Onsdag, 5. februar 1997 22:09 (DNT)


Tvind vender tilbage?

Tvindskolerne, der sidste år blev målet for en særlov, er på vej tilbage på fuldsstyrke. En "afhoppet" lærer har samlet en række interne dokumenter fra Tvind-imperiet og deres reaktion på særloven. Materialet overgav vedkommende til til Undervisningsministeriet, som i dag offentliggjorde det. Ifølge referater i materialet ser det ud til, at særloven faktisk kom lige tilpas. Tvind-imperiets centrale ledelse havde haft for meget succes med at skabe skoler, og havde en færdig plan om at "kriselukke" 25 skoler (imperiet havde 34 skoler) for at genopvække gejsten i systemet. Ihvertfald har den centrale ledelse, betegnet med initialerne KLAP (gættes på betyder Kirsten Larsen Amdi Petersen - Amdi Petersen er Tvinds grundlægger), planlagt, at der skal genåbnes 25 skoler med det formål at få 128 mill. kr. om året i støtte [Før loven fik Tvind ialt omrking 100 mill. kr. om året.] De 25 "nye" skoler har nu 14 dage til at svare på undervisningsministeriets materiale.



Bankfyringer effektueret

200 medarbejdere i Den Danske Bank (DDB) fik i dag deres fyreseddel. Fyringer skete fortrinsvis i Jylland og på Fyn. Medarbejderne protesterede med arbejdsnedlæggelser af kortere eller længere tid på ca. 40 filialer. I DDBs Personalekreds siger man, at medarbejderne ikke forstår, at banken fyrer medarbejdere, samtidig med at man bliver stillet over for flere og flere arbejdsopgaver.



EU-støtteregler overtrådt - meget lidt!

EU-kommissionen offentliggjorde i dag resultatet af sin undersøgelse af værftsstøtten i Danmark i årene 1986 til 1995. Dommen var, at reglerne var overtrådt - men meget lidt. Af de 58 sager, som kommisionen havde undrsøgt var der problemer i 5. Her havde de danske myndigheder fortolket reglerne, således at renter skulle lægges til skibenes pris, før man beregnede støtten. Det var forkert. Derfor dømmer kommisionen, at værfterne skal betale støtten tilbage. Det betyder at Lindø-værftet, som det drejer sig om i de 5 tilfælde, skal betale ialt 1 million kr. tilbage. Det har værftet forlængst sagt, det ville gøre (også selv om beløbet tidligere blev sat lidt højere - 1,2 mill. kr.)



Auken ind i varmen

Politiske iagtagere taler om, at enten er statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) og miljøminister Svend Auken (S) kommet på talefod igen, eller også vil de lade, som om de er det af hensyn til et kommende valg. Et faktum er det ihvertfald, at regeringens koordineringsudvalg, der i dag består af Poul Nyrup Rasmussen og finansminister Mogens Lykketoft (S) og økonomiminister Marianne Jelved (R) i dag blev udvidet med Svend Auken og udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R). Den officielle forklaring var, at regeringen ønsker at optræde mere handlekraftigt, og at udvalget skulle suppleres siden CD trådte ud af regeringen. [Mimi Jakobsen var CD's medlem. - Poul Nyrup Rasmussen væltede som bekendt Svend Auken som formand for Socialdemokratiet ved en ekstraordinær kongres for år tilbage. Hændelsesforløbet har givet anledninge til en række bøger og spekulative kronikker i pressen lige siden. Det næste bliver vel en tv-serie! :-)]



Dobbeltprismodtager

Forskningsprofessor Peter Eigil Nielsen, Københavns Universitet, har udført særdeles værdifuldt arbejde. Skulle man være i tvivl, så blev han i dag tildelt to af landets mest prestigefyldte biokemi-priser - fuldstændig uafhængigt af hinanden. Peter Eigil Nielsen har fået både Lundbech-prisen og Novo Nordisk-prisen for sit arbejde med fremstilling af syntetisk DNA, det såkaldte PNA-molekyler. Han og hans gruppe viste i 1991, at det var muligt at fremstille molekylekæder med samme egenskaber som DNA. Opdagelsen har allerede fået stor betydning for medicinsk og genteknologisk forskning. Et dansk firma er efter sigende klar med den første kommercielle anvendelse senere på året - et testkit for kønsygdommen Clamydia.



Delte forskningsråd fortsætter

Forskningsminsiter Jytte Hilden besluttede i dag at droppen en ide, som hendes forgænger Frank Jensen (S) fremlagde. Han ville slå ministeriets 6 forskningsråd sammen til et stort forskningsråd. De nuværende råd dækker forskellige omårder, f.eks. teknik, humaniora, etc. og administrer for 800 mill. kr. bevillinger. Jytte Hildens beslutning følger de generelle svar, som medlemmerne af forskningsrådene gav under Frank Jensens høringsrunde. Man ønskede ikke at side i et råd med andre videnskabsområder.



Personalemangel

Mens bankerne har for meget personale, så er det modsatte tilfældet i landets kommuner. Bladet "Danske Kommuner" skriver ifølge Ritzaus Bureau at der landet over er 400 ledige stillinger, der ikke har kunnet besættes. Der er tale om børnhavepædagoger, folkeskolelærere, social- og sundhedsuddannede, socialrådgivere, mv. Situationen i nogle kommuner er så stram, at man ansætte personer uden den nødvendige, faglige kompetance. F.eks. sættes kontoruddannede HK-ere til at behandle bistandssager.



Tunnelalternativ

Til sommer, 1. juli, åbner jernbaneforbindlesen gennem Storebæltstunnellen for almdindelig drift. Samtidig nedlægges jernbanefærgerne mellem Korsør og Nyborg. Man har udtrykt betænkelige, ja ligefrem skræk for at køre igennem tunellen, og for dem har DSB et særligt tilbud, der blev offentliggjort i dag. Hvis man bestiller en pladsbillet, kan man - til samme pris - bestille en "tunnelfri" overfart. Man står så af i korsør, og bliver kørt/sejlet til Nyborg (eller omvendt) med bus og færge. Den eneste ulempe skulle være - at rejsetiden forlænges med 2 timer. Alene af den årsag regner DSB ikke med, at særlig mange vil benytte dette tilbud.



Præstesag ankes

Sognepræst Orla Villekjær, Sdr. Felding, har besluttet at anke dommen fra Østre Landsret til Højesteret. Østre Landsret dømte forleden, at Kirkeministeriet havde ret når den hævdede at præstekjolen er en embedsdragt, og forbød Orla Villekjær at bruge den i sin private kamp mod den danske abortlovgivning. Det var Orla Villekjær, der havde indklaget ministeriet for at få kendt ministeriets irettesættelse ugyldig.


DilleSport


CYKLING

6-dagesløb i Forum, stillingen efter gårsdagens løb.
                                                              point omgang
1. par nr. 2.  Silvio Martinello/Marco Villa, Italien          313
2. par nr. 7.  Jens Veggerby/Jimmi Madsen                      306 
3. par nr. 3.  Danny Clark/Matthew Gilmore, Australien         223 -1
5. par nr. 6.  Bruno Risi/Andreas Walzer, Schweiz/Tyskland     185 -2
4  par nr. 1.  Andrea Kappes/Ger Dörich, Tyskland              224 -3
7. par nr. 9.  Rolf Sørensen/Michael Sandstød                  215 -5
6. par nr. 12. Jakob Piil/Tayeb Braikia                        290 -6
8. par nr. 11. Etienne de Wilde, Belgien/Llanderas, Schweiz     65 -8
9. par nr. 8.  Lorenzo Lapage/Rik van Slijcke, Belgien          59 -22
10. par nr. 13. Peter Pieters/Tommy Post, Holland              159 -31
11. par nr. 5.  Andrea Collinelli, Italien/
                Dean Woods, Australien                          75 -34
12. par nr. 4.  P.Y. Archambault/Thierry Grandjean, Frankrig    57 -39
Løbet afsluttes i aften ved midnat - efter DilleSports deadline.



HÅNDBOLD

M-1. division    Kolding-TVIS KFUM      28-13
                 Bjerringbro-Esbjerg    30-25



ISHOCKEY

Superisligaen    Vojens-Hvidovre         9-4
Eliteserien      KSF-Gladsaxe           (ikke kommet)



Vejret

Solskin med temperaturer 2 til 5 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,2775 DKK,   1GBP     10,1978 DKK,   1DEM      3,8152 DKK
100JPY     5,0987 DKK,   100ITL    0,3862 DKK,   1AUD*)    4,7728 DKK
1FRF       1,1286 DKK,   1CHF      4,3966 DKK,   1CAD      4,6645 DKK
1IEP      10,0377 DKK,   1NLG      3,3967 DKK,   1XEU      7,39005DKK
100ESB     4,503  DKK,   1NZD*)    4,3080 DKK,   1SEK      0,8525 DKK
10BEF      1,8493 DKK,   1NOK      0,9743 DKK,   100ISK    9,00   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,63% -0,01 (6% - 2026),   6,44% -0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 522,35 +4,28   KFX (mest omsatte aktier): 150,76 +0,80