Onsdag, 29. januar 1997 23:06 (DNT)


Auken: Miljøfarlig biltrafik

Miljæminister Svend Auken (S) angreb her til morgen kraftigt stigningen i biltrafik og benzinforbrug over hele Europa. Trafikken stiger voldsomt viser undersøgelser, og dermed også forureningen. På trods af kampagner og lovgivning "subsidieres" benzinforbruget fortsat gennem lave priser. Benzinprisen burde ligge på 17 kr. literen, hvis den skulle have fulgt den øvrige udvikling i samfundet. Han siger dog, der ikke komme en afgiftsforhøjelse i Danmark. "Folk kører barer til Tyskland og tanker", så problemer må løses ved en fælles europæisk indsats, siger han. Trafikordfører Niels Jørgen Langkilde (K) advarer da også miljøministeren kraftig imod at gennemføre afgiftstigninger med et "snævert flertal", selv om det skulle være muligt. Kun udviklingen af nye biler, der bruger mindre brændstof, kan løse problemet, siger han. Skal der ske afgiftsforhøjelser, skal det ske på europæiske plan for ikke at give konkurrenceforvridning.

Baggrunden for ovennænvte er en ny europæisk undersøgelse, der viser, at benzinprisen i Danmark er blevet halveret i forhold til den øvrige prisudvikling de sidste 10 år. Bortset fra Luxenburg, der er en tand "bedre", er Danmark dermed det land hvor privatbilismen har opnået den største forbedring. Gennemsnittet for hele Europa er et fald på 1/3. Samtidig kan man i Danmark notere sig, at prisen for at rejse med tog eller bus er fordoblet samme periode. Ifølge sekretær Ole Møller, Transportrådet kan betyder prisen kun ca. halvdelen af ændringen, for en del mennesker har ikke noget valg mellem privatbil og offentlige transportmidler.



Telefyringer

I en pressemeddelelse i dag annoncerer TeleDanmark, at man indtil midten af 1998 vil fyre 2.500 medarbejdere. Samtidig vil man - af hensyn til nye forretningsområder - ansætte 500 personer. Fyringerne er resultat af et års forberedelse, og det er blevet muligt, fordi en aftale om ikke at gennemføre massefyringer efter sammenslutningen af de 4 oprindelige telefonselskaber i 1994 nu udløber. De 7 regioner inden for telefonsiden slås nu sammen i en stor, landsomfattende "privatdivision". TeleDanmark kan fremvise et flot overskud (3,5 mia. kr efter skat), og det er lykkedes at opnå en produktivitetsfremgang med den nuværende personalestab på 35% siden 1994.

Adm. direktør Hans Würtzen, TeleDanmark mener ikke, at de ansatte behøver at være vrede. Meddelelsen kom så hurtig som de strenge børsregler - især i USA - muliggør, og fyringerne skal strækkes over 1 1/2 år. Han vil betegner de nuværende medarbejderes indsats som god, men TeleDanmark er "en meget forskelligartet forretning", der får brug for mange nye kompetancer. Der er tæt ved 17.000 ansatte i TeleDanmark i dag.



Og nogle bankansættelser

Det er dog ikke fyringer det hele. Storbankernes satsning på rationaliseringer og ny teknologi har givet lokalbankerne vind i sejlene. Det har betydet 500 flere, så der nu er 6.500 ansatte, og 40 flere filialer, så lokalbankerne nu har 668 filialer. Stigningen er opgjort siden 1991, af foreningen Lokale Pengeinstitutter.



Advokater og revisorer går fri

Det lykkedes ikke Enhedslisten at få skatteminister Carsten Koch (S) til at love retssager mod revisorer og advokater, der har medvirket til selskabstømning. Skatteministeren sagde i et samråd i dag, at der ikke i de sager, told- og Skattestyrelsen havde kigget på ikke var basis for at sagsøge rådgivere. Skattevæsenet forbereder istedet sager mod sælgerne af selskaberne og formidlerne - dvs. bankerne. Frank Aaen, Enhedslisten, er skuffet, og han forstår ikke at styrelsen ikke kunne finde sager, når det af pressens dækning fremgår, at bestemt advokater og revisorer går igen i mange forskellige selskabstømmersager.



Odense i klemme

Odense Kommune kan imidlertid komme i klemme i en selskabstømmersag. Kommunen solgte et tomt selskab til en person, der senere viste sig at være en af de store selskabstømmere. Skattevæsenet blev ved den lejlighed snydt for 8,1 mill. kr. Odenses borgmester, Anker Boye (S) har foreløbig hyret en advokat for at finde ud af, om kommunen bør foretage en frivillig indbetaling. Det var Anker Boyes forgænger, Verner Dalskov, der i sin tid fremlagde salget for byrådet.



DR-TVA frikendt

Journalist Poul Brink, DR-TVA, bliver ikke sigtet for at have offentliggjort et hemmeligt brev. Det har statadvokaten og politiet afgjort. Baggrunden er, at Poul Brink fik - med tilladelse fra udenrigsministeriet - adgang til en brevveksling mellem daværende statsminister H.C. Hansen og den amerikanske ambassadør i Danmark i 1958. Brevvekslingen havde forbindelse med H. C. Hansens tilladelse til amerikanernes stationering af a-våben på Thulebasen i Grønland. Selv om det var underforstået, at brevet ikke måtte offentliggøres, blev dele af brevet læst op i DR-TVA. Det skete der ikke noget ved. Først da Poul Brink i USA forelagde den daværende ambassadør brevene, kom der fart i sagerne, og Rigsarkivaren meldte på foranledning fra Udenrigsministeriet Poul Brink til politiet.

Poul Brink og andre beklager i dag, at der ikke blev rejst sag. Det ville have været bedre, hvis der var kommet en klar dom. Denne afgørelse kan ikke bruges til at åbne de lukkede arkiver, siger eksperterne.



Boligstøttereform

Boligminister Ole Løvig Simonsen (S) havde i dag inviteret Anders Fogh Rasmussen (V) og Anne Birgitte Lundholt (K) for at finde ud af, om de to partier vil være med til at reformere boligstøtteordningerne - boligsikringen. Den er inden for de sidste 5 år fordoblet - fra 4 mia. kr til 8 mia. kr. om året. Regeringspartierne kunne tænke sig noget i retning af at boligsikringen kun skulle være indtægtsafhængig. Den er i dag også afhængig af andre ting, f.eks. beskæftigelse. Men hverken V eller K ville være med til ordninger, der kan ændre boligudgifterne for nogle, uden at de pågældende får skattemæssig kompensation. De to oppositionspartier sagde dog ikke direkte nej til forhandling. De vil afvente nogle konsekvensberegniner, som boligministeren lovede at få lavet.



Tilskuer straffet

Politiadvokat Ove Weikop mener ifølge DR, at det er første gang i Danmark, at en person er dømt for ikke at gribe ind i en voldsforbrydelse. En 63-årig nu forhenværende taxachauffør fra København fik i dag i byretten 10 dages betinget hæfte for ikke at have fortaget sig noget, da en udlænding søgte tilflugt i hans taxa, forfulgt af "skinheads". Dommeren lagde vægt på, at chaufføren ikke udløste sin overfaldsalarm, og at han på intet tidspunkt meldte overfaldet til politiet, selv om offeret var livløst, da chaufføren kørte bort. Han meldte sig først til politiet, da hans vognmand blev opmærksom på, at det kunne være ham. Dommen blev betinget, fordi dommeren accepterede mandens forklaring om, at han havde hørt sirener, da han kørte væk, og derfor troede at hjælpen var på vej.



AF på nettet

Om få måneder vil samtlige 300.000 jobannoncer, der findes i det landsdækkende AF-system blive gjort tilgængelig på internettet. Arbejdsformidlingen (AF) arbejder ifølge kontorchef Leif Christian Hansen med en model, hvor ikke blot stillingsopslagene fra landets 14 AF-kredse kommer online. Det vil også blive muligt for arbejdsgivere at få adgang til et register over arbejdssøgende ledige i AF. 4 AF-kredse har allerede sat en del af deres stillingstilbud online. [Som sædvanlig med disse "internet-udmeldinger" om noget, der kommer "snart", er der ikke nogen URL. Men vi kan da anbefale, at man holder øje med følgende URL:
http://www.danielsen.com/jobs.shtml
Jo - vi har omtalt Kaare Danielsens job-index før - men når det nu er den eneste "rigtige" måde at finde job eller medarbejdere på? Hvorfor skal man begrænses sin søgning, således som de "kommercielle" job-baser lægger op til?]



Et dødsfald

Folketingets nestor, forhenværende minister Jens Risgaard-Knudsen (S) er død efter kort tids sygdom. Han blev 71 år.



Vejret

Igen en solrig dag, med temperaturer helt op til 7 graders varme i Midtjylland. På Borholm var det tåget og temperaturer omkring frysepunktet.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,3070 DKK,   1GBP     10,1801 DKK,   1DEM      3,8162 DKK
100JPY     5,1456 DKK,   100ITL    0,3874 DKK,   1AUD*)    4,8662 DKK
1FRF       1,1307 DKK,   1CHF      4,4164 DKK,   1CAD      4,6990 DKK
1IEP      10,0395 DKK,   1NLG      3,3974 DKK,   1XEU      7,3956 DKK
100ESB     4,509  DKK,   1NZD*)    4,3429 DKK,   1SEK      0,8594 DKK
10BEF      1,8508 DKK,   1NOK      0,9597 DKK,   100ISK    9,02   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,68% +0,04 (6% - 2026),   6,50% +0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 505,24 +1,36   KFX (mest omsatte aktier): 144,43 +0,36