Tirsdag, 8. juli 1997 23:48 (DNT)


Alle er inviteret!

Københavns Politi sammen med USAs Secret Service er ikke helt enige med USAs ambassadør om, hvordan lørdagens arrangement med præsident Bill Clinton på Nytorv i København skal arrangeres. Politiet havde annonceret, at Nytorv ville blive spærret af, og der kun ville blive givet adgang til ca. 1.000 almindelige danskere, der på forhånd skulle løse billet. Men i eftermiddag indkaldte USAs ambassadør Edward Elliot Elson til pressekonference på Nytorv. Her sagde han: "Everybody's invited!" - Fra Danmark, fra nabolandene - alle som havde lyst kunne komme. Der ville blive et mindre afspærret område foran talerstolen til særligt indbudte fra ambassaden, regeringen og hoffet. Politiet havde "ingen kommentarer" og gik skyndsomt til interne møder for at diskutere den nye situation. Der var ikke nogen afklaring her tidligt på aftenen.

Under alle omstændigheder vil der blive opsat storskærme på Gammeltorv og Bispetorvet, der ligger længst fra det område af Nytorv (foran Domhuset), der er udpeget til talerstol.



Demonstration hindres

Andre er knap så velkomne. En række venstreorienterede organisationer har ansøgt politiet om at afholde en demonstration foran USA ambassade, og derefter marchere til Rådhuspladsen - lørdag eftermiddag. Det er på samme tidspunkt, som Bill Clinton skal tale. Demonstrationen er ikke forbudt - arrangørerne får blot "tilbudt en alternativ rute", som pressetalsmand Flemming Steen Munch, Københavns Politi, udtrykker det til Ritzaus Bureau igår. Forfatteren Bente Hansen er vred over afvisningen - hun siger til TV2 Nyhederne, at det er en grundlovssikret politisk ret, der er krænket. Hun mener, at præsident Bill Clinton har "været en stor skuffelse", og besøget er en "utrolig leflen og ydmyghed" overfor en stormagt, der ikke har noget nyt at vise frem - bortset fra "en rig overklasse og en stor økonomisk magt over verden". Hun erkender dog, at der nok ikke kommer så mange mennesker, som i gamle dage under Vietnamdemonstrationerne.

[Ifølge TV2 Nyhederne er politikommisær Flemming Steen Munch iøvrigt også leder af Københavns Politis Clinton-koordinationsgruppe.]



Nyt rejsekrak

I dage krakkede endnu et rejsebureau. Det var Venus Rejser, som efterlader 358 rejsende på to græske øer og omkring 300, hvis ferie ikke bliver til noget. Krakket kommer heller ikke dennegang bag på Rejsegarantifonden. Konstitueret direktør i fonden, Bente Saltorp, siger til DR, at Venus Rejser havde tætte relationer til Global Tours, der gik ned i sidste uge. Rejsegarantifonden vil forsøge at få de rejsende hjem med samme flyselskab, som de fløj derned med, men flyselskabet kræver ekstrabetaling herfor, hvilket det ikke har ret til.

Bente Saltorp, Rejsegarantifonden, siger, at omkring 10 rejsebureauer i øjeblikket er tvivlsomme. De har ikke indsendt tilfredsstillende regnskabsoplysninger.



Andre rejseproblemer

Ferierejsende, der skal med Premiair, skal også være forberedt på problemer. De sidste 14 dage har selskabet haft forsinkelser, som har kostet 5 - 6 mill. kr. i erstatninger. Der udbetales erstatning, hvis fly forsinkes mere end 8 timer. Adm. direktør, Tom Clausen, Premiair, siger til DR, at man vil forsøge at indleje et ekstra fly fra udlandet som reserve. Man har også ansat 10 ekstra personer til at orientere og vejlede passagererne i lufthavnen. Næste weekend skal selskabet sende i alt 6.500 rejsende afsted.



Efterlønsordning OK!

Venstre og konservative er ikke i overenstemmelse med deres vælgere, når de tordner mod efterlønsordningerne. Det viser en Sonar-analyse i Jyllands-Posten. Kun hver 5. vælger hos de to partier mener, at ordningen skal afskaffes, fordi den belaster det offentlige budget. Hver 3. vil bibeholde ordningen, men med "stramninger". Gennemsnitligt betragter ca. 60% af befolkningen efterlønsordningerne som en "velerhvervet rettighed", der ikke må pilles ved.



Underskud på værft

Et overraskende stort underskud på 45 mill. kr. har fået Århus Flydedok til at gribe ind overfor datterselskabet Nordsøværftet. Med omgående virkning er adm. direktør i Århus Flydedok, Arne Petersen, blevet indsat som bestyrelsesformand i Nordsøværftet. Han siger, at krisen på værftet skyldes manglende overblik og planlægning af produktionen. En række skibe er ikke blevet gjort færdig til tiden. Nordsøværftet havde budgetteret med et underskud på 20 mill. kr.



Anti-kræft creme?

Professor Hans Christian Wolf, Bispebjerg Hospital, har fundet frem til et middel, der kan nedsætte risikoen for hudkræft hos hårløse mus. Han regner med, at hvis stoffet også virker på mennesker, at det i løbet af 3 - 5 år bliver muligt enten at lave et hudmiddel, der kan smøres på huden en gang om året - eller bruges som ingrediens i solcreme. Hvert år får 5.000 danskere konstateret hudkræft, og hovedårsagen anses for at være for meget solstråling på huden.



Tilstår drab

En 35-årig mand har tilstået "vold med døden til følge" mod en 59-årig servitrice i Cafe City i Ringsted. Han hævder, at han ikke kan huske detaljerne, men at han angreb hende, da hun ville lukke cafeen torsdag aften. Han blev irriteret over, at han ikke måtte fortsætte med at spille på spilleautomaterne. Servitricen blev fundet kvalt fredag morgen.



TV-krig igen

Samarbejdet mellem DR-TV og TV2 om programlægning er brudt sammen. Samarbejdet skulle forhindre, at de samme type programmer sendes samtidig. Ifølge DR-TV skyldes sammenbruddet, at TV2 kun tænker på seertal, selv om de taler om "public service" forpligtelser. DR-TV er "stædig" siger TV2-direktør Jørgen Flindt Petersen, og DR-TV tror at søndag aften er "en lovgiven ret" for dem til at sende drama på. DR-TV har produceret en ny dansk serie, kaldet "Taxa", som skal sendes søndag aften. TV2 vil nu sende storfilm under titlen "Søndagsfilmen" på samme tidspunkt. Tidligere er tvstationernes sportsafdelinger raget uklar. Det seneste udtryk for den kamp er, at TV2 har forhindret, at DR-TVs journalister får adgang til Tour de France.


DilleSport


CYKLING

8. juli - tredje etape - 224 kilometer:

Sted: Vire - Plumelec

Overskrifter fra etapen: Telekom succes, massestyrt igen, Tomy Rominger ude.

Telekom besatte første- og tredjepladsen ved dagens etape. Erik Zabel vandt spurten foran Franc Vandenbroucke, og med sin holdkaptajn Bjarne Riis på tredjepladsen.

Omkring ni kilometer før mål skete der et massestyrt. 2/3 af feltet blev mere eller mindre berørt af styrtet.

Styrtet betød et meget trist farvel til Tony Rominger. På hospitalet i Vannes fik han konstateret dobbeltbrud på kravebenet. Onsdag flyttes han til et hospital i Paris for at blive opereret. Trist uheld, for denne tour skulle være hans sidste Tour de France - i det hele taget hans sidste år som professionel cykelrytter.

Resultatet af dagens etape:

  1. Erik Zabel, Tyskland           4.54,33 timer
  2. Franck Vandenbroucke, Belgien    s.t.
  3. Bjarne Riis, Danmark             s.t.
  4. Laurent Jalabert, Frankrig       s.t.
  5. David Rebellin, Italien          s.t.
  6. Abraham Olano, Spanien           s.t.
  7. Jean-Cyril Robin, Frankrig       s.t.
  8. Jan Ullrich, Tyskland            s.t.
  9. Laurent Dufaux, Schweiz          s.t.
 10. Pascal Chanteur, Frankrig        s.t.
 11. Richard Virenque, Frankrig       s.t.
 12. Bo Hamburger, Danmark            s.t.
 63. Peter Meinert, Danmark        +  1,31
118. Rolf Sørensen, Danmark           3,06
171. Jesper Skibby, Danmark           7,48

Stillingen efter tredje etape:

  1. Mario Cipollini, Italien     16.10,12 timer
  2. Erik Zabel, Tyskland          +  0,14
  3. Chris Boardman, England          0,27
  4. Jan Ullrich, Tyskland            0,29
  5. Franck Vandenbrocuke, Belgien    0,33
  6. Abraham Olano, Spanien           0,37
  7. Laurent Jalabert, Frankrig       0,39
  8. Pascal Lino, Frankrig            0,52
  9. Frédéric Moncassin, Frankrig     0,55
 10. Oskar Camenzind, Schweiz         0,55
 ...
 22. Bjarne Riis, Danmark             1,32
 ...
 45. Bo Hamburger, Danmark            2,36
 ...
 56. Peter Meinert, Danmark           3,03
 ...
149. Rolf Sørensen, Danmark           8,54
 ...
168. Jesper Skibby, Danmark          10,32



FODBOLD

Målmand må bevæge sig
FIFA, verdensforbundet for fodbold, besluttede i marts måned, at målmænd må bevæge sig på stregen i forbindelse med straffespark. Det er en klar ændring til den hidtidige bestemmelse, hvor målmanden ikke måtte røre sig, før spilleren havde ramt kuglen! Den nye regel trådte i kraft den 1. juli 1997.

Samtidig kom tre andre regler ind: Målmanden må fra nu af IKKE gribe bolden efter et indkast; han må ikke holde bolden i mere end seks (6) sekunder; og han må ikke tage mere end fire skridt med bolden. Overtrædes disse nye regler, skal der dømmes indirekte frispark.

Nyt ansvar
Brian Laudrup er blevet udnævnt til anfører for sin klub Glasgow Rangers. Det er første gang i klubbens historie, at en udlænding bliver anfører.



Vejret

Solrigt og tørt - temperaturer 20 - 25 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,6870 DKK,   1GBP     11,3070 DKK,   1DEM      3,8085 DKK
100JPY     5,9208 DKK,   100ITL    0,3910 DKK,   1AUD*)    4,9490 DKK
1FRF       1,1292 DKK,   1CHF      4,5667 DKK,   1CAD      4,8552 DKK
1IEP      10,1442 DKK,   1NLG      3,3829 DKK,   1XEU      7,4961 DKK
100ESP     4,508  DKK,   1NZD*)    4,4803 DKK,   1SEK      0,8600 DKK
10BEF      1,8456 DKK,   1NOK      0,9127 DKK,   100ISK    9,49   DKK  
100GRD     2,421  DKK,   1FIM      1,2795 DKK,   1ZAR**)   1,4634 DKK
100PTE     3,768  DKK,   1SGD**)   4,6213 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR og SGD er fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,09% uændr.(6% - 2026),   6,14% -0,05 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 605,10 +1,14   KFX (mest omsatte aktier): 178,25 +0,49
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13