Torsdag, 31. oktober 1996 23:41 (DNT)


Rushdie nægtet adgang!

Det danske politi har her til aften meddelt forfatteren Salman Rushdie, at man ikke kan garantere for hans sikkerhed, hvis han møder op den 14. november i Glyptoteket i København. Her var det meningen, at han sammen med andre europæiske forfattere modtage en EU-pris. Den skulle overrækkes af kulturminister Jytte Hilden. Justitsminister Bjørn Westh sagde her til aften, at af og til må man tage beslutning af denne art.

Salman Rushdie er rasende. Til TV2 Nyhederne kalder han den danske regerings beslutning for "an amazing piece of political cowardice". Han mener, at den danske regering opfører sig præcist som præstestyre i Teheran kunne ønske sig.



18-årig udvises

Her til aften fik advokaten for en 18-årig tamilsk pige besked fra myndighederne, at hun ikke kunne få opholdstilladelse. At hun ikke har nogen forældre tilbage hun kan være hos i Sri Lanka, fandt man ikke grundlag for at ændre beslutningen. Heller ikke det faktum, at hendes brødre er medlemmer af de tamilske tigre. Myndighederne har også sikret sig, at hun kan blive sendt tilbage. Da advokaten ringede til Sandholmlejren for at videregive afgørelsen, havde politiet allerede hentet hende. Hun bliver nu tilbageholdt et hemmeligt sted til hun kan sendes med den ugentlige afgang til Sri Lanka i morgen fredag.



Finanslovsforhandlinger

Regeringen og de konservative lukkede sig selv inde i dag, for at forsøge at komme frem til et forlig omkring finansloven for 1997. Ifølge finansminister Mogens Lykketotf (S) er man parat til at fortsætte hele natten, hvis det bliver nødvendigt. Problemet er ifølge forlydender finansieringen af en lettelse i lejeværdien og ekstra penge til sygehusene. Det er konservative krav. De konservative vil have disse udgifter finansieret alene ved besparelser "andre steder". Mogens Lykketoft har foreslået en stramning af bruttoskatten. Der er enighed om, at udgangspunktet er et balanceret budget.



Dansk el-løsning?

Danske elværker kan uden vanskeligheder overtage Gentofte kommunes aktier i NESA, såfremt de ønsker det. Det vurderer kontorchef i konkurrencerådets el-prisudvalg, Bo Kragelund i DR. Det er el-prisudvalget, der fører tilsyn med konkurrenceforholdende i den danske el-sektor. Han peger på, at danske kraftværker ikke er finansieret via fremmedlån, men ved kontante "forudbetalinger", opkrævet via el-afgiften. Der er derfor en stor "friværdi" i kraftværkerne, som uden vanskeligheder kunne kapitaliseres og bruges til opkøb. Danske elværker har fået lov til at købe og drive værker i udlandet. Bo Kragelund mener, at de samme regler tillader tilsvarende opkøb i Danmark.



Kødbranchen: ikke nok!

Kødbranchens Fællesråd er ikke tilfreds med den hjælpepakke, som EU i går strikkede sammen for at kompensere kødproducenter for indtægtstabet som følge af affæren omkring kogalskab i Storbritannien. Hjælpepakken går ud på at give slagtepræmier for tyrekalve, og tillade slagtning allerede ved 100 kg. Formanden for fællesrådet, gårdejer Ole Vestergaard, siger til DR, at pakken ikke løser problemet. Der skal "nogle tons [kød] ud af markedet", og der skal en kraftig markedsføringsindsats til for at forøge forbruget. Han er skuffet over forhandlerne i EU, som han mener kender omfanget af problemet, men der er nok for mange nationale hensyn at tage hensyn til.



Børnebibel

I dag udkommer en ny udgave af bibelen på dansk. Det er en særlig udgave specielt for børn, skrevet af præsten Johannes Møllehave. Der er tale om en genfortælling i et moderne sprog. Indholdet er der, siger forfatteren til DR, men sproget er nutidigt og enkelt. Samtidig med bogen udkommer en CD med 22 sange med bibelske motiver, også forfattet af Johannes Møllehave.



Sårbar vandforsyning

De to sager for nylig, hvor drikkevandet blev forurenet i Nakskov og Nykøbing Falster, viser hvor sårbar vandforsyningen er i mindre danske byer. Det konkluderer direktør i Miljøstyrelsen, Henrik Christensen, i dag i DR. Han støtter et forslag om, at drikkevandsforsyningen opdeles i segmenter, der hurtig kan lukkes af, så konsekvenserne af en forurening kan begrænset. Den mulighed findes f.eks. i København, men ikke i ret mange andre byer.



Ringmærkning reddet!

Folketingets finansudvalg har reddet ringmærkningsprogrammet for fugle i Danmark. "Prisen" var en ekstrabevilling på 615.000 kr. Programmet, der i stor udstrækning er baseret på frivillig arbejdskraft koordineres af Zoologisk Museum. Her kunne man ikke videreføre projektet, medmindre man fik medfinansiering udefra. Der er angiveligt behov for "tidsvarende computerudstyr". Det var Ventre, koservative og SF, der havde stillet krav om ekstrabevillingen.



Udviklingsråd?

En rækket store butikskæder, som Bilka, Ikea, Køkkenland o.s.v. har i fælleskab nedsat "Detailhandelens Udviklingsråd". Rådets opgive bliver at modarbejde de tanker, som miljøminister Svend Auken (S) har omkring stramning af regler for byggeri af store butikscentre uden for byerne. Rådets formand, direktør Flemming Green, Køkkenland, siger til DR, at miljøministerens planer er "konkurrenceforvridende", og "ikke fair". Der er ingen saglig begrundelse for, at den nye planlov forbyder byggeriet at storcentre, mener han.



DSB-bestyrelsen fungerer ikke

Et medlem af DSBs bestyrelse, Knud Heinesen, sagde i dag ved en konference om bestyrelse- og ledelsesforhold, at der var 3 betingelser, der skulle være opfyldt, før en bestyrelse for et offentligt selskab kan virke: 1) Selskabet skal give overskud, 2) Det skal have konkurrence og fungere på markedets principper og 3) der skal være klare politiske rammer for selskabet. Igen af betingelserne opfylder DSB, men Knud Heinesen understregede, at indlægget ikke var ment som en kritik af DSB.


DilleSport


BASKETBALL

K-Elitedivision:   SISU-Roskilde       55-53
                   Horsens BC-Åbyhøj   51-53
M-Elitedivision:   SISU-Roskilde       88-68


CYCKLING

Sent onsdag aften sluttede 6-dages løbet i Herning. Bjarne Riis og hans italienske makker Silvio Martinello vandt, i allersidste spurt. Bjarne Riis kørte spurten, og vandt med xret hjuls bredde foran Jens Veggerby. Før den sidste spurt, førte det danske par nr. 7, Jens Veggerby/Jimmi Madsen, med eet point.
Nr. 1:  Bjarne Riis/Silvio Martinello     372 point
    2:  Jens Veggerby/Jimmi Madsen        369 point
    3:  Michael Sandstød/Danny Clark      302 point


HÅNDBOLD

Ved 2. dagen af 6-nationersturneringen Netcom Cup, for kvinder, i Norge, foreligger disse resultater.
    Polen-Sverige         25-26 (12-16)
    Kina-Norge             8-31 (4-16)
    Danmark-Tyskland      30-19 (11-8)
Efter en første halvleg med mange tekniske fejl, i form af brændte chancer, fik det danske hold spillet sig gevaldigt op i 2. halvleg. Der blev lavet mange flotte detaljer og endnu engang var det de unge spillere der viste at de med gå-på-mod for alvor banker på døren til EM-holdet. Tyskerne kom absolut til kort overfor såvel det danske forsvar som angreb. Med fare for at gentage det på det seneste så mange gange nævnte: Danmark er sværere at slå for tiden, og det er umiddelbart svært at se, hvem der kan slå dem.

Desværre fik kampen en uheldig afslutning for stregspilleren Tonje Kjærgaard. I et sammenstød med en tysk spiller blev hun ramt så uheldig, at hun brækkede næsen. Turneringen er slut for hendes vedkommende. Hvor længe en brækket næse er om at vokse sammen, er DilleSport ikke klar over. Men forhåbentlig bliver Tonje klar når EM starter om 5 uger.

Stillingen efter 2. runder:

    1. Norge        4 point
    2. Danmark      4 point
    3. Sverige      2 point
    4. Polen        2 point
    5. Tyskland     0 point
    6. Kina         0 point


ISHOCKEY

Eliteserien:   Frederikshavns-Vojens     3-6
               Herning-Odense           11-0
               Esbjerg-AAB               5-2
               Rungsted-Hvidovre         0-3


VOLLEYBALL

K-Elitedivision:  ASV Århus-Skovbakken   0-3



Vejret

Temperaturer omkring 10 grader, overskyet og udbredte regnbyger over hele landet.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8025 DKK,   1GBP      9,4360 DKK,   1DEM      3,8394 DKK
100JPY     5,1128 DKK,   100ITL    0,3828 DKK,   1AUD*)    4,5925 DKK
1FRF       1,1369 DKK,   1CHF      4,6195 DKK,   1CAD      4,3286 DKK
1IEP       9.4639 DKK,   1NLG      3,4229 DKK,   1XEU      7,3692 DKK
100ESB     4,556  DKK,   1NZD*)    4,0921 DKK,   1SEK      0,8851 DKK
10BEF      1,8636 DKK,   1NOK      0,9093 DKK,   100ISK    8,72   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,98% +0,02 (6% - 2026),   6,88% +0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 445,18 -0,28   KFX (mest omsatte aktier): 125,78 -0,15