Torsdag, 10. juli 1997 22:16 (DNT)


Vrede over vejudsættelse

Politikere fra Venstre og konservative - især dem der er valgt i Nordjylland - er rasende på regeringen, efter at det er blevet kendt at trafikministeriet har udsat byggeriet af motorvejstrækningen Brønderslev - Ålborg og Brande omfartsvej i et år. Trafikordfører Kaj Ikast (K) kalder det "direkte aftalebrud" - men at det var hvad man kunne vente fra regeringen. Trafikministeriet er nemlig - i lighed med andre ministeriet blevet pålagt en 20% afgift på byggearbejder. Trafikministeriet har en årlige anlægsudgift på 1 mia. kr. og for at undgå budgetoverskridelser har ministeriet besluttet at satse på forbedring af sikkerheden, såsom fjernelse af "sorte pletter" og anlæggelse af cykelstier fremfor store anlægsarbejder. [Sorte pletter er betegnelsen for steder, hvor der sker specielt mange trafikulykker, såsom uoverskuelige vejkryds e.l.]



Vejbranche: Ingen flaskehalse

Entreprenørbranchen er også imod udsættelsen. Det gælder både arbejdsgiverne i Entreprenørforeningen og Specialarbejderforbundet (SiD). SiD melder om høj arbejdsløshed - 13% på landsplan og 16% i Nordjylland inden for gruppen af ufaglærte, og Entreprenørforeningen har spurgt 56 medlemmer om de manglede folk - kun 2 havde - og de skulle bruge ialt 4! 20%-afgiften blev pålagt af finansminister Mogens Lykketoft (S) for at forebygge mangel på arbejdskraft. Problemet er dog tilsyneladende kun aktuelt for faglærte murere og andre bygningshåndværkere.



Justitsminister undskylder

Justitsminister Frank Jensen (S) undskyldte uforbeholdent efter et møde i Folketingets retsudvalg. Det var hans opringning i februar måned til statsamtet i Fredensborg, fortaget på vegne hans bror i en skilsmissesag. "Jeg skulle ikke have gjort det - det var dumt - jeg skal aldrig gøre det igen!" sagde han efter mødet. Dermed er sagen slut, mente et flertal i udvalget - men tilliden var røget. Birthe Rønn Hornbech (V) sagde, at hun ellers havde haft høje tanker om Frank Jensen. Frank Jensen lovede at arbejde "i det daglige arbejde" for at genskabe tilliden.



Danskere vil ud!

Omkring halvdelen af de godt 20 danskere, der opholder sig i Cambodia, ønsker nu at komme ud. Den danske ambassadør i Thailand, Jørgen Reimers har sendt en mand til Phnom Penh for at hjælpe. Ifølge ambassadøren er der gode muligheder for danskerne at komme ud, selv om der ikke længere er regelmæssige flyafgange. Det er forlydender om fornyede kampe uden for hovedstaden, der har fået danskerne til at skifte mening. I går var der ikke nogen evakueringsønsker blandt danskerne, da situationen så ud at stabilisere sig.



Fejl ved tunnel

Inden for denne uge har DSB 2 gange oplevet problemer i forbindelse med den nye tunnel-forbindelse under Storebælt. I mandags gik et IC3 tog i stå 3 gange nede i tunnelen fordi togets ATC-system brød sammen. I dag lukkede man det ene tunnelrør på grund af gentagne brandalarmer. Det viste sig hurtigt at være falske alarmer, men styringssystemerne i det åbne tunnelrør kunne åbenbart ikke finde ud af, at nogen tog kom i modsat retning, så endnu et tog holdt stille en tid inde i røret. Det medførte forsinkelser op til 1/2 time på DSBs øst-vestlige forbindelser i dag.

[ATC står for Automatic Train Control, og er et elektronisk styringssystem til af forhindre bl.a. sammenstød.]



Farlige politibiler?

Politiets faglige organisationer i Nordjylland og Århus har modtaget mange klager over kvaliteten af politibilerne. De er simpelthen for farlige, for de kan ikke bremse. Der har været flere tilfælde, hvor det har været ved at gå galt. Blandt andet meldes om en bil, der under udrykning kørte over for rødt fordi chaufføren ikke kunne standse. Rigspolitiet, der står for indkøbet af bilerne, der er af typen Ford Mondeo, har kun hørt om et enkelt tilfælde, og mener ikke at der er noget i vejen med bilerne. Det mener Ford Danmark heller ikke. Men direktør Preben Kjær, Dansk Automobilforhandler Forening - bilforhandlernes brancheorganisation, tror at de menige betjente har ret. Politiet har simpelthen købt "for billigt ind". Mondeo'en er en god, solid familiebil, men den kan ikke tåle at blive brugt til udryknings- og forfølgelsesopgaver, mener han.



2 Clinton-demonstrationer!

Der er nu annonceret 2 demonstrationer på lørdag i forbindelse med USAs præsident Bill Clintons besøg. Den ene er den store anti-USA demonstration, som 32 faglige og venstreorienterede organisationer står bag. Dens rute bliver fra Kultorvet via Oslo Plads til Rådhuspladsen. Oslo Plads ligger i nærheden af USAs ambassade, men hele Dag Hammerskjölds Alle er afspærret under besøget. Protesttalerne på Rådhuspladsen holdes ca. samtidig med Bill Clintons tale på Nytorv. Den anden demonstration er annonceret af Dansk Folkepartis Ungdom - og den er rettet mod den førnævnte demonstration. Den har endnu ikke fået anvist en rute.

[Vi vil som nævnt i går dække besøget via hyppige, løbende opdateringer på:

http://www.forum.dk/nyheder/artikler/clinton.html
Vi regner også med, at få det meste fra fredagen med i den sædvanlige nyhedsudsendelse i morgen aften. Resten kommer i en særudgave (kun via e-post) lørdag aften.]



"LEGENDS"

[Dille har været til koncert. Her er hendes beretning:]

Onsdag aften var der kaldt til "Giganternes møde" på Plænen i Tivoli. Aktørerne var: David Sanborn, saxofon - Joe Sample, keybord/klaver - Marcus Miller, bas - Steve Gadd, trommer og Eric Clapton, guitar. Tilsammen udgør de "Legends", der er sammensat for at spille 10 koncerter i Europa.

Ikke uventet tiltrak de fem herrer sig mange tilskuere til koncerten i Tivoli. For at være mere præcis: op mod 70.000 tilskuere havde løst billet til Tivoli. Køerne foran Tivoliindgangene på H.C. Andersens Boulevard og Vesterbrogade var MEGET lange, men folk var meget civiliserede og i godt humør, og det var tydeligt, at forventningens glæde prægede masserne.

Dille var een af de forventningsfulde. Træning i at placere sig det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, fornægtede sig heller ikke denne skønne, varme, julisommeraften. Det lykkedes at komme til at stå på højre side af scenen, langt fremme, og med glimrende udsigt til scenens aktører.

Man stod meget lunt! Ikke blot på grund af vejret, men mere i den meget tætte menneskemængde. Når man stod og "rytmede med", kunne man ikke undgå at berøre sine med-begejstrede naboer. Men alle var glade og i godt humør!

Koncerten startede kl. 21.40 og sluttede 23.30. Beskrivelse: FORRYGENDE GOD!!

Anbefaling: Har I mulighed for at komme til en af "Legends" få koncerter i Europa, så grib chancen. Det er ganske enkelt en oplevelse af de store!

Der var kræs for øregangene lige fra de første toner, og det er meget svært at gå i detaljer. Men nævnes skal det, at de fem musikere havde så fantastisk et samspil, at englene stadig nynner med! Det første eksempel var David Sanborn og Eric Clapton, der spillede unisont (ens melodistemmer i samme toneleje). Jamen, man følte musikken lægge sig kælende over ens krop og sind! Et andet eksempel var Marcus Miller på bassen. Aldrig har jeg set en bassist tæske i strengene på den måde! Med spredte fingre slog han hånden ind mod strengene, mens venstre hånd arbejde på halsen af bassen, og alligevel var det ikke hård lyd Miller fik frembragt. Tværtimod var det så gennenført godt, at vi var nogle stykker der kiggede på hinanden i forbavselse! De berømte små hår rejste sig på armene! Det sidste fremtrædende eksempel var som det første, men inkluderede, udover Sanborn og Clapton, også Marcus Miller og Joe Sample. At høre saxofon, guitar, bas og klaver spille samme melodi, og hver alligevel udfoldede sig på hvert sit instrument, dét kræver klasse! Klasse indenfor sit instrument, men så sandelig også klasse som musiker generelt. Sådant et samspil.....wow!

En del af repertoiret var sange med Clapton - ikke uventet!

Da den ordinære koncert var slut efter 1 1/2 times fuldfed, god underholdning, ville publikum ikke forlade stedet. (Det var i øvrigt heller ikke videre nemt:-))

Efter 2-3 minutter kom Joe Sample ind, og gav et forrygende dixie-, jazzet-, alt-muligt-nummer på klaveret. Tal om håndværk - han fik brugt alle tangenterne, lavede dobbeltslag en masse (hvilket er noget af det svære inden for klaverspil) og det hele foregik i et hæsblæsende tempo!

Så kom David Sanborn og Marcus Miller ind. Sidstnævnte greb en altsaxofon og supplerede Sanborn og Sample i - indledningen til et af Claptons kendteste numre: "Layla". Der var nærmest en almægtig stemning blandt publikum, og folk sang med - lækkert!

Efter 20 minutters ekstranumre var det slut! Den enorme menneskemængde opløstes langsomt, men uden problemer!

Selv ventede jeg 10 minutter inden jeg flyttede mig!

Oplevelsen var total, stemningen og musikken helt i top, og man var venner med alle!

SIKKE EN OPLEVE FOR 39,00 KRONER!!! (Prisen for indgang til Tivoli).

[Baggrund: Tivoli kører et eget jazz-præget program parallelt med Copenhagen Jazz Festival. Koncerten i går var omgæret med hemmelighedskræmmeri om hvem der skulle spille, bortset fra at Eric Clapton ville være der.]


DilleSport


CYKLING

Endnu en stor profil har forladt Tour'en - Alex Zülle. For et par måneder siden fik han et kravebensbrud. Kom hurtigt tilbage, men har været med i to af Tour'ens værste styrt, og Zülle valgte at stå af inden dagens etape.

10. juli - femte etape - 261,5 kilometer:

Sted: Chantonnay - La Chatre

Resultater fra femte etape:

  1. Cedric Vasseur, Frankrig        6.16,44 timer
  2. Stuart O'Grady, Australien        +2,32
  3. Marco Artunghi, Italien            s.t.
  4. Francisco Cabello, Spanien         s.t.
  5. Peter Meinert, Danmark             s.t.
  6. Thierry Bourguignon, Frankrig      s.t.
  7. Pascal Gougot, Frankrig            s.t.
  8. Stephan Cueff, Frankrig            s.t.
  9. Marco Zen, Italien                 s.t.
 10. Bo Hamburger, Danmark              s.t.
 ...
 48. Bjarne Riis, Danmark              +3,24
 ...
123. Rolf Sørensen, Danmark             s.t.
 ...
147. Jesper Skibby, Danmark             s.t.

Stilling efter femte etape:

  1. Cedric Vasseur, Frankrig    28.14,35 timer
  2. Mario Cipollini, Italien       +2,17
  3. Erik Zabel, Tyskland           +2,19
  4. Chris Boardman, England        +2,54
  5. Jan Ullrich, Tyskland          +2,56
  6. Franck Vandenbrocuke, Belgien  +3,00
  7. Abraham Olano, Spanien         +3,04
  8. Stuart O'Grady, Australien     +3,05
  9. Laurent Chalabert, Frankrig    +3,06
 10. Frédéric Moncassin, Frankrig   +3,06
 ...
 23. Bjarne Riis, Danmark           +3,59
 ...
 25. Bo Hamburger, Danmark          +4,11
 ...
 41. Peter Meinert, Danmark         +5,09
 ...
140. Rolf Sørensen, Danmark        +11,21
 ...
168. Jesper Skibby, Danmark        +14,01



Vejret

Skyfrit i formiddags - dog med lidt havgus ved Vestkysten. Senere kom der lidt skyer på grund af solopvarmning. Temperaturer 21 - 26 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,7095 DKK,   1GBP     11,3048 DKK,   1DEM      3,8101 DKK
100JPY     5,9402 DKK,   100ITL    0,3897 DKK,   1AUD*)    4,9901 DKK
1FRF       1,1267 DKK,   1CHF      4,5993 DKK,   1CAD      4,8935 DKK
1IEP      10,2025 DKK,   1NLG      3,3833 DKK,   1XEU      7,4959 DKK
100ESP     4,509  DKK,   1NZD*)    4,5142 DKK,   1SEK      0,8699 DKK
10BEF      1,8457 DKK,   1NOK      0,9123 DKK,   100ISK    8,52   DKK  
100GRD     2,422  DKK,   1FIM      1,2844 DKK,   1ZAR**)   1,4725 DKK
100PTE     3,773  DKK,   1SGD**)   4,6705 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,02% -0,03 (6% - 2026),   6,11% -0,03 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 612,25 -2,88   KFX (mest omsatte aktier): 180,48 +1,47
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13
Hver dag med stigning er en rekord. Det fortsatte i dag.