Tirsdag, 15. April 1997 23:47 (DNT)


Kina straffer Danmark

Kina har nedkølet forholdet til Danmark som straf for fremsættelsen af en resolution ved FNs menneskerettighedskommision i Geneve i dag. Nedkølingen sker ved at udsætte to minstres besøg: socialminister Karen Jespersen og justitsminister Frank Jensen. Kina har også opsagt samarbejdet om en reform af det kinesiske retsvæsen. Kina indbyder istedet "andre nationer" til at det samarbejde, nationer der har en positiv holdning til forbedring af menneskerettighederne i Kina. Derimod er undervisningsminster Ole Vig Jensens besøg ikke berørt. Heller ikke prins Joachim og prinsesse Alexandras besøg i Hong Kong og Kina til sommer bliver berørt.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) "kan kun beklage" Kinas skridt. Han siger, at "det er ikke Danmark, der er løbet fra sit standpunkt" om menneskerettigheder. "Det er andre lande". Regeringen "forbeholder sig ret til at have en mening om menneskerettigheder - også i Kina." sagde han til DR. Der bliver ingen danske modreaktion - "Det har vi ikke noget grundlag for".



Nye støtter - og nye frafald

I morges meldte sig en ekstra medunderskriver på den danske resolution. Det var den Dominikanske republik, så der nu er 16 underskrifter. Men samtidig måtte den danske ambassadør ved kommisionen konstatere, at en række lande havde meldt fra. Mest overraskende var, at Canada meddelte, at man ikke kunne støtte resolutionen. Men også manglende støtte fra Ukraine, Hviderusland og de baltiske lande skuffer.



Resolution afvist!

Efter en langvarig debat her til aften, lykkedes det Kina af få flertal til en såkaldt "ikke-handlings" dagsorden, der blokerede for det danske resolutionsforslag. Det kinesiske forslag blev vedtaget med 27 stemmer for, 17 imod og 9 undlod at stemme. Afstemningen kom dog først efter at udsædvanligt mange lande havde haft lejlighed til at debatere forslaget.

Udenrigspolitisk ordfører Anne Birgitte Lundholdt (K) kalder sagen et alvorligt nederlag for regeringen og Danmark. "Vi har demonstreret for Kina og verden" vestens indbyrdes uenighed, at "store og betydningsfulde lande er faldet fra." Udenrigsminister Niels Helveg Petersen glæder sig imidlertid over, a der i år er kommet ekstra opmærksomhed omkring menneskerettighederne i FN. Kina afviste resolutionen som et udtryk for, at Vesten var rasende på Kina, der havde kæmpet mod undertrykkelse siden "opiumskrigene", og fulgt en anden økonomisk udvikling, som de ikke brød sig om.

[Sidste år blev det dengang fælles EU-forslag med samme indhold afvist på samme måde, dengang med stemmerne 27 for, 20 imod og 6 afstod.]



Privat vand farlig

Embedslægen på Bornholm har via jordmødrene på øen udsendt advarsel om, at spædbørn ikke må få modermælkerstatning med vand fra lokale brønde. Indholdet af nitrat kan være så højt, at børnene risikerer at dø af det. Istedet skal man bruge vand fra kommunale vandværker, eller fra brønde der er testet og fundet nitratfrie.



Vognmand betaler

Den ene af de to vognmænd, der er truet med at blive udelukket fra Rusland, Andreas Andreesen, har besluttet at indgå i forhandlinger om at betale det krævede beløb til de russiske myndigheder. Man mener stadig ikke, at man har gjort noget forkert, men anerkender at de russiske toldregler gør transportøren ansvarlig for importørernes forsømmelser. Direktør Gunner Hansen, Andreas Andreesen, siger til DR, at nu vil man så forhandle med sine kunder. Man vil ikke bære tabet alene, sagde han.



Unibank dømt af nævn

Pengeinstitut-ankenævnet har afgjort, at Unibank handlede i strid med de etiske regler, da den ikke underrettede pårørende til en ældre senil-dement dame om, at hendes millionformue i banken kunne få en højere rente en 1% p.a. Banken skrev ganske vist til hende personligt, men foretog sig ikke yderligere, da man opdagede at hun var dement. Det er det efterladte, der har indklaget banken. Finansrådet afviser, at der er tale om ændringerne i principperne. Det kan ikke være meningen, at bankerne skal "underrette hvemsomhelst" - det tror direktør i Finansrådet, Lars Barfod, ikke kunderne er interesseret. Unibank overvejer på at betale de efterladte en erstatning i størrelsesordenen 30 - 40.000 kr.



Danske tropper til Albanien

Regeringen har besluttet af fremsætte beslutningsforslag om at Danmark deltager i den italiensk ledede hjælpeaktion i Albanien. 65 soldater sendes at sted i 4 måneder. De vil komme fra Bornholms Værn, der netop i dag gik i gang med at træne med de helt nye pansrede spejdervogne. De skal erstatte traditionelle jeeps, men yder mandskabet fuld beskyttelse mod håndvåben, granatsplinter og landminer. De soldater, der træner med henblik på Albanien består fortrinsvis af veteraner fra ex-Jugoslavien og Cypern. Forslaget om udsendelse af de danske tropper kommer til 1. behandling den 23. april.



Straf for udeblivelse

Rigsadvokaten for København, Henning Fode, vil have strammet domspraksis overfor anklagede, der udebliver fra retsager. Han vil have udvidet straframmen. Muligheden foreligger allerede, men kun i sager med straframmer op til 30 dage. Siden 1994 har udeblivelse i disse sager givet dommeren muligt at afslutte sagen som en tilståelsessag. Justitsminister Frank Jensen finder Henning Fode's ideer, og vil undersøge om man af politisk vej skal gøre noget. Udeblivelse i mindre sager belaster retsvæsenet uforholdsmæssigt meget, fordi nye retsager skal planlægges efter udeblivelse.



Brand i asylcenter

162 asylansøgere i Dansk Røde Kors asylcenter i Vipperød ved Holbæk måtte i går evakueres, da der udbryd brand i en af centerets bygninger. Branden bredte sig, og ødelagde det meste af bygningerne. Halvdelen af de familier, der var indkvarteret mistede alt, da lejlighederne udbrændte. De 162, hvoraf de 45 var børn er blevet indkvarteret på asylscenteret i Aunstrup. Det var en friture-gryde i et køkken, der gik ild i. Den antændte støv og fedt i udsugningen fra køkkenet, og ilden bredte sig med lysets hast via udluftningsanlægget til hele bebyggelsen. Røde Kors skal nu til at overveje, om det kan betale sig at genopbygge asylcenteret i Vipperød.


DilleSport


FODBOLD

Stig Tøfting stopper i superligaklubben AGF når forårssæsonen slutter. Man kunne ikke blive enige om gagen, og Tøfting tog selv konsekvensen. Hvor han skal spille ved han endnu ikke, men det må gerne være en udenlandsk klub! I det hele taget kan det blive dyrt for AGF i den nærmeste fremtid, for 4 spillere kan frit rejse uden at klubben kan få en krone for dem:

Udover Stig Tøfting, er det: Thomas Thorninger, Allan K. Jepsen og Martin Jørgensen.



HÅNDBOLD

Nu skulle det være sikkert og vist! Anja Andersen skifter det kolde Nor(d)ge ud med det varme Spanien, og spiller de næste tre år i Urbana Valencia. Efter en "lille" krise om hvorvidt Anja havde sagt ja til henholdsvis Bækkelaget og Valencia, faldt den definitive afgørelse tirsdag.

Bækkelagets anfører Susann Goksør meddelte mandag træner Frode Kyvåg, at hvis Anja blev i klubben ville hun rejse! Og det afgjorde sagen. Goksør har været i Bækkelaget i 10 år, og anses som en af Norges største spillere - i Norge. Samtidig er hun vigtig i Bækkelagets spil, og det har ingen hemmelighed været, at Anja og Goksør ikke har/har haft helt samme håndboldopfattelse på banen!

Anja starter i Urbana Valencia - ikke samme klub som Viborg skal møde i finalen i Champions League! - den 1. juli 1997.



Vejret

Solskinsvejr over det meste af landet - en del skyer med sne- og sludbyger over de østlige egne midt på dagen. Temperaturer 6 - 11 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,5925 DKK,   1GBP     10,7161 DKK,   1DEM      3,8085 DKK
100JPY     5,2280 DKK,   100ITL    0,3872 DKK,   1AUD*)    5,1079 DKK
1FRF       1,1321 DKK,   1CHF      4,4914 DKK,   1CAD      4,7126 DKK
1IEP      10,1551 DKK,   1NLG      3,3879 DKK,   1XEU      7,4522 DKK
100ESP     4,521  DKK,   1NZD*)    4,5409 DKK,   1SEK      0,8575 DKK
10BEF      1,8460 DKK,   1NOK      0,9440 DKK,   100ISK    9,20   DKK  
100GRD     2,424  DKK,   1FIM      1,2746 DKK,   1ZAR**)   1,4725 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,66% +0,03 (6% - 2026),   6,65% +0,04 (8% - 2006)
Pr. 30/12:         7,70%                      6,54%
Aktieindex: 529,89 -7,61   KFX (mest omsatte aktier): 152,53 -1,55
Pr. 30/12:  471,95                                    136,13