Tirsdag, 5. November 1996 22:10 (DNT)


Redegørelse om Rushdie-sag

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) gav i dag udenrigspolitisk nævn en 3 timer lang redegørelse for hændelsesforløbet i sagen om Salman Rushdie's prisoverrækkelse i København. Efter redegørelsen gav statsministeren endnu en pressekonference direkte i TV. Her gentog han, at det overordnede politiske ansvar var hans, at han havde taget kontakt til sine "statsministerkollegaer" i EU og gentaget den officielle, danske misbilligelse af fatwa'en mod Salman Rushdie overfor den iranske regering. Han ville ikke komme nærmere ind på, hvilke embedsmænd der eventuelt havde klokket i det - det ville han tale med vedkommende om. Han lagde vægt på, at der til det oprindelige arrangement den 14 november havde været offentliggjort hele 7 ugers i forvejen, og at det var hovedårsagen til beslutningen 10 oktober om at aflyse det. Selv ikke det nylige besøg i Wien havde haft mere end "et par dage". [Salman Rushdies besøg i Wien har af pressen været fremhævet som eksempel på at andre landes myndigheder ikke har problemer med sikkerheden.]

Partiernes ledere, der deltog i mødet i udenrigspolitisk nævn, var ikke tilfreds med redegørelsen. Uffe Ellemann-Jensen (V) sagde til DR-TVA at "det var en meget lang redegørelse med mange spørgmål", men at han ikke var tilfreds. Uffe Ellemann-Jensen ønskede en forespørgselsdebat - helst tidligt i næste uge - der skulle munde ud i et mistillidsvotum til regeringen. Hans Engell (K) fandt, at der helt klart var kommunikationsproblemer internt i regeringen. Heller ikke Holger K. Nielsen (SF) var tilfreds, så det ser ud til, at sagen skal afgøres i Folketinget. Venstre og konservative skrev her til aften under på et krav om en forespørgselsdebat. Det var et initiativ fra Dansk Folkeparti, som Fremskridtspartiet og Enhedslisten allerede har tilsluttet sig.



Udvisning korrekt?

Ifølge TV2 Nyhederne var der fuld enighed i Flygtningenævnet om, at den 18 årige Citra Rajendram fra det nordlige Sri Lanka. Hun har opholdt sig 3 år i Danmark, mens hun har søgt op først politisk asyl og nu senest af humanitære grunde. Der er 5 medlemmer i nævnet, heriblandt en fra Flygtningehjælpen. Papirerne fra afgørelsen, som TV2 har fået fat i, fortæller, at "ansøgeren" ikke havde givet præcise oplysninger om sin skolegang, sin tilknytning (eller mangel på samme) til de tamilske tigre. Endog hendes alder var der tvivl om - ifølge nogle oplysninger hun havde givet, ville hun nu være 21 år.

[Bemærk at hendes fornavn var stavet forkert i gårsdagens nyheder.]

Indenrigsminister Birthe Weiss (S) rettede her til aften i DR-TVs Profilen et kraftig angreb på pressen, klassekammerater og det tamilske netværk i Danmark. Pressen har ikke udvist tilstrækkelig kritisk holdning og er kun gået efter det menneskelige aspekt. Citra Rajendram har også fået særdeles dårlig vejledning, sagde ministeren. Hun har deltaget i det forsøg på "obstruktion", som tamilsk asylansøgere, der har fået afslag har forsøgt som sidste udvej: De nægter at underskrive en ansøgning til den srilankanske ambassade, så de kan få pas. De bliver omhyggeligt gjort bekendt med, at konsekvensen er at FNs flygtningekommisariat (UNHCR) ikke vil hjælpe dem når de vender hjem, samt at de kan forvente at blive tilbageholdt af politiet - ligesom i alle vestlige lande.

Flygtningenævnet har behandlet 200 ansøgninger fra tamilske asylansøgere i år. 59 har fået asyl. Birthe Weiss slog fast, at det danske flygtningesystem er "verdens mindst ringe", med et nævn hvor der både sider uvildige advokater og repræsentanter for private hjælpeorganisatioener.



Dokument-krav afvist

Østre Landsret afviste i dag et krav fra en gruppe EU-modstandere, der fører sag mod regeringen for brud på grundloven, om at få udleveret "alt materiale" omkring forhandlinger med EU op til 25 år tilbage. Retsagen vedrører specifikt underskrivelsen af Maastricht-traktaten i 1993, og retten mente ikke, at de ønskede dokumenter havde betydning for sagen. Regeringens forsvarsadvokati, K. Hagel Sørensen, så nu frem til, at den egentlige retsag kunne begynde til februar næste år. Men det var den ene af anklageren, advokat Christian Harlang ikke enig i. Han mener først det kan ske til næste efterår. Dagens afgørelse vil blive anket til Højesteret, sagde han til DR-TVA



Skudoffer døde

Den 19-årige mand, der blev såret af et skud fra en pistol under et værtshusopgør natten til søndag, døde i dag. Hans drabsmand, en 31-årig mand meldte sig søndag, og er varetægtsfængslet. Både drabsmand og offer kommer fra Eksjugoslavien - den 19-årige opholdt sig i Danmark på et turistvisa.



SEAS sammen med NESA?

Sydøstsjællands elforsyning, SEAS, har udtrykt stor interesse for at medvirke til en "dansk løsning" for salget af Gentofte kommunes aktiemajoritet i elforsyningselskabet NESA. Gentofte byråd vedtog i går aftes med stemmer fra Venstre og konservative, at gå videre med et salg. Kommunen håber på at tjene mellem 1 og 3 mia. kr. Flere andre løsninger har været på banen. Mindretallet i Gentofte har foreslået, at elforsyningens brugere køber Gentofte kommune ud af selskabet. Det kunne finansieres ved en stigning på blot 3% i elafgiften.



Øl for unge?

En af de største sammenslutninger af ungdomsklubber, Ungdomsringen, har ifølge Jyllands-Posten besluttet, at medlemmer i klubberne burde have lov til at drikke øl og vin, når der festes. Medlemmer i Ungdomsklubber er mellem 14 og 18 år. Selv om det ukontrolerede drikkeri i forvejen er omfattende møder Ungdomsringes bestyrelsesbeslutning kraftig kritik fra politikere. Peter Sass (V) kalder det "knæfald" for ideen om, at man kun kan more sig med spiritus.



Valgdag

Der var også valg i Danmark i dag [ud over det i USA, som pressen også i Danmark dækker intensivt i dag]. Men det er i et begrænset område og vælgerkorpset er også begrænset. Der er nemlig valg til 15 såkaldte ældreråd i Københavns kommune, og kun borgere over 60 år har valgret. Ældrerådene har ingen magt, men kan høres i sager, der har betydning for ældre medborgere. Der er tale om en forsøgsordning.



Ekstern undersøgelse

Der vil blive tale om en undersøgelse forestået af personer uden for for Sundhedsstyrelsen, når styrelsens håndtering af Boneloc-sagen skal behandles. Det sagde medicinaldirektør Einar Krag i dag. Han havde i går sagt, at det var den bedste måde, og i går aftes fulgte sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD) hans indstilling. En af landets kendeste forsvarsadvokater, Jørgen Jacobsen, mener på baggrund af det foreliggende materiale, at der er mulighed for at gøre sundhedsstyrelsen erstatningsansvarlig, fordi brugen af den Boneloc-cement fortsatte op til et år efter, at sundhedsstyrelsen havde konstateret fejl på den danske fabrik. Sundhedsstyrelsen reagerede heller ikke overfor fabrikken.


DilleSport


ISHOCKEY

Eliteserien:   Rødovre-Hvidovre        3-3
               Herning-Vojens         10-3
               Esbjerg-Frederikshavn   6-1
               Odense-AAB             10-2
               Gentofte-Rungsted       9-8



VOLLEYBALL

Elitedivision  Holte-TV55              3-0


NetSurferNyt


Statsministeren erklæring (rettelse)

Statsministerens erklæring fra søndag, som vi havde lagt ind og omtalte i går havde en forkert URL angivet. Den rigtige er:
http://www.forum.dk/nyheder/artikler/pnr961103.html
Artiklen kan også hentes ved at sende et tomt brev til info@blanet.dk med følgende tekst i overskriften: " hent pnr961103 " (uden anførselstegn). [Her er ingen ændring!]



Højere studietilskud

Denne pressemeddelelse må have særlig interesse for en del af nyhedernes læsere. Vi bringer den kort e-post uændret:

Forskningsrådenes Formandskollegium har besluttet at opregulere satserne for tilskud til opholds- og boligudgifter ved studieophold i udlandet på over 1 måneds varighed med basis i Finansministeriets opregningsprocent på 9.7 % for perioden 1993-97.

Se de ny satser på Forskningsrådenes home page i de respektive råds informationsmateriale om rådenes fondsfunktion kap. 5.

[Forskningsrådene har home page på:]

http://www.forskraad.dk



Vejret

Endnu en dag med regn og overskyet, men der var også enkelte huller i skyerne. En kraftig blæst og temperaturer omkring 10 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8095 DKK,   1GBP      9,6048 DKK,   1DEM      3,8428 DKK
100JPY     5,0992 DKK,   100ITL    0,3825 DKK,   1AUD*)    4,5783 DKK
1FRF       1,1354 DKK,   1CHF      4,5759 DKK,   1CAD      4,3452 DKK
1IEP       9,6031 DKK,   1NLG      3,4270 DKK,   1XEU      7,3740 DKK
100ESB     4,563  DKK,   1NZD*)    3,1269 DKK,   1SEK      0,8779 DKK
10BEF      1,8651 DKK,   1NOK      0,9163 DKK,   100ISK    8,77   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 8,01% +0,04 (6% - 2026),   6,92% uændr.(8% - 2006)
Aktieindex: 442,20 -0,11   KFX (mest omsatte aktier): 125,26 +0,03