Torsdag, 31. juli 1997 24:09 (DNT)


Mystisk beholder i Thule

Oprydningen på Thule-basen i Grønland er blevet standset, efter at medarbejdere ved Greenland Contractors - som udfører oprydningen for amerikanerne - i sidste uge fandt en beholder med radioaktivt materiale. Der blev først udsendt pressemeddelelse om det i går, og det har vakt en del kritik. Beholderen betegnes som ufarlig, for der kan ikke måles forhøjet radioaktivitet omkring den. Amerikanske eksperter er på vej, og det ventes at de vil indstøbe beholderen i beton og fragte den hjem til USA for en nærmere undersøgelse. Greenland Contractors genoptager først oprydningen, når man har fået garantier for, at man ikke finder flere af den slags beholdere. I praksis betyder det, at en genoptagelse tidligst kan ske til næste sommer.



Dronningen på Færøerne

Dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik indledte i dag et officielt besøg på Færøerne. Kl. 9 i morges ankom kongeskibet "Dannebrog" til Thorshavn, hvor der var officiel modtagelse. De kongelige gæster gik derefter til lagtinget og til landstyret. Senere på eftermiddagen besøgte dronning Margrethe og kronprins Frederik universitetet i Thorshavn, mens prins Henrik aflagde besøg på naturhistorisk museum. Kongeparret forlader allerede Færøerne i morgen for at flyve til Grønland. Der venter en 17 dage lang rundrejse. Konprins Frederik, der er på Færøerne første gang som voksen, bliver endnu nogle dage.



Burma-kritik af ØK

Den burmesiske eksilregering, der i al hemmelighed har afsluttet en uge lang session i Danmark, tilslutter sig Den Danske Burmakomites opfordring til økonomisk boykot at den sidende regering. Eksilregeringens leder, dr. Sein Win, sagde ved et pressemøde i dag, at han fandt det amoralsk, at ØK medvirkede til at distribuere og sælge pestisider i Burma, som var forbudt i Danmark fordi de anses for at være farlige. Den Danske Burmakomite har peget på 6 virksomheder i Danmark med store interesser i Burma: ØK, Dalhoff, Larsen & Hornemann, FLS Industires, APV Pasilac, Ericsson og Texaco, og er ifølge Børsen i gang med at forberede en kampagne mod disse.

[Den burmesiske eksilregering består af medlemmer, der blev valgt ved det valg, som den burmesiske militærregering erklærede ugyldigt.]



Skarven må ikke skydes - endnu

Selv om EU-kommisionen igår ophævede det direktiv, der påbød medlemslandene at gøre noget særligt for at bevare bestanden af Skarver i Europa, vil der ikke blive tilladt jagt lige med det samme. Det er der ellers skovejere, fiskere og borgerlige oppositionspolitikere, der har krævet i dag. Konsulent Søren Eis, Miljøministeriet, siger til DR, at han ikke regner med, at der indføres jagt på fuglen foreløbig. Sagen har været diskuteret i vildforvaltningsrådet, og der var ingen interesse for jagt. Jægerne finder ikke, at skarven er et attraktivt jagtbytte, fordi intet af fuglen kan bruges til noget, mener han.



Demokratisk serviceeftersyn

De videregående uddannelsesinstitutioner skal nu til et "demokratisk service-eftersyn". Det bebudede undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) i sin afsluttende tale ved afslutningen et 3-dages seminar i Sorø. De årlige Sorø-møder er en tradition. Her inviterer undervisningsministeren repræsentanter for undervisningsektore, politikere og andre gæster. I år var temaet studiemiljøet. 2 studerende fortalte om, at de studerende følte sig holdt helt uden for indflydelse i hverdagen, og at det bevirkede at man manglede motivation til at deltage i samarbejdet på uddannelsesstederne.



Borgerlig EU-uenighed

EU-kommisionen er kommet med forslag til ensartede regler, der skal forbedre muligheden for, at ikke-EU borgere får ret til at blive statsborgere i et EU-land, når de har været bosat der i 5 år. Selv om det betyder en ændring af de danske regler (Statsborgerskab fås først efter 7 år i dag), mener Venstre ikke, at der er tale om en lempelse, siger Charlotte Antonsen, og går derfor ind for forslaget. De konservative er dog "betænkelige", siger Lene Espersen - mens Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl siger fra: EU skal ikke blande sig i de nationale statsborgerskaber.



Golfstrømmen standser?

En dansk forskergruppe ved Danmarks og Grønlands Geologiske undersøgelser har påvist, at Golfstrømmen er meget følsom overfor påvirkninger, og den kan standse hvornår det skal være. Prøveboringer i havbunden ud for Island på et særligt velegnet sted har vist, at Golfstrømmen flere gange de sidste 150.000 år er ophørt. Det er Golfstrømmen, der sørger for især det nordlige Europa's milde klima. Strømmen kunne ophøre helt eller delvist på mindre end 10 år, hvilket vil sænke gennemsnitstemperaturen 5 grader i Europa.



Jagt på vildledning

Fra i morgen fredag indleder de lokale levnedsmiddelkontroller en samlet gennemgang af produkter fra 20.000 producenter og importører af madvarer for at afsløre svindel og vildledning. Aktionen har været forberedt længe, og de berørte er underettet om kontrollen. Eksempler på vildledninger er: "franske flûtes" - bagt i Danmark - "luksus rejesalat" - med makaroni istedet for rejer. "Friskpillede rejer" skal være pillet samme dag. Udtryk som "luksus", "ægte" og "gammeldags" skal have reelt indhold, siger kontorchef Finn Clemmensen, Veterinær- og Fødevaredirektoratet til Politiken. Indarbejdede navne som "franskbrød" og "italiensk salat" behøver dog ikke at frygte noget. Levnedsmiddelkontrollerne vil slå ned med krav om tilbagekaldelse af varer, salgsforbud, bøder og i særlige tilfælde - offentliggørelse af firmanavne.



Hval i farvandet

Den sidste uges tid er der flere gange opserveret en hval i Lillebælt ud for Middelfart. Der er formentlig tale om en næsten 12 meter lang vågehval, der har forvildet sig ind i de indre danske farvande. Hvis hvalen, der har fået kælenavnet "Valde" ikke forstyrres, kan den godt selv finde ud igen, siger havbiologer. Men foreløbig ser det ud til, at den nyder opholdet.



Vejret

En del regnbyger - enkelte med torden - men også lidt sol. Temperaturer omkring 20 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,9855 DKK,   1GBP     11,4548 DKK,   1DEM      3,8097 DKK
100JPY     5,9029 DKK,   100ITL    0,3903 DKK,   1AUD*)    5,2178 DKK
1FRF       1,1301 DKK,   1CHF      4,6124 DKK,   1CAD      5,0616 DKK
1IEP      10,1779 DKK,   1NLG      3,3825 DKK,   1XEU      7,5136 DKK
100ESP     4,512  DKK,   1NZD*)    4,5640 DKK,   1SEK      0,9799 DKK
10BEF      1,8450 DKK,   1NOK      0,9184 DKK,   100ISK    9,71   DKK  
100GRD     2,410  DKK,   1FIM      1,2991 DKK,   1ZAR**)   1,5242 DKK
100PTE     3,768  DKK,   1SGD**)   4,7707 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 6,91% -0,04 (6% - 2026),   5,97% -0,06 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 644,08 +1,07   KFX (mest omsatte aktier): 188,80 +0,36
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13