Tirsdag, 29. April 1997 23:50 (DNT)


Fokus på fonde

To af de største fonde i Danmark, Lønmodtagernes Dyrtidsfond og ATP, er kommet i søgelyset i forbindelse med Hafnia-sagen. Det er deres rolle - eller rettere mangel på deltagelse - i sagsanlæggene mod Den Danske Bank og Hafnia-koncernen. I går stævnede 4 pensionskasser banken og deltagere i aktietegningen for den kriseramte forsikringskoncern i 1992. Deres tab var ialt 81 mill. kr. Men LD tabte 419 mill. kr. og ATP 105 mill. kr. Formanden for LD, Hans Jensen, der også er LO-formand, siger til DR, at deres advokater ikke mener, at det er muligt at vinde en erstatningssag.

Formanden for statsrevisorerne, Ivar Hansen (V), synes at de manglende saganlæg lyder mystisk, og han vil have rigsrevisorerne til - endnu engang - at gennemgå fondenes rolle i "Den Danske Løsning" - Det mislykkede forsøg på at redde Hafnia-koncernen udelt på danske hænder. Hans Jensen siger, at rigsrevisorerne er velkomne. Han siger "Vi har været der. Vi har spillet med på den børs. Vi har tabt - men vi har vundet mere andre steder."



Nyrup: ingen indskrænkninger

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) afviser i dag, at delpensionen skal afskaffes, og det kravene til a-kassemedlemsskab skal skærpes for at man kan få ubetalt efterløn. Det havde en arbejdsgruppe i socialdemokratiet foreslået, som et middel til at holde ældre på arbejdsmarkedet længere. Regeringen vil hellere have, at arbejdet tilrettelægges anderledes, således at ældre medarbejdere har lyst til at bliver længere på arbejdsmarkedet.



Indgreb på vej?

På dagens pressemøde ville statsminister Poul Nyrup Rasmussen hverken af- eller bekræfte, om der var planlagt finanspolitiske stramninger. Han ville gerne sige, at det ville blive nødvendig i 1998, fordi skattereformen er underfinansieret.



Rapport offentliggjort

I dag blev Udlændingestyrelsens rapport fra en studietur til Sri Lanka offentliggjort. Rapporten gav anledning til politisk ballade kort efter observatørernes hjemkost, da styrelsen anbefalede et kortvarigt stop for tilbagesendelse af afviste tamilske asylansøgere, men umiddeltbart derefter ombestemte sig. Rapporten fortæller om udbredte krænkelser af menneskerettighederne i Sri Lanka, med folk, der udsættes for tortur, forsvinder, eller bliver fængslet uden dom. Alligevel konkluderer rapporten, at situationen er blevet forbedret. Derfor er der ikke grund til at revidere styrelsens udvisningsprocedurer, siger Claes Nilas, direktør i Udlændingestyrelsen.



Forbrugerpolitik

Erhvervsminister Jan Trøjborg (S) fremlagde i dag hvad han kaldte "Danmarks første sammenhængende forbrugerpolitik." Det er et sæt lovforslag, der skal forenkle og effektivisere forbrugerbeskyttelsen. Forbrugerombudsmanden, p.t. Hagen Jørgensen, skal skal styrkes, så han får mulighed for at gribe mere direkte ind overfor virksomheder, der bryder markedsføringsloven. Statens Husholdsningsråd skal nedlægges, og Forbrugerrådets blade ("Råd & Resultater" og "Tænk") skal slås sammen i et.



Kunstig befrugtning

I dag var der så 2. behandling af lovforslag omkring kunstig befrugtning af mennesker. Det var en usædvanlig behandling, idet alle Folketingsmedlemmer var blevet stillet fri, så de ikke skulle følge partidisciplinen og at hele 55 forslag og ændringsforslag skulle til afstemning. Det var umuligt på forhånd at sige, hvordan afstemningerne ville falde ud, da mange besluttede sig i sidste øjeblik. 138 af tingets 179 medlemmer var tilstede. Her er de vigtigste resultater: Der indføres en aldersgrænse på 45 år for kvinder - 87 ja mod 49 nej (2 undlod at stemme). 101 sagde nej til en aldersgrænse for mænd! Udtagne æg kan opbevares nedfrosne i 2 år (nu 1 år). Kvinder skal leve i faste forhold (f.eks. ægteskab) for at få lov til kunstig befrugtning. Der var et lille flertal for at behandlingen skal være gratis (69 mod 63). Derfor kan det resultat måske ændres ved 3. behandligen om ca. 14 dage.



Glad by?

Silkeborg bliver en af de første byer, som vil udnytte de nye indtægtsmuligheder, som trafikminister Bjørn Westh (S) har givet danske byer. Efter en succesfuld prøveperiode i København og på Frederiksberg har ministeren nu tilladt alle byer i Danmark at oprette private P-korps og opkræve bøder for ulovlig parkering. Normalt er det færdselspolitiet, der har stået for kontrol og opkrævning af bøder. Forsøget viste, at antallet af bøder steg fra 117.000 om året til 177.000. At det ikke er småpenge ses af, at hver bøde i gennemsnit er på 430 kr. Silkeborg kommune har allerede besluttet, at pengene skal "blive inden for P-området." Der skal foreløbig ansættes 2 kontrollører i Silkeborg, fortæller DR-TVA.



Pistolfund i fængsel

Under ransagning efter formodet, indsmuglet narkotika, fandt politiet i går aftes en skarpladt, 9 mm pistol sammen med 44 patroner i Nyborg Statsfængsel. Pistolen blev fundet i den lukkede afdeling, hos en fange, der ikke anses for at have forbindelse til de rockere, der sidder sammested. Nyborg Statsfængsel er et af de 4 særligt sikrede fængsler, hvor rockere afsoner eller varetægtsfængsles. Fangen hævder selv, at han havde smuglet pistolen ind efter en udgang for at have noget at beskytte sig med, mens fængselspersonalet er sikker på, at det skulle bruges til en likvidering i fængslet.



Nej til politiker-vidner

Østre Landsret har sagt nej til at lade anklagerne i grundlovssagen mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen føre en lang række eksperter og politikere, som vidner. Retten vil kun tillade, at 4 embedsmænd afhøres. Samtidig afskæres sagsøgerne - en gruppe borgere organiseret i "Grundlovskomite 93" fra at bringe flere dokumenter ind i sagen, end dem, der er fremlagt. Ansøgerne ville vise, at der var sket en glidende afgivelse af suverænitet også før underskrivelsen af Maastricht-aftalen, og ønskede til det formål bl.a. at indkalde Uffe Ellemann-Jensen og andre politikere, som havde forhandlet med EU helt tilbage til 1972.

Anklagerens advokat, Christian Harlang, kalder i TV2 Nyhederne Østre Landsrets dom for "helt urimeligt." De vil anke afgørelsen, og han håber at Højesteret vil "sætte Landsretten på plads."


DilleSport


HÅNDBOLD

K-DM
Med en 27-22 sejr over Frederikshavn, i den anden DM finalekamp, blev K-Viborg tirsdag aften danske mestre - for fjerde år i træk.

Viborgenserne er tilfredse med at få mesterskabet afgjort i 2 kampe, for så kan kræfterne koncentreres om finalen i Champions League, mod Mar Valencia, Spanien - henholdsvis den 3. og 10. maj.

Mere Viborg
Landsholdsspillerne Janne Kolling og Anette Hoffmann forlader klubben til sommer for at spille i den spanske klub Corteblanco Bidebeta i San Sebastian. Begge er på eet-årige kontrakter. Derudover har landsholdsspiller Heidi Astrup meddelt, at hun forlader sin klub igennem 18 år. Hvor Astrup vælger at spille i fremtiden, er endnu ikke oplyst. Men det ventes at blive en udenlandsk klub.

Fortsat Viborg
Tidligere landsholdsspiller Rikke Solberg, der kort for OL 1996 blev alvorligt knæskadet, vender fra efteråret tilbage til håndboldbanen. Hun forlader GOG og har skrevet en 2 årig aftale med Viborg.

Endnu en landsholdsspiller skifter til Viborg. Det er den norske landsholdsmålvogter Heidi Tjugum, der forlader Bækkelaget, til fordel for en 3 årig kontrakt med domkirkeby-klubben. Hermed ser Viborg ud til at have løst sit målvogterproblem. Eva Brix, andenmålvogter, blev for 1 måneds tid siden skadet med sit korsbånd, og Susanne Munk Lauritsen var alene om at vogte målet. Eva Brix kommer først tilbage til december, så aftalen med Heidi Tjugum er mere end velkommen.

Apropos Heidi Astrup
1. maj er skæringsdato for landsholdsspillerne til, overfor landstræner Ulrik Wilbek, at tilkendegive om de ville med til VM 1997. 14 af 16 EM-1996-vindere har allerede nu givet tilsagn. 2 spillere har altså meldt fra, Heidi Astrup og Anja Byrial Hansen. Astrup begrunder sin beslutning med, at hun vil have en pause fra landsholdet, mens Anja Byrial Hansen vil følge sin kæreste - fodboldspilleren Per Pedersen (landskampaktuel til VM-kval kampen onsdag mod Slovenien) - til England, hvor han spiller for Blackburn.

Udtagelse af bruttotrup til K-VM i Tyskland til december 1997 Først fredag vil landstræner Ulrik Wilbek give meddelelse om truppen.

Lønstigning
Efter en meget lang diskussion om flere penge til de danske håndboldkvinder, har man fundet fremen aftale, som dog mangler en underskrift for at blive ratificeret: Op til VM i december 1997 vil turneringer og træningssamlinger give et antal point. Hvert point giver 900 kroner, så en spiller der deltager i det hele kan hæve omkring 100.000 kroner til december.

Hertil skal lægges støtte fra Team Danmark, og bonus for medalje:

                                               Guld er 30.000 kroner værd,
                                               Sølv    20.000,
                                            og Bronze  15.000 kroner værd.
Ny klub
Når landsholdsspiller Marianne Florman til sommer vender hjem fra sit ophold i den japanske klub Chateraise, bliver hendes klub Ydun - 2. divisionsklub - som spillende træner. Nogle havde ventet, at hun ville vende tilbage til sin tidligere klub FIF. Men at blive spillende træner er en udfordring for hende, og det har været udslagsgivende.



Vejret

Grå og diset - med udbredte regnbyger i nordvest og sydøst. Temperatur 10 - 13 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,5935 DKK,   1GBP     10,7168 DKK,   1DEM      3,8071 DKK
100JPY     5,2016 DKK,   100ITL    0,3838 DKK,   1AUD*)    5,1433 DKK
1FRF       1,1292 DKK,   1CHF      4,4738 DKK,   1CAD      4,7066 DKK
1IEP      10,1665 DKK,   1NLG      3,3844 DKK,   1XEU      7,4361 DKK
100ESP     4,520  DKK,   1NZD*)    4,5865 DKK,   1SEK      0,8408 DKK
10BEF      1,8451 DKK,   1NOK      0,9299 DKK,   100ISK    9,21   DKK  
100GRD     2,406  DKK,   1FIM      1,2654 DKK,   1ZAR**)   1,4845 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,62% +0,07 (6% - 2026),   6,59% +0,07 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 543,38 +0,40   KFX (mest omsatte aktier): 156,26 -0,44
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13