Tirsdag, 21. januar 1997 21:21 (DNT)


Østersvirus

Det var virus i hollandske østers, der omkring jul gav over 300 danskere diarre, opkastning og andre symptomer. Veterinærdirektoratet har nu sporet smittekilden. Det var et spildevansdsudløb i nærheden af østers-fangstspladsen - ved Irland. I næste uge vil Veterinærdirektoratet diskutere de principielle i sagen, sagde bromatolog Birgitte Christensen til Ritzaus Bureau i går: "Som det er nu, har vi i Danmark ikke mulighed for at unersøge østers ordentlig for virus".



Bigmac-pine

Indtil nu er 29 mennesker blevet angrebet af maveonde, efter at have spidst Bigmac's hos McDonalds-restauranter i Karlslunde, Holbæk, Hvidovre og Københavns Hovedbanegård. Levnedsmiddelstyrelsen har mistanke til en tysk sending kød, der kommer fra et lager i Vejle. Symptomerne, som denne forgiftning giver, tyder ifølge myndighederne på en "venligsindet" stafylokok-bakterie.



Ny chance i Svendborg?

Omkring 250 medarbejdere fik i dag deres opsigelse fra de konkursramte Svenborg Værft. 54 blev anmodet om at fortsætte, for at færdiggøre igangværende reparationsarbejder. Boet kurator, advokat Frantz Palludan, er stadig optimist og han tror, at det skal lykkes at finde en rekonstruktion. Men det bliver ikke en videreførelse. Ud over at aktiekapitalen (20 mill. kr.) er tabt, og selskabet har fået et underskud af samme størrelse - så er den største trussel en gammel sag om overbelåning. Godt nok har Folketinget vedtaget ikke at inddrive de ca. 50 mill. kr., som værftet fik udbetalt ulovligt i 80'erne. Risikoen er imidlertid, at EU-kommisionen på et eller andet tidspunkt vil kræve, at staten forlanger støtten tilbagebetalt.



Landsret inhabil

Samtlige dommere i Østre Landsret har erklæret sig selv inhabile til at dømme i en sag om erstatning til de Thule-boere, der blev tvangsforflyttet for at skaffe plads til den amerikanske base i Nordvestgrønland. Årsagen er, at præsidenten for Østre Landsret, Svend Ziegler, tidligere var leder af det udvalg, som regeringen nedsatte til at undersøge erstatningsspørgsmålet. I den egenskab kom han frem til og argumenterede for, at beboerne ikke havde grundlag for at søge erstatning. Det er første gang, at en hel retsindstans erklærer sig inhabil, og eksperter siger at det er et resultat af de sidste 10 års juridiske debat om dommeres habilitet. Det betyder intet for selve retsagen. Der er landsdommere i Vestre Landsret, der kan overtage sagen i København.



DR-TV i retten

Østre Landsret var også rammen om en anden af dagens retsager. Her sluttede nemlig vidneafhøringerne i en sag om krænkelse af ophavsretten. Det er foreningen af danske filminstruktører, der sammen med den amerikanske instruktør Sydney Pollack ("Tootsie" m.fl.) sagsøger DR-TV for brud på ophavsretsloven. TV sendte enmlig i 1991 Sydney Pollaks film "Three Days of the Condor" i en såkaldt TV-version, selv om filmen oprindeligt er inspillet i wide-screen.

Sydney Pollack selv var i København i går og i dag for at vidne. Til DR-TVA siger han, at der er tale om at "nogen" griber ind i "andres" f.eks. hans værker. Han fortalte også, at sagen ville være utænkelige i USA, hvor det er produceren, der ejer værket helt og aldeles. Han håbede at der med den ventede dom over DR-TV vil "blive slået et lille hul i muren", og synes at det var "en vidunderlig chance", som Danmark og dansk lovgivning har givet ham. DR-TV forsvarer sig med, at den begrænsede version var den eneste man kunne få dengang. Ellers vises wide-screen film altid i "letter-box"-format, i det rigtige format, men reduceret med en sort stribe for oven og for neden.

[Selv om retsagen således er principiel og international i sine konsekvenser, er mange danske TV-stationer begyndte at tale om, at en dom imod DR-TV vil betyde færre film i dansk TV. Argumentet er, at man nu skal checke både hos producent og instruktør, og hvis sidstnævnte nægter, har man ikke mulighed for at få alternativer. Dommen falder om en måned.]



Satair-dom stadfæstet

Flere hundrede journalister, jurister, revisorer og skatterådgivere var i dag mødt op i Højsteret for at høre dommen i appelsagen, Skattevæsenet mod Satair. Satair er blevet stævnet som erstatningsansvarlig for, at et datterselskab blev solgt til en selskabstømmer og senere sendt i konkurs med et milliontab for skattevæsenet til følge. Og dommen i dag stadfæstede Østre Landsrets afgørelse - at Satair burde have fattet mistanke til at køberen ikke havde reelle hensigter med selskabet. Satair skal derfor betale 13 mill. kr. i erstatning. Selskabet slipper dog for omkostninger til konkursbehandling og "process-renter". Dommen, der er principiel slår fast, at også sælgeren af selskaber under afvikling har et medansvar for, at den forfaldne skat, der henstår i selskabet også vitterligt betales. 1600 sager om selskabstømning til ensamlet værdi af knap 2 mia. kr. ventede på denne afgørelse.

[Selskabet CD-Danmark A/S, der udgiver juridiske skrifter på CD-rom har lagt dommen ind på internettet:

http://infotorv.dk/cd/ajour/hrsatair.htm
Man kan også læse landsretsdommen - den er lang:
http://infotorv.dk/cd/ajour/lrsatair.htm
Ovennævnte URL'er kan læses af alle læsere. Hvis man søger CD-Danmark A/S via deres webhotel, www.infotorv.dk, har man brug for en "frames-browser".]

Satair er allerede i gang med at overveje, hvor de kan sende regninge på 15 mill. kr. hen. Adm. direktør John Stær vil ikke afvise, at der kan blive tale om at de rådgivere, advokater, revisorer og bankforbindelser, der i sin tid medvirkede til salget af datterselskabet.



Bro bryder sammen

4 blev lettere kvæstet og 6 slap med småskrammer - og skrækken - da den motorvejsbro de arbejdede på styrtede sammen i eftermiddags. Uheldet skete på strækningen mellem Kolding og Esbjerg, der er ved at blive bygget. Årsagen er endnu ikke fundet, og Arbejdstilsynet er i gang med at undersøge om de sikkerhedsmæssige forskrifter var overholdt. Der var heldigvis ingen under det 37 meter lange brofag, da det styrtede sammen.



Nyrup: Støtter H.C

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen ville have handlet som daværende statsminister H. C. Hansen (S) gjorde i 1958 - have givet amerikanerne lov til at overflyve Grønland med a-våben, og tillade udstationering på amerikanske baser, samtidig med, at han førte en generel nej til A-våben politik. Poul Nyrup Rasussen sagde på sit ugentlige pressemøde i dag, at befolkninge forstår godt, at det ikke får alt at vide, når det gælder landets sikkerhed, sagde han. Han opfordrede iøvrigt uafhængige forskeree til at arbejde videre med analyser af den danske a-våbenpolitik også efter 1968, hvor den store DUPI-undersøgelse sluttede.



Ikke trylleformular!

Udlicitering er ingen trylleformuar, sagde indenrigsminister Birthe Weiss i går, da hun fremlagde en rapport fra det private konsulentfirma, PLS Consult. Firmaet har for ministeriet undersøgt 20 tilfælde af udliciteringer i kommuner over hele landet. Selv om det generelt ifølge rapporten giver besparelser, på mellem 10 og 20%, så er der mere usikkerhed omkring den oplevede kvalitet. Ca. halvdelen af de berørte - ansatte og kunder - oplevede den privatiserede service som ringere, mens knap 20% havde oplevet en forbedring.



Graffitimaler grebet

En 19-årig mand fra Gladsaxe ved København skal nu til at finde sig et job, så han kan betale af på de 200.000 kr., han er idømt for graffiti-maleri over hele København. Det var nemt at bevise det var ham, På hans værelse fandt politiet en logbog over alle hans værker, mange af dem illustreret med fotografier, som han selv havde havde taget. Han blev afsløret, da han skrev sit "tag" (sin signatur) sammen med sin kærestes navn - og vågne naboer meldte det til politiet.



Rocker-begravelse

Omkring 500 medlemmer af Hells Angels eller HA-sympatisører fra hele Nordeuropa deltog i dag i begravelsen af en 26-årig mand. Han blev i sidste uge dræbt under et skudattentat i Ålborg. 13 medlemmer af den rivaliserende gruppe er sigtet i sagen. Der var et stort opbud af politifolk, som omhyggeligt checkede alle - også naboer der gik forbi. Bortset fra et par tilbageholdelser ved grænserne og i Kalundborg, forløb dagen stille og rolig.


DilleSport


FODBOLD

Mandag aften i München, Tyskland, faldt der stor hæder af til m-landsholdsmålmanden Peter Schmeichel og en af Danmarks bedste dommere Peter Mikkelsen.

Verdensforbundet af historikere og statistikere i fodbold, IFFHS, kårede nemlig den bedste, i løbet af de sidste 10 år, i forskellige kategorier.

Kåret som verdens bedste dommer blev: Peter Mikkelsen! Måske meget rimeligt - han blev kåret som verdens bedste dommer i 1991 og 1993.

Peter Schmeichel blev kåret til verdens næstbedste målmand de seneste 10 år.



Vejret

Diset og tåget - efterhånden klarede det op en del steder. Temperaturer 0 til +3 graders varme.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       6,1855 DKK,   1GBP     10,2951 DKK,   1DEM      3,8130 DKK
100JPY     5,2402 DKK,   100ITL    0,3924 DKK,   1AUD*)    4,8154 DKK
1FRF       1,1298 DKK,   1CHF      4,3757 DKK,   1CAD      4,6236 DKK
1IEP      10,0415 DKK,   1NLG      3,3940 DKK,   1XEU      7,4269 DKK
100ESB     4,559  DKK,   1NZD*)    4,3762 DKK,   1SEK      0,8734 DKK
10BEF      1,8496 DKK,   1NOK      0,9570 DKK,   100ISK    9,02   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,54% -0,02 (6% - 2026),   6,35% -0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 505,32 -1,62   KFX (mest omsatte aktier): 144,36 -0,42