Torsdag, 27. februar 1997 22:08 (DNT)


OK97: Kommuner og Amter enige

Tidligt i morges indgik medarbejderorganisationerne i KTO, kommuner og amternes arbejdsgiver forlig for 600.000 ansatte på det kommunale og amtslige område. Forliget følger i store træk forliget på det statslige område, der kom i hus i sidste uge. Det er en 2-årig overenskomst, med en samlet lønstigning på 4,25%. Fra 1. april næste år får man - som noget nyt for dette område - mulighed for at aftale lokalløn, baseret på en basisløn med tillæg for kvalifikation, funktion eller resultater. I modsætning til det offentlige område er det dog ikke givet, at overenskomsten vil blive tiltrådt af alle 61 organisationer i KTO. På forhånd er sygeplejerskerne imod, og det kun et meget snævert flertal i lærernes repræsentantskab, der går ind for lokalløn.

Dansk Sygeplejerråds repræsentantskab mødes i aften for at tage stilling til aftalen. Alt tyder på, at det bliver et nej til det nye lønssystem. Ifølge foreningens formand Jette Søe, så risikerer man konflikt, hvis ikke man man finde en tilfredsstillende løsning med fordeling af den særlige pulje på 153 mill. kr., der er sat af til forbedringer af sygeplejerskes lønforhold.



Fanger i isolation

I de store danske fængsler, Vridsløselille, Nyborg og Horsens er forholdene for almindelige fanger blevet så alvorlig, at de beder om at komme i frivillig isolation. De flygter simpelthen fra tyranni udøvet af rockere, der også er indsat. I Horsens skal ikke-rocker fanger betale beskyttelsespenge, 50 - 70 kr. om ugen for at "få lov" til at være på afdelingerne. I Nyborg Statsfængsel er 110 af de 190 fanger i selvvalgt isolation. Alligevel vil justitsminister Frank Jensen (S) ikke gribe ind nu. Han siger, at han vil afvente en reaktion fra Kriminalforsorgen. I Kriminalforsorgen erkender man, at der er et problem.



Phønix-sag afgjort

I dag besluttede bestyrelsen for Phønix Contractors A/S i Vejen at anbefale aktionærerne at sælge til det norske firma Rieber og Søn A/S. Samtidig meddelte bestyrelsen for Superfoss, at man havde opgivet at forsøge at købe Phønix. Istedet har man købt en tjærefabrik i Finland. Rieber og Søn har budt 820 mill. kr. for samtlige aktier i Phønix. Afgørelsen har vakt glæde i Vejen, der anså en overtagelse fra Superfoss side som en lige vej til nedlæggelse af virksomheden.



Klonforsker-forsvar

Forskere på Landbohøjskolen i København og Statens Husdyrforsøg i Foulum havde i dag indkaldt til fælles pressemøde. Man ville markere en reaktion mod flere politikeres tanker om at forbyde forskning i kloning af husdyr. Professor Torben Greve, Landbohøjskolen, sagde til DR-TVA, at kloning er "En glimrende måde at forøge værdien af danske kør og danske får." Det giver bl.a. bedre mad, mener Torben Breve. Han ser ikke nogen risiko for, at kloning vil blive omvendt i større omfang, hverken på husdyr eller mennesker. Det er der ikke økonomi i. Peter Holm, Foulum, regner med, at man kan lave "femlingekalve" om blot 5 år.



Magt-kommision færdig

Efter 3 års arbejde er Folketingets magt-kommision blevet enige om et oplæg. Kommisionen blev nedsat af statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter et oplæg fra de konservative. Formålet var at kortlægge magten i Danmark, i.e. hvilke personer og organisationer der har afgørende indflydelse. Formålet med kommisionen var at komme et oplæg til denne kortlægning. Det man kunne blive enige om er, at forskere de næste 5 - 7 år har frie hænder til at vælge hvilke områder, man ønsker at forske i, men at kommisionen har et ide-katalog, som man kan vælge emner fra. Kommisionens næstformand, Pia Gjellerup (S) sagde at kommisionen havde været nyttig, bl.a. andet fordi den havde fået fokuseret medierne på spørgsmålet.



Opgør med "medløberne"?

En række artikler i Berlingske Tidende har inspireret Anders Fogh Rasmussen til i et debatindlæg i dag at kræve et opgør med kommmunismens "medløbere". Det er de politikere og intellektuelle, der under den kolde krig forsvarede de østeuropæiske regimer og modarbejdede USAs politik. Artikelserien omhandlede de planer, som Warzawapagtlande havde om angreb mod specifikke mål i vesten, herunder også med a-våben mod Danmark. Anders Fogh Rasmussen sagde til DR-P3 i morges, at det ikke er så meget medlemmerne af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), men derimod "medlemmer i kommunistiske dækorganisationer" og politikere "helt ind i de radikales rækker", der mødtes med repræsentanter for regimerne i øst. Han fremhæver især fhv. statsminister Anker Jørgensen, fordi denne "tillod" den dansk "fodnotepolitik", og fordi han kritiserede USAs daværende præsident, Ronald Reagan.

Anders Fogh Rasmussen skriver indledningsvis: "Det er fantastisk, at de personer som begik et intellektuelt og moralsk forræderi, faktisk helt er sluppet for at blive stillet til ansvar for deres ord og gerninger. Jeg taler nødvendigvis ikke om et ansvar i juridisk betydning. Men jeg taler om det moralske ansvar for som medløbere at have støttet en fjendtlig magt, der havde aggressive planer om at angribe Danmark".



DI: Højere SU - for nogen

Arbejdsgiverforeningen Dansk Industri, der for øjeblikket er i gang med en kampagne for at få flere ingeniører og forskere uddannet, har foreslået, at Statens Uddannelsesstøtte gradueres efter "samfundets behov". Det vil, efter DIs opfattelse betyde, at SU skal hæves for ingeniørstuderende og studerende på de naturvidenskabelige retninger. Ideen modtages med stor skepsis inden for uddannelsessystemet og hos undervisningsminister Ole Vige Jesen (R) og lederen af den koordinerede tilmelding, Jacob Lange, Københavns Universitet.

Dermod mener rektor for Danmarks Tekniske Universitet, Hans Peter Jensen, at en større SU kunne "give opmærksomhed" omkring de spændende muligheder, der er i at blive ingeniør. Han mener, at der de sidste par år har været "en mindre respekt og opmærksomhed" omkring ingeniørstudierne. For øjeblikket optager DTU ca. 1000 studerende om året, men man konne godt tage 2 - 300 flere, sagde Hans Peter Jensen til DR.

Direktør Hans Skov Christensen, Dansk Industri, siger til TV2 Nyhederne, at studerende naturligvis stadig skal vælge efter interesse. Men industrien vil om få år mangle 60.000 teknikere og 15.000 ingeniører. Selv om man bliver belønnet/straffet med SU afhængig af sit studievalg, regner Hans Skov Christensen ikke med, at nogen vil lade sig "presse" til at vælge en uddannelse, man ikke egner sig til. Han vil ikke tage stilling til, om bedre løn og arbejdsforhold for ingeniører ville trække flere unge til studierne. Han tror på, at man kan gøre mere med oplysning og måske en bedre kønsfordeling.


DilleSport


HÅNDBOLD

K-1. division: Virum/Sorgenfri-Viborg    26-31

Danmark-Sverige landskampene var torsdag rykket til Helsingborg, Sverige.

K:
Efter en ringe indsats i Brøndbyhallen onsdag, hvor det unge, urutinerede, danske hold tabte med 16-20, blev det i returkampen i Helsingborg til en dansk sejr på 23-17 (12-7). Det var et helt andet dansk hold, der spillede i dag. Helle Simonsen, der mildest talt ikke havde een af sine bedste dage onsdag, blev torsdag dansk topscorer med 5 mål. Der var langt mere tempo og vilje at spore hos det unge landshold.

M:
Som i Brøndby, hvor det onsdag blev til et 17-21 nederlag, blev det også i Helsingborg til et dansk nederlag. Svenskerne vandt 27-21 efter en dansk pauseføring på 10-11.



ISHOCKEY

Superisligaen - 1/4 finaler, 3. kamp: Herning-Frederikshavn  10-4
                                      Vojens-Gentofte         1-2
                                      Esbjerg-Hvidovre        6-5
                                      Rungsted-Rødovre        9-5
Esbjerg er i 1/2 finale med 3 sejre over Hvidovre (i 1/4 finale spilles bedst af 5 kampe). Herning er ligeledes klar til 1/2 finale.
Eliteserien: AAB-Århus IK     11-1
             Odense-KSF       15-2



Vejret

En del sol med få, lette skyer. Temperaturer 4 - 7 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,4435 DKK,   1GBP     10,4881 DKK,   1DEM      3,8152 DKK
100JPY     5,3230 DKK,   100ITL    0,3832 DKK,   1AUD*)    4,9431 DKK
1FRF       1,1312 DKK,   1CHF      4,3614 DKK,   1CAD      4,7160 DKK
1IEP      10,1743 DKK,   1NLG      3,3936 DKK,   1XEU      7,4132 DKK
100ESP     4,499  DKK,   1NZD*)    4,4291 DKK,   1SEK      0,8607 DKK
10BEF      1,8495 DKK,   1NOK      0,9597 DKK,   100ISK    9,11   DKK  
100GRD     2,446  DKK,   1FIM      1,2811 DKK,   1ZAR**)   1,4387 DKK
*) AUD og NZD er fra igår. **) ZAR fiktiv notering fra Den Danske Bank i går.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,36% uændr.(6% - 2026),   6,23% +0,02 (8% - 2006)
Aktieindex: 540,88 +1,68   KFX (mest omsatte aktier): 154,53 -0,07