Onsdag, 17. September 1997 23:31 (DNT)


[Datofejl igår]

[Gårsdagens nyheder (for den 16.) var fejlagtigt "stemplet" med den 17. - Vi beklager.]



Mariager: Ilt - men ikke liv

Ilten er ved at vende tilbage til Mariager Fjord, der blev erklæret biologisk død for 14 dage siden. De sidste par dages kraftige blæst har rørt op i det øverste vandlag. Det har fået Mariager kommune til at udsætte ca. 20 tons ål i fjorden - De kunne ikke blive i dambruget længere. Men udsigterne for ålene er ikke gode. Ifølge amtsbiolog Peter Blanner er der ikke noget at leve af. Alle bunddyrene, muslinger, snegle og orm, som fiskene lever af, er døde, og de kan tidligst begynde at gro fra næste gydesæson, dvs. forsommeren 1998,



Ambulancer i søgelyset

Hvis der blev tilknyttet en læge til alle ambulancer, ville ca. 100 flere overleve ulykker om året, viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Rapporten har analyseret alle faser i forbindelse med hjerneskader - fra udrykning til revalidering og genoptræning. Det er erfaringer fra andre nordiske lande og de begrænsede forsøg, der har været med lægeambulancer i Danmark, som er baggrunden for vurderingen. Ambulancetjeneste er - ligesom det øvrige sygehusvæsen - en amtsopgave, og Amtsrådsforenningen er ikke indstillet på at oprette lægeambulancer. Formanden for foreningen, amtsborgmester Kresten Philipsen (V) siger til DR, at læger i alle ambulancer ville betyde et altfor højt forbrug af penge - "lægeresourcer" - som er bedre anvendt på hospitalerne - ikke mindst i den nuværende situation, hvor der er mangel på læger.

Derimod er amterne helt klar til at overtage alarmscentralerne, der i hele landet uden for København er drevet af politiet. Der er i langt de fleste tilfælde kun manuel forbindelse mellem alarmcentralerne og Falck eller de kommunale brandkorps vagtcentraler og der er eksempler på fejltagelser. Kresten Philipsen siger til Ritzaus Bureau, at det er rigspolitiet, der blokerer og fungere som "stopklods for nyudvikling". [I hovedstaden er det Københavns Brandvæsen, der driver alarmcentralen. I de fleste amter er ambulancetjenesten udført af Falcks Redningstjeneste.]



Bødekrav mod Catlink

Søfartsstyrelsen har bedt politiet i Kalundborg rejse sigtelse mod den ansvarlige skibsfører på katamaranfærgen fra CatLink, der 13. marts i år sejlede fisker Preben Jensens kutter "Lissi" i sænk uden for Sejrøbugten. Styrelsens juriske afdeling kræver en bøde, fordi skibsføreren ikke havde sørget for korrekt udkig, da færgen forlod Kalundborg. "Lissi" sank på få sekunder, men Preben Jensen, der var alene ombord, blev reddet af færgens besætning efter få minutters ophold i vandet. Han slap uden fysiske men, men har ikke været i stand til at genoptage sit erhverv som fisker, da han ikke var forsikret og ikke har råd til en ny kutter.



Stadig dårligt vand i Ålborg

Myndighederne i Ålborg opdagede i dag endnu en kilde til bakterie forureningen i det centrale Ålborg. Prøver fra vandboringer fra det sydlige Ålborg viste spor af Koli-bakterier - samme slags som der er blevet fundet i drikkevandet i det område, hvor beboerne siden i mandags har måttet koge vandet inden det kunne drikkes. På trods af det nye fund mener vandforsyningen stadig, at kilden til den første forurening skal søges i eller ved en nu nedlagt vandbeholder. Først i morgen vil de senestes prøver vise, om beboerne igen kan benytte vandet direkte fra hanerne.



Fuphandler på internettet

Ifølge vicepolitidirektør Preben Andersen, Rigspolitiets rejsehold, har man i to tilfælde konstateret såkaldte "fuphandler" via internettet i Danmark. I begge tilfælde var der tale om amerikanere, der udnyttede svagheder i danske edb-systemer til at skjule overfor amerikanske internet-butikker, at der blev anvendt stjålne eller forfalskede kreditkortnumre til handelen. På grund af internettets internationale karakter er det vanskeligt at efterforske den type forbrydelser, siger Preben Andersen.



SF: Ikke formandskup

Vedholdende presseskriverier om, at forrige mandags udskiftning på formandsposten for SFs folketingsgruppe var et kup, fik i dag gruppen til at "lægge låg" på efter et gruppemøde. Her afviste den nyvalgte gruppeformand, Jes Lunde, på det bestemteste, at der havde været tale om et kup eller andre uregelmæssigheder. Det var ganske vist gået stærkt, og ikke alle var blevet orienteret, som de havde krav på, sagde han - men det beklagede han, og det ville der blive rettet op på fremover. Jes Lunde afløste Steen Gade, der efter SFs landsmøde forrige weekend ønskede at stå frit til at agitere for et ja til Amsterdam-traktaten. Han trak sig derfor fra posten som gruppeformand og medlem af Folketingets Europaudvalg. Holger K. Nielsen overtog sidstnævnte post.



SiD: Mindre kontigentstigning

Dansk Metalarbejderforbund holder i disse dage kongres. Det var - indtil i dag - en stille og rolig affære, hvor der ikke var nogen vaklen i geledderne. Men da ledelsens forslag om at lade kontigentet stige, svarende til lønstigningen, kom til afstemning, sagde et stort flertal af de delegerede fra. Det er ellers en tradition, at kontigentet hvert år stiger ligesåmeget som lønningerne. I hast blev der uarbejdet et kompromisforslag, hvor kontigentsstigningen kun blev 3/4 af det oprindelige forslag. Det blev vedtaget med stort set samtlige stemmer. "Nu må forbundet jo justere sit budget", sagde en anonym deltager til DR. Kongressen besluttede også at hæve aldersgrænsen for tillidsposter fra 60 år til 62 år. Det betyder, at den nuværende formand Max Bæhring kan sidde 6 år endnu - hvad han selv siger "nok også gør".



Rockere fængslet

En Bandidos-rocker blev fængslet, sammen med 4 Bandidos-sympatisører, ved grundlovsforhøret i dag, for overtrædelse af våben- og narkotikaloven. En 6. mand blev løsladt, da hans forseelse - besiddelse af et ulovligt våben - ikke kan give fængsel. Det blev resultatet af den razzia mod 7 adresser i og omkring Slagelse, som politiet gennemførte i går. Blandt våbnene fandtes både maskinpistoler, haglgeværer, rifler og pistoler. Politiet er nu ved at undersøge, hvorfra våbnene stammer.



Forgæves investeringer

De to danske producenter af kødfoder, Kampas og DAKA, er meget sure på EU-kommissionen. Som følge af kogalskabssagen sidste år besluttede kommisionen, at al behandling af kødaffald fra kvæg skal behandles ved højere temperaturer end tidligere, for at hindre kogalskab i at brede sig. De to producentern investerede herefter i nye trykkogeanlæg på deres ialt 4 anlæg - en investering på knap 80 mill. kr. De var imidlertid de eneste i Europa, der fulgte EU-kommissionesn henstilling. Derfor har kommissionen udstukket nye regler, hvorefter man slet ikke må anvende hjernebark og benmarv i produktionen. Investeringerne er spildt, hvis ikke fabrikkerne får dispensation til at fortsætte med at anvende hele kvægkroppen. Fødevareminister Henrik Dam Kristensen støtter ansøgningen.


DilleSport


DIF

Efter femten år på posten, forlader Bent Agerskov sin stilling som generalsekretær i Dansk Idræts-Forbunds (DIF) generalsekretær. Han bliver 1. april 1998 afløst af Karl Christian Koch, pt. administrerende direktør i DIF.



Vejret

Lidt regn i formiddags blev efterfulgt af opklaring, og temperaturer op til 18 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7495 DKK,   1GBP     10,7736 DKK,   1DEM      3,8075 DKK
100JPY     5,5957 DKK,   100ITL    0,3904 DKK,   1AUD*)    4,8312 DKK
1FRF       1,1333 DKK,   1CHF      4,6341 DKK,   1CAD      4,8624 DKK
1IEP      10,0615 DKK,   1NLG      3,3813 DKK,   1XEU      7,4616 DKK
100ESP     4,512  DKK,   1NZD*)    4,2718 DKK,   1SEK      0,8839 DKK
10BEF      1,8454 DKK,   1NOK      0,9267 DKK,   100ISK    9,50   DKK  
100GRD     2,412  DKK,   1FIM      1,2675 DKK,   1ZAR**)   1,4413 DKK
100PTE     3,747  DKK,   1SGD**)   4,4559 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,11% uændr.(6% - 2026),   6,22% -0,01 (7% - 2007)
Pr. 30/12:         7,70%
Aktieindex: 605,47 +1,13   KFX (mest omsatte aktier): 175,67 +1,09
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13