Mandag, 22. September 1997 23:43 (DNT)


Dansk opsang til USA

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) holdt her til aften, dansk tid, en tale til FNs generalforsamling i New York. Han holdt talen umiddelbart efter USAs præsident Bill Clinton, og det var ikke mindst USAs kongres, som Poul Nyrup Rasmussen tænkte på, da han opfordrede "alle FNs medlemmer" til at betale hvad de skylder - fuldtud, til tiden og uden betingelser! Bill Clinton havde dog forinden lovet, at han ville forsøge at overbevis kongressen om, at USA skulle betale de ca. 10 mia. kr., som man er bagud i kontingenter. Bill Clinton var nok ikke uforberedt på den danske statsministers tale. I går aftes havde Poul Nyrup Rasmussen et længere, privat møde med den amerikanske præsident.



Mere Coli i Ålborg

Endnu en smittekilde til coli-bakterier er fundet i Ålborgs vandforsyning. Nu er næsten 16.000 beboere, virksomheder, sygehuse og plejehjem omfattet af kravet om at koge vandet, før det drikkes. Den nye forurening rammer Kærby i det sydlige Ålborg. Nye prøver er undervejs fra de kendte problemer i midtbyen, og vil være klar om et par dage.



R: Kulturstøtte revideres?

På de radikales landsmøde i weekenden benytte kulturminister Ebbe Lundgaard (R) lejligheden til at tale for en revision af statens faste tilskud til kulturelle aktiviteter. Han pegede bl.a. på de kommunale musikskoler og museer som områder, hvor der måske ikke længere skulle være automatisk statstilskud. Han fik bifald, da han sagde, at hvis Københavns bogerrepræsentation sagde nej til den planlagte udbygning af Det kgl. Teater ville man opgive projektet. Istedet ville man forsøge at beholde bevilligen og lave et andet projekt et andet sted. [Den nuværende bogerrepræsentation har sagt nej, men den endelige afgørelse foreligger først efter kommunalvalget den 18. november.]

Landsmødet vedtog - imod partitoppens ønske - at Hjemmeværnet skulle nedlægges. Partiet vil ikke længere bruge statens penge til at "finansiere fritiden for danskere med hang til krigsførelse." Man vedtog også et ja til Amsterdam-traktaten, med 80% af de delegeredes stemmer for. Endeligt var der kampvalg om formandsposten efter Margrethe Vestager. Ny landsformand blev den 48-årige gymnasielærer Johannes Lebech, med kun 10 stemmer foran Kim Hjerrild, København. Ny næstformand blev den 37-årige butiksindehaver Lone Loklindt, København.



Flygtningetema ok - hvis...

Dansk Flygtningehjælp har ikke noget imod, at flygtninge gøres til tema i den fremtidige valgkamp, således som Venstre og Konservative har bebudet. Informationschef Klaus Rothstein, DFH, siger til DR, at debatten dog bør holdes på et faktuelt niveau. Der er en tendens til, at politikerne, der er aktive i debatten nu tager udgangspunkt i "politisk ønsketænkning", istedet for at se på hvad Danmark kan - og ikke kan - gøre ved flygtninge og asylproblemerne i verden.

Valgforsker, adjuntk Robert Buch Jensen, Odense Universitet, der netop har være medudgiver af en rapport om valgdebatten ved sidste kommunalvalg, mener ikke, at flygtninge og invandrerproblemer vil blive et landsdækkende valgtema ved det kommende kommunalvalg. Dertil er der for store forskelle fra kommune til kommune. Han nævner som eksempel Fyn, hvor Odense har oplevet store problemer med 2. generationsvindvandrere i visse kvarterer - mens fremmede er stort set ukendte i de omliggende landkommuner. Han tog dog det forbehold, at da sidste valg blev afholdt var problemet flygtninge, og der var omfattende mediedækning af problemerne i det tidligere Jugoslavien. Der er ikke den samme mediedækning af borgerkrigen i Somalia nu, hvor somaliske flygtninge og asylansøgere udpeges som et stort kommunalt problem.



Nazister på grænsevagt

En ligge gruppe af danske nazisympatisører etablerede i weekenden deres egen grænsepatrulje i Sønderjylland. Bevæbnet med hagekors-skilte og lommelygter kørte en lille gruppe fra Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) til den dansk-tyske grænse for at stoppe "racefremmede grænseoverløbere". Lederen af DNSB, Jonni Hansen, siger til Politiken, at de forhindrede "skummel aktivitet" - en "fyldt" bil opgav at kommer over grænsen. Istedet opsatte gruppen hagekorsskiltene som advarsel. De er blevet fjernet igen af politiet, der meget ville have sig frabedt "hjælpen". Der blev iøvrigt ikke pågrebet nogen grænseoverløbere i denne weekend.

Både Fremskridtspartiet og EU-modstanderpartiet Juni-bevægelsen [Se nedenfor] brugte DNSBs grænsepatrulje som et skræmme-eksempel på, hvad der sker, når den danske grænsekontrol opgives i EU. Jan Køpke Christensen (Frp) tog meget kraftig afstand til aktionen. Han mener om den, at det er "ækelt, at disse menneskefjendske personer blander sig i debatten om Danmarks grænser."



Juni-bevægelsen: Intet Nej-alternativ

EU-modstanderpartiet Junibevægelsen holdt landsmøde i weekende - det sidste før afstemningen om Amsterdam-traktaten. Her besluttede man, at bevægelsen ikke ville give vælgerne et alternativ til, hvad Danmark skulle gøre efter et nej. Ganske vist havde de to ledende medlemmer, Drude Dahlerup og Niels I. Meyer medbragt et forslag, men det kunne ikke samle flertal. Jens Peter Bonde mener ifølge Politiken ikke, at der er behov for et alternativ lige nu: "Et dansk nej skal først og fremmest bruges til at vælte traktaten i hele det øvrige Europa. Kun hvis det mislykkes at få de andre med, skal vi begynde debatten om et alternativ for Danmark", siger han.



Skattelettelse vil give 41.000 jobs

Man kunne skaffe 41.000 jobs i Danmark, hvis man sænkede personskatterne med 1% af bruttonationalproduktet. Det mener EU-kommissionen, som lavede en modelberegning på det i 1996. Beregningen er blevet offentliggjort nu i en OECD-rapport. Skattesænkningen ville svare til 10 mia. kr. [De samlede personskatter til staten var i 1996 278 mia. kr.] Sænkede man istedet forbrugsskatterne [moms, afgifter o.s.v.] med 10 mia. ville det skabe 29.000 jobs og endelig ville de 10 mia. fjernet fra selskabsskatterne give 23.000 flere i job. [Forbrugsskatter i 1996: 172 mia. kr. - Selskabskatter 23 mia. kr.] Økonomerne konkluderer iøvrigt, at forbrugsskatterne er den mindst ødelæggende form for beskatning, skriver Børsen, og at sækningen af selskabsskatterne vil give den største vækst i bruttonationalproduktet. [De samlede skattebeløb er fra Danmarks Statistisks 10-årsoversigt 1997]



KRF: Et stille EU-ja

Kristeligt Folkepart har holdt afstemning blandt partimedlemmer om partiets holdning til Amsterdam-traktaten. Resultatet blev ja, men det vil ifølge partiformand Jann Sjursen betyde "et stille ja". Partiet har ikke de store midler til at føre kampagne for og medlemmerne er delt. Flertallet var blot 53% ja mod 46,1 % nej. Kristeligt Folkeparti er ikke repræsenteret i Folketinget og har ikke været inde i billedet i de sidste meningsmålinger.


DilleSport


[DilleSport udsat]

[På grund af stort arbejdspres komme weekendens mange sportsresultater først imorgen tirsdag.]



Vejret

Vekslende skydække lørdag - søndag helt overskyet - og igen lidt sol, mest over Nordjylland. Temperaturer 13 - 18 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,8055 DKK,   1GBP     10,9194 DKK,   1DEM      3,8073 DKK
100JPY     5,5433 DKK,   100ITL    0,3902 DKK,   1AUD*)    4,8783 DKK
1FRF       1,1337 DKK,   1CHF      4,6331 DKK,   1CAD      4,9020 DKK
1IEP      10,0293 DKK,   1NLG      3,3813 DKK,   1XEU      7,4752 DKK
100ESP     4,514  DKK,   1NZD*)    4,2985 DKK,   1SEK      0,8890 DKK
10BEF      1,8450 DKK,   1NOK      0,9360 DKK,   100ISK    9,58   DKK  
100GRD     2,413  DKK,   1FIM      1,2770 DKK,   1ZAR**)   1,4494 DKK
100PTE     3,747  DKK,   1SGD**)   4,4685 DKK
*) AUD og NZD er fra fredag. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i fredags.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 6,99% -0,03 (6% - 2026),   6,11% +0,03 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         7,70%
Aktieindex: 617,12 +4,34   KFX (mest omsatte aktier): 179,13 +0,67
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13