnsk buschauffør forulempede en somalier og at bussen senere undlod at standse ved et stoppested hvor somalieren stod sammen med en ven (ifølge et vidne var bussen halvtom og på vej til at standse men "fortrød"). Shell Danmark, Hertz og Alarmcentralen i København tager skarpt afstand fra hændelserne, mens HT nægter at modtage en klage. Anne Larsen, Dokumentations og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, siger til TV2 Nyhederne, at man får flere og flere klager, og at man burde oprette et særligt klageorgan for etniske minoriteter.



Premiere på storfilm

I går aftes havde den dyreste, dansksprogede film nogensinde premiere. Meget passende skete det i Thorshavn på Færøerne, for filmen "Barbera" er bygget på Jørgen-Fritz Jacobsens roman af samme navn. Det er filminstruktøren Nils Malmros, der lavet filmen, hvis handling udspiller sig på Færøerne i 1700 tallet og som har kostet mellem 35 og 37 mill. kr. [Opgivelserne varier noget]. Romanen har status som nationalklenodie på øerne, så premieren igår var ventet med en hvis spænding. Alt tyder imidlertid på, at færingerne - på linie med filmalmelderne - mener, at pengene er givet godt ud. Som den færøske kulturminister sagde til DR-TVA, så har man nu noget andet at snakke om end bankskandalen. Han regnede også med, at filmen ville gå verden rundt og vise øernes skønhed. Filmanmelderen Anders Rou Jensen, Politiken, konkluderer i sin anmeldelse i dag, at Niels Malmros har iscenesat "en stor, ambtiøs og velskabt film".


DilleSport


FODBOLD

K-EM Kvalifikation     Belgien - Danmark    1-3
M-Superliga    Vejle - Herfølge          3-0
               Lyngby - AaB              4-1
               Århus Fremad - Silkeborg  1-3
Stillingen i superligaen:
                  Kampe   V  U  T   Målscore   Point
 1. FCK            10     7  3  0    26-12     24
 2. Silkeborg      10     6  4  0    17-8      22
 3. Vejle          10     7  0  3    18-11     21
 4. AB             10     4  5  1    18-11     17
 6. Lyngby         10     5  2  3    22-25     17
 5. Brøndby        10     5  1  4    23-16     16
 7. AaB            10     3  3  4    17-17     12
 8. Ikast          10     3  2  5    18-24     11
 9. AGF            10     3  1  6    15-17     10
10. Herfølge       10     3  1  6    14-25     10
11. Aarhus Fremad  10     1  2  7    15-24      5
12. OB             10     0  2  8     8-21      2
Spillersalg
Efter nogen tids uoverenstemmelse parterne imellem, har OB ifølge DR-Sporten sat Stig Töfting til salg.



FORMEL-1

Det luxemburgske Grand Prix, der blev kørt søndag på Nürburgring i Tyskland, sluttede endnu engang i pit for Jan Magnussen ca. 2/3 inde i løbet. Denne gang var det en knækket drivaksel. Uheldet skete, da han kørte ud fra det planlagte pitstop - på det tidspunkt lå han på en 5. plads. Igennem hele løbet havde Jan Magnussen vist fremragende kørsel og kørt sig op fra sin startposition som nr. 12. 2 omgange senere stoppede motoren på holdkammeraten i Stewart-teamet, Rubens Barichello, og han måtte også udgå.

Vinder blev Jaques Villeneuve, Canada, foran Jean Alesi, Frankrig, og Heinz-Harald Frentzen, Tyskland.



GOLF

Thomas Bjørn gjorde en god figur under weekendens Ryder Cup i Spanien. Lørdag vandt han sammen med waliseren Ian Woosnan over amerikanerne Brad Faxon og Justin Leonard i Four Balls. I singlerne søndag spillede Thomas Bjørn uafgjort med Justin Leonard i en spændende match.

Europa vandt samlet over USA, 14 - 13.



HÅNDBOLD

Kvinderne spillede som bekendt Metal Cup i Brøndby-hallen fredag til søndag. Danskerne vandt ikke overraskende, selv om Frankrig lørdag viste sig som en stærk modstander i begyndelsen af kampen.

Kampene:

  27. september 1997
     * Rumænien-Østrig 33-32 (14-15)
     * Ekstra:Danmark-Sverige 26-21 (14-10)
       EM-kvalifikationskamp for mænd.
     * Danmark-Frankrig 24-21 (10-15)

  28. september 1997
     * Frankrig-Rumænien 27-32 (12-15)
     * Danmark-Østrig 37-18 (19-7)

Slutresultatet:

                   Point Vundet Tabt  Mål
       ------------------------------------
       Danmark       6      3    0   103-73  *Vinder*
       Rumænien      4      2    1    99-103
       Frankrig      2      1    2    82-79
       Østrig        0      0    3    73-104
Mere om kampene - også mændenes sejr over Sverige i EM-kvalifikationskampen, der blev spillet lørdag imellem de to kvindekampe - på adressen:
http://www.login.dknet.dk/~leander/sportspc/metal97/



Vejret

Fint vejr med en del sol og lette skyer lørdag og søndag. Mandag bredte et regnområde sig fra vest og dækkede hele landet her til aften. Temperaturer 13 - 18 grader i solen.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7010 DKK,   1GBP     10,7888 DKK,   1DEM      3,8078 DKK
100JPY     5,5271 DKK,   100ITL    0,3891 DKK,   1AUD*)    5,8257 DKK
1FRF       1,1338 DKK,   1CHF      4,6096 DKK,   1CAD      4,8330 DKK
1IEP       9,7634 DKK,   1NLG      3,3809 DKK,   1XEU      7,4389 DKK
100ESP     4,510  DKK,   1NZD*)    4,2817 DKK,   1SEK      0,8801 DKK
10BEF      1,8445 DKK,   1NOK      0,9394 DKK,   100ISK    9,39   DKK  
100GRD     2,407  DKK,   1FIM      1,2708 DKK,   1ZAR**)   1,4273 DKK
100PTE     3,740  DKK,   1SGD**)   4,3808 DKK
*) AUD og NZD er fra fredag. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i fredag.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,90% -0,01 (6% - 2026),   6,03% -0,02 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         7,70%
Aktieindex: 637,37 +9,60   KFX (mest omsatte aktier): 189,12 +5,18
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13