Onsdag, 23. April 1997 23:25 (DNT)


DDB svarer igen

Ledelsen for Den Danske Bank (DDB) og de tidligere ledere af Hafnia koncernen i 1992, Holger Lavesen og Oluf Grue, har i dag svaret igen på sagsanlægget fra en privat investor. De har overraskende valgt at svare på stævningen ved at offentliggøre et svarskrift. Adm. direktør Knud Sørensen, DDB, siger til DR-TVA, at "det er en service til pressen", ikke fordi man tror, at man har en svag sag. Stævningen anklager DDB og den daværende bestyrelsesformand og administrerende direktør for Hafnia for at have fortiet hvor alvorlig situationen var for Hafnia. 2 måneder efter at der var nytegnet 2 1/2 mia. kr., gik Hafnia i betalingsstandsning. Hertil svares, at sammenbruddet skyldtes store kursfald i Hafnias beholdning af aktier i andre forsikringsselskaber efter nytegningen.



Albanien-flertal

Der er et klart flertal blandt midterpartierne i Folketinget for, at Danmark skal sende 65 soldater til den internationale styrke i Albanien. SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet er imod. Flertallet lod sig ikke rokke af, at flere af de store, humanitære hjælpeorganisationer - som Røde Kors - i dag siger, at det ikke er nødvendigt at beskytte transport af fødevarer og medicin i Albanien. Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) siger, at det er ligeså vigtigt at medvirke til stabilitet i landet. Får man det, undgår man en ny flygtningestrøm over Europa.



MRTA-demonstration

En lille gruppe sympatisører mødtes i eftermiddag til en mindedemonstration foran Peru's ambassade i København. Demonstranterne mindedes de 14 gidseltagere, der blev dræbt i går eftermiddags i Lima, da Perus militær befriede gidslerne. Der var deltagelse fra eksilperuvianer, danske sympatisører og autonome. En talstærk politistyrke overvågede demonstrationen, men alt forløbt fredeligt.



Nyt radaranlæg

I 14 dage har A/S Storebæltsforbindelsen nægtet at det var nødvendigt at forbedre det radaranlæg, som de skulle levere til Flådestation Korsør. Radaranlægget skal bruges til at overvåge skibstrafikken i Storebælt for at forhinde at skibe kolliderer med broen, og erstatter det midlertidige anlæg, som forbindelse har etableret på Sprogø. De ansatte navigatører, der bemander det midlertidige anlæg rettede for 14 dage siden en kraftig kritik af teknikken i den nye anlæg. Dets opløsning var for dårlig og upræcis - meget dårligere end det midlertidige anlæg. Lederen af radaranlægget på Sprogø sagde op i protest. Nu har A/S Storebæltsforbindelsen ifølge Fyns Amtsavis tilsyneladende skiftet mening, og besluttet at anskaffe et helt ny anlæg til Korsør. Det nu skrottede system har kostet omkring 43 mill. kr.



Indgreb mod forbrug

SF er parat til finanspolitiske stramninger, der skal bremse den stigningen i det privat forbrug. Det er steget voldsomt de sidste par år i takt med at især huspriserne er steget. Det betyder, at det er blevet lettere at få forbrugslån. Den mulighed kunne Holger K. Nielsen (SF) godt tænke sig begrænset, evt. med højere ejendomsskatter. Men han ville overfor DR-TVA ikke afvise, at besparelser kunne komme på tale. Han regnede med, at det ville dukke op ved efterårets finanslovsforhandlinger, som iøvrigt efter hans mening ville blive mellem regeringen og SF.



Uafsættelige landsbyer

Udlændingestyrelsen har fået store problemer med at slippe af med de flygtningelandsbyer, der i hast blev opført i 1994 og 1995, da strømmen af flygtninge fra Bosnien-Hercegovina var på sit højeste. Oprindeligt var det meningen, at de 52 baraklandsbyer skulle bygges, så de kunne skilles ad og sendes til Bosnien som gennemgangslejre for hjemvendte flygtninge. Imidlertid medførte et voldsomt tidspres, at mange af landsbyerne blev "sømmet" sammen istedet for "skruet". Udlændingestyrelsen prøver at få de forskellige kommuner til at overtage bygningerne, men interessen har været meget lav. Det er et problem, at landsbyerne er bygget i nærheden af småbyer i landkommuner. Kun hvis kommunerne kan få bygningerne gratis, vil det kunne betale sig at skille dem ad og flytte dem til mere velegnede steder, siger en del kommuner. I dag er kun 12 landsbyer i drift, mens 12 holdes i reserve. En enkelt er blevet adskilt og sendt til Bosnien.



Togplan til 2005

Trafikminister Bjørn Westh fremlagde i dag en ambitiøs plan for udbygningen af den kollektive trafik i Danmark. Planen, der rækker fra 1998 til 2005, indebærer samlede investeringer på 18 mia. kr. i en modernisering af de danske jernbanelinier. Flere strækninger skal udbygges eller omlægges - bl. København - Roskild (4 mia.) - Århus - Randers (4 mia.- inklusive en boret tunnel under Nord Århus). Der tænkes anlagt en en ny bro over Vejle Fjord, så togtrafikken ledes uden om Vejle By. Det møder allerede nu modstand fra beboerne langs fjorden - dog primært på grund af de naturværdier der går tabt. Københavns Hovedbanegård skal udvides for 1/2 mia. kr. Alle ændringerne laves, så det bliver muligt at køre med højhastighestog i Danmark (180 - 200 km/t), så trans-europæiske tog kan køre gennem landet. Trafikminister Bjørn Westh siger til TV2 Nyhederne, at man vil kunne komme fra Ålborg til København på 3 timer, Århus til København på 2 timer og Odense til København på 1 time med disse højhastighedstog.



TV2 opløser Tæskeholdet!

Dagens historie i aviserne var, at komikeren Casper Christensen og Jan Gintberg, sammen med DR-P3s producer Jens Svalgaard fra juni er ansat i Metronome A/S med opgaven at udvikle nye underholdningsprogrammer til "TV2s bedste sendetid". Dermed opløses "Tæskeholdet", som under ledelse af Casper Christensen på kort tid har fået kultstatus og høje lyttertal og seertal på P3 og DR-TV. Casper Christensen fik sit gennembrud i "Husk lige tandbørsten" - DR-TVs mest succesfulde underholdningsshow til dato og Jan Gintberg er p.t. studievært i et andet underholdningshow, sideløbende med at han er en del af "tæskeholdet." Direktør Bjørn Erichsen, DR-TV, siger til Jyllands-Posten, at det naturligvis er ærgeligt at "alle vore dygtige TV-værter forlader os," men han er overbevist om, at man nok skal finde og udvikle nye.

[I den forbindelse er det så småt ved at gå op for journalisterne, at de er ved at miste terræn. Tidligere var fortrinsvis journalister, der blev TV-værter i danske underholdningsprogrammer - nu er det stort set kun stand-up komikere.]


DilleSport


HÅNDBOLD

For første gang i 8 sæsoner møder to sjællanske klubber hinanden i M-slutspil - DM finale, første kamp:
             Virum/Sorgenfri-Ajax    22-22 (10-8)

Brækket næse - igen!
Ikke så snart fik Tonje Kjærgaard sin næseskinne af, efter i efteråret at have brækket næsen, før hun må på den igen. Under tirsdagens DM 1/2 finaleopgør mod Viborg stødte Tonje uforsætligt sammen med sin holdkammerat Camilla Eriksson. Tonje føler ikke at det er så slemt som første gang, men hun er spændt på, om hun kan være med når Ikast skal spille City Cup finale mod tyske Frankfurt om 1 1/2 uges tid.



Vejret

Efterhånden regnvejr fra nordvest i hele landet. I de sydvestlige egne dog efterfulgt af en opklaring. Temperature 7 - 10 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,5330 DKK,   1GBP     10,6782 DKK,   1DEM      3,8102 DKK
100JPY     5,1783 DKK,   100ITL    0,3828 DKK,   1AUD*)    4,0535 DKK
1FRF       1,1296 DKK,   1CHF      4,4633 DKK,   1CAD      4,6872 DKK
1IEP      10,1542 DKK,   1NLG      3,3885 DKK,   1XEU      7,4300 DKK
100ESP     4,514  DKK,   1NZD*)    4,5090 DKK,   1SEK      0,8527 DKK
10BEF      1,8468 DKK,   1NOK      0,9297 DKK,   100ISK    9,16   DKK  
100GRD     2,401  DKK,   1FIM      1,2648 DKK,   1ZAR**)   1,4637 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,65% +0,03 (6% - 2026),   6,61% +0,03 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 537,43 +2,97   KFX (mest omsatte aktier): 154,74 +1,28
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13