Tirsdag, 8. oktober 1996 24:08 (DNT)


[Reduceret udgave]

På grund af festlig, privat arrangement har vi ikke været i nærheden af nyhedskilder siden middag i dag. Derfor er der kun nedenstående nyheder. Tilgengæld har DilleSport så en længere historie om Jan Magnussen.]



Revideret rocker-lov

Der tegner sig nu et meget stort flertal for den særlige rocker-lov, der i øjelblikket hastebehandles i Folketinget. Justitsminister Bjørn Westh (S) sagde i dag til medlemmerne i Folketingets retsudvalg, at loven vil blive ændret, så de fleste af eksperternes kritikpunkter fra høringen i går bliver indarbejdet. Det drejer sig om at gøre loven mere tidsbegrænset, og mere specifik rettet mod rockerne. Justitsministeren ville dog ikke give rockerne adgang til en almindelig domstolsprøvelse af et tilhold. Frygten er, at rockerne kan sabotere overbelaste retssystemet med gentagne anker.



40 rockerborge?

Der er 40 rockerborge i Danmark, viser svarende på en undersøgelse, som Kommunernes Landsforening (KL) har udført blandt landets kommuner. 267 kommuner har svaret - de sidste 8 vil blive rykket, siger KLs formand, borgmester Evan Jensen, Lejre, til DR. Af de 40 er 26 private ejendomme, som kommunerne ikke kan grib ind overfor med den nuværende lovgivning. 5 ejendomme er kommunalt ejede, og 7 rockerborge får kommunalt støtte. De 40 rockerborge er fordelt på 35 kommuner, og i 20 af disse "spores ingen frygt" for rockerne blandt borgerne. Evan Jensen konkluderer, at der skal lovgivning til, før kommunerne "kan løse problemet" p.g.a. de mange private ejendomme. KL har defineret rockere som: Personer der bærer rygmærker.



Finansredegørelse

Finansminister Mogens Lykketoft (S) præsenterede i dag den redegørelse, som han havde løftet et flig for i sidste uge. Der er nemlig kommet flere penge i statskassen end regeringen hidtil har antaget. Nu er det forventede underskud på statens regnskab i år faldet til 28 mia. kr (Det var budgetteret til over 30 mia. kr. i finansloven) Ledigheden ventes at falde 40.000 i år (og 13.000 til næste år). Mogens Lykketoft benyttede lejligheden til at advare mod de konservatives krav om at nedsætte lejeværdien af egen bolig. Det er ikke tid for skattelettelser, når statens budget skal balanceres, siger Mogens Lykketoft.



El-salg sansynlig

Der er overvejende sansynlighed for, at danske elværker vil blive opkøbt af udenlandske selskaber, når det indre marked for elkraft gives fri. Det fremgår af en række artikler i et brancheblad for elforsyning. Heri taler en række ledende personer for, at kommunalt ejede elforsyninger vil se en økonomisk fordel i, at realisere værdierne. F.eks. ejer Gentofte kommune aktiemajoriteten i Nesa, ligesom Dansk Industri forleden skrev, at Københavns kommune kunne få finansieret et tunnelprojekt (og industrien spare 200 mill. kr. ved en mere "konkurrencedygtig" rabatstruktur - Storforbrugere af el betaler landets højeste kWh-pris) ved at sælge Københavns Belysningsvæsen. Sydkraft i Sverige siges at være interesseret - de har for et par uger siden købt 20% af Nesa's aktier.

I går skrev Børsen, at især tyske forsyningsselskaber var interesseret i at købe og nedlægge danske el-værker. De har masser af penge og overskud af produktionskapacitet. Kun de relativt mange, men kapacitetsmæssigt små danske andels-elforsyninger kan ikke uden videre sælge sig selv. Det ville kræve en lovændring. Men det mener man i branchen kun er spørgsmål om tid, før disse selskaber vil kræve en lovændring, så også de kan udnytte muligheden for salg og alliancer.



Hashbus

En vågen tolder i Rødby Færgehavn mente, at han kunne genkende en svensk bus, der køre i land fra færgen. Han slog alarm til narkopolitiet i København, og bussen blev fulgt af toldere og politi nordpå. På en rasteplads ved Lællinge blev bussen standset og undersøgt. Den indeholdt 400 kg hash, svarende til ca. 24 mill. kr. "på gaden". 2 svenskere er anholdt i sagen.



Årets Legopris

Lego uddelte i år for 11. gang Lego-prisen til en person, der har gjort noget særligt for børn og unge. Prismodtageren er den kendte amerikanske skuespiller Poul Newman og hans hustru Joanne Woodward. De har siden 1988 drevet en sommerlejr for kræftsyge børn. Prisen er på 1 mill. kr. og blev overdraget i dag i USA.
DilleSport


HÅNDBOLD

K-1. division: Ikast-Roar      34-20
               Horsens-GOG     15-27



ISHOCKEY:

Eliteserien: Gentofte-AAB       8-0



MOTORSPORT

Optakt:
I går, mandag den 7. oktober 1996: En 14 år gammel drengedrøm går i opfyldelse! Racerkøreren Jan Magnussen skal fra næste sæson køre i motorsportens fornemste klasse - Formel 1. I oktober 1995 kørte han sit første, og hidtil eneste, Formel 1 løb. Som reservekører for finnen Mika Häkkinen på McLaren teamet. Jan Magnussen er blot den anden dansker, der kører i Formel 1. I 1974 kørte Tom Belsø for ISO, han forsøgte 3 gange, og bedste placering var en 8. plads i Sveriges Grand Prix 1974.

Jan Magnussen:
Den nu 23 årige Jan Magnussen har haft et succesrigt karriere-forløb, der indtil videre er kulmineret med underskriften på en 4 årig Formel 1 kontrakt med det britiske team - Stewart Racing. Stewart Racing har i flere år været med i motorsportens forskellige klasser, men er absolut nye i Formel 1.

Jan Magnussen startede som 8 årig med at køre Gokart i ungdomsklubben Viadukten i Roskilde. Som 11 årig kørte han sit første løb i Kart. Han blev verdensmester 3 gange i denne klasse. 2 gange som junior i henholdsvis 1987 og 1989. Og i 1990 vandt han VM i Kart - Formel K for seniorer. Han var egentlig klar til at køre Formel Ford, men måtte tage et år ekstra i Kart, fordi han ikke var gammel nok til at få kørekort.

Endelig - i 1991 kom Jan Magnussen til at køre Formel Ford. Allerede året efter, i 1992, blev han nr. 3 i det engelske Formel Ford mesterskab. Og i efteråret 1992 blev han uofficiel verdensmester i klassen. I 1993 kørte han Formel Opel/Lotus i England, og samme efterår kørte han sit første Formel 3 løb. Her opnåede han en flot fjerdeplads. I 1994 kørte han det engelske Formel 3 mesterskab for Stewart Racing, og havde han ikke slået sit navn fast før, gjorde han det her. Han vandt 14 af 18 løb, og blev hermed suveræn vinder. Han vandt flere løb end afdøde Ayrton Senna, Brasilien, den senere flerdobbelte verdensmester i Formel I. Senna opnåede 12 sejre i 17 løb i 1983.

I efteråret 1994 fik Jan Magnussen, 21 år gammel, en test-kontrakt med det britiske McLaren team - det mest vindende Formel 1 team nogensinde. Planen var, at få Jan Magnussen uddannet til en dag at kunne overtage rattet i en af McLarens biler. I 1995 testede han McLaren vognene samtidig med at han kørte i det tyske DTM standardvognsmesterskab for Mercedes. Jan Magnussen fik uventet chancen for at køre et rigtigt Formel 1 løb - med en uges varsel - den 23. oktober 1995, da McLarens førstekører Mika Häkkinen, Finland, blev opereret for blindtarmsbetændelse. Det blev til en meget flot 10. plads.

Den 7. oktober 1996, 1 måned før kontraktudløbet med McLaren teamet, vendte Jan Magnussen tilbage til Stewart Racing. Han skrev under på en 4 årig Formel 1 kontrakt med det britiske team. Han er blot 23 år gammel. Drengedrømmen er blevet opfyldt.

Jan Magnussen bliver del af et meget rutineret team - nyt i Formel 1 sammenhæng, ja - men ellers et team der har været med indenfor motorsport i mange år. Teamet ledes den tidligere Formel 1 kører, og 3 dobbelte verdensmester, Jackie Stewart, og hans søn Paul Stewart. Jan Magnussen havde ingen betænkeligheder ved at skrive kontrakt med Stewart Racing: Teamet arbejder seriøst og professionelt, har økonomien i orden og desuden tror han på bilen.

At Stewart Racing har troen på deres Formel 1 racer - som endnu ‘botl findes på computeren - ses af forventningerne til fremtiden. Teamet satser på at være et af de førende teams indenfor 5 år. Det første år skal racerens kommende succes skabes.

At teamet tror på Jan Magnussen, som af mange indenfor motorsporten anses for at være et af alle tiders største talenter, bevises af, at han som een af de absolutte få, ikke selv skal have penge med hjemmefra. Stewart Racing betaler Jan Magnussen en fast løn, og hvor meget den udgør, er et anliggende mellem Stewart Racing og Jan Magnussen.

Raceren er som nævnt endnu på konstruktionsstadiet, men Paul Stewart forventer at afsløre raceren til december 1996. Og umiddelbart derefter skal den prøvetestes på Silverstone banen i England. Det bliver blandt andet Jan Magnussens arbejde. Hvem Jan Magnussen får som holdkammerat ved man ikke endnu. Men i følge Paul Stewart vil det blive en erfaren Formel 1 kører.

Det vil helt sikkert blive spændende at følge Jan Magnussen i motorsportens fornemste klasse. Hans første start bliver i Melbourne grand prix'et - Albert Park - den 9. marts 1997.

Mere skematisk ser Jan Magnussens karriere således ud:

1984: Karting debut
1985: Vandt DM i mini-pop karting
1986: Vandt DM i pop 2 karting
1987: Vandt VM i ICA Junior karting
1988: Vandt ICA junior karting grand prix i Australien
1989: Vandt VM i ICA Junior karting
1990: Vandt VM i formel K karting
      Vandt DM i formel A
1991: Formel Ford debut
1992: Uofficiel VM titel i formel Ford
1993: Nummer 4 i Opel Lotus, euroserien
      Formel 3 debut
1994: Britisk mester i formel 3
      Testkører for det britiske McLaren team
1995: Fabrikskører for Mercedes i standardvogne i Tyskland (DTM og 
      ITC)
      Testkørsler for McLaren i Formel 1. Debut i grand prix d. 
      22. oktober 1995 - placering: nummer 10
1996: Fabrikskører for Mercedes i ITC
      Testkørsler for McLaren i Formel 1
      Kørte 4 løb i Indy Car serien for Penske
      Underskriver 4 årig kontrakt med Stewart Racing.



VOLLEYBALL

M-elitedivision: Holte-Lyngby     3-0



Vejret

Midt på dagen var Danmark dækket af et udbredt skydække, med enkelte regnbyger. Der kom senere opklaring fra vest. Temperaturer 12 - 15 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8440 DKK,   1GBP      9,1324 DKK,   1DEM      3,8311 DKK
100JPY     5,2573 DKK,   100ITL    0,3854 DKK,   1AUD*)    4,6158 DKK
1FRF       1,2328 DKK,   1CHF      4,6842 DKK,   1CAD      4,3145 DKK
1IEP       9,3749 DKK,   1NLG      3,4148 DKK,   1XEU      7,3243 DKK
100ESB     4,554  DKK,   1NZD*)    4,0608 DKK,   1SEK      0,8859 DKK
10BEF      1,8603 DKK,   1NOK      0,9004 DKK,   100ISK    8,71   DKK  
*) AUD og NZD er fra fredag.

Børsens nøgletal fra fredag

Obligationsrenter: 7,80% +0,02 (6% - 2026),   6,80% +0,01 (8% - 2006)
Aktieindex: 440,84 +1,00   KFX (mest omsatte aktier): 125,35 +0,34