Torsdag, 3. oktober 1996 20:26 (DNT)


Rettelser!

[I går glemte vi at skrive, at statsministerens åbningstale kunne hentes ved at sende e-post til info@blanet.dk. Altså send et tomt brev til info@blanet.dk, med overskriften (titel) "hent pnr96.txt" (uden anførdselstegnene). Desuden er der i nogle artikler forsvundet et par tegn midt i sætningerne. Fejlen er ikke isoleret præcist, men skulle være omgået i aften. PS: Fejlen optræder formentlig også i statsministerens tale.]



Flere statsindtægter

Ifølge regeringens økonomiske oversigt, der offentliggøres på mandag, stiger statens indtægter mere end forventet. Det siger finansminister Mogens Lykketoft (S) i dag. Det betyder, mener iagtagere, at få lavet et finanslovsforslag. Den borgerlige opposition kræver nemlig balance på statsbudgettet via "reelle besparelse", men når indtægterne er steget, skal der ikke de store besparelser til i forhold til regeringens finanslovsforslag.



Et ultimativt krav

I dagens åbningsdebat sagde Anne Birgitte Lundholdt (K), at det var et ultimativt krav fra de konservative, at der blev balance på statens budget. Ellers ville de ikke stemme for finanslovsforslaget. Det fik venstrefløjen ved Holger K. Nielsen (SF) og Frank Aaen (Enhedslisten) til at spørge om det var det eneste "ultimative krav", konservative havde til finansloven. Hvad med afskaffelse af huslejeværdien, som også var et konservativt krav? Anne Birgitte Lundholdt svarede, at de konservative normalt aldrig gik til finanslovsforhandlinger med "ultimative krav", men ville gøre det dennegang med dette, ene krav. Det fik Frank Aaen til at ironisere over, at kravet (ifølge ovennævnte økonomiske redegørelse) var stort set selvopfyldende.

Hans Engell (K) modificerede sin partifælles udsagn derhen, at det også var et ultimativt krav, at husejernes skulle have en eller anden form for lettelse. Det skulle ske i form af nedsættelse af huslejeværdien for dem, der har oplevet store stigninger ved den sidste ejendomsvurdering. Økonomiminister Marianne Jelved (R) vil ikke diskutere finanslovsforslaget før forhandlingerne begynder, men hun siger til TV2 Nyhederne at det er et "uansvarligt" forslag, der vil ophede boligmarkedet.



Fri Hafnia-proces

En privat investor, Ole Steffensen fra Hov, har fået bevilget fri proces i en retsag mod den daværende ledelse af Hafnia, Den Danske Bank og det konkursramte selskabs revisorer. Ole Steffensen købte for 21.000 kr. aktier i den store rekonstruktion af den kriseramte forsikringskoncern i juli 1992. Ialt blev der investeret 1,9 mia kr af pensionskasser, Københavns Amt og 5 - 10.000 private småinvestorer. Blot en måned efter, 19. august gik Hafnia Holding i betalingsstandsning, og alle pengene var tabt.

Den daværende ledelse anklages for ikke at stoppe udstedelsen af aktier. Den Danske Bank anklages for at fortsætte med at sælge aktier, selv om man blev klar over, at der ikke var økonomi i det - og revisorerne anklages for at skrive at aktie-prospektet viste et "retvisende billede" af koncernens økonomi. Bortset fra 30-40 medlemmer af Dansk Aktionærforening, har alle andre investorer besluttet ikke at forsøge en retsag.



Flere i arbejde

Arbejdsløshedstallene fra Danmarks Statistik viser, at der i august måned var 249.000 arbejdsløse, svarende til en arbejdsløshedsprocent på 8,9%. I juli var den 9,0%. Det er især mænd og personer uden for forsikringssystemet der har fået arbejde, ligesom arbejdsløsheden blandt unge er faldet.



Punktum i blødersag

Højesteret tilkendte i dag 1 ud af 3 sagsøgere en erstatning fra sundhedsvæsenet på 225.000 kr. 4 ud af 7 dommere mente, at sagsøgeren var blevet smittet med AIDS efter det tidspunkt i foråret 1985, hvor Sundhedsstyrelsen nægtede blødere adgang til medicin, der var testet. Bløderne havde ønsket at benytte udenlandsk, screenet medicin. Dommerne mente, at de to andre sagsøgere var blevet smittet inden Sundhedsstyrelsens beslutning. Novo Nordisk, der også var stævnet i sagen, blev helt frikendt.



Et dødsfald

Forfatteren og historikeren Palle Lauring er død, få dage før sin 87 års fødselsdag.



Holder løftet?

I tirsdags lovede justitsminister Bjørn Westh (S) beboerne fra Polensgade på Amager, at Hells Angels rockerne kunne være væk fra deres nyetablerede fæstning midt i en boligblok inden efterårsferien. Flere politikere på Christiansborg antydede i dag, at det vist ville være vanskeligt for justitsministeren at opfylde det løfte, da loven endnu ikke er fremsat. Selv statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) siger, at han ville havde udtalt sig anderledes bastant, hvis han havde været i Bjørn Wesths sted. Men til DR siger Bjørn Westh, at det egentlig var op til medlemmerne af Folketinget. Hvis de vedtager loven på mandag, kan politiet bringe den i anvendelse allerede næste lørdag - den weekend hvor efterårsferien starter. Åbningsdebatten viste, at regeringen kan regne med støtte fra Venstre, konservative, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet.

[Venstrefløjen i dansk politik betragter tilsyneladende ikke rocker-krigen som et væsentligt problem. Bortset fra - oftest med rette - at kritisere de forslag som regeringen og de borgerelige kommer med, har de ikke selv fremsat forslag. Hårdt presset kunne en repræsentant for Enhedslisten kun forestille sig en "stramning" af våbenloven. De øvrige borgerlige forslag - bedre muligheder for politiet for rumaflytning, brug af civile agenter, anonyme vidner, ransagninger og konfiskationsret - afvises kategorisk, fordi det betragtes som alvorlige svækkelser af retsikkerheden]



Svensk attentat

Rockerkrigens nyeste attentat skete i nat i Malmø. Her eksploderede en bombe med 10 kg. sprængstof ved en Hells Angels fæstning i bydelen Marielund. Næsten som sædvanlig var bomben amatør-agtig placeret så sprængningen blev ledt væk fra rockerborgen. Tilgengæld blev ruder i private lejligheder knust flere hundrede meter væk, og 4 personer fik snitsår - den ene var en baby. Svenske politifolk er begyndt at interessere sig for, om noget svarende til den kommende danske "rocker-lov" kan indføres i Sverige.



Astronomisk problem?

Det lille Orion-planetarium ved Jels i Sønderjylland har fået etisk problem. Planetariet mangler penge til driften. Nu har bestyrelsen så fået et godt tilbud. Mod betaling vil en kendt, dansk astrolog nemlig afholde astrologi-kurser i planetariet. Det har fået planetariets leder, Camilla Bacher til at protestere voldsomt. Hun mener, at man skal ophøre med kalde sig "planetarium", hvis bestyrelsen går ind på astrologens forslag.



"Space - the Final Frontier"

Imens kampen mellem videnskab og tro således raser ude i samfundet, vil den ene redaktør i aften trække sig tilbage til lænestolen og drømme sig ud i universet. Lidt mere end 30 år efter, at serien for første gang blev vist på amerikansk TV, har den i aften premiere på dansk tv - Star Trek. Der er tale om den orginale serie (kaldet ST:TOS blandt venner!), der starter på en række lokalstationer i Kanal Danmark samarbejdet. Vi kan formentlig også få lov til at "nyde" serien med simulerede reklamebreaks. Kanal 2 er nemlig begyndt at lave spots om egne programmer midt programmerne - noget danskere ellers har været forskånet for. STs danske venner vil også snart kunne blive medlemmer i en dansk fanklub. En sådan vil blive stiftet ved en den snarlige science fiction-festival, Fabula '96. Mere herom senere.


DilleSport


HÅNDBOLD

k-1. division: onsdag - Frederikshavn-Horsens   31-27
                        Skovbakken-Lyngså       27-21

              torsdag - GOG-FIF     34-23  (12-10)


NetSurferNyt


Borgerkort opgivet

Ifølge en pressemeddelelse, som Indenrigsministeriet og Forskningsministeriet i fælleskab udsendte i tirsdag, er ideen om at inføre et borgerkort, der bl.a. skulle bruges til give adgang til de offentliges oplysninger om den enkelte, digital signatur m.v. opgivet indtil videre. En række standarder og andre tekniske forhold gjorde det ifølge pressemeddelelsen umuligt at få kortet færdigt i 1999. Andre muligheder for at opnå en sikker, elektronisk kommunikation mellem danskerne og det offentlige vil nu blive undersøgt.
http://www.cpr.dk
(Det er CPR-kontoret under Indenrigsministeriet). Se under henvisning nyheder for at finde pressemeddelelsens ordlyd.

Borgerkortet, der oprindelig var tænkt som en transportabel database med personlige oplysninger, blev efter en række høringer, bl.a. med almindelige borgere, efterhånden reduceret til kun at indeholde elektroniske nøgler til offentlige systemer. Som sådan var det omtalt i Info 2000 rapporten. Forskningsminister vil i den kommende Folketingssamling fremsætte en lov om elektronisk underskrifter. Han mener ikke, at borgerkortet i sig selv er afgørende.



Vejret

Solskin fra morgenstunden, men efterhånden bredte skyer sig fra nordvest. Temperaturer 10 - 15 grader.



Finansmarkederne

Nationalbankens middelkurser fra idag

1USD       5,8735 DKK,   1GBP      9,1938 DKK,   1DEM      3,8339 DKK
100JPY     5,2701 DKK,   100ITL    0,3863 DKK,   1AUD*)    4,6541 DKK
1FRF       1,1329 DKK,   1CHF      4,6741 DKK,   1CAD      4,3149 DKK
1IEP       9,3870 DKK,   1NLG      3,4174 DKK,   1XEU      7,3219 DKK
100ESB     4,599  DKK,   1NZD*)    4,1000 DKK,   1SEK      0,8878 DKK
10BEF      1,8618 DKK,   1NOK      0,9016 DKK,   100ISK    8,72   DKK  
*) AUD og NZD er fra igår.

Børsens nøgletal fra igår

Obligationsrenter: 7,82% uændr.(6% - 2026),   6,84% -0,04 (8% - 2006)
Aktieindex: 437,26 +2,11   KFX (mest omsatte aktier): 124,46 +0,79